Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotografia de noapte

Introducere.
Fie ca e vorba de ora care permite mai putina aglomerare umana, cautandu-se impresia de pustiu, fie ca e vorba de impactul specific pe care noaptea o are asupra noastra, fie ca ora tarzie la care ajungem intr-un loc nu ne permite folosirea luminii de zi, fotografia de noapte are adeptii ei.

Sa scapam rapid de partea tehnica.
In primul rand - trepiedul. De neinlocuit! Bugetul decide ce si cum. In orice caz insa, trebuie sa fie foarte stabil, nu faceti compromisuri. Motivul necesitatii trepiedului este evident cred, declansarea la timpi mai lungi decat permite fotografierea din mana.

Aparatul pentru fotografia de noapte trebuie sa permita folosirea de timpi lungi, peste 1 secunda. Preferabil pozitia B pe indicatorul de timpi. In felul acesta se poate folosi orice timp dorit, ajungind in unele cazuri pana la ora, daca e nevoie. Daca se foloseste film, sunt de preferat aparatele care nu au baterii pentru ca se descarca extrem de rapid (dupa 2h de expunere cu CR2 de ex majoritatea se descarca). Cele digitale sunt preferabil de folosit cu bateria incarcata si eventual cautat un model care se descurca bine la timpii lungi, fara ca sa se incinga senzorul foarte tare.

Suportul fotosensibil De preferat este sa se foloseasca sensibilitate mica pentru suport. De ce? Pentru a scapa de "boabele" de granulatie sau de a nu fi necesar, in faza de postprocesare, un noise reduction agresiv. ISO 100 sau 200 este recomandabil si e perfect folosibil.

Cablul declansator este necesar pentru ca declansarea apratului sa se realizeze fara sa se induca vibratii, si a combate o imagine miscata. Se poate folosi si un self timer al aparatului, cu conditia sa permita expuneri mai mari de 1 secunda de ex.Cele pentru aparatele autofocus mai moderne se pot confectiona relativ usor, nefiind necesara neaparat cumpararea unor modele scumpe recomandate de producator.

Obiectivele - cu cat mai luminoase cu atat mai bine. De ce? Pentru ca faciliteaza vizarea in momentul incadrarii pe lumina foarte slaba. Cam aici se opreste avantajul luminozitatii obiectivului, intrucat mai mult ca sigur el va fi diafragmat puternic in timpul expunerii. Daca vedeti sa cadrati, puteti utiliza perfect orice alt obiectiv.
Principala calitate ceruta este sa nu produca reflexiile parazite (daca exista vreun filtru de calitate mai indoielnica montat pe aparat este de preferat sa fie scos), intrucat mai mult ca sigur va exista o sursa de lumina care sa produca pete parazite daca obiectivul este mai slab la acest capitol.

Ce-ar fi atat de mult de discutat la fotografia de noapte?
In primul rand un paradox.

foto_noapte05.jpg

Ambele poze sunt facute noaptea. Cea de sus: 5 minute la 2.8, cea de jos: 3.5 minute la 2.8, film de 100. Singurele detalii care ne spun asta sunt semicercurile trasate de stele. In rest nu seamana deloc cu ideea noastra despre o fotografie de noapte.

foto_noapte04.jpg

Si totusi, de unde diferenta fata de ideea noastra despre noapte?
In primul rand noi nu avem capacitatea de a "insuma" lumina. Ochiul uman nu poate distinge sub un anumit prag. Noi nu putem "cumula" lumina, facand scena din fata noastra sa fie mai luminata. Filmul sau captorul pot face asta. Expus suficient de mult, chiar si la cea mai mica farama de lumina, el poate reda scena.
Din aceasta diferenta apare si principala problema la fotografia de noapte: cum va arata imaginea, intrucat nu o putem vizualiza decat mental. Ochiul ne spune ca va arata altfel. Al doilea paradox este contrastul. Ochiul uman se poate adapta la contraste mari foarte rapid. Daca ne uitam la un bec, de exemplu, si apoi la o zona intunecata, ochiul uman se adapteaza rapid, permitandu-ne sa vedem satisfacator zone luminate cu intensitati diferite.
Nu este cazul mediului insa. Mediul nu se poate adapta pe fiecare particica a imaginii in parte. Daca avem si un bec si si o zona slab luminata, atunci el nu poate reda corect decat una din parti, in detrimentul celeilalte. Ori se produce supraexpunerea zonei luminata ori se subexpunerea ceei intunecate.

Rezultatul? Destul de neplacut:

foto_noapte02.jpg

Zonele luminate sunt sterse (albe), zonele umbrite sunt perfect opace. Daca incercam sa redam corect zonele luminate, ne lovim de problema umbrelor complet negre:

foto_noapte06.jpg

Si nu in ultimul rand, mai exista problema temperaturii de culoare. Asta ce o mai fi oare?
Lampa noastra cu bec halogen pe care probabil ca o avem acasa pe masa nu are lumina alba. Cert este insa ca aparatul vizual uman, din nou, se adapteaza rapid si o percepe ca fiind lumina alba. La fel becurile de pe strada. Unele pot fi verzui, altele galbene. Altele pot fi neoane cu lumina aproape alba, simulind lumina de zi.
O sa ziceti: "bine bine, dar eu am camera digitala, pot seta balansul de alb sa corectez problema!"
Nu chiar intotdeauna! Problema apare in lumina "amestecata". Luna are o anumita temperatura de culoare, iluminatul stradal alta, farurile masinilor - alta.


Pagina urmatoare ->Alex Radu
iunie 2006
© Fotomagazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Eduard Popescu - 17 Jul 2006, ora 20:57
"Problema" temperaturii de culoare diferita pentru diferite surse de lumina este unul din elementele care dau farmec fotografiei de noapte...

Eduard Popescu - 17 Jul 2006, ora 21:33
Citeva incercari: http://www.just-looking.net/nightphoto/

alex t - 18 Jul 2006, ora 01:27
Eduard, pe pagina urmatoare (e scris mic pagina urmatoare in colt) vedeai scris asa: [...]incercati sa nu vedeti diferenta de temperatura de culoare ca pe un dezavantaj, ci ca pe un avantaj[...] implicit o sa iau afirmatia ta "Problema" temperaturii de culoare diferita pentru diferite surse de lumina este unul din elementele care dau farmec fotografiei de noapte... datorata faptului ca nu ai trecut pe pagina urmatoare?

Eduard Popescu - 19 Jul 2006, ora 12:04
He-he!...M-ai prins. Am sarit peste linkul mititel (!) si mi-a sarit in ochi sectiunea "comentarii". O sugestie pentru Fotomagazin: poate ar fi mai bine ca aceasta sectiune sa apara doar pe ultima pagina a articolelor?

formihnea a lu yahoo - 02 Oct 2006, ora 18:15
Intrebare ca nu inteleg?....Pana la urma de unde lumina pe intuneric la foto din exemplu?......din cer? din luna? sau era lumina solara>? cu multumiri

Gal Gabor - 02 May 2007, ora 02:09
Va rog sa-mi descrieti ce aparat ar fii ideal pt. fotografierea animalelor salbatice in timp de seara-noaptea. Aparate DSRL sau compacte? Canon 400D-Nikon 80-Sony 100-Olympus E- 330 sau Sony H9, si cum sa fie reglate ISO-Shutter-F:etc. Multumesc!

Gigi Lacatus - 14 Sep 2007, ora 16:19
Colorata MAINE-I gata, e adevarata :) 2 ore..Uhuuu FAIN AS VRea sa vad si eu o astfel de poza facut in 2 ore!

paraschiv adrian - 23 Sep 2007, ora 08:58
se pot face poze f bune si cu timpi de 10-15 min cu aparat setat pe 'b'.mult mai reusite pt foto noapte sint aparat pe film cu iso100-200

Adi Miu - 22 Apr 2009, ora 20:02
am facut si eu ceva fotografii noaptea

Irina Irina - 24 Aug 2010, ora 08:53
Buna, am un aparat olympus T100 si oricum l-as seta nu ies fotografiile nocturne. Se vad de parca ar fi in miscare, sau sterse. E aiurea la aparatul asta ca nu se pot face decat setarile pe care le are el, si daca de exemplu, cum e si firesc, alegi "night mode scene" fotografiile ies si cu granulatie mare, enervant de mare, dar si miscate, sau portocalii. Cum trebuie sa procedez? Ms.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate