Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Galeria nouã / New Gallery


Str. Academiei 15, Bucuresti-RO
T/F+40 21 313 511
Mobil: +4 0744 357 007
e-mail: galeria_noua@icca.ro
web: http://www.icca.ro/galeria_noua
Curator: Aurora Dediu

Va invita Miercuri 5 noiembrie 2003, 18:00

La vernisajul expozitiei de fotografie a artistului

Iosif Király

"Reconstructii"

[5 - 30 noiembrie 2003]

Acest proiect investigheaza, prin intermediul fotografiei, problematica timpului si a memoriei, modul in care uitam si ne aducem aminte. Inceput in 2000, el a trecut prin mai multe stadii pana sa ajunga la formula actuala, prezentata in expozitie.

"Reconstructii"-le sunt imagini compuse, poliperspectivice, in care fiecare fotografie (snapshot) componenta actioneaza ca un bit de informatie si memorie. Faptul ca aceste snapshot-uri sunt facute aproximativ din acelasi punct (loc) insa in momente diferite (la intervale de minute, zile, luni, ani) confera imaginii finale o coerenta spatiala insa o discontinuitate temporala.

Tot ansamblul are in vedere reconstruierea unor situatii si experiente personale ale artistului, consumate cu mai mult sau mai putin timp in urma, crearea unor imagini-puzzle bruiate pe alocuri de rupturi ce actioneaza asemenea unor "ferestre" temporale ce trimit spre alte orizonturi.

Suntem obisnuiti sa credem ca amintirile sunt stocate in memorie precum fotografiile intr-un album de familie si daca au fost pastrate cu grija, ori de cate ori ne aducem aminte putem sa le extragem exact in aceeasi forma, intacte. In realitate, memoria noastra functioneaza altfel: noi stocam mai degraba elemente-cheie, compresate ale unui eveniment pe care la fiecare accesare ulterioara le vom de-compresa, interpolindu-le printr-un proces asemanator cu cel al computerelor. Oricare rememorare a respectivului eveniment este diferita, in functie de clipa in care are loc, de experientele avute intre timp, de starea noastra din momentul evocarii, etc. De fapt, de fiecare data cand il rememoram, noi recream sau reconstruim acel eveniment.

O parte din ideile care au influentat acest proiect pot fi regasite in cartea psihologului american Prof. Daniel L. Schacter, "The Seven Sins of Memory - How the Mind Forgets and Remembers" editata de Houghton Mifflin Company in 2001.
Proiectul "Reconstructii" este prezentat si in revista Idea arta+societate #14, http://www.idea.ro/revista/main.php?lang=ro de unde extragem un fragment din textul lui Dan Dediu:

"Suflul fiecarei reconstructii ascunde parerea de rau ca acel timp este pierdut pentru totdeauna. [.] Bucati de timp sunt puse impreuna: una e mai grea, alta mai usoara. Suspendate intre fiinta si nefiinta, scoase dintr-un provizorat si puse intr-altul, bucatile de timp se unesc incetul cu incetul, invata sa convietuiasca, se obisnuiesc una cu vecinatatea alteia. Astfel, timpul incepe sa curga din nou, de data aceasta in cadrul fiecarui instantaneu fundamental. E viata a timpului acolo. Dar, pe de alta parte, totul acolo e numai spatiu.
Cum e posibil? Acesta e secretul "Reconstructiilor"."

IOSIF KIRÁLY (n.1957 RO) este unul dintre artistii romani care s-a bucurat de o reala recunoastere internationala dupa 1989. El lucreaza atat individual cat si in subREAL. Medii preferate: fotografia, instalatia, performance. A expus singur si/sau cu subREAL in locuri ca: Museum of Contemporary Art Chicago, Galérie Nationale du Jeu de Paume Paris, Moderna Museet Stockholm, Kunsthal Rotterdam, Hamburger Banhof Berlin, Fotogalerie Wien, Galerie Vox Montreal, Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum Graz, Kunsthalle Fridericianum Kassel, Kunstnernes Hus Oslo, La Biennale di Venezia, Sao Paolo Biennial,Foto-Triennale Esslingen, etc.

Din 1991 tine un curs de fotografie la Universitatea de Arte din Bucuresti si periodic a sustinut seminarii / ateliere de creatie in universitati si centre artistice internationale precum: Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam; School of Film and Photography, Goteborg University; The Royal University College of Fine Arts, Stockholm; Merz Akademie, Stuttgart; Kunstakademie, Stuttgart; Art & Tech Institute, Linz. ; Literaturhaus Berlin, etc.

A beneficiat de burse si rezidente artistice la: Kunstlerhaus Bethanien Berlin; Akademie Schloss Solitude Stuttgart; KulturKontakt Salzburg si Vienna; Light Work Syracuse N.Y; NIFCA Helsinki; IASPIS Stockholm etc.

Lucrari semnate cu nume propriu sau subREAL se afla in colectiile unor institutii de arta ca: Moderna Galerija Ljubljiana, Light Work Syracuse N.Y., Hamburger Bahnhof Berlin, Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum Graz, Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti, precum si in numeroase colectii private.

Mai multe informaþii despre lucrarile si activitatea lui Iosif Király vor putea fi accesate incepand cu 1 decembrie 2003 la adresa http://www.iokira.com/

Sponsor: Connex

Parteneri media: Observator Cultural, IDEA artã+societate, Business Review, Biz, Ziarul Financiar, Delta RFI, http://www.bumerang.ro, Campus Marketing Communication: add - asociatie de tineret
Partener: RDS

Pentru informatii suplimentare, fotografii, interviuri, achizitii va rugam sa ne contactati la urmatorul numar de telefon: 0721 880 926 - Dragos Olea

________________________________________________________________

Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania si Centrul International pentru Arta Contemporana Bucuresti.

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate