Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Michael Freeman - Compozitia

Ca multe alte procese creative, fotografia este o combinatie intre viziunea creativa si cunostintele tehnice. Este nevoie de ambele pentru a obtine o fotografie cu adevarat buna. De exemplu, daca intelegi modul de functionare al apatatului foto si ce inseamna o expunere buna, dar nu vizualizezi scena cu "ochii mintii" sau nu-ti dai seama de momentul potrivit pentru a fotografia, rezultatele tale vor fi mediocre. La fel, daca poti gasi cadrul perfect dar nu-l poti surprinde din cauza lipsei cunostintelor tehnice, nu ai obtinut nimic. Pentru multi fotografi, imbinarea celor doua aspecte face parte din farmecul acestei arte. Cautarea fotografiei perfecte este o provocare continua si presupune cautarea permanenta a subiectului ideal, dar si deprinderea si dezvoltarea tehnicilor si a cunostintelor. Fotografiatul este amuzant, dar si solicitant, chiar frustrant uneori. Insa, cu siguranta este revelator, caci iti poate schimba viziunea asupra lumii.


Intreaba orice fotograf daca a facut vreodata o fotografie perfecta si probabil ca raspunsul va fi "nu". Niciodata nu pridem exact momentul apusului perfect, dar ne straduim. De fapt, factorul critic din spatele oricarei fotografii este intotdeauna fotograful, nu aparatul foto. Dincolo de megapixeli, valori ale senzorului si capacitatea procesorului, cel mai important factor este persoana care apasa declansatorul. Aceasta persoana esti tu. Fotografiile tale sunt rezultatul aplicarii cunostintelor tehnice in baza viziunii tale creative.


michael_freeman_compozitia_1.jpg

Coperta lucrarii Michael Freeman - Compozitia


Poate ca tocmai ti-ai cumparat primul D-SLR, eventual cu un obiectiv de 50 mm, si esti nerabdator sa il pui la treaba. Indiferent insa ce aparat foto ai, majoritatea informatiilor din aceasta carte sunt valabile si te vor ajuta mult. Nu conteaza daca surprinzi o imagine cu camera telefonului, pentru ca doar asta ai la indemana, sau daca lucrezi cu un aparat performant, de ultima generatie: teoriile asupra compozitiei sunt aceleasi si stau la baza unor fotografii reusite.


O fotografie este interpretarea personala a unui eveniment sau a unei scene, este expresia unei povesti. Prin urmate, baza unei fotografii bune este compozitia sau felul in care tu – fotograful – pui laolalta tot ce incerci sa comunici si creezi un tot unitar. Daca fotografia este o poveste, compozitia este mijlocul de a o povesti.


michael_freeman_compozitia_2.jpg

Pagini din lucrarea
Michael Freeman - Compozitia


Ca si fotografia insasi, compozitia este sinteza elementelor tehnice si creative. Este punctul de intalnire al geometriei si al artei, de unde poate lua nastere un lucru superb. Daca nu ai mai studiat aprofundat matematica din liceu, iar geometria iti da fiori, nu te ingrijora. Privita in contextul realizarii unei fotografii, geometria elementara te va ajuta sa obtii fotografii cu adevarat speciale.


Aceasta carte a fost gandita ca un curs: ea incepe cu ceea ce vrei sa fotografiezi si se incheie cu retusarea imaginilor in postproductie. Inevitabil, trebuie sa stii sa aplici cateva cunostinte de geometrie. Fiecare sectiune se bazeaza pe teorii, aptitudini si tehnici invatate in sectiunile anterioare, oferindu-ti totodata ocazia de a le pune in practica. Sigur ca daca vrei sa verifici o teorie sau sa afli mai multe despre o anumita tehnica, esti liber sa o faci. Ideea este ca, la finalul cartii, sa poti face fotografii mai frumoase, mai bine compuse.


Despre Michael Freeman
Fac fotografie de o viata si, ca orice profesionist, imi dau silinta sa-mi imbunatatesc tehnicile si ideile. Imi face placere sa impartasesc cunostintele cu altii, pentru ca iubesc fotografia si doresc sa o iubeasca si altii si sa o faca bine. Asta presupune intelegerea motivului pentru care fotografii buni impresioneaza si a locului in care se incadreaza ei in istoria acestei arte.


michael_freeman.jpg

Michael Freeman


Aceasta serie de carti este inspirata din structura unui curs universitar si de avantajele invatarii impreuna. Vom incepe prin a preda cunostintele de baza printr-un curs preliminar, apoi vom continua in zone mai specializate, la fel cum studentul face un curs obligatoriu in primul an, dupa care continua sa studieze materii alese de el insusi.


Michael Freeman: Scopul acestor carti nu este numai sa instruiasca si sa educe, dar si sa motiveze si sa inspire. In acest scop multe dintre subiecte vor fi insotite de o provocare: de a fotografia o anumita scena intr-un anumit mod, demonstrind si exersind abilitatile dobinadite in capitolele precedente. In continuare, prezentam lucrarilor mai multor studenti, care au raspuns la aceste provocari. O data cu discutiile lor si cu analiza mea asupra acestor lucrari, speram sa facem materialul mai abordabil si mai realizabil.


Tie, cititorului, aceasta serie iti va oferi, sper, o pregatire temeinica in arta fotografica, ce iti va permite nu doar sa faci fotografii mai bune, ci sa dobandesti cunostinte profunde pe care le au profesionistii, toate obtinute prin exercitii care sunt amuzante dar si instructive.

 


* * *

 


Lucrarea "Lumini si Iluminarea" face parte din colectia "Scoala de fotografie" ce cuprinde patru volume:
- Lumina si iluminarea,
- Editarea digitala,
- Expunerea,
- Compozitia.

Cele patru volume pot fi achizitionate de la editura Litera.

 


Avram Tudor
mai 2015
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 11 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 11 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate