Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Expozitie inedita de fotografie aeriana la
Muzeul National de Istorie a Romaniei
"Zbor in trecut"

 
Muzeul National de Istorie a Romaniei
Calea Victoriei nr. 12, 030026,
Bucuresti, Romania.
Tel.: 0040 / 021 / 315.82.07
Fax: 0040 / 021 / 311.33.56
Email: direct@mnir.ro
www.mnir.ro

logo1.jpg

Din 4 octombrie pana in 18 noiembrie 2007 bucurestenii vor putea admira, in Muzeului National de Istorie a Romaniei o expozitie de fotografie inedita.

Joi, 4 octombrie, orele 16.00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12, va avea loc conferinta de presa prilejuita de vernisajul expozitiei cu titlul "Zbor in trecut", eveniment care va avea loc la orele 17.00, in prezenta oficialitatilor din Ministerul Culturii si Cultelor.

Afis.jpg

Expozitia lui Georg Gerster cuprinde in total 251 de fotografii ale unor situri antice, reprezinta prima expozitie pe plan mondial care aduce o privire globala prin intermediul fotografiilor arheologice din avion.

Opera fascinanta a lui Gerster este impartita in douasprazece sectiuni tematice cuprinzand in total 78 de situri din patrimoniul cultural mondial si intinzandu-se, din punct de vedere geografic si temporal, de la vestigiile preistorice din Stonhenge in Anglia, de la celebrul turn Babel din Irak, Palmira din Siria, Orasul caravanelor, desenele monumentale enigmatice de la Nazca din Peru pana la zidul chinezesc si la mormintele scitice din Federatia Rusa. La aceasta expozitie se adauga 74 de fotografii ale spatiului cultural romanesc.

Gerster.jpg

Elvetianul Georg Gerster, nascut in Winterthur, este unul din cei mai cunoscuti si apreciati autori de fotografii din avion din intreaga lume. incepand din anii 60, acest fotograf distins cu numeroase premii, a documentat situri arheologice de pe cinci continente si a realizat imagini de o frumusete greu de descris care fascineaza nu doar datorita perfectiunii tehnice si a calitatii estetice, ci reprezinta si din punct de vedere stiintific o sursa de informatii. Gerster a fost singurul fotograf care a reusit cea ce parea aproape imposibil, si anume sa obtina imagini ale unor monumente antice din peste cincizeci de tari din Africa, Asia, America si Europa. Deorece unele dintre fotografiile sale au fost facute in tari care astazi nu mai permit deloc sau doar cu mare dificultate survolarea teritoriilor lor, cum este de exemplu cazul Irakului, Siriei sau Israelului si Palestinei, ele reprezinta o serie de marturii inestimabile. Cateva din aceste fotografii sunt unice deorece infatiseaza constructii pierdute pentru totdeauna, fie ca au fost inundate de lacuri de acumulare, distruse de razboi, acoperite de nisip sau pentru ca - asa cum s-a intamplat cu Abu Simbel din Egipt - nu mai exista atazi in forma initiala.

Cele 74 de fotografii care alcatuiesc sectiunea "Priviri asupra trecutului Romaniei" ofera o imagine asupra celor mai importante monumente culturale de pe teritoriul actual al Romaniei. Selectia s-a orientat dupa acele monumente care ocupa astazi un loc cheie in evolutia artei, fiind considerate reprezentative in regiunile locuite de romani, printre care 16 fac parte din patrimoniul cultural mondial. Nicaieri nu este atat de evidenta varietatea si bogatia de forme ale vestigiilor antichitatii ca in fotografiile lui Georg Gerster, iar opozitiile pe care le realizeaza sunt extrem de provocatoare. Expozitia alatura de pilda Acropolele din Atena, un monument sacral din Mexic si ziguratul (turnul templului) din Ur in Irak, reusiind sa arate astfel modul in care oamenii antichitatii au dezvoltat pentru necisitati similare tehnici diverse si au ajuns la solutii arhitectonice din cele mai diferite.

Fagaras.jpg

Expozitia este cuprinsa intr-un catalog de colectie, editat in limba germana si engleza, avand ca autor al textelor pe Martin Rill, cercetator stiintific la Muzeul Central al Svabilor Dunareni din Ulm/Dunarea, Germania. Autorul a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Babes-Bolyay Sibiu, a activat ca muzeograf pana in 1989 la Muzeul Bruckenthal din Sibiu, iar in perioada 1989 - 1996 a fost coordonator al Programului de Inventariere a Monumentelor, in colaborare cu Directia Monumente Istorice.

Expozitia a mai putut fi admirata la British Museum din Londra si anul acesta in Capitala Culturala Europeana, iar in perioada 4 octombrie - 18 noiembrie poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10.00 - 18.00, la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Pentru detalii privind evenimentul, va rugam sa contactati Departamentul Educatie Muzeala-Relatii Publice, tel. 3158207 (int.1008), fax 3113356, e-mail: pr@mnir.ro.


Galeria de imagini ->


Adela Stan
Septembrie, 2007
© Foto-Magazin.ro
Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   azi, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 5 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 6 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate