Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Sa intelegem critica cu Alain Briot

Partea a treia - despre perseverenta

 

"Nu fii critic de arta, fii pictor! Acolo vei gasi salvarea" Paul Cezane.

 

1. Nu va dati batut.
Scopul primelor doua parti a fost de a intelege criticile si de a gasi mijloace eficiente de a raspunde acestora. In partea a treia vom discuta despre perseverenta. De ce despre perseverenta? Pentru ca o consecinta nedorita dar foarte frecventa a criticilor negative este descurajarea fotografului.

E nevoie de mult timp si de mult efort pentru a crea fotografie de calitate. Cand am inceput sa fotografiez, rezultatele pe care le obtineam erau mult mai slabe decat cele pe care le obtin azi. De fapt, primele mele fotografii erau dezamagitoare, chiar daca aveam sperante mari inainte de a vedea negativele developate. Dupa ce vedeam negativele developate, imi dadeam seama ca aveam de parcurs un drum inca foarte lung.

Doar dupa mult sudiu si multa practica, am avut primele rezultate satisfacatoare. Dar, iarasi, satisfactia mea palea cand deschideam vre-un album fotografic al unuia dintre fotografii pe care ii apreciam. Atunci imi dadeam seama ca mai am inca de invatat. Pentru mult timp, fotografia nu mi-a adus satisfactii, dar mi-am spus mereu ca trebuie sa continui sa invat si sa experimentez, pentru a putea spera sa obtin rezultate similare cu ale fotografilor pe care ii admiram.

Chiar daca acum obtin unele fotografii de care sunt mandru, acestea sunt rezultatul unor eforturi indelungate. Chiar daca acum sunt multumit de imaginile mele, sunt convins ca nu stiu totul in fotografie si, de asemenea, ca modul in care eu fac fotografie, nu este singurul posibil. Continui sa studiez imaginile altor fotografi si sa practic fotografia permanent, deoarece studiul, practica si perseverenta, sunt esentiale pentru succes.

Inca de la primele imagini expuse, am fost criticat, si de fapt si acum primesc critici. Nu se opresc nicidoata, insa, cu timpul, am invatat cum sa le fac fata. Am invatat sa nu renunt niciodata, indiferent de cat de dificile erau obstacolele cu care aveam sa ma confrunt. Am observat ca, atunci cand ne bate gandul sa abandonam, suntem, de obicei mai aproape de scopul urmarit decat am putea crede. Deseori atunci ne aflam inaintea ultimului hop care trebuie sa-l mai sarim, e drept, deseori cel mai dificil. Si, daca reusim, rasplata va depasi cu mult eforturile necesare pentru a ajunge la liman.

2. Nu va lasati paralizati de frica
Am invatat, de asemenea, sa nu las frica sa ma cuprinda. Si asta pentru ca, daca ne e frica, nu mai putem lua decizii rationale. Meditind asupra fricii, am inteles cat este de important sa inteleg de ce anume imi este frica. Am inteles importanta de a devi expert in frica, in special in fricile mele.

Cand, de exemplu, mi-e frica de actiunea "X" ma intreb: "care ar fi raul cel mai mare care mi se poate intampla daca fac X?" Apoi gasesc cele mai corecte raspunsuri si cuantific aceste evaluari. Chiar asa, includ cifre in raspunsurile mele: cati dolari as putea pierde, cate ore sau orice alte pierderi sau riscuri. Cu alte cuvinte, raspund cu fapte, nu cu opinii. Analizez cele mai rele scenarii posibile si le evaluez in cifre, nu in emotii. Urmatoarea intrebare este: "ce mi se intampla daca acest cel mai rau scenariu se indeplineste?" Cel mai adesea, cel mai rau nu este sa-ti fie frica, nici nu e mare lucru! Cel mai rau este cand te expui la riscuri majore, de diferite genuri, in functie de situatie. Incunostintat de cele mai proaste consecinte posibile daca procedati intr-un anume fel, intr-o anumita situatie, puteti intrevedea viitorul.

Ceea ce am invatat din acest excurs privitor la frica, poate fi aplicat si asupra criticii. Daca va e teama ca veti primi critici negative asupra unui nou set de fotografii, intrebati-va care este cea mai dura critica pe care ati putea-o primi si apoi, daca puteti "supravietui". Altfel spus, nu asteptati pana cand aceasta critica devine publica, intrebati-va acum, inaine ca imaginile dvs. sa fie expuse in public, si incercati sa compuneti o reactie.

3. Nu reactionati la furie
"Furia - nu o simt" Imi aduc aminte de aceasta inscriptie, afisata intr-un magazin care cumpara si vindea masini la mana a doua, in Los Angeles, in 1983, cand m-am dus sa vand masina mea. M-a apucat furia cand am auzit pretul prea mic pe care mi-l propunea patronul si atunci am vazut inscriptia si am inteles de ce era pusa acolo. Probabil ca multi clienti au simtit la fel ca mine. Acea inscriptie m-a facut sa ma simt ceva mai bine, pentru ca mi-am dat seama ca nu numai eu am fost adus in acea stare. De asemenea, m-a ajutat sa inchei afacerea pentru ca masina mea probabil ca nici nu facea cu mult mai mult decat imi oferise patronul.

Pentru multa vreme m-am tot intrebat ce sa insemne acel "nu o simt". Cu timpul am inteles sensul acelei propozitii. Indiferent ce vinzi, o masina la mana a doua si obtii un pret de nimic, sau cineva iti critica atat de negativ lucrarile incat crezi ca exagereaza, totdeauna poti sa spui Nu! Nu trebuie sa accepti un comentariu insultator, sau o critica pe care o crezi exagerata. Pur si simplu, poti sa refuzi sa fii de acord cu ceea ce consideri inacceptabil. Daca vei face asa, nu vei fi furios. Pe de alta parte, daca accepti schimbul sau critica, o accepti cu bunavointa. Nici acum nu e cazul sa te infurii, pentru ca sta sub controlul tau: accepti sau refuzi.

Deseori furia apare atunci cand credem ca nu controlam o situatie in care credem ca ne aflam in dificultate. Si, intr-adevar, nu putem controla ce vor face sau ne vor intreba oamenii cu care interactionam intr-o situatie data, dar detinem controlul asupra modului in care noi insisi vom reactiona la solicitarile lor. Nu trebuie neaparat sa fim de acord cu ei si nu trebuie sa le satifacem neconditionat solicitarile.

Daca intervine furia, mai bine refuzam acea situatie. Nu ajuta cu nimic cand raspundem furiosi la criticile negative. Este mai bine sa ajutati, nu neaparat sa dovediti ca aveti dreptate. Ca urmare, in loc sa va infuriati, incercati una dintre propunerile pe care vi le prezint mai departe. Asadar, modul in care veti reactiona este decizia dvs.

critica_3_a.jpg

Dawn, Mono Lake, California

4. Deprimarea
Indiferent de reactia individuala, consecinta unor critici nemeritat de negative este, deseori, deprimarea. Majoritatea artistilor se confrunta cu deprimarea. Unii poate mai mult, altii mai putin. Exista insa remedii pentru deprimare. Mai devreme aminteam despre importanta de a fi recunoscator criticilor care va apreciaza. Un alt remediu este actiunea. Deprimarea produce delasare sau inactiune. Inlocuind inactiunea cu actiunea, indepartati unul dintre principalii factori care conduce la deprimare. Procedati asa cat mai des si veti reusi!

Succesul surade doar acelora care incearca. Incercarea este un proces in care fiecare pas conteaza. Uneori, pe drumul nostru, mergem la pas, cateodata alergam iar alteori deabia punem un pas inaintea celuilalt, incet, dureros poate, dar, ca pe furtuna, daca punem un pas inaintea altuia, chiar daca nu stim precis incotro ne indreptam, totusi arata ca suntem hotarati sa mergem inainte. Intre timp, furtuna inceteaza, ceata dispare si observam ca am inaintat mai mult decat am fi crezut. Pasii nostrii, oricat de putini, de rari sau de anevoiosi, ne-au condus inainte. Si mai important: pasii acestia, chiar si rari, ne-au permis sa trecem peste obstacolele cu care ne-am confruntat.

5. Solicitati ajutor daca aveti nevoie
Tragandu-ne, singuri, in sus, de bretele, rareori ne ajuta sa ne ridicam. Asa cun nu putem repara o pana de cauciuc cu un dop de lemn, tot asa nu putem face cercetari psihologice studiind benzile desenate din reviste. Desi ocazional ar putea sa mearga, pe termen lung acestea sunt metode ineficiente.

O solutie mult mai buna ar fi sa solicitam ajutor de la un expert. In situatii de criza, avem tendinta de a reactiona emotional si de a gasi solutii rapide care, de multe ori, sunt eficiente doar pentru o scurta perioada de timp. Un expert, in schimb, abordeaza situatia rational si obiectiv si ofera rezolvari pe termen lung, in baza cunostintelor sale aprofundate in domeniul sau. Putem si noi invata pentru a deveni expert intr-un domeniu. Putem invata sa construim un automobil, un vapor sau o casa. Dar simplul fapt ca putem invata cum sa construim ceva nu inseamna ca avem timpul, banii si dorinta de a le face. Intr-o criza nu trebuie sa ne pierdem vremea si sa invatam sa devenim experti, trebuie pur si simplu sa o rezolvam cat mai repede si cat mai eficient. O alta optiune ar fi abandonul, de exemplu sa abandonam un autoturism pentru ca avem pana de cauciuc, sau sa ne descurajam pentru ca nu stim sa facem fata situatiei si deprimarii. Reactia in astfel de situatii tine de personalitatea fiecaruia. Unii incearca sa o rezolve prin propriile puteri, altii cauta ajutor profesionist, iar altii decid sa lase lucrurile balta.

A cauta ajutor la un expert in situatii dificile, pe care nu le putem rezolva singuri, mi se pare cea mai buna abordare

6. Autocompatimirea
Deprimarea, blocajul artistic, a nu avea nimic de spus, a crede ca totul s-a facut deja si alte sentimente asemenea, toate vin din autocompatimire. Autocompatimirea este un drog. Asa cum corpul nostru poate deveni dependent de droguri, asa mintea noastra poate devni dependenta de autocompatimire. Aceasta se intampla daca ne complacem in sentimente de autocompatimire. Autocompatimirea poate anula orice potential intelectual, asa cum drogurile altereaza corpul uman. Autocompatimirea se dezvolta din problemele pe care le generam noi insine; fiecare dintre noi avem cate ceva de spus si nu s-a facut totul pe lume. Intrucat noi insine generam aceste probleme, tot noi suntem cei capabili sa le rezolvam. Cea mai buna abordare pe care am descoperit-o este aceea de a incerca noi drumuri, noi provocari, in loc sa ne lamentam continuu despre trecut. Ce a fost, a fost! Ce va fi, inca nu stim. Exista posibilitatea sa obtinem succese pe noul drum. Dar pentru asta trebuie sa pornim din loc, sa mergem inainte, sa depasim problemele, reale sau imaginare. Trebuie sa actionam, iar actiunea ne va pune in valoare potentialul.

7 Construti-va o platosa impotriva criticilor
Criticile rautacioase vor apare, indiferent de cat de bun fotograf sunteti. Si nu le veti putea raspunde, argumenta sau dezbate pe toate. Vor fi prea multe, iar dvs. aveti lucruri mai importante de facut. Asa incat, cea mai buna solutie este sa construti, metaforic vorbind, o platosa impotriva criticilor rautacioase.

Veti realiza aceasta armura invatind despre numeroasele aspecte ale criticii, despre ce-i indeamna pe oameni sa critice si cum sa procedati cand sunteti criticat. Acestea sunt subiectul insusi al acestei serii de eseuri. Pentru unii dintre dvs. citirea lui poate fi suficienta, pentru altii poate fi nevoie de studiu suplimentar. Indiferent de cat ati studiat, scopul este acelasi: sa fiti pregatit sa reactionati cand sunteti criticat.

Ar fi bine sa actionati, nu sa reactionati, Sau, inca si mai bine, sa nu actionati de loc! Recent am fost apostrofat de un vecin de-al meu. M-am uitat la el si nu am spus nimic. Nu am reactionat in nici un fel la acuzele lui. Deoarece el se astepta la o reactie din partea mea, a fost uimit nepriminind nici una. In acel moment am gandit ca as putea reactiona sau am putea sa ne zgaim unul la altul pentru totdeauna. Fiind vecini, nu am vrut sa creez o situatie negativa. I-am spus doar ca, datorita profesiei mele, mi-am construit o armura impotriva criticilor. Iarasi a fost uimit. Se pare ca el nu avea una.

8. Autorespectul este in interior, nu in exterior
Autorespectul - ce cred eu despre mine si despre munca mea -, este in interior, nu in exterior. Acesta salasluieste in mine, nu in ceilalti. Este ceva controlat de mine, nu de altii. Desi sunt deschis la criticile bine-simtite si prezentate respectuos, imi pastrez dreptul de a le accepta sau de a le refuza. In general, accept criticile, dar sunt si momente in care nu le accept de loc.

De ce? Pentru simplul fapt ca majoritatea criticilor sunt motivate mai degraba de agenda personala a celui care critica, decat de dorinta aceluia ca eu sa-mi imbunatatesc munca. Sub sintagma nevinovata "lumineaza-ma" sau "lamureste-ma", rareori se afla dorinta de a afla aspecte mai greu vizibile ale muncii mele, cat mai degraba dorinta lui de a scoate capul din cutie si de a se face auzit. Unii sunt motivati de furie, resentimente, frustrari generate de criticile rautacioase ale altora la adresa muncii lor. Altii cred ca daca enunta fraze spumoase la adresa unor autori cunoscuti, isi sporest imaginea. Oricare dintre acestia nu au nimic in comun cu mine si nu este nevoie sa-mi afecteze autorespectul.

9 Nimeni nu da cu piciorul intr-un caine mort
Un caine mort este... mort. Nu ne deranjeaza, de sa-l lovim? Cainii in care dam cu piciorul (vorbesc metaforic, n-am lovit nici un caine cand am scris acest eseu), sunt aceia care latra la noi, care ne apuca de pantalon sau, mai rau, ne musca. Acesti caini capata atentia noastra. Acestia nu pot fi ignorati. Ei sunt aceia in care dam cu piciorul. Aceleasi idei se aplica si pentru munca noastra si pentru ce suntem criticati. Doar acele opere care "latra" sunt "lovite", doar operele notabile sunt criticate.

Oamenii reactioneaza la operele noastre deoarece le atrag atentia. Operele noastre, rezoneaza cu o coarda ascunsa din sufletul lor. Induce reactii si uneori ii determina sa ne spuna, personal sau in public, verbal sau in scris, ce simt ei.

Personal consider aceasta reactie ca un succes, deoarece prefer o reactie, chiar si o critica negativa, decat nici o reactie. Faptul ca cineva gaseste de cuviinta sa-mi transmita nemultumirile sale privind lucrarile mele este o dovada ca acela le-a privit, au determinat un efect asupra lui si privitorul a reactionat.

Traim intr-o lume foarte ocupata, in care timpul este foarte pretios. Faptul ca cineva consuma din timpul sau sa-mi critice lucrarile, sa-mi scrie un comentariu sau un email, este o dovada ca operele mele nu l-au lasat rece. Insa, daca raspund sau nu la criticile lui, depinde de mine, asa cum am explicat mai sus; eu decid daca este vorba despre un caine care latra sau despre un caine mort. Desi apreciez feedback-ul, imi pastrez dreptul de a-l considera demn sau nu de raspuns.

10 Nu toate criticile trebuie ignorate
Trebuie avut in vedere ca nu toate criticile negative trebuie ignorate. Unele dintre ele pot fi corecte, chiar daca sunt prezentate intr-o maniera mai bolovanoasa. Chiar daca prima dvs. reactie ar putea fi respingerea lor, merita sa le acordati o a doua sansa si sa vedeti daca ele cuprind elemente de adevar. O astfel de atitudine va poate ajuta sa va imbunatati lucrarile, eventual facind modificari, in conformtiate cu sugestiile criticilor dvs.

11. Optimismul
Optimismul este mai bun decat deprimarea. Optimismul este o stare pozitiva, deprimarea este o stare negativa. In aceasta epoca, cand recesiunea cuprinde numeroase sfere de activitate, multi se simt deprimati. O atitudine optimista va ajuta sa traversati mai usor aceasta perioada.

Optimismul genereaza actiuni, in timp ce pesimismul condce la inactiune. Actiunile dvs. pot oferi solutii pentru problemele cu care va confruntati si va pot spori increderea de sine. Cautarea solutiilor diferitelor probleme si luarea deciziilor sunt suficiente pentru a va mentine motivat. Din contra, lipsa de actiune conduce la stagnare, inclusiv intelectuala.

12. Sa ne mentinem motivati
A sti cum sa ramanem motivati in ceea ce facem este un aspect important al excursului nostru, mai ales daca acesta este unul artistic. Trebuie sa invatam cum sa nu ne demoralizam cand rezultatele noastre nu sunt cele pe care le-am fi asteptat. De asemena, trebuie sa invatam cum sa facem fata criticilor negative. Asa cum am vazut mai sus, este util sa ne construim o armura prin care sa rezistam in timp. Altminteri, vom fi tentati sa renuntam la primul semn ca lucrarile noaste nu sunt general acceptate.

Pe termen lung, obstacolele cu care ne vom confrunta nu sunt doar artistice, tehnice sau financiare. Ele sunt, in aceeasi masura, contrarietati si dezamagiri. Acestea pot apare datorita propriilor noastre actiuni sau pot fi determinate de altii. Cand ne confruntam cu astfel de probleme, unii spun: "merg inainte", altii: "gata, renunt" iar altii "mai vedem".

13. Concluzii
Artistii de succes sunt capabili sa depaseasca criticile negative. Desigur, este dificil de a nu pune la suflet. Cu toate acestea, scopul este de a nu te impiedica in ele si de a nu te bloca in a crea noi lucrari sau in a incerca noi abordari artistice.

Increderea in fortele proprii trebuie sa fie suficient de puternica pentru a depasi orice critici negative ce pot apare pe parcurs. Criticile trebuie clasificate in utile si inutile. Cele inutile trebuie ignorate, iar cele utile luate in considerare si eventual efectuate ajustarile necesare. Totul depinde de dvs., dvs. sunteti calatorul iar drumul pe care mergeti depinde exclusiv de dvs.

Totusi, nu acordati prea mult timp criticilor dvs., altfel acestia se vor crede mai importanti decat merita. Cand primiti critici negative, evaluati daca ele sunt corecte sau incorecte si actionati sau ignorati-le. Procedind astfel, dovediti ca lucrurile sunt sub controlul dvs. Desigur, nu puteti controla ce fac sau spun altii, dar puteti controla ce faceti, ce spuneti sau ce simtiti dvs. insiva.

Este normal sa nu fim cu totii de acord asupra a ceea ce este sau nu este arta. Nu va intimidati daca unii va acuza ca lucrarile dvs. nu sunt artistice; chiar si faptul ca unii le pun sub semnul intrebarii reprezinta o dovada ca sunt.

Aveti in vedere ca, in privinta artei, ficare are o opinie. Asadar, o critica, chiar si negativa, este doar o alta opinie. Aceasta nu trebuie sa ne opreasca din ce ne place sa facem. Deoarece opiniile despre arta sunt de toate genurile, unora le place ce facem noi, altora nu. Oricum, audienta noastra este constituita de cei carora le plac lucarile noastre.

Exista doua lumi radical diferite: lumea creatorilor de arta si lumea criticilor. O anume persoana poate fi creator sau critic. Prima data, cand am realizat acest acest adevar, am fost trist. Ulterior mi-am dat seama ca este o binecuvantare, deoarece nu ma intereseaza critica, interesul meu este sa creez arta.

In concluzie, trebuie sa invatati cum sa raspundeti intrebarilor si criticilor negative. In acest material v-am oferit cateva abordari posibile. Alte raspunsuri puteti afla in materialele mele "Being an Artist", "Being an Artist in Business", "Just say Yes", "The Eye and the Camera", "The Numbering Affair" si altele. De asemenea, puteti gasi sugestii in cartile si workshop-urile mele sau pe site-ul meu.

 

Pentru informatii suplimentare si pentru a procura CD-uri cu materialele publicate de Alain Briot, va rugam sa urmati aceste linkuri:
CD-uri: http://beautiful-landscape.com/Articles-CD.html
Workshop-uri: http://beautiful-landscape.com/Workshop-home.html
Print-uri: http://beautiful-landscape.com/Print-of-the-month-list.html

 

< - Partea a doua

 

 

© Alain Briot
Beaux Arts Photography
E-mail: alain@beautiful-landscape.com

 

Foto-Magazin.ro
ianuarie, 2012
Drepturile asupra acestei traduceri apartin
in exclusivitate Foto-Magazin.ro. Nici o portiune
din acest articol nu poate fi reprodusa fara permisiunea
expresa a redactiei - office@foto-magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Ciprian Dumitrescu - 16 Jan 2012, ora 14:27
Critica nu cricica!!!

Calin-Stefan Ragalie - 16 Jan 2012, ora 15:08
Multumim pentru atentionare, am corectat.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate