Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Michael Freeman - Lumina si iluminarea

Semnificatia luminii poate fi usor subestimata, avind in vedere ca aceasta este omniprezenta in viata noastra. Daca pe timpul zilei nu suntem afara, unde avem lumina soarelui, contracaram intunericul cu lumina artificiala. Chiar si in situatiile pe care le consideram in mod normal intunecate, va aparea intotdeauna o sursa de lumina, cum ar fi o poteca in padure, noaptea luminata de lumina lunii. Astfel, oamenii considera lumina un lucru dat, de la sine inteles. Chiar daca nu exista o sursa naturala de lumina, putem porni sau opri o sursa de lumina artificiala. Si, daca aceasta exista, poate lumina puternic sau slab, nimic mai simplu!


Desigur, fotografii stiu ca este vorba de ceva mai complicat, tocmai de aceea lumina si iluminarea sunt elemente fundamentale si interesante ale fotografiei, Lumina este un adevarat limbaj fotografic, iar invatarea acestuia este esentiala in contruirea propriului repertoriu de abilitati fotografice.


Fotografii vorbesc uneori de capacitatea lor de a "vedea" sau de a "citi" lumina. La prima vedere, pare un lucru evident: sigur ca lumina se poate vedea. Insa fotografii se refera la acea capacitate de a observa calitatile nuantate si subtile ale luminii, pe care le pot surprinde si reda creativ intr-o fotografie. Se refera la culoarea diferitelor surse de lumina, la densitatea si lungimea umbrelor, la unghiurile luminii, la momentul zilei si asa mai departe.


coperta_lumina_si_iluminarea.jpg

Michael Freeman - Lumina si iluminarea


Cand fotografiem, lumina este singurul element care face mereu diferenta intr-un cadru. Un subiect sau un loc pot fi anoste intr-o anumita lumina, insa schimbarea unghiului sau a intensitatii va duce la obtinerea unei imagini mult mai bune. Uneori lumina este atat de frapanta incat devine ea insasi subiectul fotografiei. Probabil este imposibil de stabilit care lumina este mai buna sau mai placuta si de ce anume (desi exista tendinta de a fotografia, spre exemplu, in lumina aurie, de la inceptul si de la sfarsitul zilei); lucrurile universal valabile sunt greu de intilnit in arta. Insa, veti invata sa recunoasteti calitatile exceptionale ale luminii atunci cand le veti vedea si sa profitati din plin de situatiile in care le veti intalni.


In cele mai multe situatii exista, de regula, un grad de control asupra luminii, prin urmare va trebui sa luati anumite decizii pentru a face fotografia. Insa, chiar si in cazul fotografiilor jurnalistice sau de natura, cand fie nu aveti timp, fie ca nu vreti sa influentati lumina, trebuie sa decideti cu privire la modul in care aparatul reactioneaza la lumina in la modul in care o inregistreaza. Cat de intense doriti sa fie umbrele? Vreti sa pastrati detaliile in zonele lumonase? Trebuie sa echilibrati lumina calda tungsten sau lumian naturala, care intra pe fereastra? Pe masura ce veti intelege limbajul luminii, aceste nelamuriri nu vor mai reprezenta obstacole, ci instrumente creative pentru punerea in valoare a propriei viziuni.


Despre Michael Freeman
Fac fotografie de o viata si, ca orice profesionist, imi dau silinta sa-mi imbunatatesc tehnicile si ideile. Imi face placere sa impartasesc cunostintele cu altii, pentru ca iubesc fotografia si doresc sa o iubeasca si altii si sa o faca bine. Asta presupune intelegerea motivului pentru care fotografii buni impresioneaza si a locului in care se incadreaza ei in istoria acestei arte.
Aceasta serie de carti este inspirata din structura unui curs universitar si de avantajele invatarii impreuna. Vom incepe prin a preda cunostintele de baza printr-un curs preliminar, apoi vom continua in zone mai specializate - la fel cum studentul face un curs obligatoriu in primul an, dupa care continua sa studieze materii alese de el insusi.


michael_freeman.jpg

Michael Freeman


Scopul acestor carti nu este numai sa instruiasca si sa educe, dar si sa motiveze si sa inspire. In acest scop multe dintre subiecte vor fi insotite de o provocare: de a fotografia o anumita scena intr-un anumit mod, demonstrind si exersind abilitatile dobinadite in capitolele precedente. In continuare, prezentam lucrarilor mai multor studenti, care au raspuns la aceste provocari. O data cu discutiile lor si cu analiza mea asupra acestor lucrari, speram sa facem materialul mai abordabil si mai realizabil.


Tie, cititorului, aceasta serie iti va oferi, sper, o pregatire temeinica in arta fotografica, ce iti va permite nu doar sa faci fotografii mai bune, ci sa dobandesti cunostinte profunde pe care le au profesionistii, toate obtinute prin exercitii care sunt amuzante dar si instructive.

 


* * *

 


Lucrarea "Lumini si Iluminarea" face parte din colectia "Scoala de fotografie" ce cuprinde patru volume:
- Lumina si iluminarea,
- Editarea digitala,
- Expunerea,
- Compozitia.

Cele patru volume pot fi achizitionate de la editura Litera.

 


Avram Tudor
martie 2015
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate