Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum sa profitam de un workshop foto

Participarea la un workshop de fotografie este, in principiu, solutia rezolvarii unei nevoi punctuale: dorim sa invatam ceva repede si bine. Alegem de la cine si abia asteptam sa inceapa. Aparent totul e in regula, programul suna bine, trainerul si colegii sunt super totusi, dupa workshop problema persista, nu suntem acolo unde ne imaginam, inca nu suntem capabili sa facem ceea ce ne-am propus. Sa fi ales gresit? Sa mergem si al altul, poate avem mai mult noroc? Sigur, nu! De cele mai multe ori aceste probleme sunt generate de interesul pe care il acordam acelui workshop, sau mai bine zis, de lipsa de interes.


Petrisor_Iordan_workshop_1.jpg


Traim cu speranta ca acea intalnire ne va schimba radical, ca o sa sa intelegem procedura si o sa obtinem rezultate similare cu cel cere ne invata. Uneori se petrece asa, de cele mai multe ori, insa, nu, unii castiga ceva concret, altii pierd timpul, crezand ca asta e drumul pentru a progresa. In fapt cei care castiga sunt cei care stiu ce anume vor de la acel workshop, probleme specifice, nicioadata totul. Ei sunt cei care s-au gandit la workshop inainte; e si normal sa fie asa, la incepatori intrebarile apar abia dupa ce inteleg despre ce e vorba, adica la un timp dupa ce s-a incheiat workshop-ul.


Petrisor_Iordan_workshop_2.jpg


Pentru a profita cu adevarat de un workshop trebuie sa ne pregatim, cu atat mai mult cand avem de-a face cu o diferenta valorica mare intre noi si trainer, iar subiectul anuntat nu ne este bine cunoscut; trebuie sa ne pregatim sa intelegem, atat conceptual cat si tehnic, sa putem fi capabili sa sesizam problemele esentiale si nuantele. Ascultarea unui discurs si prezenta ca martor la un experiment nu ne invata prea multe, ci doar ne face sa petrecem timpul intr-o ambianta placuta. Pentru cine vrea sa invete, scopul e participarea activa, intelegerea diferentei intre cum facem noi si cum face el, capacitatea de a recunoaste detaliile din abordare si a distinge prin intermediul lor acel fel special in care se obtine rezultatul. Pe la toate prezentarile exista proceduri care implinesc spectacolul si detalii foarte importante care trec neobservate.


Petrisor_Iordan_workshop_3.jpg


Privind din aceasta perspectiva, este evident ca trebuie sa avem grija ca workshop-ul sa corespunda, pe cat posibil, nu numai sferei noastre de interes, ci, mai ales, nivelului de cunostinte avut in acel moment; unul prea elementar nu ne va folosi, altul prea avansat ne va face sa pierdem unele informatii, fiind concentrati pe partile importante; poate unul care se situeza undeva deasupra nivelului nostru ne va stimula indeajuns ca sa putem aplica in mod concret cele invatate.


Petrisor_Iordan_workshop_4.jpg


Uneori, poate, scopul nostru nici macar n-ar trebui sa fie acela de a veni acasa cu fotografii frumoase ci de a intelege si a invata cum se fac acestea. Ganditi-va la situatia in care cineva va creeaza intreaga conjunctura pentru a obtine o fotografie, va fi acea fotografie a voastra sau a lui? Vreti sa mergeti acasa cu astfel de fotografii in aparat, sau sa stiti cum se face acel tip de fotografie, chiar daca nu perfect inca? Poate ar fi bine sa incercam si noi sa obtinem acelasi lucru inainte, o sa ne dam astfel seama ce nu stim, ce nu merge, si asa ne lamurim de ce mergem la workshop si ce anume trebuie sa invatam.


Petrisor_Iordan_workshop_5.jpg


Apoi, acolo, asistati fiind, ne vom concentra pe acele trepte pe care nu le putem trece singuri. E bine sa avem cu noi lista cu neclaritatile care ne-au impiedicat sa realizam singuri acele fotografii; cu cat invatam mai mult inainte, cu atat intelegem mai mult la lectie. Ganditi-va la diferenta intre a intelege, a face si a reusi. Probabil ca etapa dedicata workshop-ului trebuie sa fie cea de a reusi, daca ne ocupam inainte de intelegere si exercitii.


Petrisor_Iordan_workshop_6.jpg


Un workshop implica o acumulare intensiva de informatie intr-un timp scurt, un maraton al demonstratiilor si al explicatiilor, pentru care, de obicei, nu avem timpul necesar a le absorbi si sedimenta. In final, o sa ne aducem aminte ce ne-a impresionat mai tare sau ce asteptam mai mult sa aflam, dar multe alte informatii pe care atunci nu le consideram importante, o sa le pierdem. Cel mai bine ar fi sa notam ce e nou, ce nu stiam, ce e interesant, cat mai mult, indiferent de nivel si importanta. Cu siguranta va veni timpul cand o sa avem nevoie de acele lucruri. E bine sa fim realisti, sa invatam cate putin dar bine.

 © Petrisor Iordan
www.cursfoto.ro
noiembrie, 2013.
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Razvan C - 11 Nov 2013, ora 13:19
Un articol plin de adevar! Munca, perseverenta si capacitatea de a invata sa invatam cu siguranta intr-un final vor da roade, cu pasi mici dar siguri. Felicitari Petre!

Petrisor Iordan - 19 Nov 2013, ora 10:23
Multumesc Razvan !

Mihai Radulescu - 19 Nov 2013, ora 11:12
Ar mai fi demn de mentionat si faptul ca trebuie sa incepem sa filtram workshopurile dupa calitatea trainerului, care (mai ales la noi) variaza enorm. Eu am inceput sa studiez mai intai portofoliul trainerului, sa il urmaresc pe retele sociale si sa caut feedback lasat de cursanti anteriori, pentru ca de prea multe ori s-a intamplat sa fiu pus fata in fata cu un amator care a descoperit o metoda lucrativa de a mai strange niste bani fara prea mult efort... din pacate

Petrisor Iordan - 21 Nov 2013, ora 13:08
Asta e o problema importanta, si fiecare ar trebui sa aiba in vedere cum alege.

mihai moiceanu - 24 Nov 2013, ora 22:07
Un alt criteriu de alegere a trainerului este si activitatea profesionala alta decat workshopurile. Ce mai stie sa faca fotograful respectiv, cat de calificat este in zona profesionala atunci cand clientii sunt alti profesionisti care stiu ce vor de la fotograf.

dan dimescu - 25 Dec 2013, ora 00:26
Sper sa nu supar pe nimeni, dar nu poti fi lector atata timp cat galeria ta de fotografii este in cel mai bun caz mediocra. Problema este ca elevii sunt incepatori si nu par sa isi dea seama de asta. Sunt mai atrasi de preturi decat de profesionalismul lectorului. In cazul de fata, nu pun la indoiala capacitatea pedagogica a instructorului si doar profesionalismul sau ca fotograf.

Petrisor Iordan - 28 Dec 2013, ora 23:27
Criteriile de alegere ale unui workshop pot fi cu siguranta subiectul unui alt articol. Daca insa ar trebui sa le ierarhizez, as incepe cu educatia; ea se reflecta in modul cum vorbim, cum prelucram, cum selectam, in tot.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 14 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 14 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate