Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Photokina 2004

In luna iunie, Comitetul de organizare al Photokina 2004, plecand de la fapte (70 milioane de camere foto digitale vandute in ultimele 12 luni, modelele de 8 MPx disponibile pe piata si scaderea la preturi abordabile ale modelelor DSLR) estima ca in urmatoarea perioada, producatorii isi vor dirija eforturile in urmatoarele directii:
- segmentul incepatorilor - camerele digitale vor oferi cel putin 3 MPx si vor fi sustinute de procesoare DSP tot mai puternice si capabile de tot mai multe functiuni;
- segmentul amatorilor avansati: imbunatatirea subansamblului optic cu extinderea intervalului zoom-urilor, cresterea vitezei de reactie a camerei si obtinerea unor cartele flash mai rapide;
- segmentul DSLR cu preturi abordabile va cunoaste o dezvoltare accelerata in acest an, segment in care se estima numai pentru Europa o cerere pe piata de peste 800 mii unitati; de asemenea, se prevedea ca pana la sfarsitul acestui an, practic toti producatorii majori vor lansa pe piata modele in aceasta clasa de aparate foto.

Editia 2004 a Photokina, deschisa intre 28 septembrie si 3 octombrie 2004 la Cologne, Germania, a numarat aproape 1600 participanti. Pe langa expozantii traditionali, din domeniul fotografic, au fost prezenti si producatori din segmental IT si al telecomunicatiilor, veniti sa intregeasca idea fundamentala sub care s-a desfasurat editia din 2004 a targului: "o imagine spune mai mult".
Una dintre dorintele organizatorilor a fost de a oferi relatii cat mai complete, atat utilizatorilor profesionisti cat si celor amatori. O statistica efectuata in timpul expozitiei a aratat ca 72% dintre vizitatori au fost profesionisti (19% dintre ei lucrau in publicitate, 10 % in mass-media, 11% in domeniul industial, 11% in agentii si 20 % in sectorul de servicii), iar pentru acestia au fost rezervate zilele de marti pana vineri.
Un sector mai mic, totusi cu o pondere foarte importanta pe piata a fost cel al amatorilor avansati, la care s-a evidentiat tendinta de a achizitiona produse de cea mai buna calitate, chiar daca la un pret mai ridicat. Pentru acestia din urma au fost dedicate zilele de sambata si duminica ale targului.
Imaginea capata o importanta tot mai mare, atat in mediul de afaceri cat si in mediul casnic, la aceasta participind atat producatorii din domeniul fotografic, dar si cei din sectoarele PC si al telecomunicatiilor. Dintre debutantii la Photokina 2004, se remarca doua companii puternice: Nokia, din partea careia dl. Juha Putkiranta, Senior Vice President, Imaging Business Unit, Multimedia Business Group a declarat: "acum patru ani nici nu ne imaginam ca vom putea participa la o astfel de manifestare" si Microsoft, al carui purtator de cuvant a declarat:"Suntem coplesiti! Atat numarul de vizitatori la standul nostru, cat si interesul aratat fata de noi, a depasit cu mult cele mai optimiste prognoze ale noastre".

Rezultatele targului Photokina 2004 au fost remarcabile! In afara faptului ca s-au inregistrat: cel mai mare numar de expozanti, cel mai mare numar de vizitatori si cel mai mare numar de intalniri de afaceri comparativ cu editiile precedente, organizatorii au anuntat ca aceasta editie a obtinut si cele mai bune cifre de afaceri. Aceste fapte l-au determinat pe dl. Oliver Kuhrt, vicepresedinte executiv la Koelnmesse, sa declare : "That was a superlative Photokina". La aceasta editie au fost inregistrati 1589 expozanti din peste 50 tari, dintre care 61% din afara Germaniei, peste 160.000 vizitatori si peste 5.500 ziaristi acreditati. Au fost prezenti expozanti din Statele Unite (140), Marea Britanie (130), China si Taiwan (85), Hong Kong (80) si din alte tari care au expus in doua zone principale: una destinata utilizatorilor profesionisti si alta celor amatori. Pentru prima data a fost deschisa o hala (10.2) dedicata sectorului audio-video. Aici au expus si au demonstrat aplicatii destinate domeniului: Adobe, Pinnacle, Monarch, Macro Systems, Avid, Wacom, Microsoft si altii. Pavilionul 14 a fost destinat exclusiv sectorului profesionist: fotografie profesionala, prelucarea digitala a fotografiilor si imprimare pe formate mari.

Aparate foto digitale
In ceea ce priveste modelele pentru incepatori, in standurile expozantilor au fost prezentate camere digitale al caror captor - tot mai mic in dimensiuni - ofera un numar tot mai mare de pixeli, intre 3 si 7 MPx, in medie 5 MPx, care afiseaza imaginile pe afisaje LCD tot mai mari, in medie 2 inch, de o calitate ridicata si care permit abandonarea vizorului. Design-ul acestor modele este tot mai studiat si mai original si au o constructie constant mai buna. Unele camere ofera chiar posibilitatea inregistrarii de clipuri video in format MPEG-4. Concord Camera Corp. a lansat la Photokina doua modele care coboara sub bariera psihologica de pret de 100 USD: Concord 3346z (3 Mpx si zoom optic 4x) si Concord 3043 (3 MPx si zoom digital).
In segmentul DSRL este de remarcat amplificarea ofertei: acum se afla in acest club select: Canon, Fuji, Konica Minolta, Nikon, Olympus, Pentax si Sigma pentru clasa amatorilor avansati, iar in clasa profesionistilor cursa se desfasoara intre: Canon, cu modelul EOS 1Ds Mark II si Nikon, cu modelul D2X. Competitia in sectorul DSLR evolueaza pe trei paliere: la nivelul modelelor de top, Canon a depasit pe contracandidatul sau, Nikon. Modelul Canon EOS 1Ds Mark II trece pe primul loc, cu ale sale 16,7 milioane pixeli dispuse pe un format 24 x 36 mm, fata de „numai" 12,4 milioane la Nikon D2X (format 15 x 23 mm). In sectorul de varf, Sinar are acum un concurent remarcabil: Mamiya, cu modelul sau ZD (corp si digital back), ce ofera un senzor de 22 MPx pe un format de 36 x 48 mm, compatibil cu standardul Mamiya 645AF si care ofera posibilitatea utilizarii independente a aparatului fotografic fata de calculator.
Pe palierul mijlociu ca pret in clasa DSLR se afla patru concurenti: Canon, cu recent lansatul sau model EOS 20D (8 MPx), Nikon cu D70 (6 MPx), Fuji cu S3 Pro (6 milioane de fotosituri, fiecare cu cate 2 fotodiode, adica 12 milioane de pixeli) si Konica Minolta cu modelul Dinax 7 Digital (6 MPx pe un CCD Anti-Shake).
Pe al treilea palier in grupa DSLR, ocupat de modele cu pret abordabil, au aparut doua noi modele: Olympus E-300 din familia „4/3" (8 MPx), foarte compact pentru un DSLR si care poseda deja o larga gama de obiective din seria E-System, si Pentax *ist DS (6Mpx) cu un pret ce doboara bariera psihologica de 1.000 USD.
In ceea ce priveste obiectivele, accentul a fost pus pe cele destinate preponderent camerelor foto digitale. Cele mai multe obiective noi a prezentat Sigma - patru, dar fiecare producator de modele DSLR a venit cu noutati. Tamron a anuntat un zoom destinat exclusiv camerelor digitale (senzor format APS-C): SP AF11-18mm F/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF).

Accesorii
Accesoriile digitale s-au imbogatit, mai ales in sectorul cartelelor flash pentru stocare. In acest domeniu SanDisk s-a situat pe primul loc al performantei, prin expunerea unei cartele CF Type I de 8 GB, a unei cartele Memory Stick de 4 GB si a cartelelor tip Extreme III, ultimele capabile de o viteza de scriere/citire de 20 MegaBytes/s, dar si trei noi cititoare de cartele compatibile USB 2.0
In domeniul produselor software, demna de mentionat este prezenta pentru prima oara la Photokina a companiei Microsoft, ca semn al dezvoltarii explozive a sectorului multimedia, in care firma citata doreste sa se implice. De asemenea, merita toata atentia propunerea anuntata de catre Adobe System de a unifica formatele digitale de tip RAW, sub numele Digital Negative Specification, care translateaza in format DNG toate formatele populare de fisiere RAW, prin intermediul unui convertor gratuit.
Producatorii de minilab-uri au prezentat numeroase modele, inclusiv de chioscuri digitale, la care utilizatorii isi pot imprima singuri fotografiile, plata urmand sa se faca prin card. In ramura proiectoarelor se observa tendinta producerii de aparate tot mai compacte dar mai puternice iar in ceea ce priveste domeniul diplay-urilor, s-au prezentat modele cu performante sporite la contrast si acutanta.

Programe conexe
Editia din acest an a Photokina a gazduit si congresul Media Vision, organizat in cooperare cu Broadcasting Institute (IRT) si Television and Film Technology Association (FKTG). Producatorii de echipament profesional audio-video, cinema si TV au organizat intalniri ce s-au bucurat de un numar dublu de participanti, comparativ cu editia trecuta. Tot aici s-a desfasurat si Digital Publishing Congress, organizat impreuna cu: editorul Der Deutsche Drucker, International Photofinishing Symposium of the Society for Imaging Science and Technology si cu German Society for Photography (DGPh).
In scopul de a demonstra vizitatorilor rezultatul implementarii noilor tehnologii in fotografie, Photokina 2004 a vernisat o serie de expozitii de fotografii: Will McBride, ca semn de apreciere al intregii sale activitati, o alta cu cele mai reprezentative lucrari ale organizatiei "Reporters without Borders" (Ulrike Myrzik, Manfred Jarisch, Miki Kratsmann, Rivi Nissim si Lauren Greenfield), apoi "Marilyn and Friends" (Marilyn Monroe, Marlon Brando, John Cassavetes, Anthony Quinn si altii), "The best business photo" adresata fotografilor profesionisti, dar si: Fujifilm Euro Press Photo Awards 2004, The Canon Digital Creators Contest, "UNICEF Photo of the Year", "The Hundred Best Wildlife Photos" din colectia de 100 de ani a revistei National Geographic, "Kodai" organizata cu sprijinul Japan Camera Industry Institute (JCII) si care au expus lucrari ale celor mai cunoscuti fotografi japonezi, un concurs si o expozitie cu fotografii ale amatorilor (German Association for Photography - DVF), si o alta organizata de Children’s and Young People’s Film Centre in Germany (KJF) in colaborare cu Federal Ministry of the Family, Senior Citizens, Women and Youth.

Viitoarea editie a Photokina se va desfasura in perioada 26 septembrie - 1 octombrie 2006, sub genericul "lumea ca imagine".

Calin-Stefan Ragalie

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   azi, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 5 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 6 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate