Flash

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Delta Dunarii

Biodiversitatea planetei reprezinta un valoros patrimoniu natural, de care depinde calitatea vietii oamenilor. In contextul preocuparilor globale de conservare a naturii, Delta Dunarii, care adaposteste numeroase specii de plante si animale, a trezit interesul specialistilor.


In urma cu doua milioane de ani, Dunarea se varsa in mare cam in dreptul Oltenitei de azi. In timpul primelor perioade glaciare (Gunz, Mindel si Riss), scazind nivelul Marii Negre, cursul Dunarii s-a abatut spre nord, iar in timpul ultimei glaciatiuni (in urma cu circa 115.000 - 25.000 ani), cand nivelul Marii negre a scazut si mai mult, Dunarea primea in albia sa Nistrul, Bugul si Niprul. In postglaciar, o data cu cresterea temperaturii globale, nivelul marii a crescut.
Din confruntarea continua a apelor acesteia cu ale fluviului s-au depus succesiv si stratificat diferite materiale aduse de ape. De aceea, varsta este estimata la circa 10.000 ani, pentru delta fluviala; la rasarit de linia Chilia - Histria, uscatul s-a format in ultimii 300 - 400 ani.
Grindurile maritime Letea, Caraorman, Sfantu Gheorghe sunt adevarate insule ale deltei fluvio-maritime; zona cuprinsa intre Ceatal Chilia (prima bifurcatie a Dunarii) si grindurile sus-mentionate reprezinta delta fluviala.


Astazi, Delta Dunarii, cu o suprafata de aproximativ 434.000 ha pe teritoriul Romaniei, se intinde intre bratele Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe si complexul lagunar Razim-Sinoe; alte aproximativ 100.000 ha ale Deltei Dunarii se afla pe teritoriul Ucrainei.CopertaDeltaDunarii.jpg


Delta Dunarii este situata la jumatatea distantei din Ecuator si Polul Nord, la jumatatea distantei dintre Oceanul Atlantic si Muntii Urali, la rascrucea influentelor climatice floristice si faunistice arctice, alpine, vest-europene si central-europene, panonice, baltice, mediteraneene si caucaziene si turanic-iraniene, ceea ce a permis diversificarea plantelor (peste 1.600 specii) si animalelor (aproape 3.500 specii) Delta Dunarii reprezinta un complex de ecosisteme (specialistii au identificat peste 30 ecosisteme), toate asigurind conditii optime de viata pentru planta si animale.


Delta Dunarii este situata pe traseul marilor rute de migratii ale pasarilor. Peste 325 specii de pasari, reprezentate prin populatii care, ridicate in zbor, pot intuneca cerul, gasesc aici conditii bune de adapost si odihna, de hrana si cuibarit. Intr-adevar se poate spune ca Delta Dunarii este o adevarata Arca a lui Noe, un colt de rai cu pasari care vin din toate colturile Pamantului. Din Asia sosesc vulturii plesuvi, lebedele de vara si cormoranii mari. Din sud, de pe continentul african, vin alte specii de pasari dintre care cele mai impresionante sunt pelicanul comun si cel cret. Din regiunea arctica sosesc iarna gasca cu gatul rosu, garlita mare, garlita mica, fugaciul de tarm, rata cu cap negru, etc.Delta-Dunarii_album3.jpg


Multe specii se bucura de ocrotirea oferita de scutul legilor: calivarul rosu, califarul alb, vulturul codal care mai cuibareste in Padurea Letea, egreta alba, lopatarul, fundacul polar, piciorongul, culicul mare, dumbraveanca si amintitii pelicani. Locul este unic prin numarul mare de specii de plante pe care le adopesteste; aici isi gasesc salas si populatii mari de fluturi, libelule, gandaci si cosasi, broaste, reptile, pasari si mamifere (caini-enot, vidre, bizami, mistreti, iepuri, caprioare).


O pare parte a speciilor de pesti de pe continentul european (unele de mare valoare economica) traiesc si in Delta Dunarii. In Delta se obtin cele mai frumoase trofee la pescuit: stiuca, salau, crap, somn, avat, caras, biban, lin, platica, anghila, etc. Din cele peste 90 specii de pesti din Delta Dunarii nu lipsesc nici faimosii sturioni (pastruga, nisetrul si morunul, producatorii de caviar).Delta-Dunarii_album2.jpg


Care este importanta deltei? Cu suprafata totala amintita mai sus, Delta Dunarii se situeaza pe locul 22 in lume si pe locul 3 in Europa. Detine cea mai intinsa suprafata su stufarisuri compacte din lume. Este singura delta declarata Rezervatie a Biosferei. Datorita numeroaselor sale ecosisteme, delta se remarca printr-o complexa biodiversitate si un genofond de o inestimabila valoare pentru patrimoniul natural.Text: Dumitru Murariu
Foto: Florin Andreescu
156 pag, format 28x28 cm; 170 g/mp;
coperta cartonata si supra-coperta, forsatz colorat
Text in limbile romana, engleza si germana
ISBN: 978-973-7887-57-3
Editura Ad Libri

Bookmark and Share

Comentarii:

Anaylil Stanescu - 19 Feb 2009, ora 12:34
si vegetatia deltei e tinut de basm...mi-ar fi placut sa postezi si niste nuferi pentru actul de promovare a deltei, Rezervatia biosferei, felicitari!

Sofia Barsan - 12 May 2009, ora 16:17
Frumoase imagini. Banuiesc ca sunt cele mai frumoase luate acolo. E o invitatie la vizitare, daca mai era nevoie....

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate