Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotografia, eterna necunoscuta
Recenzia unui articol din nr. 2/2003 al revistei Chip

Acum mai multi ani am fost, la Paris, oaspetele redactiei revistei Science Et Vie.
Ce experienta!

Redactori specialisti, cu doctorate si sute de lucrari publicate, scriau articole de specialitate documentate, argumentate, pentru fidelii cititori ai revistei. Redactorul pentru fotografie avea doctoratul in optica si in chimie foto!!!

Pentru multi cititori in ziua de azi, revistele de specialitate sunt un important mijloc de educatie permanenta, de improspatare a unor cunostinte mai vechi si de cunoastere a noilor tehnologii.
De aceea, pare extrem de surprinzatoare cantitatea mare de greseli si erori fundamentale, pe care le citim zilnic in revistele romanesti - e drept, de tehnica de calcul, deci exista o scuza - in ceea ce priveste fotografia si notiunile legate de aparatele de fotografiat digitale.

Aceste reviste sunt totusi nume mari in informatia de specialitate europeana si mondiala; din pacate, la noi se pare ca se plateste o licenta, si aici se opreste totul; nu mai exista un minim control de calitate, o minima verificare a numeroaselor ineptii pe care le citim luna de luna.

Dupa ce acum aproape un an ne-am distrat cu un numar din Chip dedicat fotografiei digitale - recenzia exista inca in Fotomagazin - iata ca zilele mohorite de primavara ne sunt iluminate de niste shugubetze pagini din aceeasi revista, numarul 2/2003, in articolele din seria " Obiectiv- Imaginea perfecta"
Intentia este desigur laudabila; aparatele de fotografiat moderne folosesc multa tehnica de calcul, deci... fotografia si aparatele pot fi analizate si de nespecialisti.

Din pacate, aceasta conceptie duce la arborarea cu nonshalantza a unor ineptii, debitate cu superioritate profesionala, pe care lumea le citeste si le ia de bune...
Iata pe scurt care sunt la o prima analiza sumara erorile intilnite:

La pagina 23:
- NU este adevarat ca aparatele , pe pelicula sau digitale, au un sistem optic cu o lentila, preferabil unul cu lentile.
(Nu exista nici un aparat contemporan, cu exceptia celor care se arunca, sisteme optice cu o lentila; minimul e de 3 lentile sferice in general si rareori sunt 2 lentile asferice.)
- NU este adevarat ca la developarea filmului se fac o multitudine de corectii ale temperaturii de culoare
- NU este adevarat ca un CCD poate fi considerat identic ca principiu de functionare cu CMOS
- Nu este adevarat ca la o camera digitala este imposibila corectia temperaturii de culoare la o imagine deja realizata
( cine foloseste imagini RAW stie adevarul)
-Aparatul Sony DSC-717 - NU este adevarat ca are lentile Carl Zeiss Vario Sonnar, ci acela e numele obiectivului. In limba romana folosim termenul de obiectiv.
- NU este adevarat ca vizorul acestui aparat este TTL, "adica imaginea pe care o prezinta este preluata direct prin sistemul optic al camerei"; imaginea e proiectata pe CCD, si de acolo procesata si transmisa vizorului, care este electronic si atit.
- Afirmatia ca acest aparat ar fi "printre cele mai bune camere de 5 MP de pe planeta" este extrem de discutabila...

La pagina 24, autorul " prefera un sistem de lentile cu rglare manuala, unuia care are doar o singura lentila" - unde exista aparate cu o singura lentila?
Mai jos spune ca o camera medie ar trebui sa aiba cel putin doua lentile... Unde a vazut el aparat cu doua lentile? Poate exista, dar noi nu stim de asa ceva.
La prezentarea aparatului Aiptek, este prezentat ca un dezavantaj focalizarea fix focus - denumita pompos aici automata - ca si corectia de alb automata, pentru ca " utilizatorul va tebui sa o tina nemiscata pentru poze de calitate" - deducem de aici ca in restul aparatelor putem sa ne miscam fara probleme...
Ce are corectia de alb cu miscarea aparatului - mister.

La pagina 26, aflam ca " un obiectiv generos cu lumina este mai greu de reglat pentru clalitate maxima" O fraza cuprinzatoare, filozofica... dar un obiectiv sarac cu lumina poate fi mai bine reglat pentru calitate minima? Ce inseamna "generos" la un obiectiv foto?

La pagina 27, iar aflam aceeasi ineptie, ca "o fotografie cu o temperatura de culoare gresita nu mai poate fi corectata ulterior in calculator"
Citeva rinduri mai jos, cu stupefactie aflam ca corectia manuala a albului in aparatul foto " este greoaie si destul de imprecisa"

Erorile fundamentale continua si la pagina dedicata procesarii imaignilor; aflam astfel la pag 29 ca " in cazul fotografiilor cu un grad de contrast foarte accentuat, se impune atenuarea acestuia prin folosirea filtrelor de incetzoshare - blur"
Cum e prea greu sa scrii cuvintul histograma si sa citeasca specialistu` cum e cu corectarea contraselor, se pun niste cuvinte alese din caciula si gata articolul.
Filtrul de incetzoshare e blur? Se foloseste la corectarea contrastelor???
Comicul continua in coloana urmatoare, unde suntem sfatuiti ca pentru folosirea in tiparituri, sa salvam imaginile in fisiere TIFF sau.. .BMP ....!!!!

Personal, nu stiu ce s-ar putea face pentru ca cititorul sa nu mai fie bombardat, cel putin in domeniul foto, cu nenumarate articole si reclame pline de greseli, deseori fundamentale.
Cum ar fi, multi vad, putini cunosc, asa ca ... acesta e nivelul la care este tratata fotografia in revistele romanesti de tehnica de calcul care abordeaza acest subiect, iata, de obicei, fara nici cele mai elementare cunostinte de specialitate, imprastiind informatii eronate si care nu fac onoare meseriei de jurnalist de specialitate. Nu cred ca exista vreo scuza pentru aceste greseli, si cu atit mai mult pentru cunostintele eronate raspindite in cunostinta de cauza in rindul celor care vor sa cunoasta mai multe despre fotografie.

Dinu Lazar - mar 2003

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate