Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Unde si cum sa ne asiguram echipamentul foto?

Fotograful Simion Buia in dialog cu brokerul Diana Popescu
Euro Arc Insurance Broker

 

Amator sau profesionist, fotograf de nunta sau de peisaje - toti avem echipament fotografic de o valoare mai mare sau mai mica. In ziua de azi fotograful trebuie sa se adapteze la nenumarate situatii si sa isi cumpere, pentru inceput, 2 aparate cu cate 2 obiective (un superangular si un teleobiectiv), un flash, cateva filtre, carduri de memorie, poate un binoclu si o busola. Depinde ce "munca de teren" are de rezolvat. Personal, deseori m-am carat cu un rucsac plin de "bunuri fotografice" pentru a fotografia Coasta Amalfitana, orasul napadit de lava - Pompei, dar mai ales Carnavalul de la Venezia! Mi s-a intamplat insa cu cativa ani in urma o nenorocire: la Napoli, de Craciun, coboram pe una din strazile in panta cand, la un moment dat, o motoreta cu doi ocupanti s-a oprit in dreptul meu. Unul din ei a coborat repede si mi-a tras rucsacul de pe spate cu o forta pe care o resimt si azi. Cazut la pamant pe o straduta intunecata si lipsita de oameni am apreciat sfarsitul de an ca un ghinion. Asigurarea din Germania mi-a acoperit partial bunurile, insa continutul intelectual din Laptop, munca de 2 saptamani din Italia a ramas nerecompensata.

Asemena lucruri se pot intampla oricand cu oricine. Pentru informarea dumneavoastra, stimati fotografi, am realizat un interviu cu un broker de asigurari, neutru, pentru a va informa despre asigurarea echipamentelor foto. Daca aveti intrebari legate de acest articol va rog sa le descrieti punctual si exact pentru a primi un raspuns adecvat. Important e ca identitatea dumneavoastra sa fie clara si sa existe un email pentru a vi se raspunde, eventual, personal. Multumesc.

 

* * *

 

Simion Buia: Ce tipuri de asigurari exista actualmente pe piata din Romania cu privire la echipamentul utilizat de fotografi? Exista diferente intre fotografii amatori sau profesionisti, intre cei care sunt persoane juridice (PFA, SRL) sau fizice?
Diana Popescu: Pentru echipamentul utilizat de fotografi se pot incheia doua tipuri de asigurari: asigurarea echipamentelor electronice (EEI) - care se poate incheia numai pentru persoane juridice - si asigurarea de bunuri la incendiu si alte riscuri - se poate incheia atat pentru persoane fizice (fotografi profesionisti sau amatori), cat si pentru persoane juridice.

S. B.: Ce bunuri se asigura si unde?
D. P.: Se poate asigura echipamentul fotografic (electronic sau neelectronic) atat la adresa asigurata, cat si in alte locatii.

S. B.: Avand in vedere ca fotograful isi exercita profesia mai ales la locatia indicata de clientela, adica in varii locuri si nu neaparat strict in studioul personal, cum sunt asigurate bunurile echipamentelor sale profesionale asa-zis "mobil"? In ce quantum?
D. P.: In cazul asigurarii tip EEI, echipamentul fotografic se poate prelua in asigurare si la alte locatii decat cea asigurata, cu conditia ca suma asigurata (valoarea la care se asigura) a bunurilor portabile sa nu depaseasca, de regula, 30% - 50% din totalul sumei asigurate aferente intregii aparaturi electronice a firmei.
Pentru asigurarea de incendiu si alte riscuri, de regula, nu se impune ca valoarea echipamentului portabil preluat in asigurare sa nu depaseasca un anumit procent din totalul valorii bunurilor preluate in asigurare (se vor asigura toate bunurile din locatia asigurata, pentru a se putea prelua in asigurare si bunurile mobile; de regula, nu se asigura numai echipamentele mobile de la o locatie).

S. B.: Care sunt conditiile fiecarei asigurari in parte, in linii mari?
D. P.: Asigurarea tip EEI este o asigurare tip "all risks" si acopera riscuri, cum ar fi:
- neglijenta, manipulare necorespunzatoare sau efectuata de persoane neinstruite, erori de operare, daune intentionate provocate de terti sau rea intentie a tertilor etc.,
- furt prin efractie sau talharie,
- incendii (cu sau fara flacara), orice fel de explozii, implozii, actiune directa a trasnetului, prabusirea unui obiect aflat in zbor (cu sau fara pilot), precum si pagube aparute ca urmare a operatiilor de stingere a incendiilor, demolare, eliberare a spatiilor sau orice alta dauna produsa In timpul acestor evenimente,
- apa provenind din conducte, canalizare/ape reziduale, maree, revarsari, inundatii, apa din panza freatica, apa de ploaie, coroziune, condens, abur, inghet, deplasare de sloiuri sau gheata, umezeala datorata apei sau altor lichide,
- furtuna, vijelie, mase de apa antrenate de furtuni, grindina, avalanse, caderi de pietre,
- erori de constructie, defecte de material, erori de fabricatie, supratensiuni, inductie, efectul indirect al trasnetului.
Asigurarea de incendiu si alte riscuri acopera situatii cum ar fi:
- incendiu,
- explozie,
- trasnet,
- cutremur,
- vandalism,
- apa de conducta,
- furt.

S. B.: Cat costa serviciile fiecarei asigurari in parte, daca rata e platita anual?
D. P.: Pentru asigurarea EEI, cota de prima anuala, in cazul platii integrale anuale a primei de asigurare, variaza, in general, in intervalul: 2,7% - 5,1% din suma asigurata.
Pentru asigurarea de incendiu si alte riscuri, cota de prima anuala estimativa pentru plata integrala a primei de asigurare este in intervalul: 2,21% - 2,5% din suma asigurata.
Ambele estimari se refera la echipamentul portabil.

S. B.: Care este despagubirea in caz de furt, distrugere partiala sau totala ale obiectelor asigurate? Cum socotiti aparatele noi fata de obiectivele vechi, care este fransiza, in caz ca exista, suportata de beneficiarul asigurarii?
D. P.: Pentru asigurarea tip EEI, fransizele care se aplica sunt, in general, urmatoarele:
- fransiza generala: in intervalul: 125 EUR - 1.500 EUR (in functie de societatea de asigurare, valoarea totala a echipamentelor electronice preluate in asigurare, valoarea unitara a echipamentului electronic care inregistreaza dauna),
- in cazul furtului total al unui echipament fotografic mobil, fransiza este de 25% din suma asigurata, ca si in cazul neglijentei (scaparii din mana),
- in cazul cutremurului, fransiza este de 10% din suma asigurata.
Pentru asigurarea de bunuri si alte riscuri, fransizele practicate de obicei, sunt:
- 25% in cazul furtului - pentru echipamentele portabile,
- 2% din suma asigurata, in caz de cutremur.

Suma la care se asigura echipamentele foto electronice este reprezentata de valoarea de inlocuire a bunurilor asigurate cu unele noi (la unele societati de asigurare este valabil doar pentru echipamentele fabricate in sau dupa anul 2006, iar pentru echipamentele fabricate inainte de acest an, asigurarea acestora se face la valoarea reala, care este diferenta dintre valoarea de inlocuire de nou si uzura in functie de vechime).

S. B.: Pe ce teritoriu sunt asigurate bunurile?
D. P.: Bunurile se asigura pe teritoriul Romaniei. Din cauza riscului mare, companiile de asigurare evita acordarea extinderii teritoriale a asigurarii echipamentului fotografic. Acest aspect va fi analizat punctual de societatile de asigurare, in functie de suma asigurata si de numarul de echipamente.

S. B.: Ce trebuie sa faca un asigurat pentru a-si recupera prejudiciul?
D. P.: Trebuie sa instiinteze Asiguratorul in 24 ore dupa ce a avut cunostinta de dauna. Asiguratul trebuie, de asemenea, sa instiinteze de indata, dupa caz, unitatile de pompieri, politia sau alte organe de cercetare abilitate prin lege, potrivit evenimentului asigurat, cerand intocmirea de acte cu privire la cauzele si imprejurarile producerii evenimentului, precizarea eventualilor vinovati, precum si a pagubelor provocate.
Societatea de asigurare va pune la dispozitia Asiguratului toate documentele care trebuie completate in vederea recuperarii prejudiciului, de exemplu: formular de declaratie a daunei, solicitare de despagubire.

S. B.: Care sunt cele mai importante notiuni si conditii in cadrul unui contract de asigurare a echipamentului foto care "trebuie citite de doua ori" inainte de a fi semnat?
D. P.: Trebuie verificate clauzele de asigurare inscrise pe polita pentru a vedea:
- la rubrica "riscuri asigurate" din fiecare clauza care sunt riscurile preluate in asigurare,
- la rubrica "excluderi" din clauzele de asigurare apar situatiile care nu sunt acoperite de asigurare,
- fransizele inscrise pe polita,
- suma asigurata inscrisa pe polita,
- prima de asigurare,
- valabilitatea politei.
Trebuie avute in vedere toate obligatiile Asiguratului, care sunt stipulate in conditiile de asigurare:
- instiintarea asiguratorului si a organelor de cercetare abilitate de lege, in caz de dauna,
- informarea asiguratorului despre orice modificare cu privire la bunurile asigurate,
- modificari ale caracteristicilor bunurilor, ale locului de montare, schimbarea proprietarului etc.

S. B.: Va multumesc pentru interviu, stimata Diana Popescu.

 

Simion Buia
www.simionbuia.ro
octombrie, 2009
© Foto-Magazin.ro
Bookmark and Share

Comentarii:

nea marin - 05 Nov 2009, ora 23:23
Mie mi se pare o talharie: anume, sa plateshti, pentru furtul echipamentului (a mai cea ocurenta, a mai probabila treaba) 25% din valoare...Eu predau *chiar* (si) asigurari la scoala si stiu prea bine cat fura asiguratorii. Ori, poate ca n-am inteles eu bine. Cam ce fel de asigurari sunt astea? Ca-i cam *acum* inaintata ora p-acilea...

Calin-Stefan Ragalie - 19 Jan 2010, ora 21:02
Nu cred ca e chiar talharie, Nea Marine! Intrucat este un acord intre doua parti, una care asigura si alta care plateste, se poate recurge la dictonul "nu e nebun cel care cere, ci cel care plteste". Dar uneori lucrurile sunt mai complicate decat ar parea la prima vedere...

Razvan Ionita - 06 Mar 2011, ora 19:08
Nu stiu cat de "corect" este contractul. In ce sens ma refer: In general contractele sunt standard, nu sunt "customizabile"... nu pot fi negociate din cauza pozitiei de "forta" pe care o are asiguratorul. Accepti asigurarea sau nu. Mai sunt 1000 la usa careia ei le fac asigurari. Acelasi lucru se intampla in cazul garantiei care ti se acorda la orice produs. Faci asigurarea in conditiile date de ei ca sa fii cat de cat asigurat... nu poti negocia : suma de plata (asigurarea platita de tine) sau suma care iti va fi platita in caz de necaz.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate