Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Sergei Mihailovich Prokudin-Gorsky

Sergei Mihailovich Prokudin-Gorsky s-a nascut la 18 (pe stil nou: 30) august 1863, intr-o veche familie nobiliara rusa, care se mandrea cu originile sale presupus a se afla intre nobilii Hoardei de Aur. Tatal sau, Mihail Nikolaevici era grenadier intr-un regiment din Caucaz, iar mama sa, Maria Nikolaevna locuia la mosia familei, Funikova Gora, unde lucrau circa 80 tarani.


Dupa retragerea din armata, Mihail Nikolaevici a lucrat intr-o scoala din Myt (tinutul Gorokhovo), pentru completarea veniturilor familiei, iar, din 1878, sambelan in Consiliul Societatii Filantropice Imperiale si s-a transferat la St. Petersburg, impreuna cu familia.


Dupa completarea educatiei primare, probabil facute acasa, Prokudin-Gorsky a fost inscris la Liceul Alexander din St. Petersburg, unde a urmat cursuri timp de trei ani, pana in 1886. In continuare, a urmat cursurile Universitatii St. Petersburg, unde se pare ca ar fi studiat cursuri de chimie cu Dmitri Mendeleev.


Prokudin_Gorsky_Mendeleev_cabinet.jpg

Cabinetul de lucru al lui Mendeleev


In 1888 abandoneaza Universitatea de Stiinte si se inscrie la Academia Imperiala de Medicina Militara, pe care, iarasi, o abandoneaza dupa cativa ani.


In toata perioada de student, Prokudin-Gorsky a participat la cursuri de educatie artistica: pictura si studiul viorii la Academia de Arte din St. Petersburg. Datorita unui accident petrecut in laboratorul de chimie, Prokudin-Gorsky a fost grav ranit la o mana si a renuntat la vioara, desi profesorii sai il considerau o mare speranta.


Prokudin_Gorsky_familia.jpg

Familia Lavrov


In mai 1890, Prokudin-Gorsky abandoneaza studiile medicale si se inscrie membru in Casa de Caritate Demidov, care asigura un trai mai bun pentru fetele provenite din familii sarace. Timp de 10 ani a avansat pe scara ierarhica ajungind consul titular. In acelasi an se casatoreste cu Ana Alexandra Lavrova, fiica unui mare industrias, ce lucra in domeniul siderurgic. Prokudin-Gorsky devine director executiv al fabricilor din Gatchina (langa St. Petersburg).


La indemnurile socrului sau, Prokudin-Gorsky se inscrie ca membru al Societatii de Chimie si Inginerie din cadrul Societatii Tehnice a Imperiului Rus. Interesul sau se indreapta tot mai mult catre fotografie, iar in 1898 se inscrie membru al Sectiunii Fotografice a Societatii Tehnice a Imperiului Rus. In perioada urmatoare sustine rapoarte despre "Fotografierea meteoritilor", "Despre imprimarea negativelor" sau "Despre fotografia cu aparatul din mana".


In acelasi an, cu ocazia celei de-a cincea expozitii organizate de Sectiunea Fotografica, expune reproduceri fotografice dupa tablouri realizate in ulei si acuarela si atrage atentia asupra redarii in tonuri corecte de gri a culorilor in fotografie.


In 1861 fizicianul englez Clerk Maxwell demonstreaza realizarea de fotografii color, descompund lumina naturala prin trecerea prin filtre colorate: rosu, verde si albastru; imaginea era recompusa prin iluminarea negativelor prin filtre colorate corespunzator. Tehnica a fost numita Separarea Culorilor. Tehnica a fost perfectionata ani de-a randul si l-a interesat si pe Prokudin-Gorsky. In 1902 savantul rus pleaca in Prusia si perfectioneaza metoda se separare a culorilor la Scoala de Inalte Studii Tehnice din Charlottenburg (langa Berlin) sub supravegherea savantului Adolf Miethe.


In decembrie 1902 Prokudin-Gorsky sustine o disertatie in Sectiunea Fotografica a Societatii Tehnice a Imperiului Rus, despre pregatirea placilor fotografice pentru fotografia in culori, dupa tehnica Miethe.


In anii urmatori, Prokudin-Gorsky a continuat cercetarile si a perfectionat metodele de obtinere a peliculei fotosensibile, capabila sa fie impresionata de un spectru cat mai larg a luminii. Recurgind la cunostintele sale avansate in chimie, Prokudin-Gorsky a realizat pelicule dupa formule proprii, care asigurau o redare aproape naturala a culorilor din natura.


Prokudin_Gorsky_aparatul_color.jpg

Aparatul de fotografiat in culori


In 1903 doua companii germane, Gortz si Bermpohl, au realizat echipamentul special, proiectat de Miethe si Prokudin-Gorsky, pentru a obtine cele trei negative si proiectorul pentru recompunerea imaginii color. Astfel Prokudin-Gorsky poate imprima fotografiile color pe carti postale si in pagini de carte.


Nu se stie precis cand a fost realizata prima fotografie color cu noul echipament, dar probabil ca aceasta s-a intamplat in septembrie sau octombrie 1903 cand Prokudin-Gorsky a fotogafiat in peninsula Karelia, lacul Saimaa si canalul Saimaa.


Prokudin_Gorsky_separatia_culorilor.jpg

Separatia culorilor


Prokudin_Gorsky_proiectie_color.jpg

Imaginea color reconstituita


In aprilie 1904 intreprinde o expeditie in muntii Dagestan si fotografiaza satul Gunib, imprejurimile sale si locuitorii satului, in vara aceluiasi an coastele sudice ale Marii Negre (Gagra), iar iarna fotografiaza peisaje de iarna in regiunea St. Petersburg.


In 1905 Prokudin-Gorsky face o demonstratie in fata publicului prin proiectia fotografiilor sale pe un ecran mare si se bucura de admiratia privitorilor. In acelasi an Prokudin-Gorsky imprima fotografiile sale sub forma de carti postale si, cu ajutorul Crucii Rosii din Petersburg le distribuie in toata tara. In portofoliul sau se regaseau imagini din Petersburg, Kiev, Kursk, Sevastopol, Crimeea, Gagra, Soci, Novorossiysk, etc. si avind in proiect Moscova, Odessa, Kharkov, Riga, etc. Dar criza economica ce cuprinde Imperiul Rus, societatea de caritate nu-si mai permite sa plateasca realizarea cartilor postale si anuleaza contractul cu Prokudin-Gorsky. Aproape intreaga arhiva de imagini dispare.


Prokudin_Gorsky_redactia_revistei.jpg

Redactia revistei Fotograf Lyubitel


In perioada 1906 - 1908 Prokudin-Gorsky isi promoveaza metoda sa de fotografie in culori la congrese, seminarii si prin publicatii, inclusiv in revista condusa de el, Fotograf Lyubitel. De asemenea, calatoreste mult in Europa si fotografiaza in Italia.


In perioada decembrie 1906 - ianuarie 1907 participa la o expeditie organizata de Societatea Geografica Rusa in Turkestan (Asia Centrala), cu ocazia unei eclipse de Soare. Fotografierea eclipsei a fost un esec, datorita cerului innorat, dar Prokudin-Gorsky a fotografiat monumente antice din Bukhara si Samarkan, sate si locuitorii lor, realizind fotografii "exotice" pentru europeni. Autorul nu a realizat doar carti postale, dar a documentat temeinic, aspectele naturale, arhitecturale si etnografice ale Imperiului Rus.


Prokudin_Gorsky_tolstoi.jpg

Lev Tolsoi fotografiat de Prokudin-Gorsky


In mai 1908 obtine permisiunea si il fotografiaza "in culori adevarate" pe Lev Tolstoi, cu ocazia aniversarii a 80 ani, la mosia sa, Yasnaya Polyana, si realizeaza probabil cea mai faimoasa fotografie de portret din Rusia. Fotografia a fost apoi imprimata pe carti postale, in reviste ilustrate, postere, etc si a fost raspandita in tot Imperiul Rus. Aceasta realizare i-a adus celebritate in randul artistocratiei ruse, fiind deseori invitat pentru proiectarea imaginilor sale.


In toama lui 1908 Prokudin-Gorsky a fost invitat de Imparateasa Maria Fyodorovna la vila sa din suburbiile Copenhagai iar, in mai 1909 a fost primit in audienta de Tarul Nikolai al II-lea. Incantat de prezentarea realizata de Prokudin-Gorsky, tarul i-a promis ca-i va pune la dispozitie vehicule si personal pentru calatori si a fotografia oriunde in Imperiul Rus, de la Marea Baltica pana la Oceanul Pacific. Prokudin-Gorsky isi propune sa realizeze 10.000 fotografii in urmatorii 10 ani si imaginile astfel obtinute sa fie utilizate in educarea elevilor, prin instalarea de proiectoare in fiecare scoala din Imperiul Rus.


Cateva saptamani mai tarziu Prokudin-Gorsky intreprinde prima expeditie a noului sau proiect si fotografiaza sistemul de canale de navigatie Mariinsky, ce aniversau 200 ani de la darea in folosinta. In toamna aceluiasi an fotografiaza zona industriala din nordul Uralilor.


In 1910 intreprinde doua calatorii de-a lungul Volgai si fotografiaza fluviul de la izvoare pana la Nizny Novgorod si o a treia in sudul Uralilor.


Prokudin_Gorsky_in_expeditie.jpg

Prokudin-Gorsky in expeditie


In 1911 fotografiaza campul de razboi de la Borodino, in vederea Jubileului Razboilui pentru Patrie din 1812. De asemenea, fotografiaza monumente istorice din provinciile Kostroma, Yaroslavl, Regiunea Transcarpatia si Turkestan.


Prokudin-Gorsky_1912.jpg

Prokudin-Gorsky in 1912


In 1912 Prokudin-Gorsky fotografiaza in Caucaz, stepa Mugan (regiunea Baku), sistemul de canale de navigatie Kama-Tobolsk, Rayzan, Suzdal, Kuzminskoe, etc.


Brusc, finantarile inceteaza. Prokudin-Gorsky negociaza vinzarea colectiei sale de fotografii catre Guvernul Rus, se convine un anumit pret dar afacerea nu se duce la bun sfarsit. Lipsit de fonduri, Prokudin-Gorsky negociaza cu unii oameni de afaceri rusi si infiinteaza o societate cu raspundere limitata numita "Trade House S. M. Prokudin-Gorsky si partenerii" iar in martie 1914 infiinteaza firma "Biochrom" (servicii de fotografie color si de imprimare), cu un capital de 2 milioane ruble. Prokudin-Gorsky se preocupa tot mai mult de cinematografia color si comanda in Franta echipamentul pentru filmare si pentru proiectie color. Izbucnirea Primului Razboi Mondial blocheaza evolutia proiectului cinematografic.


In primii ani ai Razboiului, Prokudin-Gorsky instruieste pilotii rusi in fotografia aeriana.


In vara lui 1916 Prokudin-Gorsky intreprinde ultima expeditie fotografica in Rusia, in regiunea Murmansk.


Dupa Revolutia din Octombrie 1917, Prokudin-Gorsky continua activitatile fotografice demonstrative, devenind membru al Institutului de Fotografie si Fototehnica. In august 1919 este trimis de Ministerul Invatamantului in Norvegia pentru realizarea si achizitionarea de echipament de proiectie pentru fotografiile sale, dar marturiseste mai tarziu ca "Norvegia nu este de loc adaptata pentru activitati tehnologice".


In septembrie 1919 se muta in Anglia unde continua cercetarile privind cinematograful color, luind totul de la zero, deoarece echipamentul sau fotografic ramesese in Rusia. Din pacate, fondurile erau foare putine, iar generozitatea oamenilor de afaceri englezi foarte limitata.


Din 1921 se muta in Franta si continua cercetarile in cinematografia color, pe care le abandoneaza definitiv in 1923 din lipsa de fonduri.


Deschide un mic studio foto in Paris pentru a-si intretine familia si duce o viata modesta.


Prokudin-Gorsky inceteaza din viata la 27 septembrie 1944 langa Paris.


Colectia de fotografii ramane mostenire fiilor sai, Dmitri si Michael, care o vand in 1948 catre Bblioteca Congresului din SUA, unde ramane uitata prin depozite. Deabia in 2001 imaginile sunt scanate, incarcate pe Internet si devin bun cultural mondial.

 


Galeria de imagini ->

 © Marian Gadea
septembrie, 2107
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Ioan B. - 22 Nov 2017, ora 09:57
In loc de "Libraria Congresului din SUA" corect este "Biblioteca Congresului din SUA", deoarece in engleza "library" = biblioteca, in romana.

Calin-Stefan Ragalie - 22 Nov 2017, ora 13:57
Multumim pentru atentionare, am corectat.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 2 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 4 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 5 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 9 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 14 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate