Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotografia de stoc in Romania

Prin amabilitatea doamnei Beatrice Popa, director al agentiei foto Banca de Imagini (www.bancadeimagini.ro), prezentam activitatea agentiei. Speram ca in acest mod, fotografii romani de stock si de alte genuri vor intelege mai bine avantajele colaborari cu o astfel de agentie.

Inainte de a raspunde la fiecare intrebare in parte facem precizarea ca la o parte din raspunsuri nu pot fi date toate detaliile datorita termenilor contractuali.

 

 

Redactia Fotomagazin (R.F.): Cum estimati piata de imagini de stock din Romania, daca stiti cum e in tarile vecine, si care ar fi cifra de afaceri care o estimati ca s-ar putea face din stock in Romania?

Beatrice Popa (B.P.): Piata imaginilor de stock e dominata de cateva mari companii din acest domeniu. Preturile sunt de multe ori considerate mari de catre clienti iar conditiile de utilizare a imaginilor sunt frecvent incalcate. Un articol aparut anul trecut intr-un ziar cu profil economic arata ca piata fotografiei de stoc din Romania este de aproximativ 8 ori mai mica decat cea din Ungaria (tara cu populatia de doua ori mai mica decat cea a Romaniei) iar cifra de afaceri in domeniu a liderului de piata era de aproximativ 1,5 milioane dolari. Aceste constatari nu pot decat sa ne incurajeze in dezvoltarea afacerii.

 

R.F. Care a fost cifra de afaceri a Dvs si cit din piata acoperiti?

B.P. Tinand cont de faptul abia in urma cu 3 luni am dat drumul acestui site nu cred ca raspunsul ar putea fi relevant in momentul de fata. Pot insa sa va spun ca anul trecut, inainte de lansarea site-ului, am vandut imagini de 10 000 Euro. Asta ne-a incurajat sa continuam cu punerea la punct a softului si a bazei de date necesare demararii afacerii (preparativele pentru aceasta lansare au durat cam 2 ani). Pe nucleul initial de imagini al firmei noastre s-au adaugat imaginile partenerilor nostrii din Germania: CC Vision. Incet, incet au inceput sa apara solicitari din parte fotografilor in a-si posta imaginile pe site-ul nostru. Sunt fotografi profesionisti care ne-au incredintat imaginile lor, dintre care as aminti Dinu Lazar, Alexandru Dinu Serban, dar si altii, si bineinteles un numar din ce in ce mai mare de fotografi amatori din Romania si mai nou din SUA, Canada, Peru. Am fost onorati de orice solicitare primita si am cautat sa dam tuturor informatiile necesare inceperii unei colaborari.

 

 

R.F. Cum apreciati piata romaneasca, cit se plateste la noi pe o imagine de stock, si ce comision practicati pentru imaginile fotografilor vindute de dvs?

B.P. Piata in acest domeniu este inca la inceput si incomplet reglementata. Clientul inca intelege cu greu de ce “dupa ce a dat o gramada de bani pe o imagine” nu are voie sa o foloseasca decat de un numar de ori sau numai o anumita perioada de timp. Distinctia intre imaginile royalty-free si cele rights managed este inca neclara pentru multi jucatori din aceasta piata. Nu cred insa ca trebuie sa fim pesimisti: nu este singura piata in suferinta din tara noastra iar timpul si contactele din ce in ce mai frecvente cu piata europeana pot fi factori determinanti in normalizarea acestei piete. Fotograful primeste 60% din suma incasata pe vanzarea imaginii.

 

R.F. Reprezentati clienti romani pe piata internationala?

B.P. Avem un astfel de proiect, in curs de finalizare. Mai avem de pus la punct unele detalii, inainte de a-l comunica ca pe un prim succes pe piata internationala.

 

R.F. Cum apreciati creatia romaneasca a fotografilor de stock? Dar fotografia romaneasca in general?

B.P. Cred ca talentul fotografilor nostrii in acest domeniu este incontestabil. Ne lipseste ceva? Poate stiinta de a ne promova suficient si eficient. E un domeniu in care cred ca avem foarte multe de invatat de la cei de afara. Unii fotografi accepta cu greu aceasta realitate. Multi, desi cu imagini excelente, nu cred in ruptul capului ca ar putea sa vanda o imagine cu 100 de Euro. O astfel de pozitionare in piata constituie de la inceput un mare obstacol in promovarea propriilor imagini. Exista, bineinteles, si polul opus (mult mai redus numeric) in care fotograful nu concepe vanzarea unei imagini sub 200 Euro. Poate pozitia acestora din urma e mai apropiata de adevar.

S-a incetatenit ideea ca imaginile in regim RF sunt/trebuie sa fie ieftine. O agentie de imagini din Marea Britanie incerca sa demonteze aceasta acceptiune spunand ca pretul unei astfel de fotografii ar trebuie sa fie egal (sau poate mai mare) cu cel al unei fotografii facute la comanda. Argumentul principal era acela ca in cazul in care clientul a ales o imagine RF care sa-l satisfaca, acesta stie exact care va fi rezultatul final al demersului sau. In cazul fotografiei la comanda, acesta isi asuma riscul ca imaginea finala sa nu fie exact ceea ce si-a dorit. Presiunea timpului face nu de putine ori, ca imaginea obtinuta intr-o astfel de sedinta foto sa fie aleasa in ciuda faptului ca ea nu corespunde pe deplin cerintelor clientului. In acest al doilea caz atat costurile cat si riscurile au fost mai mari decat in cazul achizitionarii unei imagini RF in timp ce predictibilitatea rezultatului este in mod cert mai mica decat in cazul imaginii gata cumparate.

 

R.F. Ce criterii folositi in acceptarea de lucrari fotografice in banca dvs. de imagini?

B.P. In general am cautat sa echilibram toate categoriile de imagini de pe site; la aceasta se adauga bineinteles si calitatea imaginii oferite spre vanzare. Suntem departe de a fi realizat primul deziderat insa speram ca timpul sa fie aliatul nostru in realizarea unei colectii atractive de imagini.

 

 

R.F. Incepind cu luna februarie, agentia dvs. a decis sponsorizarea concursului lunar de fotografie organizat de revista noastra. Va rugam sa detaliati.

B.P. Am hotarat sa oferim un premiu la concursul lunar organizat de Dvs. Acesta va consta in accesul castigatorului, timp de 4 ore, intr-un studio foto bine echipat in care va putea realiza o sedinta foto cu orice subiect doreste.

 

Pentru informatii suplimentare:
Beatrice Popa
Tel. 0722 750 401
beatrice.popa@bancadeimagini.ro
www.bancadeimagini.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

ion carutza - 10 Feb 2006, ora 09:19
modul de prezentare a imaginilor e mult sub media oricarui site.... poate shi acest lucru duce la stagnarea vinzarilor (de ce nu as cumpara de pe photos.com!? de ce de aici ca orcum au mai multe imagini.....)

vasile gheorghe - 13 Mar 2006, ora 08:06
Excelentă idee de afacere! În sfârșit s-a mai făcut un pas înainte! Mă numesc Vasile Gheorghe și sunt designer / artist fotograf din Oradea. Apreciez noua modalitate de promovare a "imaginilor" românești. Din păcate piața "de pe la noi" este suprasaturată de amatori binevoitori care lucrează de multe ori pe nimic...Poate, doar pentru "gloria" de a se lăuda că au realizat nu știu ce imagini pentru un obscur client. A trecut vremea "posibilități pentru toți" în fotografie! Meșteșugarii binevoitori de fotografie, "activiștii de fotografie românescă", nu toți, ar trebui să iasă la pensie...De ce? Pentru că există o autosuficiență grobiană în ceea ce fac. Nu există nici un fior artistic în ceea ce fac, prin repetiția unor clișee de fotografie demult uitate în alte părți ale lumii. Ce naivi!? Școala românescă de fotografie este sublimă dar lipsește cu desăvârșire. Cine știe, poate "banca de imagini" va fi o sursă de inspirație și de profit obținut prin sudoare.

Deak Attila - 24 May 2006, ora 08:44
Foarte bună idee ca și în România să existe astfel de afaceri. Felicitări! Oamenii de aici trebuie să se obișnuiească și ei cu această modalitate de a cumpăra cât mai simplu și "elegant" de pe stocuri existente pe internet.

jean valjean - 30 Mar 2013, ora 07:21
Linkul bancadeimagini nu merge.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate