Prima pagina | Stiri | Despre fotografie | Dictionar foto | Flash | Foto pro | Foto tehnica | Foto tutorial | Fotolocatii | Fotomarket | Laboratoare | Resurse | Tips & Tricks

www.foto-magazin.ro
Realizat de fotografi, pentru fotografi.

FAQFAQ SearchCauta in Forum MemberlistLista Membrilor UsergroupsGrupuri de Utilizatori RegisterInregistrare
ProfileProfil Log in to check your private messagesMesaje Personale Log inLog in
Vizualizarea diafragmei inainte de realizarea fotografiei

 
Post new topic   Reply to topic    www.foto-magazin.ro Forum Index -> Aparate foto clasice
View previous topic :: View next topic  
Author Message
cristivu
Newcomer


Joined: 16 Aug 2013
Posts: 41

Location: Bucuresti

PostPosted: Aug 15, 2015 11:12 am    Post subject: Vizualizarea diafragmei inainte de realizarea fotografiei Reply with quote

Am observat o chestiune la aparatul meu (Yashica Fx 3 Super 2000). Nu-mi dau seama daca este o problema cu el sau cu obiectivele pe care le am (Yashica ML 50/1.9 din kit si Carl Zeiss Planar T* 50/1.7) sau asa este normal sa functioneze. Pe scurt: indiferent de obiectivul pe care-l folosesc, daca montat fiind setez o anumita diafragma, setarea o vad doar pe inelul marcat, nu insa si privind prin lentila frontala a obiectivului. Privind prin aceasta, diafragma apare la nivelul cel mai deschis (1/9, respectiv 1.7). Daca setez timpul de expunere Bulb, declansez si privesc prin lentila frontala, vad ca intr-adevar diafragma este cea setata de mine oricare ar fi acea valoare. Este firesc sa se intample asa ? Mi se parea util ca odata aleasa diafragma, inainte de a face poza sa ma pot asigura la o adica de functionarea corecta a acesteia. Spun asta, pentru ca desi cu obiectivul din kit nu am o problema in privinta difragmeim, asa cum am spus intr-un post de aseara, cu Planarul am inca o problema in sensul ca nu mereu se aseaza pe diafragma setata de mine. Pentru acest obiectic ar fi extrem de util ca inainte de a trage poza, sa vad cu ochii mei ca diafragma este la 5.6, nu ca a ramas la 4.
_________________
Cristian
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
George.
Level 4 Forum User
Level 4 Forum User


Joined: 07 Feb 2006
Posts: 538


PostPosted: Aug 15, 2015 11:19 am    Post subject: Reply with quote

Orice sistem e gandit pentru cazul in care functioneaza corect, nu pentru exemplarele care functioneaza incorect. Pana si clasicul m42 inchide diafragma doar la declansare, si asa e normal sa functioneze. Daca zeiss-ul nu se inchide mereu cum trebuie, ar trebui sa-i faci o revizie; cel mai probabil a ajuns ceva ulei pe lamele diafragmei sau ceva asemanator - ar fi foarte usor de rezolvat.
Back to top
View user's profile Send private message
cristivu
Newcomer


Joined: 16 Aug 2013
Posts: 41

Location: Bucuresti

PostPosted: Aug 15, 2015 11:29 am    Post subject: Reply with quote

Am priceput acum. Sub acest aspect m-am linistit. Iti multumesc. Ca o paranteza - de ce spui ca este normal sa fie asa ? Nu era mai corect sa poti vizualiza oricand daca obiectivul functioneaza corect ? Inteleg ce spui ca setarile producatorului sunt facute pentru lucrurile care merg, insa mi se parea oportun sa permita acea vizualizare tocmai pentru a depista imediat o defectiune.

Ieri am primit Planarul si tot ieri l-am dus la un depanator din zona Romana. Nu stiu daca am voie sa-i spun numele. L-am ridicat in aceeasi zi, dar cand sa-l testez de fata cu el inca se mai bloca. Adica, sa zicem ca misc intr-un ritm normal de la 5.6 la 8. Ramane blocat pe 5.6. Il pot debloca in mod cert daca fac o cursa rapida dus-intors 1.7-16. De asemenea, am observat ca de la diafragma mai mica la un mai mare merge mai usor. Este adevarat ca am trei luni garantie, insa ma asteptam sa mearga ”zeis” dupa ce a iesit din service. Mi-a zis ca isi da drumul prin utilizare...
_________________
Cristian
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
fotovision
Newcomer


Joined: 19 Aug 2011
Posts: 38


PostPosted: Nov 29, 2015 10:57 am    Post subject: Reply with quote

Te referi la faptul ca vrei sa vezi profunzimea de camp inainte de a fotografia (lucru care se vede doar la inchiderea diafragmei) ?
_________________
www.cristianphotos.ro
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Luck
Level 4 Forum User
Level 4 Forum User


Joined: 14 Aug 2005
Posts: 955

Location: Bucuresti

PostPosted: Nov 29, 2015 7:52 pm    Post subject: Reply with quote

SLR-urile au de obicei mecanism (simplu) de auto-diafragma care o inchide la valoarea setata doar la declansare, deoarece altfel, daca ar fi inchisa de la inceput, imaginea din vizor ar fi foarte beznoasa, printre altele nici nu ai putea focaliza.

Unele SLR-uri (nu toate) au un buton, DOF preview, care permite verificarea vizuala a profunzimii de claritate la valoarea setata pt. diafragma.

SLR-urile care au exponometru TTL incorporat, si mecanism de auto-diafragma, sunt construite astfel incat sa calculeze expunerea in f. de valoarea diafragmei setate, chiar daca masura se face prin obiectivul cu diafragma deschisa ( daca obiectivul este si el compatibil cu aceste functii, atat mecanism de autodiafragma - a NU se confunda cu electric -eye care se foloseste in modul TV si P), cat si sistem de comunicare catre camera a valorii setate - poate sa fie pur mecanic, poate sa fie pur electric, analogic, digital, sau chiar si mecanic si electric.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.foto-magazin.ro Forum Index -> Aparate foto clasice All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum