Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Lothar Wolleh

Lothar Wolleh s-a nascut la 20 ianuarie 1930 la Berlin. Si-a petrecut copilaria intr-o Germanie ravasita de nazism si apoi devastata de razboi si de armatele de ocupatie.


Intre 1946 si 1948 studiaza pictura "concreta" la Hochschule fur angewandte Kunst, in Berlin.


In 1950 este acuzat de spionaj in favoarea SUA si condamnat la 15 ani de munca fortata in Siberia (Workuta).


Lothar_Wolleh_Autoportret_2.jpg

Autoportret


In urma vizitei cancelarului Germaniei, Adenauer, la Moscova, toti prizonierii de razboi sunt eliberati, inclusiv Wolleh. Este inclus intr-un program de recuperare si reabilitare a tinerilor afectati de razboi.


In perioada 1956 - 1957 studiaza fotografie, grafica si moda in Berlinul de Vest.


In 1958 face o calatorie pe insula Gotland (Suedia), unde ramane impresionat si marcat toata viata de peisaje si oameni.


Lothar_Wolleh_Autoportret_1.jpg

Autoportret


Intre 1959 si 1961 studiaza la Folkwang Scool, la clasa lui Otto Steinert, fotografie si design.


In perioada 1962 - 1979 este fotograf freelancer in Dusseldorf. Realizeaza fotografie comerciala si publicitara, printre clientii sai inscriindu-se Deutsche Bundesbahn si Volkswagen. Realizeaza portretele ale unor pictori, sculptori si actori, personalitati ale vremii, printre care Georg Baselitz, Joseph Beuys, Dieter Roth, Jean Tinguely, Rene Magritte, Gunther Uecker, Gerhard Richter, Edward Kienholz, Otto Piene. Aduna in colectia sa 109 portrete.


In 1965 publica primul album de fotografii "Das Konzil", la Stuttgart, referitor la Al Doilea Consiliu al Vaticanului. Impreuna cu Emil Schmitz realizeaza documentarul Das Konzil, II Vatikanisches Konzil.


Lothar_Wolleh_coperta_The_Council.jpg

Albumul The Council


Lothar_Wolleh_prezentare_Papa.jpg

Lothar Wolleh prezinta Papei albumul The Council


In 1970 renunta la fotografia comerciala si se concentreaza exclusiv pe proiectele sale. Publica un al doilea album foto "UdSSR" (URSS).


In 1970 publica "Uecker Monographie", despre Gunther Uecker, artist cu care era foarte bun prieten si cu care a intreprins numeroase proiecte.


1972 Publica "Art Scene Dusseldorf", la Stuttgart.


Lothar_Wolleh_Art_Scene_Duesseldorf.jpg

Art Scene Dusseldorf


Incepind cu 1973 apar primele trei volume din "Unterwasserbuch" (Underwater book) realizat impreuna cu Josef Beuys. Datorita unor dificultati tehnice, restul fotografiilor a fost publicat ulterior, sub numele "3ton-edition".


In 1975 documenteaza celebrarea Anului Sfant 1975, iar fotografiile le publica in albumul "Apostolorum Limina".


In perioada 1977 - 1979 intreprinde cateva calatorii in Polonia, pentru a documenta proiectele "The Black Madonna of Tschenstochau" si "The Wawel castle".


Lothar_Wolleh_Man_Ray.jpg

Man Ray


In 1978 realizeaza fotografiile pentru volumul "Ludwig van Beethovens Leonore, Idee einer Oper" (Ludwig van Beethoven`s Leonore, Idea of an opera) cu text de Gunther Uecker.


1979 Realizeaza fotografiile pentru lucrarea "Zum Zeichen der Schrift oder Sprachlosigkeit", de Gunther Uecker.


Inceteza din viata la Londra, in 28 septembrie 1979 si este inmormantat, la cerea sa expresa, la Gotland (Suedia).


* * *


Wolleh a fotografiat majoritatea operelor sale cu Hasselblad, cu imaginile finale in format patrat, deseori incorporind si o rama neagra, ca marturie ca fotografiile nu au fost manipulate in laborator. Compozitia este deseori simetrica. Portretele artistilor, realizate de Wolleh, erau rezultatul unei profunde intelegeri a operei subiectului fotografiat, dar si personalitatii acestuia. Fiecare cadru era amanuntit elaborat, inainte de declansare, iar chiar si cel mai mic detaliu trebuia sa aiba o semnificatie. Artistul a inceput sa colectioneze opere ale subiectelor sale iar, la sedinta foto, acestea apareau frecvent in cadru. In opinia lui Wolleh, includerea operelor realizate de personajul ilustrat in portret, le facea pe ambele nemuritoare.


Artistul isi elabora amanuntit cadrele, mai intai in imaginatie, apoi aranja decorul de studio in asa fel incat sa devina o copie cat mai perfecta a tabloului imaginat. Wolleh recurgea la elemente care sugerau forte supranaturale, legende, basme, locuri exotice, etc., si nu precupetea nici un efort pentru a-si transpune ideile in studio; in opinia sa, nimic nu era imposibil. Elementele fantastice, impletite cu cele obisnuite, mundane, creau o impresie de real, sau cel putin, de posibil.


Lothar_Wolleh_Patriarh.jpg

Patriarhul Ortodox


Lothar Wolleh a fost foarte bun prieten cu artisti din alte domenii, precum sculptorul Gunther Uecker sau actorul, graficianul si teoreticianul de arta Joseph Beuys, impreuna cu care a realizat multe proiecte comune.


Lothar Wolleh a fost interesat sa fotografieze oameni si carierele lor. In anii `70 a realizat proiectul sub eticheta "Men of the German Economy" despre Peter von Siemens, Josef Neckermann, sau Rudolf Leiding (VW). De asemenea, a realizat doua albume foto la Vatican, si a fotografiat muncitori din Germania, Spania sau Elvetia.


"Lothar Wolleh a fost o figura complexa, cu o personalitate complicata si cu un temperament care oscila frecvent intre extaz si disperare. Oricine venea in contact cu acesta isi dadea seama imediat ca era neobisnuit, unic. Navalea in scena ca un fulger, incarca atmosfera cu entuziasm si creativitate, dupa care disparea. Era un visator, un excentric un idealist, un utopic, niciodata multumit, dar extraordinar de inventiv. Posedat de ideile din imaginatia sa, era suficient de naiv sa creada in ele, dar suficient de puternic ca sa le puna in aplicare, ca pe niste pietricele in mozaicul creatiei sale" (Heiner Stachelhaus).


Lothar_Wolleh_Rene_Magritte.jpg

Rene Magritte


Expozitii:
1979 Die Kunstlerportrats, (Portraits of artists) Museum Sztuki, Lodz, Polen
1980 Lothar Wolleh Kunstlerbildnisse - Kunstobjekte - Photographien, (Portraits - Parts of Art - Photographies) Kunstverein fur die Rheinlande und Westfalen Dusseldorf, Kunsthalle,
1995 Lothar Wolleh Kunstlerbildnisse - Photographien, Kunst-Museum Ahlen
1998 Kunstlerportrats, Gemeinschaftsausstellung mit Arbeiten von Kurt Blum, Dennis Hopper, Benjamin Katz, Stefan Moses, Arnold Newman, Man Ray, Rolf Schroeter, Lothar Wolleh, unter dem Motto "Kunst der Fotografie fur die Vereinte", Munchen,
1999 - 2000 Ansichten vom Kunstler, mit Arbeiten von Stefan Moses, Robert Hausser, Joseph G. Rittenberger, Manfred Leve, Franz Hubmann, Ute Klophaus, Regina Schmeken, Benjamin Katz, Lothar Wolleh, Wanderausstellung mit den Stationen
2007 Retrospectiva Lothar Wolleh - Eine Wiederentdeckung: Fotografien 1959 bis 1979 (Lothar Wolleh - A Rediscovery: Photographs 1959 to 1979)


Albume:
1965 The Council: The Second Vatican Council; Chr. Belser Verlag
1970 UdSSR. Der Sowjetstaat und seine Menschen. (USSR: The Soviet State and its people); Chr. Belser Verlag
1971 Gunther Uecker / Lothar Wolleh: Nagelbuch; Verlag Galerie Der Spiegel, Koln
1972 Lothar Wolleh: Art Scene Dusseldorf 1; Chr. Belser Verlag
1973 Das Unterwasserbuch (The Underwater Book, together with Joseph Beuys.)
1975 Lothar Wolleh: Apostolorum Limina; Arcade Verlag, Arcade Verlag
1978 Gunther Uecker: Ludwig van Beethovens Leonore. Idee einer Oper; Belser Verlag

 Galeria de imagini ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 
© Marian Gadea
iulie, 2012
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

mihai moiceanu - 08 Jul 2012, ora 20:53
excelente fotografii. atentie unele sunt incarcate de doua ori :)

Calin-Stefan Ragalie - 08 Jul 2012, ora 22:42
Multumim de semnalare, am remediat.

Ancuta T. - 09 Jul 2012, ora 20:56
Multumesc pentru prezenare. Stiam fotografia cu Rene Magritte, dar nu si despre autorul ei.

Emilian Ionescu - 07 Oct 2012, ora 20:12
Perfect! Multumiri...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 11 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 11 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate