Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

O zi in Budapesta


Sa presupunem ca va aflati intr-un oras si aveti la dispozitie un aparat de fotografiat si 24 de ore. Care este primul lucru care v-ar trece prin minte? ... Celor de la Lumen Photography Foundation si ARC le-a venit ideea de a surprinde capitala ungara intr-o zi obisnuita de mai. Grupul de fotografi invitati la acest proiect au lucrat pe data de 23 mai de la ora 0 la 24 in cateva locuri bine stabilite considerate ca avand relevanta in peisajul cotidian "budapestan".

Expozitia (deschisa pana pe data de 23 Septembrie) a fost amplasata de-alungul promenadei unui parc ce pare desprins si ma duce imediat cu gandul la cartierul institutiilor europene din Bruxelles. Ceea ce a fost pana nu demult o zona industriala cu hale mari, vechi si parasite astazi parcul Millenaris este un spatiu schimbat din punct de vedere al peisajului: gradini, lacuri, terase, cafenele. Totul pare ca si scos din cutie. Vechile hale renovate gazduiesc sali de concerte, expozitii, un teatru in aer liber si din loc in loc, imbinate in peisaj, cate un motor sau o macara lasate intentionat ca elemente decorative.

Imi reintorc privirea pe aleea principala unde noaptea, fotografiile iluminate imi prezinta fete tipice si fenomene captivante. Protagonistii imaginilor sunt eroi ai micilor senzatii cotidiene – cetatenii insisi. Trecand pe langa ele descopar momente, privelisti, evenimente simple ce primesc in aceasta expozitie un loc central. De fapt, desirand firul celor 24 de ore ma transpun in fiecare situatie: ora 0.05 la un bar de streptease, ora 3 privesc langa un pasager obosit pe geamul unui autobus de noapte, in jurul orei 5 cobor intr-o statie de tramvai, mai apoi vizitez o brutarie si in cateva minute ma aflu la pescuit pe malurile Dunarii. La 7.05 inot in bazinul bailor temale Lukacs, la 8.16 sunt catarat pe varful parlamentului ungar alaturi de un batranel ce vrea sa repare o tigla; la 9 fara un minut sunt in piata Novak alaturi de un grup de tigani ce se bucura de o noua zi; la 10.23 observ un sarut in Gara de Est, la 11.36 vad agitatia din bucataria vestitului restaurant Gundel; parcul de distractii este pustiu pe la miezul zilei; 13.29 la opera se fac repetitii; 13.49 ora pranzului in cantina Kadar vizitata in special de pensionari; mai tarziu ajung pe un santier, intr-un parc, intr-o cafenea, in Pasajul Parizian; dupamasa imaginile ma duc in mijlocul oamenilor intai in Piata Eroilor intre amatorii de skateboard urmand un moment de relaxare intr-un bazin cu apa termala la un joc de sah plutitor. Ora 17.18 sunt intr-un cartier, iar cateva minute mai tarziu in curtea vechii fundatii Gojdu. Seara persoanele fara adapost isi cauta un culcus in pasajul din Piata Deak, tineri merg la cinema ori la o competitie sportiva, urmand ca la fineze zilei sa cad obosit alaturi de cei doi distribuitori de scrisori de la posta ce-si povestesc unul altuia ncazurile de peste zi.

La capatul expozitiei un panou urias numara zilele, orele, minutele si secundele cate au mai ramas pana la intrarea Ungariei in Uniunea Europeana. Imi dau acum seama ca Ungaria este un spatiu nou, intocmai ca si parcul Millenaris, ce nu se mai ancoreaza in trecut, nu este inca in viitor ci conjuga in fiecare secunda timpul prezent incercand atat greutatile cat si partile insorite ale vietii de zi cu zi.

"O zi in Budapesta" - Expozitie fotografica in aer liber. Promenada parcului Millenaris, Budapesta, Ungaria, 23 iulie – 23 septembrie 2003

Alexandru Badinici 08.09.2002

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate