Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Canon EOS Digital Rebel XTi / 400D

  Cuprins:
1. Introducere
2. Caracteristici tehnice
3. Testarea modelului Canon EOS 400D
4. Concluzii
5. Galeria de imagini
Articol sponsorizat de:

f64_banner.jpg

Cu toate ca modelul Canon EOS 350D/Rebel XT se vinde inca foarte bine, Canon a lansat pe piata, la jumatatea lunii septembie, un model din aceeasi clasa de camere foto digitale: XTi pentru piata americana sau 400D pentru piata europana.
Noul model tine pasul cu noutatile prezente la ceilalti competitori: captator de 10 MPx, focalizare mai rapida, ecran LCD mare si luminos, dar rezolva si unele dintre problemele raportate de utilizatorii versiunilor mai vechi: focalizare mai rapida si mai precisa, implementarea unor metode de curatare a prafului, histograma RGB, moduri personalizate de conversie a fisierelor RAW in camera, etc.

canon400d_sigla.jpg

Dintre perfectionarile esentiale mentionam:
- captator de 10 MPX
- procesare mai rapida a imaginilor
- memorie tampon sporita
- focalizare pe 9 puncte
- metode de protectie la praf si mecanisme de curatare a prafului
- ecran LCD mare, luminos si mai informativ
- histograma RGB
- personalizarea procesari RAW in JPEG (Picture Style)
- extinderea capacitatii subdirectoarelor pana la 9.999 imagini
- mai multe optiuni la rotirea imaginilor in camera
- perfectionarea si adaugarea de noi functiuni de imprimare directa
- imbutanatirea pachetului software (DPP 2.2)

Captatorul de 10 MPx
Canon a preferat dezvoltarea unor senzori proprii, de tip CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor), iar modelul XTi este dotat cu un nou captator, de 10,5 MPx din care pentru imagine sunt folositi 10,1 MPx. Deoarece dimensiunile suprafetei de dispunere a pixelilor activi s-a mentinut la 22,2 x 14,8 mm, sporul de la 8 la 10 MPx a impus reducerea dimensiuilor fotositurilor, de la 6,4 la 5,7 microni / latura. Pentru a contracara accentuarea zgomotului in imagine la ISO ridicat, Canon reproiectat arhitectura captatorului (a crescut factorul de umplere) si a modificat dispunerea microlentielor atasate fiecarui fotosit. Microlentilele sunt acum mai mari iar producatorul sustine ca pe fiecare fotosit ajunge aceeasi cantitate de lumina ca pe fotositurile din senzorul de 8 MPx.
Dimensiunea fisierului de imaginea furnizata de noul captator este, evident, mai mare, ceea ce a impus imbunatatirea algoritmilor de procesare a semnalului, pentru a putea mentine ritmul de 3 imagini / secunda la fotografierea in rafala. Memoria tampon pentru stocarea temporara a imaginilor a fost, de asemenea, amplificata, Canon XTi putind acum efectua 27 imagini JPG (sau 10 imagini RAW) in rafala sustinuta de 3 fps.

Autofocalizarea
Autofocalizarea se realizeaza acum pe 9 puncte, subansamblul fiind imprumutat de la Canon EOS 30D. Canon 400D poseda acum in centru doi senzori pentru focalizare. Unul intra automat in functie cand obiectivul atasat are luminozitatea maxima 5,6 iar al doilea pentru obiectivele cu luminozitate mai mare de 2,8; acest sistem permite o punere la punct mai rapida si mai precisa.
Ca si la modelul precedent, punctul de autofocalizare se poate alege de catre utilizator sau poate fi lasat pe seama procesorului camerei, caz in care focalizarea se realizeaza pe cel mai apropiat subiect.
Spre deosebire de modelul XT, XTi poate declansa chiar daca nu s-a realizat corect autofocalizarea. Apasarea declansatorului pana la capatul cursei expune captatorul si duce la obtinerea unei imagini, clare sau nu.

Protectia antipraf si indepartarea prafului
In premiera, Canon a atacat una dintre cele mai suparatoare chestiuni intalnite la camerele D-SLR: praful de pe captator! Pentru abordarea acestei probleme, producatorul a folosit multiple mijloace.
Prima solutie a fost tratamentul antistatic al componentelor din camera oglinzii. In acest fel, incarcatura electrostatica atrage mai putin praf pe suprafata filtrului anti-moire.
O a doua metoda a fost reprezentata de diviziunea subansamblului captator-filtre si translatia filtrului low-pass spre centrul optic cu aproximativ 1 mm. In acest fel, eventualele umbre lasate de firele de praf de pe captator sunt mult atenuate.
A treia metoda a constat din adaugarea unui oscilator piezoelectric si care produce vibratii ale filtrului anti-moire (metoda utilizata prima data de Olympus). Firele de praf sunt detasate de suprafata filtrului, cad gravitational si sunt apoi culese pe suprafetele adezive situate pe marginile captatorului. Curatarea capatorului de praf se poate face la pornirea camerei sau la oprirea ei si dureaza circa o secunda. Aceasta activitate se intrerupe imediat ce este partial apasat butonul declansator, pentru a nu intarzia procesul de fotografiere.
In fine, o a patra metoda este de natura software: camera poate "fotografia" locatia firelor de praf si produce un fisier care se ataseaza apoi fiecarei imagini iar progamul de prelucare a imaginilor DPP (2.2 sau superior) utilizeaza datele din acest fisier pentru a indeparta consecintele prin substractie. Canon afirma ca adaugarea acestor informatii sporeste nesemnificativ marimea fisierului de imagine.

Ecranul LCD si vizorul
Cu modelul XTi, Canon intra in grupa "2,5 inch" in ceea ce priveste diagonala ecranului LCD care, totodata este mai stralucitor, mai bine vizibil si cu o rezolutie crescuta la 230.000 pixeli. Unghiul de vizibilitate a fost sporit la 160 grade, atat in plan vertical cat si in plan orizontal. O alta critica serioasa adusa modelului XT era vizibilitatea slaba a imaginii pe LCD, mai ales in lumina puternica. Canon sustine ca LCD-ul lui XTi este cu 40% mai stralucitor decat al modelelor 30D si 5D. Se pare ca acest spor de luminozitate a fost obtinut inclusiv prin modificarea factorului gamma de afisare al imaginii la treptele cu stralucire mare, ceea ce face dificila interpretarea expunerii imaginii in camera. Plasarea unui ecran mai mare pe corpul practic nemodificat al lui 350D, a impus renuntarea la monitorul de stare, functia lui fiind preluata acum de ecranul principal.

canon400d_lcd.jpg

Ecranul cu suprafata sporita afiseza toate datele care erau prezente pe monitorul de stare si a permis adaugarea a inca opt parametri de expunere, printre care: ISO, modul de autofocalizare, bracketing al balansului de alb, activarea modului de reducere a ochilor rosii, martor beep, etc.
Cu aceasta ocazie, Canon a remediat inca o nemultumire a fotografilor si a facut posibila afisarea histogramei nu numai pe nivele de luminanta, dar si pe culorile primare (RGB), la alegere.
Pentru a reduce consumul de energie produs de un ecran LCD mai mare, vizorul Canon XTi poseda un senzor de proximitate, care intra in activitate cand aparatul este dus la ochi si care opreste alimentarea LCD-ului.

canon400d_vizor.jpg

Vizorul este in esenta nemodificat. Apar afisati in plus doi parametrii: memorarea expunerii cu blitz si ajustarea balansului de alb. Martorul activarii functiei de reducere a ochilor rosii a fost mutat pe ecranul LCD si nu mai apare in vizor.

Corpul aparatului
Gripul aparatului a fost marit putin (doar 1 mm) dar partea sa anterioara este acum ceva mai rotunjita, facand priza mai comoda. Degetele parcurg acum un perimetru mai mare si nu mai intalnesc atat de repede corpul prorpiu-zis.

canon400d_grip.jpg

Inaltimea redusa a gripului (impusa de cea generala, a aparatului), face totusi problematica plasarea tuturor degetelor. Adaugarea unui battery-grip rezolva problema.
Vestea buna este ca nu a fost modificat designul partii inferioare a aparatulu si compartimentul bateriei, iar BG-E3 este compatibil atat cu 350D cat si cu 400D.

canon400d_05.jpg

Pentru suprafata de contact a degetului mare, Canon a adaugat o arie cauciucata care sporeste aderenta.

canon400d_police.jpg

Langa butonul de pornire al aparatului a fost amplasat un LED, martor al punerii sub tensiune a camerei. In acest fel, utilizatorul poate lucra si cu ecranul LCD oprit.

canon400d_led.jpg

Plasarea ecranului LCD de dimensiuni crescute pe spatele aparatului a impus unele modificari in plasarea butoanelor de control.
Butoanele din coloana stanga au dimensiuni mai mici si, in coltul de sus - stanga al ecranului LCD a aparut un buton dedicat imprimarii directe din camera. Butonul "Info" este acum etichetat "Disp" si permite selectia informatiilor afisate pe LCD dar si oprirea ecranului LCD.

canon400d_butoane_st.jpg

In coloana din dreapta, in schimb, a disparut comanda de iluminare a monitorului de stare, o data cu acesta din urma.
Butonul "Set" din centrul joystik-ului a capatat si el o functie rapida: "Stiluri de imagine", in mod similar cu cele patru sageti (care-si pastreaza functiile rapide: ISO, AF, WB si respectiv masurarea epunerii).

"Picture Style"
Parametrizarea modului de conversie RAW-JPEG a fost rafinata prin implementarea functiei "Pictures Style", aparuta prima data la modelul EOS 5D. In afara celor sase presetari (Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful si Monochrome), utilizatorul poate stoca in memorie trei presetari personalizate.

Imprimarea directa imbunatatita
Canon, pionier in implementarea functiei "PictBridge" si care a devenit apoi un standard CIPA (CIPA DC-001), amplifica functiile oferite de modelul Canon EOS 400D, in comparatie cu predecesorul sau:
- imprimare index fotografii cu 20 imagini sau cu 35 imagini
- imprimarea unei imagini impreuna cu parametrii de expunere din EXIF
- reducerea efectului de ochi rosii
- sporirea luminozitatii fetelor umane
- imprimare pe noi formate de hartie (4 x 8, 10 x 12, 8 x 10 si 14 x 17 inch) si pe noi modele (Fine Art, Photo Rag, Super Photo paper)
- corectia contrastului la nivelul fetelor umane
- noi efecte la imprimare (Natural, Natural M, B/W, Cool Tone, Warm Tone).

Pagina urmatoare - >


Calin-Stefan Ragalie
octombrie, 2006
© Fotomagazin.ro

Articol sponsorizat de:

f64_banner.jpg

Bookmark and Share

Comentarii:

Ermac Mihai - 13 Nov 2006, ora 20:53
As dori sa intru in posesia instructiunilor de folosire a aparatului CANON EOS 5. Va multumesc.

Dan Popescu - 01 Dec 2006, ora 18:33
Am citit aceasta prezentare, mi-a placut. As avea o intrebare cartea de utilizare a acestui ap. se poate gasi undeva si in L. romana ? Multumesc

liviu agavriloaei - 02 Dec 2006, ora 15:46
am discutat cu cateva persoane , in legatura cu 400d , daca ar merita acest aparat.mentionez ca sunt indragostit de fotografie , dar ca amator. ar merita s-a fac o investitie pe termen lung intr-un astfel de aparat.(pentru toata vata)

Florin Cnejevici - 03 Dec 2006, ora 15:38
Stimate D-le Ragalie, Tocmai am achizitionat un Canon 400D de la o retea comerciala din Romania. Fara nici un manual de utilizare ( in nici o limba...) Solicit contra cost, inclusiv pe e-mail in PDF daca e posibil, un manual de utilizare, chiar pt 350D, daca e posibil in limba romana. Cu multumiri anticipate, Florin Cnejvici florin.cnejevici@fcnejevici.ro 0722-382831

ionescu dragos - 18 Dec 2006, ora 15:05
sunt interesat sa cumpar un aparat de fotografiat profesionist pt foto de studiou si nu stiu ce marca sa aleg... va rog daca se poate sa ma ajutati multumesc cu respect Ionescu Dragos

Radu Chiorean - 19 Dec 2006, ora 00:57
Mi-a placut foarte mult prezentarea acestui aparat foto. Tocmai am achizitionat si eu unul din SUA, as dori daca se poate un manual in limba romana pentru Canon EOS 400D/Rebel XTi. Va multumesc mult.

Calin-Stefan Ragalie - 24 Dec 2006, ora 23:52
Manualele in limba engleza pentru acest model de camera ca si pentru software-ul aferent pot fi descarcate de la adresa: http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=DownloadDetailAct&fcategoryid=314&modelid=14256 si apoi alegerea optiunii "Product/Software Manuals".

Andrei Balla - 02 Jan 2007, ora 20:12
Va doresc La multi Ani si un an plin de realizari. Tocamai am citit aceasta prezentare, mi-a placut. As avea o intrebare: cartea de utilizare a acestui ap. eos 400 d se poate gasi undeva si in L. romana ? Daca aveti cunostinta despre asemena lucru si puteti va rog sa-mi transmiteti Va multumesc anticipat

Razvan Mihalyi - 13 Jan 2007, ora 23:08
Pe cand o prezentare a Sony Alpha 100 ?

Simona Ghita - 28 Jan 2007, ora 14:40
Salutare, Sunt detinatoare a acestui aparat Canon 400D si detin de asemenea si manualul de utilizare. Voi incerca sa gasesc un scanner si sa scanez acest manual dar este in limba engleza. Daca reveniti peste 2 saptamani si imi scrieti pe adresa de mail ghita.simona@yahoo.com , am sa va trimit acest manual. o zi buna tuturor.

tzacke catalin - 30 Jan 2007, ora 22:12
aici gasiti manualul in EN ptr EOS400/XTi ... pacat ca nu stiati ca mai este si Google-ul care mai stie sa si caute .....tzacke@yahoo.com

dan cristi - 06 Mar 2007, ora 23:01
super interesanta descrierea amanuntita, sper ca in curand sa cumpar si eu unul. o zi buna tuturor.

ciprian gheorghita - 10 Mar 2007, ora 23:15
as dori sa stiu daca cu canon 400d se pot face si filmate video?

cristi velcu - 18 Mar 2007, ora 18:28
salut ,detin un canon power shoot a95 ma ne multumeste faptul ca la distanta nu pre imi ies fotografiile(blitz,zoom optic prea mici).ce ma sfatuiti:un obiectiv(si daca da ce si de unde)sau sa investesc intr-un aparat mai puternic?(detin un salon pe care vreau sa-l promovez si foto) multumesc

Patriciu BODIU - 19 Mar 2007, ora 09:21
vreau sa-mi achizitionez un nou aparat profi.sunt fan canon.am avut un 350d si am fost foarte multumit de el.acum oscilez intre 400d si 30d.raportul calitate-pret ii ofera sanse la 400d.vreau sa-l folosesc pentru nunti,petreceri, etc.ce ma sfatuiti?

velicu romeo - 26 Mar 2007, ora 00:18
as dori si eu documentatie in lb romana a lui eos 400d ! va rog ajutati_ma! va multumesc!

GEORGE MECU - 15 Apr 2007, ora 15:24
AM CITIT PREZENTAREA EOS 400D.MI-A PLACUT.PT. MINE A FOST FOARTE UTILA SI DECISIVA IMI IAU 400D.DAR AS VREA UN SFAT CU PRIVIRE LA OB. DIN KIT 18-55, MERITA SAU MAI BINE CUMPAR UN BODY SI UN TELE. CU ZOOM.MULTUMESC !

Adrian Tomita - 02 May 2007, ora 17:59
Am achizitionat de curand un eos 400, nu am gasit un manual de instructiuni sau documentatie in lb romana pentru el! Va rog ajutati_ma! Va multumesc!

Iancovici Ionut - 11 May 2007, ora 11:26
Buna ziua. As dori sa-mi spuneti, dupa parerea dumneavoastra, care este alegerea mai buna: Canon 400D sau Nikon D80. Va multumesc.

IULIAN A. - 19 May 2007, ora 19:21
Posed un CANON EOS D-400. Este EXTRAORDINAR, atat cu lens-ul din kit, cat si cu 90-300mm care-i da o putere sporita in captarea imaginilor. Din NEFERICIRE , nu am manual in Romana , achizitionand-ul din AUSTRIA, pe cale oficiala. Aici nu pot numi comert foto preturile pe care le au la aparate, cu o mica exceptie . Magazinul f64. Tot din nefericire, NU ESTE RECUNOSCUTA garantia unui aparat achizitionat intr-o tara membra a U.E. , de parca l-as fi luat de pe taraba sau din nu-s ce iarmaroc.

Diana Iordache - 01 Jun 2007, ora 12:01
Hi, vreau si eu sa stiu daca aparatul asta are stabilizator de imagine si macro, daca da, de cati cm/mm? caut un aparat care sa detina functiile alea,si sa aibe rezolutie destul de mare. Daca poate sa-mi spuna cineva, sa-mi scrie pe id-ul: maria_18_08. va rog

Eliz A - 22 Jul 2007, ora 09:27
Diana Iordache esti total pe langa. ce macro sa contina ? asta e un SLR. nu ti-l cumpara daca nu sti despre ce este vorba. intra pe un forum foto si discuta acolo daca vrei sa mai inveti

Nicolae Ginghina - 25 Aug 2007, ora 07:48
Am cumparat un 400D (online) de la F64 si am primit manual de utilizare in limba romana (are 180 de pagini) foarte detaliat, excelent (si manualul si aparatul).

Stroe Alexandru - 27 Aug 2007, ora 19:54
E foarte tare aparatu , numai k eu l am luat din austria :| si nu am garantie si manual in romana sau mkr engleza :(

Johann kreiff - 27 Sep 2007, ora 19:39
ahahahahaha...am cazut cu scaunu' cand am citit toate posturile de aici...la ce va trebuie SLR fratilor?

vlad m - 06 Nov 2007, ora 10:42
AM Manualul la CANON EOS 400D in ROMANA - 178 pagini. are 17mb cine il vrea - GRATUIT - sa ma contacteze : vicius_the_one@yahoo.com

Razvan Lucian - 07 Nov 2007, ora 18:59
Gasiti manualul Canon EOS 400D in limba romana aici: http://www.filebox.ro/download.php?key=ebb76199a06fda10b4cfc83a6c2ca819

Alin Stupar - 20 Jan 2008, ora 02:50
Am eu manualul de la canon eos400d kit in limba romana cineil vrea sama contacteze pe ID de mess Kunedo1940 sau pe e-mail Kunedo1940@yahoo.com

Catalin Scorus - 22 Jan 2008, ora 14:43
Salut. Are stabilizator de imagine acest aparat sau nu? Scrieti-mi si mie pe adresa sy_shock@yahoo.com

Calin-Stefan Ragalie - 22 Jan 2008, ora 15:02
Canon promoveaza ideea stabilizarii in obiective, nu in aparatele D-SLR.

MIRCEA M. - 11 Feb 2008, ora 21:23
As dori sa-mi spuneti, o parere, care este alegerea mai buna: Canon 400D sau Nikon D80. vreau sal folosesc pt. nunti. Mersi.

Vlad FixX - 09 Mar 2008, ora 03:41
Diana Iordache nu este pe langa, asa este ea... Deci draga diana, acest Canon nu are stabilizator in Body, niciunul nu are, iti poti lua un obiectiv cu stabilizator, in fine, intra pe dpreview

Vasile Iulian - 21 Apr 2008, ora 16:37
Sal all.Manual in limba romana pentru Canon digital EOS 400D xti digital format pdf. Pentru cei doritori GRATIS. adresa de mail ancor7000@yahoo.com

Vlad s - 26 Apr 2008, ora 17:24
Ma bucur ca in sfarsit dupa luni de zile de cand ofer manualul gratuit(la vremea aceea romanii il vindeau) au aparut si alti oameni de caritate care sa il ofere. Fiti buni cu aproapele....

Vlad s - 26 Apr 2008, ora 17:25
am uitat sa zic. ptr cine il doreste manualul la 400d si nu a gasit in alta parte > vicius_the_one@yahoo.com

alin stupar - 05 Jun 2008, ora 18:56
Am eu manualul de la canon eos400d kit in limba romana cineil vrea sama contacteze pe ID de mess Kunedo1940 sau pe e-mail Kunedo1940@yahoo.com

Mihai Florea - 10 Jun 2008, ora 13:59
eu am 400D si D80 de la Nikon lucrez in presa deci am nevoie de viteza si calitate...comparativ 400D este mai bun (gripul cam mic dar in rest este ok, pret calitate)

Alexandra Gruian - 30 Jun 2008, ora 19:06
oscilez intre a lua un 400d si un nikon 200d... fiind din aceeasi categorie, stiu ca diferentele trebuie sa fie mici. care ar fi totusi mai bun? nu de alta, dar am auzit pareri contradictorii

Calin-Stefan Ragalie - 30 Jun 2008, ora 19:50
Nu sunt din aceeasi categorie, Nikon D200 e cu o clasa mai sus!

Mircea D - 24 Jul 2008, ora 01:24
Mii de multumiri pentru manual. Apropo, daca vrea cineva manualul in spaniola, portugheza, olandeza sau franceza sa-mi de-a un email: cristidumitrache@yahoo.com

Catai Daniel - 18 Oct 2008, ora 08:26
Tot respectul ptr. descrierea de mai sus. Exista un manual in limba romana ptr. Canon EOS 40 D ? Multumesc

Andrei S - 20 Oct 2008, ora 16:22
Cine are nevoie de manual in lb romana pt EOS 40D, format pdf. keopss@gmail.com sau pe OKazii.ro , user: keopss

Florin I - 31 Dec 2008, ora 13:04
Manualul in romana (scanat in format pdf) poate fi descarcat de la adresa http://www.filebox.ro/download.php?key=ebb76199a06fda10b4cfc83a6c2ca819 Celor care vor bani pe asa ceva.... numai de bine...

Gyuri M - 01 Feb 2013, ora 18:53
Cine mai detine un astfel de aparat (ca si mine de altfel), zilele trecute am gasit un soft interesant pe nume 400plus, aduce multe chestii in plus cum ar fi ISO3000, spot metering, timelapse..am facut niste poze le puteti vedea pe site ul meu: http://www.apcc.tk/diy-projects/400plus

vali vvv - 18 Mar 2013, ora 22:04
Gyuri M de unde iau update-ul ala de soft?cum il instalez?

bera mafteiu - 03 Jan 2014, ora 04:21
sunt din sibiu am un obiectiv Tamrom 17-50 mm a fost fortat si nu mai merge zoom-ul unde as putea sa-l repar. multumec

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate