Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Transit

Album de fotografie

Fotografii: Cosmin Bumbut
Text: Gabriel Liiceanu

Design: Cristian Paul, brandient
Desktop publishing: Andrei Stoica
Producator: Peggy Production
Editura Humanitas, 2002

104 pagini, format 29x25 cm,
55 fotografii alb-negru tiparite in procedeu tritone.

Albumul poate fi comandat on-line sau cumparat din Librariile Humanitas. In mod cu totul special albumele cumparate on-line vor avea semnatura autorului.

Intr-o lume a socului informatic albumul publicat de Humanitas se desprinde din context, marcind prin viziune o anumita lume aflata intr-un spatiu atemporal, o geometrie a trecerii unde atmosfera este sublimata de griuri deloc continue. Contrapunctul unei solutii discrete, particulele fiind bine marcate, albul si negrul fiecare cu doar o suma mica de nuante intermediare, este mirarea unei continuitati aparente, trecerea oamenilor fiind taietura unde temporalul nu-si mai are rost, anotimpul fiind perpetuu, o iarna de aburi, sine, culoare si lumini surprinse intr-un soi de impostura a inghetului aproape vesnic. Nimeni nu iese din aceasta incercuire, drumul celor care traverseaza sinele fiind doar o alta suire in vagoane, viata in sine fiind o transbordare de la un tren la altul.

Exista in albumul lui Cosmin Bumbut cateva elemente repetitive, reveniri la obsesiii necesare, care inlantuie naveta continua in aceasta lume inchisa. In primul rind perspectiva neeuclidiana a sinelor. Paralelele care trec prin acelasi punct banuit a fi pe alta lume, in alt cadru. Simetric in aceasta metafora, culoarele intregesc alternanta. Daca cu sinele vin copaci, drumuri sau stilpi de lemn, sunt traversate de oameni spre, poate, un alt tren, culoarele sunt populate cu intrebari, surprinderi sau asteptari. Cele din urma nu pot fi intersectate decit de priviri. Mai sunt vagoane si compartimente. Statica a unei asteptari infrigurate. Nu o sa vedeti locomotive in afara primei fotografii. Doar aburul traieste paralel, reducind lumina la impresie, la un posibil vis de la poli.

Mai aproape de poezie decit de epic periplul fotografic, punctat discret de cuvintele lui Gabriel Liiceanu, este o calatorie pe o mare interioara unde povestile tin de un fantastic al celor ce mai zabovesc prin compartimente, de nudul din biroul sefului de gara, de numele scris cu majuscule pe o aniversare trecuta de la un tren la altul. Parcursul albumului e ciclic si revenirile aleatorii nu schimba cu nimic spirala unei trairi purtata de geometria discreta a tranzitului vesnic.

 

Bookmark and Share

Comentarii:

george adrian - 19 Feb 2006, ora 23:51
tema cu variatiuni. un exces de "Anna Karenina", prin aburul trenurilor ce respira in locul oamenilor. una peste alta, eshantioanele fotografice nu dovedesc pe unde se ascunde, de frig, sensibilitatea, stilul autorului. poate comentariul dlui liiceanu sa spuna mai multe.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate