Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotomaraton Iasi, 2006

fotomaraton1.jpg;
fotomaraton2.jpg
fotomaraton3.jpg

Ce este fotomaratonul?
Fotomaratonul este o "cursa fotografica", un concurs deschis tuturor celor interesati de fotografie, amatori sau profesionisti, care se desfasoara de-o maniera originala: timp de 12 ore, fiecare fotomaratonist va face 12 fotografii cu 12 teme diferite care vor fi stabilite de catre organizatori.
La interval de 4 ore, 4 noi teme vor fi dezvaluite de catre organizatori. Cele mai bune fotografii vor fi premiate si vor face obiectul unei expozitii.

fotomaraton2006.jpg

Participantii sunt repartizati pe categorii, fiecare avand propriul clasament. Nu tehnica fotografica va fi evaluata in primul rand, ci capacitatea de a improviza pornind de la o tema impusa, creativitea si umorul participantilor.

Experiente similare au loc in fiecare an in marile capitale europene (Copenhaga, Berlin, Stockholm) si in unele orase (Bordeaux, Montpellier, Cardiff), mobilizand astfel un important numar de participanti.

Prima experienta de genul acesta in Romania a avut loc la Iasi in 2005 si a reunit intre 200 si 250 participanti. Trei dintre acestia au obtinut principalele premii, urmatorii 12 participanti fiind recompensati pentru cele mai bune fotografii pe care le-au realizat dupa de cele 12 teme. La categoria "copii si adolescenti" s-au remarcat deasemenea 3 tineri participanti.

Cum se desfasoara fotomaratonul?
Timp de 12 ore, de la ora 9 pana la ora 21, participantii vor fi repartizati dupa doua categorii de varsta:
- adolescenti si copii
- adulti.
Inscrierile se vor face la Centrul Cultural Francez, intre 2 si 11 octombrie 2006.
Cei care doresc sa foloseasca tehnica fotografica clasica, vor primi o pelicula cu 24 de pozitii 400 ASA sau un aparat fotografic de unica folosinta.

Plecarea / punctul de control al cursei va fi la Centrul Cultural Francez. Participantii vor reveni aici din 4 in 4 ore pentru a primi un set de 4 teme pentru fotografii si pentru a "marca" legitimatia de participare.
Punctul de control va servi si ca loc de "refacere" (vor fi oferite bauturi racoritoare, ceai, cafea).
La finalul maratonului, participantii vor depune la punctul de control filmele fotografice sau CD-Rom-urile cu fotografiile realizate.

Toti participantii vor primi diplome de participare.

Un juriu format din amatori si profesionisti va delibera si va numi 3 castigatori pentru fiecare categorie si pentru fiecare tema.

Rezultatele vor fi anuntate la mijlocul lunii noiembrie iar premiile vor fi oferite la sfarsitul aceleiasi luni in cadrul unei ceremonii care va avea loc odata cu inaugurarea expozitiei cu fotografiile premiate, in prezenta media si a autoritatilor locale.

Expozitia va fi prezentata apoi in tara si in Franta, cat si pe site-urile www.fotomagazin.ro, www.ccfiasi.ro si www.fotomaraton.ccfiasi.ro (in constructie).

Cand? Unde?
Data fixata pentru fotomaraton este sambata 14 octombrie 2006 la Iasi.
Timp de 12 ore, de la ora 9 pana ora 21, participantii vor fi repartizati dupa doua categorii de varsta:
- adolescenti si copii
- adulti.

Inscrierile se vor face la Centrul Cultural Francez, intre 2 si 11 octombrie 2006.

Plecarea / punctul de control al cursei va fi in fata Centrului Cultural Francez.

Punctul de control va servi si ca loc de "refacere" (ceai, cafea, bauturi racoritoare).

Cine poate participa?
Participantii vor fi persoane de toate varstele interesati de fotografie si de orasul in care locuiesc.
Motivatii?
Sa (re)descoperiti orasul Iasi, sa va lasati purtati de hazard, sa castigati premiul cel mare, sa legati noi prietenii, sa impartasiti impresii, sa va expuneti creatiile.

De ce?
Miza acestui fotomaraton este descoperirea si in acelasi timp cunoasterea orasului intr-un mod convivial si original, sub aspectele sale cele mai neasteptate, dar si sensibilizarea publicului pentru fotografie ca demers artistic.

Caracterul popular al fotomaratonului si desfasurarea acestuia cu ocazia Sarbatorilor Iasiului va face din acest eveniment un prilej de promovare a organizatorilor pe langa publicul iesean.

Acest eveniment reprezinta de altfel un alt mod de a reflecta asupra identitatii orasului, tema pe care CCF Iasi si-a propus-o pentru sfarsitul anului 2006.

fotomaraton6.jpg

Dupa aceea...?
Cele mai bune fotografii vor fi regrupate in cadrul unei expozitii care va prezenta orasul Iasi dintr-un unghi original si atractiv.

Decernarea premiilor la prima editie a fotomaratonului, in 2005, a fost un prilej de a expune 70 de fotografii, bineinteles ale castigatorilor, dar si a celor care au pus in valoare orasul sub un aspect conventional sau, dimpotriva, atipic si caustic.

Expozitia va fi prezentata apoi publicului din toate orasele infratite cu Iasiul, cum s-a intamplat la Villeneuve d'Ascq.

Realizari din 2005
Prima editie a fotomaratonului a avut loc in anul 2005 . Fotomaratonul s-a dovedit a fi un veritabil eveniment popular, succesul acestuia a depasit obiectivele pe care si le-a propus CCF.
Originalitatea manifestarii si accentul pus pe comunicarea in mijloace media cu un public-tinta interesat, a facut ca un public tanar, foarte divers sa se reuneasca (in afara mediului consacrat francofon) la aceasta manifestare organizata de Centru. Cuceritor prin caracterul sau festiv, actiunea este in acelasi timp culturala, incurajand de fapt participantii intr-un veritabil demers artistic spre initierea in arta fotografica.
Programarea sa cu ocazia Sarbatorilor Iasiului a permis Centrului sa ia parte deopotriva cu autoritatile locale la unul din importantele evenimente culturale organizate de Primarie.

Obiective pentru anul 2006
Pentru anul 2006 CCF doreste sa-si consolideze relatiile cu partenerii sai si sa infiripeze noi colaborari in ideea de a atinge diferite obiective:
- de a atrage un public din ce in ce mai numeros prin sensibilizarea unui public nou
- imbunatatirea impactului mediatic dand o amploare nationala acestui eveniment
- realizarea unei dinamici comune cu alte manifestari similare din Europa
- propunerea de premii din ce in ce mai originale participantilor la maraton

Cum putem fi sustinuti?
Atu-urile noastre:
Fotomaratonul poate fi un prilej pentru o politica de comunicare de amploare:
- prin importanta publicului (250 de persoane inscrise in 2005, intre 300 si 400 prevazuti pentru 2006);
- prin diversitatea publicului: liceeni, studenti si adulti
- prin anunturile evenimentului in media;
- prin prezentarea expozitiei pe internet si in media.

Asteptarile noastre:
Prin participare financiara si materiala:
- oferirea premiilor
- participarea partiala la cumpararea aparatelor fotografice de unica folosinta, a peliculelor, la cheltuielile de developare si la acordarea premiilor.

Publicitatea:
- anunturi in media
- prezentarea rezultatelor cu publicarea celor mai bune fotografii (la un post de radio, intr-un cotidian, o publicare gratuita, fiecare avand garantia exclusivitatii dupa publicul-tinta).

Stephanie Bost
Secretaire Generale
Centre Culturel Francais de Iasi

Bd. Carol I nr. 26 (Copou) CP 207 OF PTTR 1
700750, Iasi - Romania
Tel: (+40) (0232) 267 637
Fax: (+40) (0232) 211 026
E-mail: stephanie.bost@ccfiasi.ro
site web: www.ccfiasi.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

liviu f - 25 Aug 2006, ora 13:38
O idee excelenta! Pacat ca nu se organizeaza si in Bucuresti...

ana v - 25 Aug 2006, ora 16:28
Pacat ca nu stie prea multa lume de acest eveniment...........oricum sunt incantata de idee..........felicitari

ozolin dusa - 29 Aug 2006, ora 11:44
Toate bune. Dar de ce nu spuneti si ca inca nu ati dat premiile promise la editia de anul trecut? Sau doar vreti sa mai bifati inca o editie, sa cheltuiti niste bani si sa va acoperiti iarasi de promisiuni pentru cei premiati?

serioja i - 29 Aug 2006, ora 16:16
hmm..f interesanta idee dar e pacat ca nu se organizeaza si in bucuresti un astfel de eveniment - sunt sigur ca foarte multi iubitori ai artei fotografice ar fi dorit sa participe - poate se reuseste un astfel de proiect si in capitala ; noi toti vom astepta cu incatare . privet

sorin a - 30 Aug 2006, ora 14:09
Am participat anul trecut la concurs si tin sa precizez ca a fost o experienta foarte placuta! Sunt foarte curios cum va fi editia de anul acesta, abia astept sa vad ce amploare va avea evenimentul. Sunt incantat ca cineva a avut o astfel de initiativa si sprijin organizarea acestui concurs si in alte orase ale Romaniei, cu un potential la fel de mare ca al Iasului. Felicitari!

Stephanie Bost - 30 Aug 2006, ora 19:21
Am acordat premiile de la editia de anul trecut putin mai tarziu; cei care nu s-au prezentat au fost contactati telefonic; doi dintre cei anuntati sunt in continuare asteptati sa-si ridice premiile la Centrul Cultural.

calin m - 04 Sep 2006, ora 22:50
ideea super ...mai multa promovare....si o intrebare..se poate participa cu camera digitala personala? multzumesc

Raoul-M. Septilici - 11 Sep 2006, ora 23:59
Da interesant. Mai interesant ar fi si pe sectiuni: foto clasic si foto digital (unde ai posibilitatea sa verifici ce ai facut si sa stergi daca nu iti place). Si ar fi interesant si in alte orase (nu numai si in Bucuresti) dar asta cred ca depinde de initiativele locale. Bravo celor din Iasi.

Oana T. - 13 Sep 2006, ora 17:22
o ce entuziasmata sunt! abia astept! Nu stiu de ce anul trecut nu am stiut, dar anul asta am aflat din timp si sigur voi participa! Va astept in numar cat ai mare acolo! c'ya

Ioan-Bogdan Mateescu - 19 Sep 2006, ora 17:14
Stimata Doamna Stephanie Bost, v-am trimis un mail acum cateva saptamani cu cateva intrebari referitoare la acest concurs; nu am primit nici un raspuns nici pana in ziua de azi...

alexandru robert agrapine - 28 Sep 2006, ora 19:07
abia astept sa inceapa, m-am echipat deja cu un canon 30d si vreo 3 obiective sperand sa pot sa-mi surprind imaginatia cu un singur click.. :D

Calin-Stefan Ragalie - 28 Sep 2006, ora 19:10
Luni 2 octombrie incepe inscrierea la Fotomaraton. Vom reveni cu amanunte.

Diana veve - 30 Sep 2006, ora 14:52
pana la urma nu conteaza unde e amplasat evenimentul....atata timp cat tu vrei sa mergi sa participi...te duci si la capatul pamantului....e interesanta ideea...cred ca am sa apar si eu...

andreea m - 08 Oct 2006, ora 13:52
e super tare concursul.. cu toate ca nu am castigat nimic anul trecut am de gand sa merg si anul asta, nu ca sa castig, ci ca sa ma distrez... bafta tuturor!!!!

roxana st - 09 Oct 2006, ora 21:24
mi-ar place sa particip. pare o experienta placuta, insa ceea ce ma deranjeaza e ca e pe 14 octombrie, s-a ales foarte proasta data, deoarece se pot pierde foarte multe evenimente frumoase din cauza acestuia. asa ca anul asta nu vin, dar la anul sigur ma inscriu, daca va fi intr-o alta zi decat 14:P

Popescu Alin - 10 Oct 2006, ora 17:44
Pot participa si cei care nu sunt din Iasi? Adica, pt o asa distractie, m-as cam deplasa pana la Iasi de aici din Bucuresti, insa numai daca sunt sigur ca pot participa. In regulament se specifica "Cine poate participa? Participantii vor fi persoane de toate varstele interesati de fotografie si de orasul in care locuiesc. " .. deci se intelege ca ar trebui sa fiu din Iasi si interesat de acest oras .. Ma poate lamuri cineva? Multumesc.

Calin-Stefan Ragalie - 10 Oct 2006, ora 17:53
Poate participa oricine din tara. Cei care nu sunt din Iasi se pot inscrie electronic. Accesati: http://www.fotomagazin.ro/despre-fotografie_open.php?art=ftm20/archives/2006/09/fotomaraton_200.html

maady s - 14 Oct 2006, ora 11:47
nu e foarte buna organizarea dar ideea e geniala,am participat la prima editie iar in momentul in care va scriu sunt deja in cursa...temele sunt putin greoaie sau chiar ciudate iar aparatele de unica folosinta pe care le primim cam vai de capul lor.........dar ce conteaza este ca iti exprimi liber ideile chiar daca esti ultimul clasat si cred ca ar trebui extinsa competitia si in alte orase(eu am noroc fiind student in iasi)

Catalin Glodeanu - 14 Oct 2006, ora 22:57
Am o intrebare asupra drepurilor mele asupra fotografiilor facute in cadrul maratonului.Din cate am inteles imi pastrez dreptul de autor....deci pot pune fotografiile pe un forum unde sa le vada mai multi pt a-si satisface curiozitatea? As dori un raspuns cat mai repede daca se poate.Va multumesc. :)

iulian m - 16 Oct 2006, ora 16:25
Comentarii in asteptarea castigatorilor :) Organizarea putea fi mai buna, intr-adevar. Dupa parerea mea (si nu doar a mea) ar fi fost o idee buna ca la predarea pozelor, sa fim intrebati daca sintem de acord sa punem pozele "la comun", pt a fi stranse toate intr-o arhiva sau puse pe un DVD, chiar si contra cost. Ar fi fost interesant sa vedem ce au facut si ceilalti participanti la concurs, sa vedem cat de grea a fost munca juriului. In fine, poate se va face un forum unde sa venim cu sugestii pt editia viitoare. Stie cineva cum se poate face rost de fotografiile facute multimii inainte de ora 9, de cei de la CCF? Eu n-am facut poze :(

Catalin Glodeanu - 17 Oct 2006, ora 16:29
mai zic si eu ceva...cu toate ca vad ca se vorbeste degeaba....nici un organizator sau persoana "autorizata" nu zice nimic.Nu mai zic nimic din coplezenta acum..dupa cum vad ca au facut si altii...zic doar atat: ORGANIZAREA A LASAT MULT DE DORIT! ...practic chiar A LIPSIT! cand am venit cu primul set de poze,mie si unui prieten,ni s-a spus ca daca nu vom avea fotografiile in ordine consecutiva si temele in ordinea de bilete vom fi descalificati.Seara cand am venit sa descarcam,foarte multi participanti aveau cate 10 poze per tema....si facute in alta ordine decat cea de pe bilete.Nu spun ca am ceva impotriva lor...ca nici ei nu au stiut.Dar eu,care m-am chinuit sa fac o singura poza de tema si in ordinea lor...ce am avut de castigat(in afara de experienta) fata de acest concurs? ..nimic...riscul de a rata o fotografie era imens..cu toate ca unele mi-au iesit destul de bine.Pana la urma cum ramane? ...zice cineva care a fost printre organizatori ceva despre lucrul asta?...sau tacem toti..si facem cum vrem noi?

Catalin Glodeanu - 17 Oct 2006, ora 16:32
********sa nu credeti ca sunt analfabet "complezenta" ..am mancat un "m"

dey a - 26 Oct 2006, ora 12:37
Pe cand rezultatele? Astept raspuns.

Glodeanu Catalin - 02 Nov 2006, ora 23:41
asteapta mult si bine :))

Daniela Cujba - 09 Nov 2006, ora 12:32
Inaugurarea expozitiei cu fotografiile premiate in cadrul Fotomaratonului 2006 va avea loc pe 20 noiembrie la sediul Centrul Cultural Francez din Iasi. Mai multe detalii despre acest eveniment veti gasi pe site-ul www.ccfiasi.ro in perioada urmatoare. Castigatorii vor fi anuntati cu cateva zile inainte prin email sau telefon. Jurizarea se va face pe sectiuni, toti participantii intrand in concurs cu o singura fotografie pentru fiecare tema, chiar daca initial au realizat mai multe. Eliminarea fotografiilor suplimentare s-a facut din start pentru a nu influenta rezultatele. Din pacate, doar jumatate dintre cei inscrisi la concurs au citit regulamentul de participare si de aceea s-a ajuns la aceasta situatie.

mihaela balaban - 23 Jun 2007, ora 20:36
e o idee super, pacat ca nu a fost mediatizat si ca nu se organizeaza si in alte orase,dar... eu tot sper sa am ocazia sa particip pt ca sunt o iubitoare a fotografiei si chiar ma pricep, so...!imi place evenimentul, bafta in continuare!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate