Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Neant şi artă

Voluptatea morţii - Senzualitatea în sculptura funerară din Cimitirul Père-Lachaise. Ce subiect interesant şi ce provocare pentru un artist fotograf! Să surprindă în acest spaţiu al nefiinţei nu durerea, nu tristeţea, nu neliniştea chinuitoare ce urmează dispariţiei făpturii umane, ci senzualitatea, sentimentul duios de aducere aminte închis într-o statuie ca un mesaj al celor rămaşi în viaţă, expediat cu întârziere către cei de dincolo. Pietrele de pe morminte, adesea mâncate de intemperiile vremii şi de anii scurşi spre uitare, vorbesc privitorului în trecere prin Père-Lachaise într-un limbaj specific, cel al artei sculpturale, predominant de factură clasică.

Nici un creator, fie el poet sau prozator, artist plastic sau muzician, în cazul nostru artist fotograf, nu se gândeşte, atunci când creează, la sensurile pe care criticii le vor descoperi în opera sa. Numai arta tezistă "beneficiază" de un scop antepropus. De bunăseamă, fiecare comentator este la rândul său tributar firii sale, educaţiei de care dispune, relaţiilor sociale ş.a.m.d. În ceea ce priveşte sculptura funerară, şi aceasta are un caracter oarecum tezist, deoarece este operă făcută la comandă. Clientul vrea să-şi exprime un anume sentiment, are un gust al său pe care îl impune sculptorului, poate comanda în funcţie de banii de care dispune - cine mai ştie - şi toate acestea îsi pun indirect amprenta pe sculptura ce va rezulta. Cu observaţia că un mare artist se exprimă în primul rând şi aproape întotdeauna pe sine însuşi.

Ochiul selectiv al lui Tudor Mavrodin a ales din bogata sculptură funerară din Père-Lachaise acele elemente ce compun şi descompun senzualitatea în statuile din cimitirul parizian, ca o ofrandă adusă vieţii atunci când aceasta a devenit doar amintire. Moartea care naşte artă, arta care dă viaţă. Se poate vorbi astfel fără nici o exagerare. Pe unul dintre morminte o mamă culcată îşi alăptează pruncul la sân. Scena e reală, vie, caldă. Naştere, viaţă, moarte, naştere... Un infinit lanţ de prefaceri. Fără voie gândul trimite la unul din catrenele lui Omar Khayyam:

Ce-s oamenii? Podoabe ce-atârnă din tărie,
Sosesc, se duc şi iaraşi sosesc aici sub soare.
Din buzunarul humei şi-a cerului cutie
Mereu făpturi s-or naşte, căci Dumnezeu nu moare.

Conştiinţa zădărniciei şi a suferinţei umane cedează în faţa atotputerniciei Creatorului. Şi ce altceva sunt artiştii care au sculptat în Père-Lachaise decât fii ai Creatorului?!

Fotografiile lui Tudor Mavrodin surprind în sculptura funerară a celebrului cimitir din Paris nuditatea ca expresie absolută a frumuseţii trupului omenesc, dar şi senzualitatea ascunsă de veştmânt. Liniile curbe, mlădioase ale corpului femeii, capul graţios, părul, sâni îndrăzneţi, buze senzuale, o mână strângând un trandafir, un picior ieşit de sub falduri, ochii, privirea... visarea sau dorul de cel dispărut, durerea cea mai profundă, dar şi zâmbetul ce ascunde poate duioase amintiri. Artistul fotograf decupează cu fineţe din ansamblul statuii detaliul, fotografiile se derulează ca într-un film pe care îl poţi opri oricând pentru a face un stop cadru şocant prin expresivitate. Unghiuri ale privirii ridicate spre cer sau coborâte spre pământ, un cap acoperit complet de văluri şi o mână sprijinindu-se de zid, un trup prăbuşit pe lespezi, mâini de tânără fată împreunate a ruga, un şirag de perle pe gâtul unei femei... Dar ce reprezintă oare statuia decapitată, ascunsă sub un maldăr de haine într-o firidă, cu care se încheie ciclul fotografic? Să fie oare simbolul morţii decapitate, al negării nefiinţei?

Noua carte virtuală publicată de editura LiterNet este o incitantă chemare la meditaţie asupra vieţii şi morţii, dar mai ales asupra puterii fiinţei umane de a învinge şi de a se salva prin frumuseţea creaţiei. Voluptatea morţii - sintagma eminesciană din Odă (în metru antic) a poetului naţional al românilor Mihai Eminescu, care i-a sugerat autorului titlul acestui album, transpusă în sculptură şi reprodusă fotografic, redevine un concept filozofic propriu reflectând un perpetuu ciclu al naturii umane.

Priviţi aceste fotografii făcute de Tudor Mavrodin în Cimitirul Père-Lachaise şi veţi găsi în ele atâta viaţă cât numai arta poate crea învingând neantul.

Dr. Maria Constantinescu-Condruţ

Bookmark and Share

Comentarii:

Bogdan Auras - 02 Jan 2006, ora 08:43
Interesanta reclama doamna doctor ! Imi plac cuvintele dvs. si-mi place ca ati apelat la un soi partial de reclama ascunsa !

Cristian Radulescu - 04 Jan 2006, ora 09:07
Frumos, felicitari... De vazut si "Staglieno", a lui Lee Friedlander, cu care e inrudita.

arabela suciu - 11 Jan 2006, ora 16:11
Da, ii multumim doamnei doctor pentru frumoasele cuvinte, este insa un articol prea impopotonat si prea patetic. De altfel, stilul literar al doamnei doctor pare sa nu se rezume decat la o inepuizabila capacitate de enumerare a unor metafore prezumtioase, urmate de inaltatoare intrebari retorice. Patetic, cum am spus.

Andronache Mircea - 11 Jan 2006, ora 17:50
Subscriu la cele spuse de Arabela si completez ca textul sufera si de un oarecare pupin....ism frate cu reclama ascunsa vorba domnului Bogdan !

Sergiu Tismaneanu - 14 Jan 2006, ora 23:19
Eu nu prea subscriu la nimic din cele zise mai jos. Pentru ca nu e relevant cred. Textul serveste unui context total diferit. Este o introducere, promotionala banuiesc, a cartii. El a fost scris cu un scop precis si postat ca atare pe site-ul editurii Liternet in pagina introductiva a cartii. Textul, din cate vad, e pur si simplu PRELUAT DE ACOLO cuvant cu cuvant. Cred ca niste ghilimile si/sau un link nu i-ar fi stricat. Fireste in felul asta pare un pic aiurea. Legat de carte sau ma rog site-ul ala, mie sincer mi-a placut.

Sorin Mihai - 07 Feb 2006, ora 09:35
"De bunăseamă, fiecare comentator este la rândul său tributar firii sale, educației de care dispune, relațiilor sociale ș.a.m.d. În ceea ce privește sculptura funerară ..." :))

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate