Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Sistemul Magne-Fix Cokin


Distribuitor Cokin (www.cokin.com) in Romania: www.f64sudio.ro

Multa vreme, utilizatorii aparatelor fotografice populare se uitau cu invidie la posesorii de camere foto mai scumpe, dotate din fabricatie cu obiective zoom si deseori, privind rezultatele, comentau: "pentru peisajul acesta mi-ar fi trebuit un obiectiv cu unghi de cuprindere mai mare" sau "as fi vrut sa fi putut face aici o poza de detaliu, dar n-am putut sa ma apropii mai mult de subiect"...

Binecunoscuta firma producatoare de filtre Cokin, vine in sprijinul acestor utilizatori prin recenta lansare pe piata a sistemului Magne-Fix. Ideea este, pe cat de simpla, pe atat de novatoare: daca obiectul aparatului dumneavoastra fotografic nu dispune de filet pentru atasarea de lentile aditionale sau convertere, noul sistem va ofera un sistem de prindere... magnetic! Deoarece insa majoritatea obiectivelor actuale sunt realizate din mase plastice (nemagnetice), Cokin ofera solutia completa: un inel din tabla de otel tapetat cu un strat adeziv, ce poate fi atasat pe partea frontala a obiectivului aparatului fotografic, inel suficient de subtire incat sa nu afecteze functionarea optica sau mecanica a aparatului, dar care sa permita atasarea ferma a unui converter.
Sistemul Cokin Magne-Fix este disponibil pe piata in doua dimensiuni: M (mediu) si S (smal), cu diametre corespunzatoare unor obiective cu lentila frontala mai mica sau mai mare. Sistemul Cokin Magne-Fix este compatibil cu multe dintre foto-telefoanele mobile.


Teleconvertorul 2x

Primul din cele doua convertoare oferite de Cokin este un teleconvertor care dubleaza distanta focala a obiectivului pe care este montat, sau, din punct de vedere al campului de cuprindere, il micsoreaza de doua ori.
In pachetul disponibil pe piata se afla sistemul propriu-zis de lentile convertoare, adapostite intr-o montura prevazuta cu un magnet permanent, doua inele metalice autoadezive si instructiunile de folosire.

Utilizarea este foarte simpla:

1. se indeparteaza filmul protector de pe suprafata autoadeziva a unuia dintre cele doua inele metalice; pentru orice eventualitate, prducatorul a pus in pachet doua astfel de inele;


Pachetul teleconvertor 2x Cokin Magne-Fix


2. Se lipeste inelul metalic pe partea frontala a obiectivului aparatului dvs. de fotografiat, avind grija ca centrul inelului sa fie cat mai aproape de axa optica a obiectivului. Centrarea este mai sigura daca se urmaresc diversele contururi circulare ale partii frontale ale obiectivului. Inelul metalic este suficient de subtire pentru a nu stanjeni cu nimic funtionarea aparatului fotografic, inclusiv a celor cu opercul glisant, cum este de exemplu Olympus Camedia C-150, model pe care au fost testate produsele Magne-Fix.

3. In situatia din teren in care se doreste realizarea unei fotografii de detaliu, se ataseaza teleconvertorul la inelul metalic si care va fi pastrat in pozitie gratie fortelor magnetice degajate la nivelul partii posterioare a copnverterului. Singura grija a utilizatorului este sa verifice centrarea cat mai buna a celor doua sisteme optice: obiectiv si convertor. Fixarea este suficient de rigida pentru a suporta chiar miscari ceva mai bruste ale camerei fotografice!


Aparat foto Olympus Camedia C-150 cu inelul metalic autoadeziv plasat.Acelasi aparat foto, cu convertorul atasat.


4. Dupa epuizarea evenimentului fotografic, teleconvertorul se detaseaza de camera, se asigura cu cele doua capace protectoare (anterior si posterior) si se poate pastra in geanta foto sau chiar in buzunar.


Convertorul superangular 0,5x

Pentru a intregi oferta, firma Cokin a pus pe piata si un convertor tip superangular, care injumatateste distanta focala a obiectivului pe care este plasat, echivalent a unei dublari a unghiului de camp.


Pachetul convertor superangular 0,5x Cokin Magne-Fix


Utilizarea este similara:

1. se indeparteaza folia protectoare
2. se ataseaza inelul metalic
3. in functie de caz, se ataseaza convertorul si se declanseaza,
4. dupa utilizare, se detaseaza convertorul si se asigura cu cele doua capace protectoare.


Rezultate

Am testat convertoarele Cokin Magne-Fix 0,5x si 2x prin atasarea lor la un aparat foto digital Olympus Camedia C-150, aparat care nu dispune de un zoom optic.


Din imaginea de mai sus se pot vedea unghiurile de cuprindere pentru superangular, obiectiv normal (cadrul galben) si teleobiectiv (cadrul rosu).

Unii utilizatori ar putea spune insa: "nu am nevoie de astfel de convertoare... aparatul meu are zoom digital!".

Imagine obtinuta cu un obiectiv normal

Din pacate, zoom-ul digital este inutil! Inchiderea unghiului de cuprindere se realizeaza prin decuparea zonei centrale din fisierul captat pe CCD. Cu alte cuvinte, la modelul de aparat foto anterior citat, al carui captor ofera 2 megapixeli, daca se utilizeaza un zoom digital 2x, se utilizeaza doar zona centrala de 1 MPx, restul de 1.000.000 pixeli fiind neutilizati (a se citi: "aruncati la cos"). In continuare, procesorul aparatului foto digital interpoleaza zona centrala si o mareste prin "inventarea" de pixeli, pana la un fisier de 2 MPx.


Imagine obtinuta cu teleconvertorul 2x


In schimb, utilizarea unui tele-convertor realizeaza micsorarea unghiului de cuprindere in mod optic, inainte de impresionarea captorului fotosensibil si ofera informatie utila pentru toate fotositurile, fara a mai fi necesara interventia functiei de decupare a procesorului digital.

In cazul in care se doreste marirea unghiului de cuprindere, situatie intalnita mai ales in fotografia de peisaj, nu exista nici un fel de "rezolvare" pe cale digitala. Cea mai mica distanta focala asigurata de obiectiv - fie el si zoom -, reprezinta si cel mai mare unghi de cuprindere. Daca acesta este insuficient, solutia este convertorul superangular 0,5x oferit de Cokin.

Imagine corespunzatoare obiectivului cu focala normala.

Prin atasarea convertorului 0,5x rezultatul se amelioreaza.

Imagine obtinuta prin atasarea convertorului 0,5x

Concluzii

Sistemul de convertoare Cokin Magne-Fix ofera fotografului amator posibilitatea extinderii distantelor focale, intr-un mod simplu si relativ ieftin.

Tele-convertorul reprezinta o solutie optica si cu rezultate mult mai bune decat decuparea si interpolarea electronica a imaginii. Convertorul superangular nu are alternativa electronica si reprezinta deci unica solutie. Exista, desigur, versiunea de montaj de tip panoramic, dar aceasta are restrictii severe la subiectele in miscare.

Utilizarea celor doua convertoare este foarte simpla. Se indeparteaza capacelul posterior de protectie si se ataseaza in fata obiectivului, pe inelul metalic. Dupa epuizarea oportunitatii foto, convertorul se detaseaza de camera si se asigura cu capacelul de protectie.

Sistemul Cokin Magne-Fix poate fi atasat si la foto-telefoanele mobile, la care nu se utilizeaza (inca) obiective zoom.
Producatorul ne asigura ca nu exista interferente intre magnetul permanent al convertoarelor si buna functionare a camerelor foto digitale sau ale foto-telefoanelor mobile.
Calitatea optica a ansamblului obiectiv + convertor este buna in cazul utilizarii componentei tele si satisfacatoare in cazul utilizarii componente superangulare. La aceasta din urma combinatie, apar distorsiuni optice sesizabile la periferia cadrului.

PARTEA A II-a

Multumim firmei Cokin - France (www.cokin.fr, reprezentata in Romania de F64 Studio www.f64studio.ro), care ne-a pus la dispozitie convertoarele testate.

Calin-Stefan Ragalie, <s_ragalie@foto-magazin.ro>

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate