Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Maramuresul amintirilor si Dan Dinescu

In spatele meterezelor naturale de munti, care l-au protejat de invaziile din est, Maramuresul este tinutul care a pastrat cel mai bine civilizatia rurala traditionala. Antropologi “de peste mari si tari” vin neincrezatori sa vada acest adevarat sanctuar al societatii satesti. Si pleaca coplesiti de entuziasm. Maramuresenii sunt primitori, foarte muncitori, duri, cu o comportare senina. Peisajul din jurul satelor a fost modificat in secole. Culturile in terasa le dau o nota aparte.

Dan Dinescu s-a simtit atras de viata si de comportarea deschisa a maramuresenilor. In 1976 l-am intalnit pe Dan la Ieud. Ani de zile am mers si de 2 ori pe an la uncheasul Chindris, “fie-i tarana usoara si memoria binecuvantata.”

Fotografiile pe viu sufera deseori din cauza prezentei unui fundal necontrolat, prea zbuciumat, care atrage violent atentia privitorului. O imagine este cu atat mai puternica, cu cat este mai simpla. In fotografia de studio se folosesc sistematic role-fundal, pentru ca subiectul sa fie direct perceput, fara a fi concurat de nimic. Toate vedetele sunt pozate asa.
Dar o fotografie atat de simpla nu este deloc legata de spatiu si timp. Si uneori nu este credibila.

Meritul ochiului sensibil al d-lui Dinescu este de a-si alege imaginile in zona foarte ingusta, cea mai graitoare, in care subiectul in voia lui este clar delimitat de un fundal aparent neutru, suficient de perceptibil pentru a deveni credibil cu adevarat.
Acest lucru implica rezolvarea unei probleme aproape imposibile. Gasirea aproape ca perfectului in real.

Prin 1980, un conflict intre asii acelor ani si generatia ce venea din urma, a fost provocat de limbi ascutite. Regretatul Aurel Mihailopol, asul acelor vremi, a scris din proprie initiativa, la impacare, un articol in care denumea “Icoane” fotografiile lui Dan Dinescu din Maramures. (articol in nr.135, 1980 al revistei Fotografia)

Entuzismul, Interesul si Perseverenta de a fotografia aceasta lume mai curata, cu traditii pastrate cu respect, au ramas intacte la Dan si dupa toti acesti ani. Si-a asumat bucuros rolul celui ce priveste cu drag si cu respect aceasta civilizatie, ancorata in traditii seculare.

“Vede lumea Maramuresului cu ochi de pictor. Iarna devine anotimpul ceturilor galbene-argintii, ale lui Corot, sub care natura desfrunzita si descarnata zamisleste tainic. Imaginile surprind tremurul tainic al luminii, coborand mitic, fertilizator, precum legendara ploaie de aur, peste satul vegheat de biserica.

Alteori ghetusul devine un fel de replica la Breughel cel Batran, pe cand verile cu campuri impovarate de capite coboara din panzele lui Millet. Asa cum femeia, sprijinindu-se cu nespus de fireasca gingasie de trunchiul unui copac, pare a cobori din panzele lui Manet. Ritualul sacrificarii porcului cu aburul si fumul sunt surprinse mereu strabatute de lumina, ca in pictura rusa a veacului XIX. Intimitatea saraca a unei bucatarii, pe masa careia o batrana rastoarna mamaliga aburinda, devine un adevar Vermeerian. Pe fotograf il veti afla mereu umil, retras in spatele obiectivului, sedus in fata bogatiei tainice a motivului, numai de el descoperite.

Va invit sa gustati aceste fotografii ca pe o bucurie spirituala rarisima, impartasindu-va din amintirile lui Dan Dinescu despre un Maramures fabulos, inca existent. Pe care, ma intreb, il vor mai pastra oare cata vreme? Cei care astazi pleaca la munca departe, revenind, il reconstruiesc dupa straine tipare …”

acest paragraf este reprodus prin amabilitatea istoricului de arta Doina Mandru, director al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, care a scris cuvantul de introducere la expozitia MTR.

Expozitia de la Muzeul Taranului Roman este deschisa intre orele 10 si 18, in sala de la etaj 2, deasupra salii Irina Nicolau, cu acces pe prima scara din stanga, de la acesul principal in curte, dinspre Nord. Expozitia va fi deschisa pana la data de 12 iunie. Muzeul este inchis in fiecare luni.

 

Pe www.cafeneaua.com aparea textul nr: #47479 - sat 07 /05 /2005 - 23:10
"Vernisajul expozitiei de fotografie semnata Dan Dinescu" Acesta este un eveniment.
Cel mai mare fotograf roman in viata, dupa parerea multora, care se pricep la fotografie” semnat Dinu Lazar

Dar domnul Dinu nu a mai ajuns la vernisajul de luni 09 /05..
Pacat, fotografiile lui Dan Dinescu avand 0,7m x 1,04m merita sa fie privite live, nu pe net la 500 pixeli.

Andrei Pandele, mai 2005

Bookmark and Share

Comentarii:

a.pandele - 12 May 2005, ora 08:49
cateva dintre imagini apar si mai mari la: http://www.informatia.ro/Article98414.phtml

ROXANA - 12 May 2005, ora 09:47
EXTRAORDINARE FOTOGRAFII! FELICITARI.

tavi - 12 May 2005, ora 12:38
Este minunat sa vezi ca inca mai exista traditie si folclor! Pozele sunt foarte ilustrative! Imi plac!!!

George - 12 May 2005, ora 13:22
Frumoase imagini, surprinse cu multa sensibilitate. Pe cand oare si un www.dandinescu.ro?

Dinu Lazar - 14 May 2005, ora 21:32
Eu am incercat sa fac o pagina Dan Dinescu la www.fotografu.ro/dandinescu; m-am zbatut si pentru un album virtual la Liternet; ambele au fost realizate, au avut elogii spectaculoase, dar le-am sters, pentru ca autorul initial a fost de acord, apoi nua mai fost de acord cu acele pagini; si la expozitie nu am venit pentru ca nu am fost invitat, si apoi am aflat de ea cu doua zile inainte de vernisaj, cind agenda mea era de mult completata. Sunt convins ca o pagina www.dandinescu.ro ar fi extraordinara, asa cum ar fi senzationala orice pagina a oricarui mare fotograf roman care a fost sau care este. Dintre toti insa, cu siguranta Dan Dinescu are locul sau pe firmamentul celor citeva stele ale fotografiei romanesti, umbrite de comete care apar si dispar intr-un ritm naucitor.

Ara G. - 15 May 2005, ora 05:37
Imaginile astea sint noi, ori mai vechi? Culorile mi se par un pic Orwoliene, dar poate e de vina si monitorul?

Dinu Lazar - 15 May 2005, ora 17:53
Ar fi grozav un interviu mare - si de ce nu, o carte cu discutii - cu domnul Dan Dinescu; asa cum ar fi fost grozav sa existe albume cu imaginile domniei sale, situri si CD-uri, si mult mai multe expozitii. Este de mirare cum in revistele de fotografie aparute in anii din urma nu exista nici o referire la aceasta personalitate importanta a fotografiei contemporane - sunt insa prezente tot felul de anonime spirite; este o tragedie ca editorii nu bat la usa artistului pentru a veni cu propuneri de ilustratii si albume foto; este jalnic ca de fapt tinara generatie romana sta si freaca manganu` pe web in discutii umoristice despre diafragme si shuterizari, si nu se preocupa de maiestria fotografica, si de maestrii artei fotografice, care citi mai sunt in viata. Este cumplit ca managerii culturnici de pe la fundatii culturale si de de la sanchi muzeul de arta contemporana si de la reviste asa zis culturale nu se preocupa in nici un fel de fotografie si de calitatea imaginii; la urma urmei un popor care nu isi prea mareste geniile si nu le foloseste nu poate fi decit o adunatura de indivizi cu, asa cum zicea un politzian saptaminile trecute, "mecla de fraieri si mari maimutzoi". Nu mai spun ca de fapt conform unei lucrari de licentza aparute anii trecuti, dedicate artei fotografice romanesti, Dan Dinescu nici nu exista si nu a existat si nu poate exista, asa cum toti marii fotografi romani din anii 1960-1989 pe drept au fost uitati, pentru ca erau niste ciurucuri. Fotografia romaneasca este unde este pentru ca societatea (culturala, dar nu numai) romaneasca nu o are cu imaginea, si cind o are, naste monstri, pentru ca somnul (n)ratiunii naste monstri.

Linda Serbanescu - 21 May 2005, ora 16:28
am vazut expozitia... chipuri arhetipale, oameni pe care ai senzatia ca-i cunosti chiar daca nu-i vei intalni niciodata. atitudini firesti chiar si acolo unde e evident ca e "poza". o calatorie in timp in care sacrul si profanul se impletesc firesc. m-a intristat putin, insa: e o lume saraca dar frumoasa care se stinge undeva, intr-o realitate paralela.

George Enache - 24 May 2005, ora 17:24
Una din cele mai reusite expozitii foto, pacat insa ca la ora 17 marti , cand am ajuns eu, eram primul vizitator pe ziua aceea. Merita vazuta!

adriana c. - 25 May 2005, ora 16:23
Pozele arata ceea ce trebuie de fapt aratat,ceea ce este mai valoros si mai frumos in maramures :traditia si frumusetea extraordinara a oamenilor.Felicitari!

Stefan Grigore - 06 Jul 2005, ora 21:31
Sunt foarte reusite fotografiile...parca te trasnpun pur si simplu in acel loc. Am remarcat in mod deosebit prima fotografie.

Visan Remus - 27 Oct 2005, ora 19:57
Buna ziua. Suntem interesati in folosirea, contra cost, a uneia dintre fotografiile "Maramuresul amintirilor si Dan Dinescu" pentru o reclama la programul de Revelion organizat de agentia noastra in Maramures. Remus VISAN director comercial Millennium Tour Romania Bucuresti, Str. Drobeta 4-10, Romania Tel./fax : +40 21 2124722

Tiberiu Banica - 02 Nov 2006, ora 16:44
...icoane , intradevar .

Mircea Tudor - 13 Jun 2008, ora 16:43
A aparut www.dandinescu.ro

PE - 31 Oct 2017, ora 23:52
Ziua buna, uite ca am nimerit aceasta pagina despre maramuresul nostru drag, si va multumasc ca scrieti Maramures. no, sa nu va suparati sa las pagina tot despre noi: https://cazaremm.ro Va multumim iar, si va vrem numa sanatete la toti.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate