Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Phil Stern

Phil Stern s-a nascut in 3 septembrie 1919 la Philadelphia (SUA). Dupa cativa ani familia Stern se muta la New York.


Incepe sa fotografieze cu un aparat Kodak, daruit de mama sa.


Phill_Stern_8.jpg


Isi incepe cariera fotografica la varsta de 18 ani, in 1937, cand publica o serie de fotografii despre minerii de carbune din Harlan (Kentucky). In acelasi an se angajeaza fotograf la revista "Police Gazette" in New York.


In 1939 devine fotograf al revistei "Friday" si fotografiaza evenimente pe Coasta de Est a SUA.


Phill_Stern_4.jpg


In 1941 se muta la Los Angeles si fotografiaza evenimente de pe Coasta de Vest. De asemenea abordeaza evenimentele de la Hollywood. Colaboreaza cu revistele Life, Look, Colliers si cu alte ziare si reviste.


In 1942 se inroleaza voluntar in armata ca fotograf de front pentru revista "Darby`s Rangers". Este grav ranit in Africa de Nord.


Phill_Stern_1.jpg

Invazia Siciliei


In 1943 revine ca fotograf de front si fotografiaza invazia Siciliei pentru ziarul armatei Stars and Stripes. Datorita riscurilor pe care si le asuma in timpul luptelor pe linia frontului, dar si a unor complicatii ale ranilor suferite in Tunisia, este demobilizat si trimis acasa, in SUA.


Phill_Stern_2.jpg

Invazia Siciliei


In 1944, impreuna cu John Hersey, publica un eseu fotografic despre repatrierea ostasilor din trupele Darby`s Rangers.


In 1945 publica mai multe fotografii in revista Life si colaboreaza in mai multe filmari cu studiourile Hollywood. Multe din fotografiile sale au fost reproduse in "Life: The First Decade, 1936-1945," alaturi de fotografii de Margaret Bourke-White, Ansel Adams, Berenice Abbott, Walker Evans si altii.


Phill_Stern_5.jpg

Fotografie de coperta


Devine prieten apropiat cu John Whyne, in ciuda opiniilor politice radical diferite dintre cei doi. Stern il desemna pe Whyne "fascist neandertalian" iar Whyne ii spunea lui Stern: "bolsevic aruncator de bombe".


In 1955 este ranit usor de James Dean care a trecut cu motocicleta pe "rosu", dar cei doi se impaca la o cafenea si devin apoi buni prieteni. Stern realizeaza mai multe fotografii cu rebelul actor.


Phill_Stern_3.jpg

James Dean


In ianuarie 1961 devine fotograful oficial al presedintelui J.F. Kenedy.


In anii 60 si 70 participa la filmarea a numeroase filme in Europa, Africa si America de Sud. In aceasta perioada fotografiaza frecvent pe Franck Sinatra si grupul acestuia, Rat Pack.


Phill_Stern_6.jpg

Count Basie - coperta de album audio


In 1967 participa la Festivalul Filmului de la Moscova, ca delegat al Studiourilor Hollywood.


In 1976 publica un eseu fotografic despre teatrul Balshoi din Moscova.


In anii urmatori realizeaza mai multe fotografii pentru copertile albumelor discografice de jazz, printre care Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie si altii.


In 2001 a donat fotografiile sale cu starurile holywoodiene (cateva mii de negative si diapozitive) catre Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Printre cei fotografiati se afla: Judy Garland, Robert Mitchum, Montgomery Clift, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Alfred Hitchcock, Orson Welles, Marlene Dietrich, Count Basie, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughn, Stan Getz, Oscar Peterson, Lester Young, Jane Russell, Jean Simmons si altii.


Phill_Stern_7.jpg

Ella and Louis - coperta de album audio


In 2003 este premiat pentru "Outstanding Achievement in Still for Motion Pictures"


In 2008 este distins cu "Sony World Photography Legacy Award".


In 2008 este premiat cu "Beverly Hills Film Festival Living Legends Award".


Se stinge din viata in 13 decembrie 2014.


* * *


In privinta fotografiilor de pe fronturile Celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Herbert Mitgang, jurnalist la revista armatei Stars and Stripes arata: "fotografiile sale de razboi sunt unele dintre cele mai semnificative, din orice razboi, al Doilea, dinainte sau de dupa".


Stern marturisea: "n-am fost niciodata interesat de fotografia glamour, doar de lacrimile si agonia din spatele ei." A fotografiat un Humphrey Bogart imbatranit, un James Dean ascuns in spatele puloverului, un John Wayne in slip de baie si papuci de plaja, sau pe Marilyn Monroe gravida (o sarcina care nu a fost dusa pana la termen).


Stern nu se considera artist: "Eu nu sunt Matisse. Doar incerc sa realizez fotografii asemanatoare cu picturile sale."


Fotografiile sale redau starurile hollywoodiene intr-o atmosfera reala, nefardata si ne-idealizata. Stern marturiseste mai tarziu, revistei Life: "Eu eram ca un instalator, venit sa repare chiuveta, si pe care proprietarii nu-l mai revedeau ulterior. Nici nu ma bagau in seama." Fotografiile sale erau realizate in special "in spatele scenei" si erau autentice.


Stern credea despre succesul obtinut: pentru ca a fost in locul potrivit, la momentul potrivit. De altfel, asa a si fost ranit in Cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand urmarea lupta dintre tancurile Aliatilor si ale germanilor. La fel, fotografiile realizate dupa zile intregi de urmarire a lui J.F. Kenedy, Sinatra, James Dean, Marilyn Monroe si altii.


Stern a realizat fotografii in timpul filmarilor si pentru afise de filme in peste 200 productii cinematografice. Fotografiile sale au fost expuse in numeroase expozitii si au fost publicate in mai multe albume, printre care "Phil Stern`s Hollywood: Photographs, 1940-1979" (1993), "Phil Stern: A Life`s Work" (2003) si altele.


Stern se destainue catre revista Discover Hollywood: "Am cautat toata viata fotografia perfecta; am stiut ce este, dar nu am putut-o realiza; realizati-o dvs., eu nu am izbutit."
Fotografiile sale, la prima vedere, par instantanee; la a doua privire insa, privitorul identifica mici gesturi ce par urmarite si pandite cu mare atentie.

 


Galeria de imagini...

 


Saptesprezece decenii de fotografie - >

 © Marian Gadea
Decembrie, 2014,
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate