Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

"Bucuresti, figura de stil" - Gabriela Lupu

Sociolog si fotograf, Gabriela Lupu traieste si lucreaza la Monpelier.
Dupa ce a castigat premiul al doilea la concursul "Si totusi se invarteste" organizat de Le Monde2 si France Inter si dupa ce a expus la Festivalul "Dacia Mediterranee", Gabriela Lupu a fost selectionata in acest de organizatorii Festivalului Rio Loco an pentru a expune pe toata durata festivalului dedicata in acest an Balcanilor.
Gabriela Lupu expune in perioada 9 - 30 iunie la FNAC Wilson de Toulouse expozitia - fotoreportaj "Bucuresti, figura de stil".Gabriela_Lupu_1.jpg


Fotografiile au fost realizate in decembrie 2006 in Bucuresti, si reprezinta bucurestenii in mijloacele de transport in comun, cu cateva zile inainte ca Romania sa fie primita in UE.* * *


Redactia: Sociolog si fotograf - o asociere de preocupari care se sprijina reciproc! Ce a fost mai intai: pasiunea pentru sociologie sau pentru fotografie?
Gabriela Lupu: Mai intai a fost curiozitatea, pasiunea pentru oameni, pentru ceea ce se intampla in jurul meu. De aici - sociologia. Dupa care a venit fotografia.


R: Cum v-ati caracteriza activitatea dvs. ca fotograf: ca un sociolog ce-si ilustreaza studiile cu fotografii, sau ca un fotograf preocupat de aspectele sociale?
G. L.: Hm...nu este usor de definit. Sociologia detine un loc esential in munca mea si influenteaza intr-o maniera evidenta subiectele pe care le realizez. In acest sens am lucrat cu un etnolog francez, Marie D'Hombres, la realizarea unei carti Petit Bard, je t'aime, ce va fi publicata la sfirsitul lui 2008.
Insa pe primul plan este fotografia pentru ca imi permite "sa ating" realitatea sociala, si sa fiu in locuri in care nu as fi fost, daca nu as fi fotograf.Gabriela_Lupu_2.jpg


R: In recent vernisata dvs. expozitie de fotografie, aratati in special chipuri de bucuresteni alienati. Credeti ca instrainarea este trasatura definitorie a bucurestenilor din ziua de azi?
G. L.: Nu imi pot permite sa enunt o parere despre trasatura bucurestenilor din ziua de azi, dar se (re)simte o cautare de directie, de repere, de identitate. De aici rezulta probabil si o justificare a prezentului prin istorie; o justificare a ceea ce este diform in societatea romaneasca prin trecutul comunist. Omul se obisnuieste greu cu conditia sa si cu istoria sa. Si totusi traim in prezent si mergem spre viitor...
Ceea ce am vrut sa transmit prin fotografiile mele este in primul rand subiectiv. Este o stare de fapt "vazuta" de mine. Cat despre a generaliza aceasta trasatura...cititorii ce parere au?Gabriela_Lupu_4.jpg


R: Majoritatea imaginilor dvs. sunt realizate in timpul noptii. De ce noaptea?
G. L.: Pentru ca in momentul realizarii acestui reportaj am stat o perioada limitata de zile in Bucuresti si mi-am impartit timpul intr-un mod practic: ziua lucrand la un reportaj despre pietele din Bucuresti (publicat in revista Geo), iar timpul care imi ramanea fiind dedicat pentru "Bucarest.Figures de style".
M-ar tenta o explicatie de genul - pentru a arata obscuritatea Bucurestiului...insa nu este adevarat. Acesta ar fi un alt subiect de explorat...

R: Reveniti des in Bucuresti? In ce masura credeti ca integrarea europeana a modificat aceasta atitudine publica a bucurestenilor?
G. L.: Cat de des pot. Si de obicei pentru a realiza un reportaj foto.
Integrarea in Uniunea Europeana cred ca est un proces de lunga durata. Schimbarile fundamentale generate de evenimentul istoric al integrarii Romaniei in UE sunt dificil de perceput intr-o perioada scurta de timp.
Cert insa, nu ne lasa indiferenti! Oamenii, atitudinile si atmosfera se schimba odata cu generatiile si cu o constientizare a locului Romaniei in Europa, in lume.Gabriela_Lupu_3.jpg


R: Cu ce fotografiati? In ce masura tehnica fotografica va ajuta sa va exprimati intentiile?
G. L.: Cu un Nikon F100 si cu un Nikon D70S. Obiective: Nikkor 35-70mm, Sigma 17-35mm. Prefer sa utilizez filmul; nu am nimic impotriva digitalului, apreciez progresul si-mi este util.
Tehnica nu va face din nimeni un fotograf. Insa un "ochi" care stie sa "vada" este deja un fotograf.Gabriela_Lupu_5.jpg


R: Lasati fotografiile asa cum ies din camera sau le prelucrati pe calculator? Ce pondere acordati prelucrarii imaginilor dvs.?
G. L.: Eventual reglez luminozitatea sau contrastul, in rest le las asa cum sunt. Prelucrarea fie ea pe calculator sau in laborator este o etapa importanta in fotografie. Pe calculator de obicei fac o selectie, incerc sa reglez contrastul si o luminozitatea pentru a avea o unitate a subiectului fotografiat si cam atat.
Apoi urmeaza synopsisul...partea scrisa pentru a prezenta munca facuta.
Cu laboratorul cu care lucrez discutam despre cum trebuie sa arate tirajul. Mi-a luat insa ceva timp pana sa gasesc un laborator cu care sa am o colaborare stransa.Gabriela_Lupu_6.jpg


R: Ce proiecte fotografice aveti pentru viitor?
G. L.: In prezent lucrez la un proiect de carte : "Ordinary people do great things in ordinary places".
In acelasi timp pregatesc o expozitie la nivel european despre minerii din Valea Jiului care va avea loc in Franta, Luxemburg, Italia si Anglia incepind de anul viitor si pina in 2010.


R: Multumim pentru interviu. Va dorim succes in indeplinirea proiectelor dvs.!

 Imagini din expozitie - >

 Redactia Foto-Magazin.ro
iunie 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Cara Tomescu - 25 Jun 2008, ora 17:41
E uimitor cum formele pot avea un fond atat de consistent. Se intampla doar cand forograful combina fericit talent si inteligenta.

Cara Tomescu - 25 Jun 2008, ora 17:43
erata fotograful (din cauza entuziasmului nereusit temperat)

Guzi Delafluviu - 25 Jun 2008, ora 20:56
Gabriela Lupu este una si aceiasi persoana care semneaza in Cotidianul la "Timpul liber"?

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate