Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Paris. Maison Europeenne de la Photographie.
Francois-Marie Banier. Prezent - 15 iunie.
Expozitia de fotografie.

Ajung cu 10 minute inainte de deschiderea expozitiei, intr-o dimineata de mai inundata de soare. Nimic mai bine decat sa observ in stanga mea o gradina japoneza (Niwa) - un spatiu dedicat artei fotografice. De ce? Citesc pe placuta discreta de la margine cum ca gradina Niwa este o alternanta intre plinul spatiului si vidul spiritului ce invita la liniste, contemplatie si meditatie. Ea vine sa ilustreze intr-un loc simbolic semnificatia profunda a luminii; lumina ca si masura a absolutului si fundament al artei fotografice.

Cladirea isi deschide intre timp portile si sunt invitat inauntru. Pe cele trei etaje ale Casei Europene a Fotografiei sunt dispuse fotografiile unui mare artist contemporan: Banier. Nu stiam nimic despre el, dar ma informez pentru ca ceea ce vad imi ramane intiparit in minte iar mesajele artistului par a fi vorbe de luat aminte. Banier incepe sa publice la varsta de 22 ani romene si piese de teatru. Intre timp descopera fotografia si lucreaza fara a destainui nimanui despre pasiunea lui, pana cand, in anul 1991 se decide a organiza o expozitie la Centrul Pompidou. Este fascinat de anonimatul persoanelor simple de pe strada, a trecatorilor necajiti, a pensionarilor ce traiesc din amintiri, facand sa straluceasca printr-o brosa, o esarfa ori o palarie a la mode.

Ce aduce interesant este incercarea de a continuea dialogul dintre privitor si artist prin insemnari ale acestuia din urma pe suprafata fotografiei. O fotografie-scrisoare ne explica cum ca vecina din usa poarta un capot primit in dar de la mama artistului si ca ghemotocul plin de praf de langa ea este un caine cules de pe strada. Si povestea continua. O alta fotografie surprinde un batran din Rio intr-o pozitie hamletiana avand in mana lui o ... proteza! "Fotografului ii ia o secunda sa apese pe un buton pentru a opri lumea, pentru a o transpune. Aici este momentul unde munca de arta incepe. Cand totul s-a sfarsit."

Banier mai spune ca odata ce subiectul observa ca este fotografiat incearca sa coopereze cu artistul, dar aceasta "cooperare" este de fapt un deserviciu, trasaturile fetei devenind artificiale si fade. In acest moment, spune artistul, trebuie sa ne oprim pana cand subiectul uita de obiectiv. Intr-o alta sala, la un alt nivel sunt pozele celor privilegiati de soarta dar care nu sunt iertati de trecerea timpului: Dali, Bresson, Samuel Beckett, Yves Saint Laurent, Marcello Mastroianni... Pe acest etaj artistul a lasat un indemn: "Fotografiaza pentru ca nu va mai fi asa nicicand". Ce adevarat!

Ultimul nivel si mod de a comunica este cel ce cuprinde fotografiile "pictate". "Pune o fotografie intr-o statie de metro, incurajeaza baietii de cartier sa lase mesaje si desene si iata reteta unei fotografii moderne!"... Hmmmm...

Ies din expozitie reflectand la sensul fotografiei, la mine si la lumea din jur iar cand simt nevoia unei clipe de comunicare cu artistul Francois-Marie Banier accesez pagina expozitiei
http://www.mep-fr.org/us/expo_1.htm

Alex Badinici

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate