Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Medii de stocare pentru camere digitale

1. Ce sunt mediile de stocare ?

Aparatele digitale mai vechi sau ieftine au o memorie fixa, stabilita de constructor, si care nu poate fi marita si nici inlocuita. Aceasta determina o reducere drastica a numarului de fotografii, intre doua descarcari si formatari ale memoriei interne. Aproape toate camerele de productie recenta folosesc medii de stocare intersanjabile, de regula cartele flash-memory, dar si mini-hard-diskuri sau alte medii. Numarul de poze ce "incap" pe un astfel de mediu este mult marit.

Mediile de stocare reprezinta "memoria" de rezerva a camerelor digitale. Imaginile preluate sunt temporar depozitate in memoria tampon, dupa care sunt imediat transferate pe mediul de stocare, asa incat camera sa fie pregatita pentru noi poze. Mediile de stocare pot prelua un numar mai mare sau mai mic de fotografii, in functie de marimea pozei si de capacitatea cartelei. Dupa "umplere", cartela se inlocuieste cu una goala, capabila sa primeasca alte inregistrari digitale. Pozele de pe cartele pot fi apoi descarcate intr-un calculator sau, cu ajutorul unor imprimante prevazute cu port special pentru cartele, pot fi direct imprimate.

Aspectul esential al mediilor de stocare este proprietatea acestora de a pastra informatia stocata chiar si dupa oprirea alimentarii cu energie electrica. Gestionarea spatiului si a informatiilor se face cu ajutorul unui controller. Toate mediile de stocare folosesc un sistem de operare, cu ajutorul caruia dispozitivele de citire si scriere stiu unde sa scrie informatia si respectiv unde sa o citeasca. Cel mai frecvent se foloseste sistemul DOS cu FAT 16.

In prezent se folosesc mai frecvent doua tipuri de memorii de stocare:

a. Mini-HDD; inceputul miniaturizarii HDD l-a facut Maxtor, cand a lansat la inceputul anilor `90 un HDD de 85 MB. IBM a mers mai departe cu miniaturizarea si a realizat un HDD de 1 GB ce are dimensiuni de 43 x 36 x 5 mm si care poate fi folosit la un mare numar de camere digitale; scrierea informatiei pe acest mediu de stocare se face identic cu scrierea informatiei pe HDD-ul calculatorului: un brat se deplseaza deasupra platanului rotitor al discului si inscrie prin magnetizare datele necesare; au viteza mare de scriere/citire, sunt mai ieftine, dar sunt fragile si consuma mai multa energie la scriere;

b. Cartelele flash-RAM contin milioane de "celule", fiecare capabila sa se afle in doua stari: "0" si "1"; inscrierea informatiei se face prin trecerea in starea necesara a fiecarei celule, care-si pastreaza starea, atata vreme cat nu este suprascrisa, chiar daca este intrerupta alimentarea cu energie electrica. Gestionarea "celulelor" se face cu ajutorul unui controller, care "ascunde" faptul ca memoria Flash nu este un harddisk, dar este perfect capabil sa coordoneze scrierea, regasirea si citirea informatiilor pe/de pe cartela. Controller-ul are insa un dezavantaj: incetineste viteza de scriere a datelor! In functie de modul de plasare al controller-ului, in prezent se produc doua clase de flash-ram: cu controller integrat pe cartela (de ex. CompactFlash) si cu controller in camera/cititor (de ex. SmartMedia). Desi in ultima vreme s-au facut progrese mari in privinta vitezei de prelucrare a cotroller-ului ca si in ceea ce priveste viteza de scriere in flash-ram, un mini-HDD este mai rapid la scriere/citire.

In acest moment exista mai multe standarde pentru mediile de stocare. Cele mai frecvent folosite in acest moment sunt: SmartMedia, CompactFlash, xD-Picture Card si mar rar: Multi-Media Card, CD-R de 8 cm si chiar floppy-disk de 3,5.

2. Ce este CompactFlash?

Cartelele CompactFlash (CF) au fost inventate in 1994 de SanDisk, se bazeaza pe arhitectura ATA si tehnologia Flash-RAM, includ un controller si simuleaza un hard-disk-drive. Incepind cu 1995, promotorii acestei tehnologii s-au asociat in CF Association (CFA), dintre care as enumera: Canon, Kodak, Hitachi, SanDisk, etc. Cartelele au dimensiuni de 42,8 x 36,4 x 3,3 mm, conform standardului tip I, 50 pini si se pot alimenta la 3,3 sau la 5 V. Testele au sugerat ca fiecare celula poate fi scrisa/stearsa de cateva milioane de ori, inainte de a aparea defecte, fapt care asigura o utilizare intensiva si indelungata. Controller-ul integrat pe cartela asigura gestionarea celulelor pentru scriere/citire si - foarte important - ascunde "utilizatorului" celulele defecte, astfel incat, chiar si dupa ani de zile de folosire, cartela este perfect functionala, doar capacitatea este putin diminuata!

Desi in prezent exista o multitudine de marci disponibile pe piata, controller-ele sunt produse doar de patru firme: Lexar Media, Sandisk, Hitachi si recent Toshiba. Lexar si SanDisk vand produsele sub nume propriu, in timp de Hitachi si Toshiba vand atat sub nume propriu cat si sub forma de componente pentru alti producatori care fie ca doar le eticheteaza cu numele lor, fie ca le ajusteaza performantele si apoi le asambleaza.

Fiecare producator incearca sa creasca viteza de scriere si citire pe cartelele sale, insa numai Lexar specifica aceasta in mod clar, sub forma deja cunoscuta de CD-ROM, de ex. "8x" ceea ce vrea sa semnificice ca poate scrie de pana la opt ori mai repede decat cartela de baza, pe care Lexar o considera a avea o viteza de 150 k/sec; prin urmare 8x inseamna 1,2 MB/sec. Nici o cartela CF nu ajunge in practica sa scrie cu viteza cu care este marcata, dar se constata ca de ex. o cartela 10 x este mai rapida decat una 4 x si mai lenta decat una 16 x, de ex. Viteza sporita a cartelelor CF Lexar este data de implementarea tehnologiei "erase-ahead"; fiecare celula care urmeaza a primi informatie, trebuie intai stearsa (se stocheaza cifra 0), ceea ce presupune doi pasi pentru scriere; Lexar a modificat controller-ul in asa fel incat in momentul inscrierii informatiei intr-o celula, celula urmatoare va fi "stearsa", asa incat scrierea poate continua imediat, fara pasul intermediar al golirii.

Cartelele Hitachi sau componentele lor (de ex. Delkin), utilizeaza alta metoda de sporire a vitezei de scriere: gruparea a mai multor celule de memorie care vor fi sterse si apoi scrise; de ex, pentru cartelele de 256 MB, se sterg si apoi scriu simultan sase celule.

Toshiba, un recent sosit pe piata CF, inscriptioneaza cartele sale pe latura opusa conectorului cu un cod de tipul: "THNCF512MAA(T02..." care semnifica:
- "CF" - CompactFlash
- "512" capacitatea in milioane de bytes
- "MAA" - single level cells
- "MBA" - sigle level cells
- "MMA" - multi level cells

Single level cells asigura o viteza de scriere/citire mai mare, dar necesita consturi de fabricatie mai mari; cartelele multi level cells sunt mai usor de fabricat dar vitezele de scriere si de citire sunt mai scazute.

Viteza de scriere este mai mare pe cartelele recent formatate si pe care scrierea se desfasoara secvential. O data insa cu stergerea unor poze si declansarea a noi procese de inscriptionare, viteza de scriere scade cu 10 - 15%, deoarece mecanismele predictive mai sus mentionate nu mai lucreaza la fel de eficient, iar scrierea se desfasoara aleator.

Viteza de citire a cartelelor este un alt parametru important. Deoarece majoritatea utilizatorilor descarca informatia in computer pe portul USB, viteza de descarcare este limitata la cca 1 MB/sec, si anume de modul de functionare al portului si nu de performantele cartelei. Trecerea la USB 2, SCSI sau FireWire adunce insa si aici performante sporite.

CFA propune standardizarea terminologiei si recomanda:

- CF - abreviere de la CompactFlash - cartela de grosime 3,3 mm si slotul de aceeasi grosime sunt denumite CF tip I sau CF-I; Daca nu exista precizarea tipului (I sau II), se intelege tip I;
- CF si slotul de 5 mm grosime sunt denumite CF tip II sau CF-II
- Lexar produce cartele dotate cu intervata USB pe care le denumeste USB Enabled CompactFlash.
- IBM produce microdrve-uri de 5 mm grosime, denumite CF+ sau CF II Microdrive.

3. Ce este SmartMedia?

Avind drept promotori pe Olympus si Fuji, cu specificatiile tehnice definitivate in vara lui 1999, SmartMedia (SM) se doreste a fi mai mica, mai usoara si mai ieftina. In scopul miniaturizarii (45 x 37 x 0.76 mm), producatorii au transferat controller-ul pe aparatul digital, asa incat un subansamblu din camera decide cum si unde va fi inscrisa pe FlashCard informatia. Cartela nu este decat un chip Flash, asezat pe un suport de plastic, fara nici un fel de alt circuit, ceea ce determina, totodata, si reducerea costurilor.Dezavantajul se observa imediat: o anumita camera digitala poate gestiona memorii SM aflate deja pe piata in momentul lansarii aparatului. De exemplu, o camera de productie mai veche, al carei controller stie sa gestioneze cartele de 64 MB, va avea probleme cu cele mai recente, de 128 MB, unii producatori oferind chiar upgrade pentru camerele lor. In plus, cartelele SM au fost fabricate initial pentru 5 V, ulterior pentru 3,3 V. Pentru a face diferenta, cartelele au un colt tesit (stanga-sus sau dreapta-sus).
Cele mai "incapatoare" cartele au 128 MB.

4. Ce este MemoryStik?

Sony a dezvoltat o noua forma de memorie Flash pe care a denumit-o Memory Stick. Avind dimensiuni de 50 x 21 x 2 mm, sunt comod de manevrat si dispun chiar si de un comutator care impiedica stergerea accidentala. Ajunse pana la 256 MB, nu pot fi utilizate decat in camerele produse de Sony. Exista si un MSAC-FD2M (Memory Stick floppy disk adapter), care permite utilizarea in orice unitate floppy-disk, inclusiv in cea a camerelor Sony Mavica.


5. Ce este MultiMediaCard?

De dimensiuni si mai mici decat Memory Stick (32 x 24 x 1,4 mm) si cantarind circa 2 grame, MMC a fost initial destinata telefoanelor mobile si pagerelor, ulterior patrunzind si pe piata camerelor digitale.

 

6. Ce sunt Microdrive-urile IBM

Una dintre cele mai documentate critici impotriva memoriilor statice este capacitatea lor redusa pentru folosirea in camerele digitale de inalta rezolutie. In 1998 a anuntat, iar in 1999 IBM a lansat pe piata microdrive-uri de 170, 340 si chiar de 1000 MB, de dimensiunile unui CF type II si este singurul producator. Microdrive-ul este o versiune miniaturizata a harddisk-urilor normale si are posibilitatea de a mapa sectoarele defecte, pentru a nu apare probleme la scriere. De asemenea, mecanismul de parcare al capetelor este extrem de eficient: in momentul in care primeste o cerere de scriere, HDD-ul incepe sa se invarta, este scrisa informatia dupa care imediat este parcat si oprit, determinind o substantiala economie de energie, dar cu pretul unei mici intarzieri la scriere, intariere recuperata prin faptul ca nu trebuie (cum face CF-ul) sa stearga mai intai sectoarele in care va depune informatia. In continuare, IBM se stradueste sa creasca densitatea datelor pe platane (prin cresterea densitatii datelor, fiecare bit care trebuie scris pe platan va ocupa o suprafata mai mica, deci vor incapea mai multi biti pe aceeasi suprafata), asa incat sunt de asteptat microdrive-uri cu capacitati si mai mari.

In prezent Microdrive-ul prezinta cel mai bun raport pret/MB (aproximativ jumatate comparativ cu CF) si cea mai mare viteza la scriere si citire. Dezavantajele se inregistreaza la capitolele: consum de curent si rezistenta mecanica; scaparea pe jos a unui Microdrive il poate scoate definitiv din functie!

Intrucat emuleaza un harddisk, cartelele au preluat de la acestea "prostul obieci" de a-si expune capacitatea in milioane de bytes si nu in mega-bytes, "uitind" sa faca impartirea corecta; astfel, pe o cartela pe care scrie mare "256 MB" are de fapt 255.819.776 bytes, adica 248.851 kilobytes sau 242 megabytes si, cu cat cifrele inscriptionate sunt mai mari, cu atat diferentele sunt mai semnificative.

7. Ce performante au aceste medii la scriere si citire ?

Va exemplific in continuare cateva date experimentale obtinute pe doua tipuri de camere digitale: Minolta Dimage 7 si Olympus C-2500L; prima foloseste CF-I si CF-II, cea de-a doua SM si CF-I. Prin amabilitatea dl-ui Marian Alecsiu www.f64studio.ro am primit pentru testare cateva cartele CF si SM. Testarea s-a efectuat prin scrierea unor fisiere .tiff de 15 MB (pentru Minolta) si respectiv 7 MB (pentru OLY). Deoarece Minolta nu testeaza initial prezenta cartelei, pentru CF am putut masura si "prelungirea" timpului de activizare a camerei digitale, indus de tipul de cartela. Citirea datelor s-a testat pe un sistem bazat pe AMD-XP 1700+, cu 512 MB DDRam, HDD 100 ATA, USB 1.1 si un USB Reader-Writer model PQI "Travel Flash 5 in 1". Testele s-au repetat de cinci ori pentru fiecare proba, apoi am facut media si am rotunjit la cel mai apropiat intreg.

Pe masura ce noi cartele vor fi disponibile, rezultatele testelor vor fi adaugate in tabel.

VENDOR
TIP
PRODUCATOR COMPONENTE
CAPACITATE
WAKE-UP DELAY sec
WRITING kb/sec
READING USB 1.1 kb/sec
SanDisk
CF
SanDisk
64
1,1
517
743
Lexar 8x
CF
Lexar
16
1,5
750
591
Canon
CF
SanDisk
16
1,8
517
591
Sanyo
CF
SanDisk
32
1,6
483
672
Kodak
CF
Hitachi
32
0,7
241
869
Hagiwara
CF
Toshiba
64
0,5
652
870
Transcend
CF
-
128
0,25
833
940
Toshiba
CF
Toshiba
256
0,25
881
941
Toshiba
CF
Toshiba
512
0,25
937
954
OLYMPUS
SM
OLYMPUS
8
-
369
237
OLYMPUS
SM
OLYMPUS
16
-
410
242
OLYMPUS
SM
OLYMPUS
32
-
411
243
OLYMPUS
SM
OLYMPUS
128
-
500
245

8. Ce trebuie sa NU fac pentru a nu avea dureri de cap?

In incheiere, cateva sfaturi pentru utilizarea fara probleme a mediilor de stocare:
1. Pentru a nu avea imagini doar "pe jumatate" inregistrate, asigurati-va ca starea bateriilor din aparat este buna; incetarea functionarii sau doar variatii de curent, pot duce la inregistrarea defectuoasa a pozei.
2. Nu extrageti cartela din slot-ul aparatului pana cand nu se termina inregistrarea datelor; in caz contrar riscati ca cel putin ultima poza sa fie inutilizabila;
3. Formatarea cartelelor in calculator este comoda dar plina de capcane! Cartelele peste 64 MB vor fi formatate la FAT 32, sistem de alocare ne-inteles de marea majaoritate a aparatelor digitale; cel mai bine formatati cartelele in aparatul in care vor fi folsite!
4. Unele camere digitale nu recunosc decat pozele din fisierul DCIM. Pozele din orice alt fisier sau din radacina vor fi ignorate, deci nu vor putea fi vazute; transferul lor in acest director rezolva problema!
5. Stergerea pozelor nu este o gresala iremediabila, atata vreme cat nu ati inregistrat noi date! Deoarece se pliaza pe sistemul ATA, in momentul in care primesc comanda de stergere, controller-ele din/de langa cartele modifica doar prima litera din numele fisierului, asa incat "Pict0004.jpg" devine "?ict004.jpg"; orice program de tip "undelete" sau "unerase" identifica fisierul sters si permite modificarea primei litere, si, ca prin minune, poza stearsa reapare!
6. Prelucrarea pe calculator a pozelor duce la pierderea informatiilor EXIF, in cele mai multe cazuri. Incarcarea inapoi in cartela a acestor poze va determina "refuzul" camerei de a le afisa. Nu disperati! Exista programe care pot adauga date EXIF "furate" de la alte poze.

Calin Stefan Ragalie, ianuarie 2003

Bookmark and Share

Comentarii:

dumitrescu mihai - 07 Aug 2005, ora 23:28
ma puteti ajuta cu un sfat,va rog mult? am un memory stick pe care l-am sters d toate informatiile stocate pe el si acum nu il mai pot folosi la aparatul foto....mai precis nu mai face pozele pe el...ce s-a intamplat?

clementin serbulea - 03 Feb 2006, ora 21:50
am un aparat olympus camedia c-2020z.nu stiu cum sa descarc pozele intr-un pc cu xp.am cablu ,l-am conectat , dar nu stiu cum sa procedez. pc-ul nu mi-a dat nici un mesaj cum ca ar fi detectat ceva .

Mihaela Antoce - 15 Mar 2006, ora 09:41
am o camera foto digitala sanyo.de curand am achizitionat doua sandisk petru acesta.unul merge formatat la cel de-al doilea insa imi apare mesajul format do not power off.imi puteti spune de ce apare acest mesaj si de ce?fara sa-l formatez nu il pot folosi.merci

icobescu dan - 31 Jan 2007, ora 21:08
Sant profesor la un liceu si tot timpul caut site-uri cu informatii despre domeniul IT.vVa multumesc!!

elena hidan - 15 May 2007, ora 10:10
am camera sony CCD-TRV238E are cablu av nu are cablu usb si nici mufa va intreb cum sa descarc in calculator casetele ? astept raspuns va multumesc

Laurentiu R. - 03 Sep 2007, ora 00:21
Am o camera foto Canon EOS 350D in care am pus un compact flash de 4 GB Kingston. Indiferent cate expuneri fac, pe afisaj arata tot 999 pozitii si daca "intru" la info 3,7 GB liber. Care ar putea fi cauza? Incompatibilitate intre aparat si card? sau aparatul are un defect? Daca stie cineva... multumesc anticipat!

chidovet eduard - 21 Oct 2007, ora 00:29
am un compact flash si nu pot descarca poze de pe el.daca poate sa ma ajute cine as fii recunoscator.

bogdan n. - 30 Nov 2007, ora 08:38
am un aparat sanyo xacti s60 si vreau sa imi cumpar un card sandisk de 4GB...oare e compatibil? am un card sandisk de 1GB si merge,dar nu stiu daca suporta un card mai mare...

Dan Puzdreac - 04 Feb 2008, ora 16:28
Ar mai fi de spus ca o solutie si mai buna decat un nou card de 2-4G, ar fi un hard-disk portabil: Sanho HyperDrive 120GB. Pretul pentru un astfel de hard-disk este super OK tinand cont de capacitate.

Calin-Stefan Ragalie - 04 Feb 2008, ora 18:36
@ Laurentiu R. - nu este o incompatibilitate intre card si aparatul foto. Canon 350D afiseza numarul de fotografii ce pot fi salvate pe card doar cu trei cifre. Probabil ca dvs. salvati imaginile cu un grad mare de compresie sau / si rezolutie mica. La rezolutie maxima si compresie minima, pe un card de 4 GB intra aprox. 6 - 8 sute de fotografii.

pacurar claudiu calin - 08 Feb 2008, ora 12:17
am o camera video soni ccd trv238e si a-si dori sfaturi pt. descarcare pc turi pt. descarcare pc a camerei

Adrian Florin - 20 Apr 2008, ora 23:58
si eu posed o camera video soni ccd trv238e si a-si dori sfaturi pt. descarcare pc turi pt. descarcare pc a camerei

Adina A - 03 Jul 2008, ora 20:43
tot o camera video sony ccd trv238e am si eu si nu stiu cum as putea face sa descarc ceea ce am filmat in calculator...am incercat sa conectez camera la tv turner, se vede inregistrarea insa nu am sunet.

lorena lorena - 24 Sep 2008, ora 08:39
as vrea sa stiu cum as putea descarca pozele de pe camera sony pe calculator.

mirela nilasan - 21 May 2010, ora 11:03
am un fujifilm A700.am descarcat pozele fara probleme in calculator si dintr o data nu le mai pot descarca.care sa fie problema?puteti sa mi dati un sfat?

radu M. - 08 Jan 2011, ora 18:15
cum pot descarca pozele dupa un aparat olympus,pt ca in moment5ul in care il conectez la calculator nu imi apare nimic p acesta,iar aparatul foto se inchide!va multumesc mult

Calin-Stefan Ragalie - 09 Jan 2011, ora 10:37
@ Radu M.: incercati cu un cititor de carduri, in care introduceti cardul scos din aparat (cel mai probabil un xD Picture card).

Kidor V. - 30 Apr 2011, ora 12:33
In cazul in care un card de stocare a imaginilor a stat pe langa un obiect magnetizat , urmare a carui fapt imaginile au disparut, exista vreo posibilitate de reversibilitate? Am pierdut peste 400 de fotografii in mod stupid.As fi profund recunoscatoare pentru un sfat care m-ar conduce la recuperarea imaginilor mele...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate