Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Photokina 2006


Editia 2006 a targului Photokina, desfasurata in perioada 26 septembrie - 1 octombrie, a fost cea mai vasta de pana acum. Au fost prezente 1.579 companii din 46 tari, care au primit 162.000 vizitatori din peste 153 tari, care activeaza in domeniile: fotografie, electronica, IT, comunicatii, massmedia, etc.photokina01.jpg


Oliver Kuhrt, vicepresedinte Koelnmesse, compania organizatore a targului, a declarat: "Photokina este unica si are un profil special. Nici un alt tar gnu ofera un spectru atat de larg de produse si servicii din sectorul fotografic si al imaginii". Harald Horn, presedinte al Photographic Industry Association, a declarat: "Inca o data, Photokina s-a dovedit a fi motorul care guverneaza evolutia pietei. Photokina ajuta industria fotografica si a imaginii sa deschida noi directii de desvoltare iar slocagul "imaginiea este mai mult" s-a doverit adevarata in acest an ca niciodata pana acum."photokina02.jpg


Spre deosebire de anul trecut, cand expozitia era impartita in doua categorii de produse: pentru fotografii profesionisti si pentru fotografii amatori, anul acesta organizatorii au amenajat "un traseu" al prelucarii fotografiei, de la captura, stocare, prelucrare pana la prezentare. Vizitatorii au fost unanimi in a aprecia ca acest nou mod de organizare al Photokina usureaza intelegerea tranzitiei la imaginea digitala.photokina03.jpg


Ca si pana acum, marii producatori au beneficiat de standuri proprii: Canon, Fuji, Kodak, Leica, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax,Sony, etc. Au fost prezenti si producatori din domeniul electronicii si IT: Casio, Epson, Hewlett Packard, Nokia, Samsung, dar si noi ventiti: Apple si CeWe Color.photokina04.jpg


Au fost organizate o serie de zone dedicate profestionistilor: "Meet the Professionals" si "Academu meets Photokina". De un mare succes s-au bucurat expoziile organizate la Visual Gallery: Martin Parr , Bryan Adams, Lorenzo Castore , Michael Schnabel, Patric Fouad, Jürgen Escher, etc.


Un sondaj de opinie printre vizitatori a relevat date interesante: 80% au fost fotografi profesionisti, 40% erau din afara Germaniei (153 tari), 20% lucrau in sectorul vanzari aparatura foto, accesorii si prelucrare fotografii,
Photokina 2006 a fost si un eveniment jurnalistic. Peste 5.500 ziaristi din intreaga lume, au fost acreditati anul acesta.


Editia 2006 a targului photokina, a prefigurat cateva tendinte in obtinerea imaginilor.
Camerele foto digitale SLR devin tot mai interesante pentru utilizatorii amatori, mai ales dupa ce in acest sector au aparut noi producatori: Panasonic, Samsung si Sony. Nici nu e de mirare, de vreme ce actualele D-SLR ofera imagini de calitate ridicata si versatilitate deosebita. Producatori pana mai ieri interesati de produsele electronice, au intrat pe piata aparatelor foto, deseori in asociere cu fabricanti reputati de obiective; cel mai elocvent exemplu: asocierea Panasonic cu Leica.
Formatul APS-C domina piata; formatul "4/3" dobandeste un nou adept - Panasonic; formatul full-frame (24 x 36 mm) ramane pentru utilizatorii profesionisti. Trei evolutii semnificative: tranzitia catre senzorul de 10 MPx, stabilizarea optica integrata la nivelul captatorului si vizoare video live.
Stabilizarea opto-mecanica a imaginii este aplicata atat la camerele foto D-SLR dar si la multe compacte. Compensarea tremuraturilor mainilor fotografului se bazeaza pe senzori care detecteaza miscarile fine si comanda miscari comensatorii fie ale unui grup de lentile din structura obiectivului, fie prin miscarea ansamblului captatorului digital.
O evolutie foarte apreciata de utilizatori este cea a dimensiunilor display-ului LCD, simultan cu marirea rezolutiei si ameliorarea unghiurilor de vizibilitate.
In fine, procesoarele care conduc camerele digitale s-au perfectionat si ele; utilizatorul se bucura de timpi mai scurti de pornire, de autofocalizare mai precisa si mai rapida si de o crestere importanta a cadentei de fotografiere in rafala.photokina06.jpg


Fototelefoanele mobile evolueaza spre sisteme multimedia: fotografie digitala de 5 - 6 MPx, MP3 player si radio FM. Calitatea imaginilor obtinute cu aceste dispozitive a crescut permenent, asa incat modelele de 3 - 4 MPx pot realiza imagini de pana la 13 x 18 cm, similare cu cele obtinute cu vechile modele analogice de buzunar. Succesul rasunator al fototelefoanelor mobile explica si tranzitia spre rezolutii de peste 5 MPx a modelelor digitale compacte.


Camerele video digitale renunta la banda magnetica si adopta suportul DVD sau HDD, in timp ce camerele video analogice practic au disparut de pe piata. In plus, devine curenta optiunea de a fotografia si imagini de 3 sau mai multi megapixeli.
In privinta mediilor de stocare se constata doua tendinte: miniaturizarea si cresterea capacitatii per unitate. Standardul SDHD a fost deja aplicat de multi producatori iar produsele lor sunt disponibile pe piata. Mediile mari mari permit fotografilor salvarea imaginilor in format RAW si deschid posibilitatea utilizarii cardurilor flash in camerele video digitale.


Mediile de stocare cresc continuu in capacitate, mai ales dupa lansarea SDHC; in premiera, la Photokina a fost prezentata o cartela SDHC de 4 GB. In privinta mediilor mobile de stocare, modelele de 120 GB, ecran LCD si capacitate de citire si interpretare MP3 apar tot mai frecvent.
Imprimantele au adoptat standardul PictBridge si / sau cititoare de cartele de memorie; multe imprimante utilizeaza acum 8 culori pentru o reproducere cat mai buna a fotografiilor. Devin tot mai prezente imprimantele compacte si portabile, care permit practic imediat realizarea unei fotografii imprimate, chiar daca nu la formate mari.
Fotografiile pot fi astazi vazute peste tot, gratie conexiunilor online tot mai rapide, ca si a raspandirii tehnologiei wireless si Blutetooth.photokina05.jpg


Ca rezultat al interesului enorm declansat de posibilitatea obtinerii, imprimarii si transmiterii prin MMS a imaginilor digitale, Koelnmesse, in cooperare cu Photo Imaging News, Information Management Institute Inc. si Prophoto GmbH., au organizat o conferinta internationala in doua sesiuni: prima dedicata preluarii si a doua prelucarii imaginilor obtinute cu fototelefoane mobile, camere fotodigitale compacte sau cu videocamere digitale.
Prima sesiune a pus accentul pe dezvoltarea pietei internationale a fototelefoanelor, pe functiuni cum ar fi corectarea automata a imaginilor preluate si pe imprimarea imaginilor prin sisteme tip kiosk. A doua sesiune a fost dedicata procesarii si expunerii imaginilor realizate, prin intermediul albumelor de fotografii, albumelor online, comenzilor imprimarii de fotografii prin internet, etc.


O a doua conferinta a fost dedicata evolutiei pietei imprimarilor digitale. De la imprimari in formate mari, carti, albume, brosuri si pana la milioanele de imagini imprimate de utilizatorii casnici, piata imprimarilor digitale are un potential de dezvoltare urias! Discutiile s-au concentrat asupra imprimarii de albume foto, a utilizarii serviciilor de printare prin internet si a impactului conexiunilor wireless in sectorul de imprimare.


Urmatoarea editie Photokina - World of Imaging - se va desfasura in perioada 23 - 28 septembrie 2008.

Principalii expozanti la Photokina 2006Text:
Calin-Stefan Ragalie
octombrie 2006
fotomagazin.ro

Fotografii:
Koelnmesse GmbH,
P.O. Box 21 07 60,
50532 Cologne, Germany
u.neuhaus@koelnmesse.de

Bookmark and Share

Comentarii:

Crenguta Turn e Sol - 26 Oct 2006, ora 20:44
Bunutza compunerea dupa cititul presei internationale. Dar oricum e bine sa fie ceva, un mic material informativ , cu firmele prezente in cadrul Photokinei care are loc din 2 in 2 ani… Halllayout-ul ala, din plastic ,dat odata cu schnuru HP(de tinut si chei , printre altele) la intrare , e bun pentru orientarea in teren in timpul expozitiei si nu dupa…… Dar pe ansamblu , e bine ca oferiti materiale informative

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate