Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Republica - un teritoriu al baronilor de balta

(Romania, 2004, Bucuresti, fostele uzine Malaxa si, respective (cronologic) Republica)

Mirosul de fier vechi te izbeste inca de la intrare. Fiare contorsionate, cladiri diforme, cu rugina scursa din streasini odata cu trecerea ploilor. Parca si cerul e mai pamantiu. Rar vezi fire de iarba, ici si colo, iar pe alocuri clasicele maidane cu buruieni, care populeaza abundent nu numai campurile din afara Bucurestiului, ci si zonele parasite din periferiile orasului.
La intrare sunt intampinat de BGS. Acelasi, permanent BGS care patruleaza strazile capitalei - spune cineva - cu pierderi destul de mari; si o insistenta tacita la adresa intreprinzatorilor. Aici sunt cainii lor. Inca de la intrare.
Trei catei vagabonzi par mai veseli si mai prietenosi decat tot mediul. Se gudura si dau din coada numai pentru ca cineva se catadixeste sa-i bage in seama. Ma intampina Dobre.
Liderul sindical este un om intre doua varste. Au incercat sa-l cumpere cu 30.000 de unitati dintr-o valuta forte, ca sa le inlesneasca... participarea la ruperea in fasii a lesului fabricii, in mod privilegiat. Astia sunt hoitarii de fabrici comuniste. Inauntru nu mai e nimeni acum, decat cativa amarati care "fac anticamera" la directorul numit de APAPS, poate - poate or vedea ceva din salariile restante. Ieri, cateva sute de astfel de amarati asteptau afara. Azi, mai sunt doar vreo duzina in fata portii.
Intru in fabrica. Prima hala - "Laminor 6." Ceea ce a facut Nicolae Malaxa in anii '20-'30 a ramas "nemuritor": vechea sectie 1 de productie este si azi in picioare. Comparativ cu noile - sau mai bine zis, cu cateva zeci de ani mai noile - utilaje, cele ale lui Malaxa nu fac o mare diferenta. Patina timpului si-a spus cuvantul in mod egal peste toate.
Ici si colo poti vedea cate un caine, cate un fier de orice dimensiune sau forma, un pantof de genul celor vandute de cate un manelist pietar si un bocanc de 7.000 de lei - tip sovietic, pamantul clisos e pretutindeni; "vitraliile" Republicii sunt pline de rugina scursa din cadre si stresini. Bancurile de lucru, vestiarele, staulele de baut apa si spalat pe maini te fac sa te gandesti mai degraba la un lagar de concentrare sovietic. (Sau poti zabovi cu gandul la filmele lui Tarkovski) Asta fiindca nemtii au mania curateniei, iar in Republica numai curat nu e.
Pe masa de colo o ceapa troneaza princiar. Un membru de sindicat si-a luat micul dejun. Acum e ocupat cu colectarea fierului vechi si face o "pauza" numai pentru a-mi arata incinta. Se aude un zgomot. Macaraua se taraste agale peste toate fiarele, e o macara de 25-30 de metri orizontala, care muta de colo-colo fierul vechi de vanzare. De aici isi vor scoate banii pentru salarii restante. Dupa ce i-au supt de energie vechii patroni, si dupa ce au supt Republica de tot ce se putea valorifica. Retorica socialista? Nu. Retorica invidioasa? Nici. Retorica de Mertzan, Bemwan, Jeepan si alte licente. Manelistii Romaniei au facut asta peste tot: si Republica asta este: un tipic morman de fier vechi. Intru in NATO si UE. Asta e bine. Plec cu primul tren. Si la final, "sarutari de maini doamnei in stil commy": Traiasca acquis-ul mamii lor communautaire si partidul lui peste.

Bogdan Tudorache
Fotografii de Marian Mocanu

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate