Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Topaz DeNoise 5 - prima impresie

La numai trei luni de la lansarea versiunii a patra, Topaz LLC a lansat versiunea a cincea a programului lor de reducere a zgomotului din imaginile digitale: DeNoise, un plug-in pentru Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom (necesita Topaz Fusion), Aperture (necesita Topaz Fusion), Paint Shop Pro si chiar programe gratuite, cum ar fi IrfanView.


Kitul Topaz DeNoise 5 dispune de doua pachete .msi:
- unul necesar instalarii programului propriuzis si
- un doilea pachet, pentru extensiile necesare operarii in Photoshop pe 64 biti (CS4 si CS5). Instalarea celui de-al doilea pachet se face numai dupa instalarea primului pachet .msi. Instalarea decurge simplu, prin dublu-click pe pachetul de instalat.


In iarna trecuta ma aflam la Paris, vizitind catedrala Sain-Eustache, celebru monument al arhitecturii gotice tarzii, construita intre 1532 si 1637 si impodobita cu numeroase picturi, unele realizate de Rubens. Lumina putina, de iarna, suplimentar filtrata de vitralii, m-au obligat sa cresc sensibilitatea camerei foto digitale cu care fotografiam atunci (Sony Alpha 700) pana la ISO 1.600.
Vazute intregi, imaginile aratau suficient de bine din punct de vedere tehnic...


topaz_denoise_01.jpg


...dar, marite la 100%, zgomotul era evident si foarte deranjant.


topaz_denoise_02.jpg


Am recurs la plug-in-ul Topaz DeNoise 5 (instalat pentru Adobe Photoshop CS3) pentru a remedia aceasta situatie.


1. Apelarea plug-in-ului Topaz DeNoise 5 se face pe calea Filter - > Topaz Labs -> Topaz DeNoise 5...


topaz_denoise_03.jpg


...care deschide imaginea in fereastra proprie plug-in-ului.


topaz_denoise_04.jpg


2. Reducerea zgomotului din imagine
Fereastra principala este organizata in trei registre.
In coloana din stanga sunt afisate mai multe presetari ale filtrului de reducere a zgomotului; sunt disponbile 5 presetari recomandate prelucrarii imaginilor in format JPEG si 7 presetari pentru fisierele RAW.


topaz_denoise_05.jpg


Plasarea cursorului de mouse pe oricare dintre aceste presetari conduce la afisarea tipului de imagini recomandate de producator: camere foto digitale compacte cu ISO moderat / ISO mare, sau camere D-SLR cu ISO mic / ISO moderat /ISO mare. Se alege o presetare, aceea ai carei parametrii sunt cat mai apropiati de tipul de camera cu care a fost inregistrata fototografia, urmand ca intr-un pas ulterior sa efectuam ajustarile de finete. Setarile oferite de producator sund adaptative, adica estimeaza nivelul de zgomot din imaginea supusa prelucrarii si propun un set de ajustari, care pot fi rafinate suplimentar.


In coloana din dreapta sunt afisate:
- o macheta a imaginii,
- butoane pentru marirea / scaderea scarii de redare a imaginii pe ecran si valoarea actuala a raportului de afisare (in mod implicit 200%),
- o caseta pentru ajustarea automata a stralucirii,
- butoane pentru Undo / Redo, captura setarilor curente si
- cele trei etape in prelucrarea imaginilor: Noise Reduction, Detail Recovery si Debanding.


topaz_denoise_06.jpg


Deschidem caseta Noise Reduction, pentru a avea acces la cursoarele de ajustare fina a reducerii zgomotului din imagine. Ne deplasam intr-o zona cu iluminare medie spre mica si de o culoare neutra, de exemplu zona de perete de sub ancadramentul usii de la intrare. Aici vom putea observa efectul aplicarii filtrelor, atat in privinta reducerii zgomotului, cat si al eventualelor modificari de culoare.


Cursorul Overall Strength ajusteaza nivelul general de reducere al zgomotului din imagine si este primul asupra caruia intervenim. Verificam eficacitatea reducerii zgomotului prin schimbarea modului de afisare din caseta Preview Mode (RGB / Luma - luminozitate / Color / Red / Blue).
In cazul in care observam zgomot rezidual in canalele de culoare (rosu / albastru), ajustam cursoarele corespunzatoare (Adjust Color - Red, respectiv Adjust Color - Blue).
De regula ne intereseaza o reducere mai agresiva a zgomotului in umbre si mai putin agresiva in lumini. Aceste ajustari le realizam folosind cursoarele corespunzatoare (Adjust Shadow si Adjust Highlight).
In fine, cursorul Correct Black Level restaureaza culorile in zonele umbrite.


Un al doilea set de cursoare se afla in caseta Detail Recovery, cu ajutorul carora putem recupera detaliile din imagine.
Cursorul Detail Recovery stabileste amploarea recuperarii detaliilor.
Cursorul Reduce Blur permite imbunatatirea contururilor daca imaginea nu a fost perfect focalizata, iar cursorul Add Grain adauga un grad dozabil de granulatie, pentru a adauga materialitate suprafetelor uniforme.


In fine, o a treia caseta se refera la reducerea zgomotului in benzi - Debanding. Zgomotul in benzi (banding noise) apare ca siruri de pixeli in linii orizontale sau verticale, mai evidente in fotografiile luate cu ISO ridicat. Filtrul Debanding se ocupa cu anularea sau atenuarea acestui tip de zgomot, iar cursorul
Cursorul Banding Width determina latimea (in pixeli) a benzilor de zgomot (in mod implicit 20 pixeli).


Daca sunteti multumiti de modul in care Topaz DeNoise 5 a rezolvat problema zgomotului din imaginea digitala, puteti salva setarile, dind un nume adecvat setarii dvs si precizind camera digitala folosita si sensibilitatea ISO utilizata. Ulterior, puteti astfel prelucra rapid loturi intregi de fotografii luate in acelasi conditii.


Imaginea este acum finisata in privinta zgomotului si, apasind butonul OK, ajustarile stabilite mai sus sunt aplicate asupra imaginii care acum poate suferi alte prelucrari in programul principal de prelucrare a imaginii.


topaz_denoise_07.jpg


Din imaginea originala, vizionata la 100% :


topaz_denoise_02.jpg


am obtinut:


topaz_denoise_08.jpg


3. Concluzii
Topaz LLC a luat in considerare criticile aduse versiunii a patra si a facut un mare pas inainte prin lansarea versiunii a cincea a programului lor DeNoise.
Noua versiune promite:
- o dublare a vitezei de prelucrare a fisierelor de imagine,
- permite lucrul cu imagini de dimensiuni mai mari comparativ cu versiunea a patra, si
- adauga filtrul de reducere a zgomotului in benzi; modificarile nedorite de culoare ce pot apare in zonele cu lumina putina pot fi corectate prin cursorul Correct Black Levels.


Topaz DeNoise 5 este simplu de folosit, chiar si de utilizatorii care nu au experienta cu acest plug-in, iar utilizatorii pretentiosi au la dispozitie numeroase functii care pot fi ajustate separat, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Parametrii de ajustare ai unei imagini pot fi salvati si reutilizati ulterior, pentru fotografii realizate cu aceeasi camera in aceleasi conditii.
Topaz DeNoise 5 obtine rezultate spectaculoase, in special in cazul imaginilor inregistrate la sensibilitati ridicate / maxime.


Topaz DeNoise 5 poate fi achizitionat de pe site-ul producatorului sau poate fi descarcata o versiune de incercare (30 zile).

 Calin-Stefan Ragalie
august, 2010
© Foto-Magazin.ro


 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate