Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Zece intrebari despre fotografia de vacanta

Cuprins:


1. Introducere, mesajul fotografiei, raportul subiect - fundal.
2. Regula treimilor si puncte de interes, proxifotografia, directia luminii.
3. Orizontul, incadrarea imaginii, explorarea fotografiei.


Introducere
O data cu vacanta de vara, majoritatea dintre noi gasesc timp pentru pasiunile care pana atunci au fost trecute pe planul secund. In vacanta, multi dintre noi scoatem din sertar aparatul fotografic, cumparam cateva filme sau dupa caz, stergem cartelele flash si ne luam angajamentul ca in aceasta perioada sa facem macar cateva fotografii care sa merite a fi plasate in albumul nostru, la toamna.
De ce fotografiem mai mult in vacante? Poate si pentru ca vrem ca acum sa fie altfel, sa lasam de-o parte uzura zilnica din restul anului, poate ca acum calatorim mai mult si vrem sa pastram amintiri din locurile pe care le-am vizitat... cine stie?

Fotografiile de vacanta proaste sunt, in marea lor majoritate, rezultatul comoditatii fotografului. Majoritatea imaginilor sunt efectuate aproape imediat ce am vazut scena si cu gandul la ce alte fotografii am mai vazut pe ici si pe acolo! De lene (dar cu pretextul ca "asa sigur o sa iasa ceva!") declansam aparatul de indata ce ni s-a parut ca "seamana cu o poza pe care am vazut-o facuta de fotograful X". Fotografia nu va fi proasta, dar va fi banala. Asa se face ca, daca vom fi lenesi, vom fotografia imediat ce vom vedea turnul Effel in Paris, Big Ben in Londra, Opera din Sydney si asa mai departe. Acestea vor fi imediat recunoscute, dar impresia va fi: "ei si?"

Incercati si o alta abordare. Lasati aparatul de-o parte si priviti subiectul pe care doriti sa-l fotografiati. Va produce vreo impresie? Ce impresie va produce? O data lamurit acest aspect, cautati unghiul si incadrarea care sa intareasca aceasta impresie. Procedind astfel, fotografia nu va fi buna, dar va fi originala!

Nu exista reguli care, puse in practica, sa va asigure succesul in fotografia de vacanta! Exista insa unele intrebari, care, daca vi le puneti inainte de a declansa aparatul dvs. fotografic, exista o mare probabilitate de a obtine o imagine mai buna.


1. Care este mesajul fotografiei?

Trebuie sa aiba un mesaj, fotografia noastra?
In fata unui subiect, fotograful percepe o emotie si incearca sa o traduca intr-un mesaj, iar mesajul in simboluri, pe care le cauta in mediu si le transpune in fotografie, selectind din noianul de posibile simboluri, pe acelea care intaresc mesajul dorit si eliminind, dupa puteri, simbolurile distractive. Cu alte cuvinte recurge la un limbaj, bazat pe simboluri, prin care incearca sa comunice cu privitorul.
Daca fotografiile sunt exclusiv pentru albumul nostru de fotografii din concediul de la mare, de la munte, etc., si scopul lor este doar documentar, poate ca mesajul nu este atat de important. S-ar putea incadra in genul fotografic, sugestiv denumit de Dinu Lazar: "yola" ('io la mare, 'io la Venetia, etc).
Daca insa dorim sa aratam si altora aceste imagini, privitorul va incerca sa identifice un aspect in baza caruia sa poata broda o povestioara din ce sugereaza fotografia. In caz contrar, ochii vor rataci prin cadrul fotografiei, fara nici cun scop si nici o finalitate.sfarsit_de_sezon.jpg

2. Care este raportul dintre subiect sau primul plan si fundal?
Intre subiect si celelalte elemente din cadru poate exista uneori o competitie pentru atentia privitorului. Rareori aceasta competitie intareste mesajul fotografiei, deseori creind confuzie in legatura cu identificarea adevaratului subiect al pozei. De exemplu, un personaj aflat intr-un cadru larg de peisaj natural sau urban, va crea mai frecvent impresia ca peisajul este subiectul principal iar nu persoana.
Pe de alta parte, raporturile dintre elementele fotografiei poate sugera o scala iar privitorul poate sa estimeze care ar fi dimensiune reale ale subiectului.raport_fals_elemente.jpg


Utilizarea superangularului si fotografierea din apropiere a subiectului amplifica marimea relativa a acestuia in raport cu fundalul, dupa cum invers, un teleobiectiv restabileste raportul corect intre primul plan si fundal.raport_elemente.jpg


O mentiune speciala pentru portret: aveti grija si la fundal, pentru a evita greselile ce pot apare sub forma a fel de fel de obiecte animate sau neanimate care "rasar" din capul subiectului.

Pagina urmatoare - >


Calin-Stefan Ragalie
august 2006
© Fotomagazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Cosmin Bumbut - 01 Aug 2006, ora 07:51
Domnule CSR, o mica observatie: va rog sa nu perpetuati si dumneavoastra greseala care bintuie netul foto romanesc cit si revistele tiparite. Adica, prim-plan nu e acelasi lucru cu primul-plan. Prim-planul se refera la o incadratura standard destinata omului (nu plantelor sau animalelor cum scrie aceeasi revista), iar primul-plan se refera la dispunerea in spatiu a unui element vizual. Numit in engleza "foreground". Multumesc.

Calin-Stefan Ragalie - 01 Aug 2006, ora 09:44
Corect! Am remediat. Multumim pentru interes!

Ionut Grigore - 01 Aug 2006, ora 17:00
La microfon a fost domnul Bumbutz care a inceput sa dea pe dinafara "punct-ului" . Felicitari oricum, foarte buna corectia ! Boii aia de la revista oare citesc si ei pe aici ?

Calin-Stefan Ragalie - 01 Aug 2006, ora 17:49
Domnule Grigore, va rugam, mai multa atentie la vocabular! Va multumim.

michael cretu - 21 Feb 2008, ora 15:45
as vrea o parere despre fujii s5700,care este claritatea pozelor si a filmelor facute ziua si noaptea?astept un raspuns pe email.multumesc

Raluca Agasanu - 12 Oct 2009, ora 08:33
Foarte interesant articol. Mi-a placut si invat din el. La fel si comentariul referitor la prim-plan.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate