Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotografii in Parcul Copou

Titlul este voit ambiguu. Privitorii vor hotari cine sunt mai demne sa le ramana in memorie: numele fotografilor netitrati sau fotografiile fara titluri. In vreme ce finantele mondiale ard, Tara se piaptana iar Iasul este plin de "Arta ca dar", oferita de bienala "Periferic", deocamdata n-am gasit altceva mai util decat sa vorbesc despre doua expozitii de fotografie organizate de Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului nostru, institutie ce-si are sediul aproape de Teiul lui Eminescu, in Parcul Copou.f244.jpg


La prima intre-vedere, din iulie 2008, au expus 8 oameni. Aproape necunoscuti. La cea de a doua, din luna octombrie a.c., s-au alaturat inca 24, la fel de "celebri". In total, 32. Mai precis, 33 (sa sune bine, ca la un control al respiratiei - fotografice, desigur), intrucat la expozitia recenta a participat si Radu Aneculaesi, unul dintre profesionistii de prima mana ai fotografiei iesene, mana ce are suficiente degete ca sa-i numere pe toti.


Ambele intre-vederi s-au numit simplu: "Expozitie de fotografie" - si nu de "arta" fotografica, deoarece nenumitul termen pretios apartine doar celor care au pretentia ca il cunosc indeaproape, chiar daca nu il practica decat in teorie. La vernisajele celor doua expozitii au participat, de fiecare data, cate aproximativ 100 de persoane.


Primii 8 semnatari se numesc: Lidia Alexa, Radu Buema, Florin Chicu, Alina Lapusneanu, Raluca Munteanu, Lucian Pricopie, Alexandru Tiganas, George Vintila.afis_expo_8plus1.jpg


Urmatorii 24 sunt: Stefan Abageru, Daniela Anehei, Octavian Barnea, Codrin Baleanu, Cristian Baltatescu, Daniel Bejenaru, Ioana Breaban, Octavian Carare, Cristian Ciripescu, Elena Dieaconu, Alina Dudeanu, Adeline Florea, Andrei Hretu, Robert Lorincz, Andrei Marian, Calin Mita-Baciu, Andreea Oltean, Raluca Onofrasi, Carmen Parii, Ioana Petre, Adrian Pipirigeanu, Iolanda Popa, Catalin Profiri, Ovidiu Tanase.afis_expo_26.jpg


In bunul pomelnic, acesti oameni vii (la propriu si la figurat) sunt "semnatari", deoarece Fotografia inseamna, etimologic vorbind, "scriere cu lumina". Toate lucrarile care au fost expuse sunt "pure", nefiind alterate, prelucrate, manipulate sau trucate. Toti autorii sunt si ei "puri". Nealterati, neprelucrati si nemanipulati. Cativa sunt elevi, multi sunt studenti si altii deja lucreaza, cate unii chiar la edituri, ca fotografi, designeri sau graficieni. Durata "experientei" lor in domeniu se situeaza intre sase luni si doi ani.


Ce pot avea in comun atatia oameni cu varste si pregatiri diferite? Dragostea pentru Fotografie. In plus, si Fotografia ii cam iubeste pe toti, cu strasnicie. Rar mi-a fost dat sa vad la un loc, adunate intr-o expozitie, atatea peisaje, portrete si reportaje care sa iti (cu)tremure inima si mintea. Reteta semnatarilor e simpla. Nu declanseaza decat daca ceva in ei tresare si nu viseaza inca, slava Domnului, ca sunt "artisti". Cine simte si gandeste poate spera ca va transmite altora sentimente si idei. Toti acesti "simpli" pasionati de Fotografie sunt onesti pana in maduva oaselor. Orgoliile inca nu i-au impotmolit. Au ochii limpezi si, vorba cea veche, oglinda sufletului este ochiul. Nu doar cel fotografic.


Am avut bucuria sa ii cunosc pe toti. Laolalta si pe rand. Tocmai de aceea, in ultimele zile ma bantuia gandul ca as fi din cale afara de subiectiv. Fara sa stie unul de altul, doi prieteni, fotografi profesionisti (tot de prima mana) mi-au linistit mititelele temeri. Primul, un foarte bun cunoscator si utilizator al prelucrarilor digitale, dupa ce a vazut expozitia recenta, mi-a spus ca, totusi, doua dintre lucrari sunt abil manipulate. Evident, stiam ca nu erau, deoarece vazusem imaginile originale. Compozitia lor era insa atat de buna incat puteai crede ca doar printr-un trucaj putea fi obtinuta. Celalalt prieten, cu o experienta fotografica de multe decenii, dupa ce a privit lucrarile, mi-a marturisit ca, pentru a strange la un loc atatea fotografii bune, un profesionist ar avea nevoie de cativa buni ani.


Partea faina este ca, pentru a se bucura de toate, unui vizitator ii sunt necesare doar cateva minute. Iar apoi sa decida daca a vazut sau nu Fotografii in Parcul Copou.


Nota
"Expozitia de fotografie" cea mai recenta inca poate fi privita la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iasi, pana duminica, 26 octombrie a.c.

 Galeria de fotografii "8 plus 1" - >

 


Galeria de fotografii "26" - >

 Dan MITITELU
octombrie, 2008
Articol preluat din Ziarul de Iasi

Bookmark and Share

Comentarii:

Curteanu Marius - 14 Oct 2008, ora 15:01
Bravo voua ! Felicitari expozantilor , ce mi-au fost si mie colegi si multa admiratie pentru ceea ce ati facut domnule Dan Mititelu .

Codrin Lupei - 15 Oct 2008, ora 15:48
Felicitari pentru aceasta realizare, expozantilor dar si dumneavoastra domnule Mititelu, din pacate se practica din ce in ce mai rar fotografiatul cu sufletul fiind prea adesea inlocuit cu realizarea unor imagini, poate perfecte, dar care nu mai au multe lucruri in comun cu notiunea de 'scriere cu lumina'. Deosebite imaginile expuse! Felicitari inca o data! numai bine Codrin

Lucian E. - 16 Oct 2008, ora 15:47
De obicei, afisele se ridica la inaltimea fotografiilor...sau invers?

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate