Foto Pro

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Maschere di Venezia

"Intre fine art photography si fine art print e o diferenta ca intre cer si pamant" marturiseste fotograful Simion Buia in dialog cu Calin Stefan Ragalie.

 

Simion Buia ne-a obisnuit, in ultimul timp, cu expozitiile sale de arta fotografica. Reintors in Romania de peste un an, fotograful lucreaza la 2 proiecte culturale: realizarea unui album de arta cu portretele a 111 actori romani celebri si expunerea lor sub titulatura: "Actorii si fotograful". Al doilea proiect vizeaza o carte cu si despre actorul Dan Puric, ce va contine 100 imagini din spectacolele artistului.In colaborare cu reprezentanta Epson, Simion Buia a inaugurat in Romania Epson Print Academy, un workshop de fotografie deja celebru in Europa, in cadrul caruia impartaseste din cunostintele si propria-i viziune fotografica. Se dedica altor expozitii, inedite si spectaculare in campul vizual romanesc, cum este cea actuala, numita "Maschere di Venezia", intrunind 20 fotografii de mari dimensiuni, expuse pe panza, la UniCredit Tiriac Bank din Bucuresti, pe Calea Victoriei 88, vizavi de Palatul Regal si in vecinatatea Ateneului Roman. Expozitia, cu vanzare, este deschisa publicului in luna martie, intre orele: 9-17

 

Calin-Stefan Ragalie Domnule Buia, expozitia dumneavoastra este inedita atat prin faptul ca ati printat-o pe panza, dar si pentru ca se afla intr-un spatiu neconventional. Cum ati ajuns aici?
Simion Buia Continutul expozitiei reprezinta 5 ani de acumulare si selectare a unor imagini demne de a fi "puse pe perete". De fapt am fotografiat masti tragice, comice, vulgare, nobile, dar intotdeauna si misterioase.
In fiecare an, in februarie, merg la Carnavalul de la Venetia si fotografiez. Nu este neaparat o placere, avand in vedere tumultul de nedescris care se iveste in asemenea ocazii. Sunt sute de fotografi care doresc sa imortalizeze o "masca", iar printre ei trebuie sa-mi fac loc si eu, incercand sa surprind personajele din spatele mastilor intr-un alt fel, decat... conventional.
Imaginile mele descriu mai curand o stare, povestesc un spatiu al unui timp, coloreaza amintirea istoriei ducale si surprind, cand surprind - tristetea lumii de azi. "Maschere di Venezia" reprezinta un manunchi din cele mai expresive masti care s-au perindat de-a lungul ultimilor ani in Piazza San Marco, care au castigat premii importante, recunoastere si recunostinta. Si care, desigur, au adus o pata de lumina in insingurarea vizitatorilor. Exact acest lucru am dorit sa-l realizez si la Bucuresti. Sa gasesc un spatiu ultracentral, elevat, demn, care sa primeasca oameni pe care sa binevoiasca a-i inveseli, a-i "de-trista".
Am reusit, slava unor oameni tineri din echipa UniCredit Tiriac Bank, care au vazut in imaginile mele nu o simpla expozitie, ci un eveniment cultural insemnat, vernisajul avand loc chiar in preziua deschiderii carnavalului venetian din 2009. Nu mi se pare desuet sa le multumesc pentru sustinerea financiara consistenta si increderea cu care m-au onorat.

 

Simion_Buia_mici01.jpg

 

C.S.R. Cu ce ati fotografiat?
S.B. Am utilizat aparat pe film, diapozitiv dar si tehnica digitala. Anul trecut, de exemplu, am fotografiat cu Canon 1DS si zoom 70-200, dar si cu Sony Alpha 700 cu un Fisheye Zeiss. In 2009 am utilizat Nikon D3 si 2 obiective: 24-70 si 70-200, toate cu luminozitatea 2,8.

 

Simion_Buia_mici02.jpg

 

C.S.R. Cum ati imprimat fotografiile?
S.B. Tehnica utilizata de mine este de cea mai buna calitate: fine art print.
Fine art obliga prin definitie la acuratete coloristica si precizie de executare. Prima oara am aflat de acest sistem de printare la Kunstakademie Dusseldorf, unde am studiat estetica fotografiei. Acolo am invatat calitatea lucrurilor, dar si cum sa deosebesc arta de kitsch.
Exista diferite suporturi pe care se poate imprima o fotografie pentru a dobandi valoare nu numai prin emotia conferita la prima vedere, dar si prin stabilitatea exponatului. Astfel, am ajuns la concluzia ca imaginile mele reprezentand mastile venetiene s-ar preta cel mai bine la printul pe canvas, transformand astfel o fotografie intr-o pictura renascentista. Ca atare, in urma diferitelor testari, am imprimat pe un echipament profesional Epson Stylus 11880, utilizand sistemul Epson cu cerneala UltraChrome Vivid Magenta K3, care mi-a conferit certitudinea calitatii, suportul fiind watter rezistent matte canvas, de 380 gr/mp, tot de la Epson. Printul pe acest material este garantat 75 de ani si arata dumnezeieste.

 

Simion_Buia_mici03.jpg

 

C.S.R. Va prelucrati singur fotografiile?
S.B. Evident. Nici nu admit sa procedez altfel. Fotograful stie cel mai bine ce doreste sa redea cu imaginea sa. In opinia mea, un fotograf trebuie sa invete enorm pentru a avea succes. Si sa munceasca necontenit. In spatele unei imagini reusite stau deseori ani buni de acumulari. Exceptand fotografia de eveniment, toate celelalte genuri necesita o cultura generala solida, cunoastrea culorilor, a compozitiei, a artei in general. Si nu mai putin a omului, a banalului. Numai astfel se poate evita cotidianul.

 

Simion_Buia_mici04.jpg

 

C.S.R. Predati aceste elemente si in workshopurile dumneavoastra?
S.B. In 2008 am organizat si sustinut lunar Epson Print Academy, un workshop intensiv, fara egal in Romania, in care prezentam workflow-ul complet al unui fotograf de studio: de la fotografie la print, trecand prin color-management si drepturile de autor.
In 2009 mi-am propus sa calatoresc si sa fotografiez spectacolul lumii: incep in martie cu Daytona Beach, unde are loc un impresionant show de motociclete nemaivazute, alte drumuri ducandu-ma catre India si Brazilia. In escalele mele din Romania voi programa diferite workshopuri, in special legate de fotografie si print. Era digitala aduce insemnate avantaje, dar trebuie stapanit bine hardul si softul care poate naste minuni. Iar daca vocatia anumitor domni si doamne este cea de fotograf, trebuie neaparat sa se perfectioneze, sa viziteze seminarii si workshopuri. O "trambulina" poate fi si workshopul meu intitulat: "De la fotografie la print". Prin el urmaresc sa invat fotograful/cursantul cum sa prelucreze o imagine RAW in Adobe Lightroom, care sunt setarile si prelucrarile necesare in Adobe Photoshop, cum sa-si calibreze monitorul, imprimanta, si ce alte "ingrediente" mai sunt necesare - pentru a realiza un print de exceptie. Suna sofisticat dar nu e complicat. Din nefericire, fotografii autohtoni sunt foarte departe inca de calitatea de la sine inteleasa oferita de un fotograf german. Organizez si 3 workshopuri noi pe care le ofer fotografilor interesati: "Adobe Lightroom School", "ColorManagement pentru fotografi" si "Adobe Photoshop Basics". Fiecare dintre ele dureaza 4 ore, costa 150 Lei, sunt intensive, au loc in Bucuresti si au o agenda pretentioasa! Pentru inscrieri: office@actionconcept.ro, respectiv Mobil: 0763 654 920. Acest spatiu balcanic e deprins cu "merge si asa", dar calitatea in orice domeniu, inclusiv cel fotografic, are retete exacte. Eu le urmez, aparent cu success.

 

Simion_Buia_mici05.jpg

 

C.S.R. "Maschere di Venezia" este o expozitie cu vanzare. Si acest lucru este inedit in Romania...
S.B. Depinde ce expui?! Fotografia nu este cautata in Romania pentru a fi expusa in locuinte sau birouri, ci mai curand ca un serviciu cu aspect personal. Nu este formata o cultura a artei fotografice. Oamenii expun in general tablouri, mai mult sau mai putin reusite. Multi nu stiu ca unul din profesorii mei din Dusseldorf, Andreas Gursky, este cel mai bine vandut fotograf in viata, si abia a implinit 54 de ani. Fotografiile sale se comercializeaza si cu 2 milioane de Euro bucata!
Eu vand mastile mele venetiene - migalos prelucrate, printate pe canvas si prinse pe sasiu - cu 600 Euro. Sunt limitate la o serie de 20 si au dimensiunea de 70/100 cm. Cumparatorul primeste un certificat de calitate si originalitate. Fotografiile raspund unui standard occidental. Trebuie stiut, pentru a nu se face confuzie, ca intre fine art photography si fine art print e o diferenta ca intre cer si pamant. In expozitia "Maschere di Venezia" am incercat sa le reunesc. Arata precum un tablou si aproape fiecare dintre ele emana un mister, cel ale trecutelor vremuri, cand in Venezia carnavalul era o sarbatoare erotica, care tinea 6 luni pe an.
Venezienii, pe langa hainele de epoca, purtau o masca, sa nu fie recunoscuti. Deghizati, intrau in diferite locuinte unde erau asteptati de femei, dornice de sex. Nimic altceva nu sta la baza "regulamentului" numit Il Carnevale di Venezia. "Fructul oprit" era permis in acest loc, ba chiar incurajat. In definitiv: pentru ce traieste omul?

 

Simion_Buia_mici06.jpg

 

C.S.R. Ce alte planuri mai aveti?
S.B. Nenumarate! Alerg sa fotografiez marii actori romani. Tara aceasta minunata ascunde un tezaur: actorii celebrii. Mi-am propus sa le fac portretul si sa-i expun, rand pe rand, in locuri care se preteaza culturii. Am avut deja 2 expozitii la Carturesti, in Cluj si in Timisoara, urmatoarea va fi la Bucuresti. Exponatele urmaresc aceeasi linie de fine art print, insa pe hartie barytha, si "impachetate" in stil clasic.
Pana la sfarsitul lui 2010 mi-am propus sa imortalizez actorii cei mai cunoscuti, cu gandul la o colectie de 111 fotografii prinse candva intr-o carte menita sa fie un panteon in imagini. La actori doresc sa redau conditia lor umana, personalitatea "civila", efemeritatea si eternitatea existentei lor umane.

 

Simion_Buia_mici07.jpg

 

C.S.R. Dar cum va finantati aceste proiecte?
S.B. Buna intrebare. Poate ar trebui raspuns printr-un apel catre sponsorii dornici sa isi alature numele unui proiect atat de generos si unic?

 

Simion_Buia_mici08.jpg

 

C.S.R. Si unde va gasesc?
S.B. La telefon: (+4) 0763 654 920, via email: simionbuia@actionconcept.ro, si pe site: www.printacademy.ro. Ma poate apela oricine are nevoie de un fotograf in domeniile: portrait, corporate, advertising, architecture, fashion, beauty.

 

Simion_Buia_mici09.jpg

 

C.S.R. Va multumim pentru interviu.

 

Galeria de imagini - >

 

Calin-Stefan Ragalie
martie, 2009
© Foto-Magazin.ro
Bookmark and Share

Comentarii:

Tudor Stanica - 13 Mar 2009, ora 08:59
Eu vad in fotografiile astea in primul rand fotograful si apoi frumusetea lor. Admir si invisiez in acelasi timp, fotografii romani care reusesc sa se ocupe cea mai mare parte din timp de fotografie. Fotografia sa fie un mod de viata si un business. multumesc

Andrei pandele - 13 Mar 2009, ora 09:41
"Simion Buia a inaugurat in Romania Epson Print Academy, un workshop de fotografie deja celebru in Europa" Felicitari, cata modestie. Naturile dvs.moarte sunt pline de Mister. Mister Giovanni, mister Paolo si altii. Si daca l-ati avut profesor pe Gursky, nu le vindeti prea ieftin ? Doar sunt pe hartie de 380gr/mp water resistent...

Calin-Stefan Ragalie - 13 Mar 2009, ora 11:14
@ Andrei Pnadele - poate ca nu sunteti la curent, dar Epson Print Academy este un workshop international; in SUA http://www.epson.com/cgi-bin/Store/PrintAcademy/pa_home.jsp in Marea Britanie: http://www.epson.co.uk/printacademy/index.htm si in toata Europa.

Augustin Teodosiu - 13 Mar 2009, ora 20:25
Domnule Pandele sunteti tendentios ? Sunt curios daca dupa ce cititi postul lui CSR va veti cere scuze de fapt sunt curios daca suneti mai modest decat domnul Buia si daca o sa va calcati pe mandrie :-) Un weekend minunat !

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   azi, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   ieri, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 5 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate