Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Histograma in prelucrarea imaginilor

Cuprins


1. Ce este o histograma?
2. Cum interpretam histograma din camera?
3. Histograma in prelucrarea imaginilor digitale
4. Histograma luminozitatii si histograma RGB


In articolele precedente am aratat utilitatea histogramei in timpul expunerii. In continuare ne vom ocupa de rolul histogramei in prelucrarea imaginilor digitale.


In etapa de prelucrare a imaginilor, histograma ne permite sa observam si sa controlam in mod independent tonalitatile inchise, deschise si griurile mijlocii dintr-o imagine.histograma31.jpg


Dupa deschiderea imaginii de mai sus in Adobe Photoshop, prin accesarea meniului Image -> Adjustments -> Levels (sau combinatia de taste "Ctrl" +L) se afiseaza histograma de mai jos:histograma32.jpg


Evaluarea imaginii
Observam pe histograma ca, practic, nu exista pixeli in zonele de gri deschis si alb; in schimb zona de gri-inchis si negru este foarte aglomerata, datorita subexpunerii. Intr-adevar, imaginea este aproape lipsita de alb si de tonalitati mijlocii.Totodata, imaginea are un contrast redus.histograma33.jpg


Fereastra Levels din PhotoShop afiseaza si trei cursoare (marcate de mine cu cifre rosii in imaginea de mai sus), care corespund nivelelor negru = 1, gri mijlociu = 2 si alb = 3. Aceste cursoare pot fi agatate si trase cu mouse-ul, iar efectul lor este observat imediat pe imagine, daca am bifat caseta "Preview".


Ajustarea nivelului de alb
Agatam si tragem spre stanga de cursorul (3) corespunzator nivelului de alb, pana in zona in care histograma incepe sa fie populata cu pixeli.histograma34.jpg


Rezultatul - imaginea devine mai luminoasa. Daca tragem cursorul prea mult spre stanga, apar tot mai multe zone de alb pur, fara detalii, ca si cand fotografia ar fi supraexpusa. Este bine sa evitam aparitia de zone arse.


Ajustarea nivelului de negru
In pasul urmator, agatam si tragem spre dreapta cursorul (1) corespunzator negrului absolut.histograma35.jpg


Rezultatul - griul inchis devine mai profund si negrul apare cu o pondere din ce in ce mai mare. In acest fel am stabilit nivelul (punctul) de negru.


Ajustarea griului mijlociu
In final, ajustam nivelul griului mijlociu (cursorul 2), pentru a adapta contrastul general al imaginii, in conformitate cu intentia pe care vrem sa o transpunem in imagine.histograma36.jpg


Prin modificarea nivelului de gri mijlociu sunt afectate doar zonele cu luminozitate mijlocie, lasind neatinse nivele de alb pur si de negru pur, stabilite anterior.


Ce se intampla, de fapt?
Fereastra Levels din Adobe PS ofera numeroase informatii dar explicarea lor depaseste cadrul prezentului articol. Mentionam aici doar doar serii de date: "Input levels" si Output levels". Seria "Output levels" arata intervalul dinamic al datelor de luminanta la iesire, pe imaginea prelucrata (codificat pe 8 biti, adica in intervalul 0 - 255). Seria de date "Input levels" se refera la valorile de luminanta ale imaginii originale si care vor fi preluate si prelucrate pentru a deveni "0", "127" si respectiv "255" in imaginea finala.histograma37.jpg


Observam ca, dupa ajustarea histogramei conform propunerilor de mai sus, nivelul negrului a ajuns la 18; aceasta inseamna ca orice pixel cu luminozitate de 18 sau mai mica va fi reprodus ca negru absolut. La capatul celalalt al histogramei, am ajustat punctul de alb la nivelul 176. Aceasta va face ca orice pixel cu luminozitate 176 sau mai mare sa fie reprodus ca alb pur.
Nivelele intermediare de luminozitate vor fi recalculate, pentru a se incadra proportional in intervalul dintre negru si alb, asa cum le-am modificat. Programul redistribuie liniar aceste nivele, inclusiv cel corespunzator celui de gri 50%. De cele mai multe ori este insa nevoie sa modificam si nivelul de gri mijlociu.histograma38.jpg


Astfel, fata de imaginea initiala la care intervalul de luminozitate era transpus liniar, in imaginea finala s-au realocat proportional mai multe nivele pentru alb si tonurile deschise, si proportional mai putine nivele pentru negru si tonurile inchise.
Aceasta modalitate de prelucrare atrage si unele dezavantaje. Daca un interval de 127 nivele de la negru pana la gri mijlociu dau impresia trecerii foarte line, practic in ton continuu, reducerea accentuata a numarului de nivele va altera calitatea imaginii, iar trecerea de la un nivel la altul se va face mult mai vizibil.histograma39.jpg


Histograma de mai sus apartine unei imagini care a fost intensiv prelucrata. Se observa disparitia unor nivele de gri, traduse prin caderea graficului la "0" pe anumite intervale si aparitia aspectului de "pieptene" al histogramei. Imaginea va capata aspect de poster, care, chiar daca era la moda in fotografia argentica acum 20 ani, nu este adecvat la orice fotografie.


<- Pagina precedenta . . . Pagina urmatoare ->

Calin-Stefan Ragalie
Noiembrie 2006
© Fotomagazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

mihai marian - 11 Dec 2006, ora 14:17
Multumesc, domnule Ragalie, pentru acest articol. Nu am reusit pana acum sa gasesc ceva de inteles pe aceasta tema, acum m-am luminat. Simplu,la obiect, cu exemplificari, de inteles. Felicitari ! Mihai Marian, Buzau.

Bogdan Bocsan - 17 Dec 2006, ora 00:01
Multumesc mult. Cred ca este primul articol care nu imi spune: Cum?!? Nu stii ce este aia histograma?!?!?... Dimpotriva... ceea ce faceam eu oarecum la nivel empiric mi s-a explicat extraordinar... Inca o data multumesc

Bogdan Constantin - 19 Dec 2006, ora 23:30
In primul rand - felicitari pentru articole, sunt foarte explicite si totodata pe intelesul tuturor, iar in al doiea rand - mii de multumiri pentru ca m-ati scos din "ceata". Aveam unele notiuni despre acest subiect dar aflate din alte surse, incomplete si nu stiam cum se foloseste defapt histograma. Inca o data mii de multumiri!!

tudor - 05 Jan 2007, ora 00:54
histograma asta este ca si sahul... moments to learne a lifetime to master... fara experimentare intensiva nu are nici un fel de sens sau efect asupra calitatii fotografiei...

Sfetcu Cristian - 23 Jun 2007, ora 23:41
scurt si cuprinzator

Dan B. - 26 Jun 2007, ora 06:50
Foarte lamuritor. Trebuie experimentat. Rezultatele de pe auto sunt aleatorii si e bine ca incepatorii sa stie ce si cum. Felicitari pentru concizie.

Ion B - 13 Jul 2007, ora 14:02
destul de clar. nu tre sa citesti o carte de 300 pagini ca in final sa stii cum sa folosesti histograma. veni, vini, vici

Gomoescu George - 12 Aug 2007, ora 22:41
Stimate d-le Ragalie,in numele celor care va urmaresc si eu ma numar printre ei,va multumesc pt efortul pe care-l depuneti pt a ne mai destupa la cap.Stiu ca faceti totul din pasiune,cunosc sentimentul.Va doresc multa sanatate,ca sa puteti continua ceea ce faceti,adica sa ne mai invatati si pe noi cum e cu pozele alea profesionale,bineinteles.Cu stima,Geo,Buzau.

alina delle-case - 28 Aug 2007, ora 22:26
Un articol foarte bun - clar ,concis pe intelesul tuturor ce vadeste pronuntate aptitudini didactice. Ramai cu f. mult dintr-o singura citire (am citit pe nerasuflate toate cele trei parti si am inteles f usor cum se poate folosi acest grafic, pe care il aveam si eu la aparatul meu dar pe care nu-l utilizam niciodata ptr. ca nu stiam cum - nu am gasit pana astazi vreun articol sau informatie , desi eram f. interesata de acest aspect . Fiind incepatoare in tehnica fotografiei si fiind constienta ca expunerea este f. importanta ptr. realizarea unor fotografii de calitate , datele oferite de histograma imi sunt de un real folos . Felicitari inca o data si la cat mai multe articole de acest gen.

mihai c - 11 Dec 2007, ora 15:23
si era bezna totala dar aku se facu lumina. extraordinar! felicitari! ma bucur k inka mai exista oameni in ziua de azi care nu cer bani pentru a impartasii din cunostiintele lor si altora.

Silviu bb - 20 Dec 2007, ora 13:49
Si eu ma inscriu pe lista celor multumiti si luminati. M-ar interesa cum se prelucreaza mai bine o imagine intunecata - prin aceasta procedura sau exista ceva mai bun?

Paully M - 01 Jan 2008, ora 15:45
Pai da! Imi tot explicase "lumea" care e chestia cu histograma... dar, acum pot spune caci chiar am inteles. Bravos pt. articol

paul mitran - 21 Jan 2008, ora 16:55
excelenta prezentare. fac fotografie "clasica" de mai multi ani (vreo 20), insa de curand am trecut pe digital. aveam o oarecare idee, dar acum lucrurile sunt mult mai clare din acest punct de vedere. multumim d-le Ragalie. de altfel, toate articolele dv sunt pline de invataturi bune.

Teo F. - 28 Feb 2008, ora 18:15
Felicitari si multumim dle Ragalie !

corneliu rusu - 29 May 2008, ora 15:18
Excelent articol, felicitari si multa sanatate. corneliu

CIOBICA MARIUS - 19 Oct 2008, ora 13:23
Mi-am luat si eu un Panasonic Lumix DMC-TZ2 si am intalnit in optiunile aparatului termenul de histograma. Articolul m-a ajutat sa inteleg cu ce se mananca dar fara multa analiza practica nu poate nimeni sa inteleaga ceva. Este f bun si multumesc pentru o calauzire de inceput.

Mihai Cristea - 16 Jan 2009, ora 15:31
Felicitarii pentru acest articol.Multumim pentru tutorial.

ion roman - 31 Aug 2009, ora 18:52
Am o mare rugaminte: nu te opri ! scrie, scrie mai departe, pentru ca o faci foarte bine si exact pentru cei ce vor sa invete.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate