Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

EXPOZITIE SI LANSARE DE CARTE - Mircea Albu

Cluj, Joi, 4 septembrie ora 16:00, vernisajul se deschide... (!?!) - ca niciodata - punctual. Toti cei prezenti - incredibil de multi la ziua si ora respectiva - afla ca autorul si personajul sarbatorit, adica ing. Mircea Albu are exact 60 de ani! Aplauze puternice!!!!

Ne-am cunoscut daunazi, prin optzecisiceva... Intram cu emotie la parterul caminului XIV Hasdeu, unde deasupra usii scria frumos "Fotoclubul Studentesc Universitatea"... Mama, ce vremuri!!! Am pus trei-patru poze pe masa in jurul careia erau mai multe personaje ciudate (astazi, multe celebre...), care s-au uitat in fuga la ele, dupa care s-au uitat toti lung la "Mirceeeaaa...?". El a luat ultimul pozele, s-a uitat in tacere, dupa care a inceput sa rida minzeste. "Hehehehe..." "Si cum zici ca te cheama??? Hehehe... Vasile!?! Ce vorbesti?!?... Mie sa-mi spui Mircea... hehehehe... noi o sa-ti zicem Voaszi... hehehe... Da! esti bun!!! (eram vai de mama mea!!!), ne vedem joia urmatoare la opt... salut!!"

Cam asa l-am cunoscut pe Mircea Albu, "inginerul" - cum ii place lui sa-si spuna - omul in jurul caruia s-a invirtit fotografia clujeana in ultimii treizeci-si-ceva de ani... Sigur ca acum, la implinirea frumoasei virste ii vom face cadou un articol elogios in Fotomagazin (n.r. "La Multi Ani!!!") , dar dincolo de orice complezenta, sunt sincer cand spun ca Mircea Albu a fost pentru mult timp si multi fotografi - mai mult sau mai putin profesionisti - fermentul, catalizatorul, impingatorul (dar atentie... niciodata mentorul, maestrul, magistrul!), un soi de far pe care il cautai din ochi cind simteai ca esti in deriva pe nisipuri miscatoar. Nu te scotea niciodata din c... nuuuuu! (ba poate citeodata chiar din contra!!!), dar se uita la tine in ochi - tinta!!! - ridea minzeste... "hehehe..." si parca te simteai mai tare, mai stapin pe situatie, vedeai in ochii lui ca are incredere in tine, ca vei gasi singur calea, dupa care te lasa in plata Domnului... "Da! esti bun!" "Ne vedem joia urmatoare... la opt... salut!!!" Si asa din joi in joi au trecut anii, peste colocvii, festivaluri de diaporame, Cantari ale Romaniei, vizite la Prunaru Cosmonautu' (kitzikanoi, kitzikanoi???), "espozitii" mai mult sau mai putin internationale... Legaturi "primejdioase"... Iarovici, Agarici, Igaszag, Andronic, Berlogea, Dusa, Mititelu, Tache, Andreescu, Sovietzkoephoto, nuduri letone si estone, cehesti (Saudek), Lazaroiu, Feleki, Gaina, Mercea, Guran, Costea, si cu ingaduinta dvs, ultimul pe lista EU, da, EU... ca si eu am fost Presedinte-student-la Fotoclubul Universitatea.

Atmosfera vernisajului este mai mult decit protocolara. Discursurile lungi si neinspirate, dar surprinde numarul mare de "sustinatori" printre care recunosc veteranii Tache din Buzau, Andronic din Bucuresti, Loti Pasca din Baia-Mare (!!), si multi altii care nu mi-au mai incaput in memorie... Mircea Albu este emotionat, momentul e tare, chiar beton: Sa faci o asemenea chestie exact la ora cind implinesti saizeci de ani, sa fie Joi - ziua destinata intilnirilor de club - si sa poti oferi o carte tuturor si bineinteles un generos pahar de sampanie... Iata o realizare!!! (zic eu carevasazica cred ca stiu ce spun in cazul de fata)


Expozitia nu a fost o surpriza, asa cum speram sa fie. Mare parte din lucrari sunt cunoscute si piese de referinta la vremea lor... Cartea in schimb, DA! Il stiu pe ing. Mircea Albu doba de tehnica fotografica (mecanica, chimie, procesari... tot, tot, tot) si cand deschid cartea, ce sa vezi? Texte, eseuri, impresii de calatorii fotografice, poezii proprii!!! Mamuca, asta nu-i Albu al meu!!! Am sa o citesc pe indelete, promit, chiar daca nu are la anexa revelatorul magic pe care l-am cautat atita, acela care sa-mi developeze pe toate filmele numai fotografii "artistice" (!) si a carui reteta este imposibil sa nu o cunoasca Mircea Albu, dar pe care o tine supersecreta, desi mi-a promis de "nnnn" ori ca mi-o va destainui numai mie, (ca eu sunt "delfinul".... nu-i asa!?!) in momentul acela magic, in care stind la masa cu un pahar de vin, voi vedea prin ochii lui senini dincolo de orizont...

Momentul vernisajului a trecut si nu stiu daca a fost un sfirsit sau un nou inceput... Istvan (Feleki) spunea ca am fi putut si noi "veteranii", sa organizam ceva, asa, tipic, ca de exemplu o diaporama... Da! Are multa dreptate, era "pisofkeik" (floare la ureche cu alte cuvinte...), avem de toate: amintiri, aparate, bani si totusi... n-am facut nimic. Si pentru asta trebuie sa-l apreciem pe Mircea Albu: el totdeauna a gasit timpul si energia sa faca ceva, uncevaacolocitdeputin si pentru altii...
Da! Mircea Albu, inginer, saizeci de ani de viata, nnnjdeani de fotografie, si citeva momente (ah! Omule, acele citeva momente, ce sublime, ce scurte!!!) de PRIETENIE!

Cu adinca plecaciune, preaumilul sau ucenic
Vasile Dorolti
Inginer si fotograf

Vasile Dorolti
Inginer si fotograf
08.09.2002

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate