Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Leica 100 ani de istorie in fotografie

La inceputul secolului trecut, fotografii aveau de carat cantitati importante de echipament cand se deplasau in locatie pentru fotografii de peisaj.


Ernst_Leitz_I.jpg

Ernst Leitz I


Osacar Barnack, angajat la Zeiss a analizat posibilitatea de a obtine negative mici si, ulterior, in laborator, negativul sa fie marit pentru a obtine fotografii in format mai mare, inca din 1912. Barnack utilizat filmul cinematografic deja aflat in uz, dar, in loc sa utilizeze filmul pe verticala, cu cadre de 24 x 18 mm, a utilizat filmul pe orizontala, cu cadre de suprafata dubla, adica 24 x 36 mm.


Oskar_Barnack.jpg

Oskar Barnack


In acea perioada, un cercetator angajat la firma Leitz, Max Berek a studiat si proiectat un obiectiv adaptat formatului 24 x 36 mm, cu un unghi de cuprindere similar cu cel al ochiului uman: 50 mm f:3,5.


Ernst Leitz II, patronul fimei Leitz, ce producea in acea perioada microscoape, binocluri si lunete pentru pustile de vanatoare, il angajeaza pe Barnack, care, in colaborare cu Berek realizeaza prototipul camerei in format mic. Ernst Leitz II continua o afacere de familie, mostenita de la tatal sau, firma infiintata de Carl Kellner in 1848.


Ernst_Leitz_II.jpg

Ernst Leitz II


In 1923 cei doi asambleaza 31 exemplare de proba din noul model de camera, numit provizoriu Barnacks Apperatus sau Ur-Leica. In zilele noastre au supravietuit 11 exemplare; exemplarul cu numarul de serie 116 (aparatele nu aveau nume, doar numar de serie, incepind cu 101) a fost vandut in 2012 la WestLicht Photographic Auction din Vienna pentru suma de 2,1 milioane Euro.


Ur_Leica.jpg

Ur-Leica


In 1925 este depus patentul si lansat Leica Model A (sau Leica 1) la Targul de Primavara de la Leipzig. Primele modele aveau obiectivul ne-interschimbabil proiectat de Berek, botezat Elmax (dupa cainele lui Berek din acea vreme) apoi au fost dotate cu obiective Hektor (probabil alt caine al lui Berek).


In 1926 Leitz vanduse 2.000 exemplare Leica I.


In 1932 este lansat modelul Leica II. Sase luni mai tarziu, in Uniunea Sovietica se lanseaza o copie identica, botezata FED.


Leica_II.jpg

Leica II


In 1935 departamenul de productie al camerelor foto Leica devine cel mai profitabil departament al companiei Leitz.


In 1937 este publicat albumul "Das Farbige Leica Buch", realizat de fotograful Anton F. Baumann, prima lucrare ce cuprindea fotografii color realizate cu film ingust.


In timpul Celui De-Al Doilea Razboi Mondial, familia Leitz decide deschiderea unei fabrici in Franta ocupata (Saar), datorita necesitatii productiei pentru razboi a fabricii din Wetzlar. Initial aici erau aplicate straturi antireflex pe lentile, apoi au fost produse camere cinematografice Bolex si chiar camere foto cu inscriptia "Monte en Saar".


In 1946 este produsa camera Leica cu numarul 400.000.


In 1948 este patentata montura M de catre Hugo Wehrenpfennig.


In 1949 este infiintat laboratorul Leitz Glass Research Laboratory, unde se cerceteaza 50.000 formule de sticle optice si se dezvolta 35 obiective, printre care Noctilux si Summilux.


Leica_M2.jpg

Leica M2


In 1952, dupa o cercetare aprofundata a pietei, desfasurata de o echipa condusa de Dr. Ernst Leitz III, este inaugurata o unitate de productie in Ontario, Canada. America de Nord asigura atunci, ca si acum, cea mai mare parte din vanzari, dar SUA avea atunci reguli foarte restrictive privind infiintarea de fabrici de catre germani. Initial, fabrica din Canada se ocupa de asamblarea obiectivelor, ulterior a fost adaugat un departament de proiectare a obiectivelor, care acum are reputatia de a fi unul dintre cele mai bune din lume. Aici, Walter Mandler a proiectat si realizat obiectivul Noctilux 50 mm f:1,0. Divizia canadiana a realizat contracte civile si militare cu peste 300 companii din America de Nord. Ca urmare a unor proiecte militare, a fost realizat pentru piata teleobiectivul 180 mm f:3,4 Apo Telyt-R, considerat unul dintre cele mai bune din clasa lui. De asemenea, aceasta divizie a realizat obiective destinate sa lucreze in mediul subacvatic, fara carcase de protectie, ci in contact direct cu apa salina. Pentru probe, Leitz Canada a construit un bazin care se umplea cu apa salina la concentratia corespunzatoare diverselor oceane de pe glob.


Leica_M3.jpg

Leica M3


In 1953 este introdus modelul Leica M3 (cod IGEMO).


In acea perioada, Leitz era condusa de cei trei Walter: Walter Bauer, fabricatie, Walter Kluck, marketing si Walter Mandler, cercetare - dezvoltare.


In 1970 Leitz Canada a fost premiat pentru realizarea unui sistem de camere IMAX (cu film de 70 mm), cu care, in 1987 Steven Spielberg a realizat filmul Empire of the Sun, nominalizat pentru Oscar pentru imagine.


Din 1978 Leitz Canada incepe sa produca si camere foto; primul model fiind Leica M4-2, un model identic cu M4 dar caruia i se putea adapta un motor de derulare al filmului; in 1981 a fost realizat modelul Leica M4-P.


In 1956 Ernst Leitz II moare, iar afacerea este preluata de fiul sau Ernst Leitz III.

 


Pagina urmatoare - >

 

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate