Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Plaja din Sfantu Gheorghe - Seturi Marine

Din toate perioadele in care am stat la Sf. Gheorghe, in apropiere de varsarea Dunarii in Marea Neagra, cea mai extinsa a ajuns la patru saptamani. Eram singur acolo si venisem atat pentru linistea pe care o poti gasi in acel loc, daca stii cum, cat si pentru a face unele fotografii pe care le intuiam de dinainte de a ajunge.


Daniel_Munteanu_01.jpg


Duetul Melcilor Spirala
fotografie realizata inainte de rasarit, la malul marii,
intr-o portiune de apa statica


In acele patru saptamani nu am ridicat aparatul de fotografiat inspre mare, nici macar pentru a o curpinde in obiectiv, pentru ca stiam ca rezultatul va fi departe de realitatea simtita, asa ca preferam mai degraba sa ridic capul si sa privesc stolurile de cormorani negri (ce mie imi placeau mai mult decat oricare din pasarile de acolo, poate si decat pescarusii) care din cand in cand treceau pe portiunea de plaja pustie la care ajungeam de doua ori intr-o zi, pe drumul cel mai putin circulat din Sf. Gheorghe, unde mai mult erau caii ce inca nu te lasau sa-i atingi si vacile lenese ce zaceau cu orele in palcurile dese de flori mici si aspre.


Daniel_Munteanu_02.jpg


Panorama cu Televizor


Am fotografiat prea putin din casele din Sfantu Gheorge sau din oamenii sau obiceiurile de acolo, pentru ca nu acest lucru ma atragea. Faptul ca pe plaja nu se poate construi a protejat-o de rautatile turistilor si de distrugerea inevitabila care ar fi urmat din constructie. De asemenea, poate ca a mentinut tipul de turist prezent acolo intr-o limita a decentei care in alte parti ale litoralului s-a pierdut.


Daniel_Munteanu_03.jpg


Mers pe Franghie - Auriu Albastru


Folosesc expresia "a pieptana plaja", asa cum imi spuneam atunci, in fiecare zi, pe cand umblam in lung si-n lat. Iar de fiecare data cand m-am intors acolo am luat-o de la capat, descoperind noi scoici, pietre, bucati de lemn si alte obiecte fascinante pentru mine. Veti vedea putine din aceste lucruri in fotografiile din acest articol, probabil ca majoritatea vor fi folosite la fotografiile regizate din studio care vor veni pe viitor, asta daca nu voi mai ajunge pe acea plaja si anul viitor.


Daniel_Munteanu_04.jpg


Cap de Cal - Iluminat


Daniel_Munteanu_05.jpg


Ochi de mare


Daniel_Munteanu_06.jpg


Vasele ce Lucesc - O Pereche pe Masura


Au fost unele momente cand cateva ATV-uri sau masini de nisip au stricat dunele la care natura lucrase, insa vantul puternic a reparat in cateva zile totul. Nu ca ar mai fi fost la fel, micro-relieful tarmului fiind intr-o continua schimbare, erodare, dezvaluire.


Daniel_Munteanu_07.jpg


Cercuri de Nisip - Duet pe Duna


Daniel_Munteanu_08.jpg


Cercuri de Nisip - In departare


Mica insula formata intre varsarea Dunarii si Marea Neagra, unde valurile veneau din directii opuse si se ciocneau intre ele in lumina de la apus, se modifica pe zi ce trecea. Trebuia sa speri si sa speculezi momentul in care sa prinzi acea lumina dar sa poti sa te descurci cu apa care navalea peste firavele tale scoici transformate in barci cu pene, pe care le rasturna de-indata.


Daniel_Munteanu_09.jpg


O Singura Panza la Apus (Pasagerii)
instantaneu realizat in unul din momentele in
care barcile-scoici au fost luate de apa


Aceasta serie de "Seturi Marine", invita mai mult inspre contemplare si liniste, pornind de la culorile pastelate ce se regasesc in formatiunile de scoici - barci - corabii si terminand cu introspectia la care invita lemnele inconjurate de cercuri de nisip. Am incercat sa prind putin mister si sa il redau in lumina interioara a unori cochilii de melci mai mult sau mai putin translucide, in care se regasesc alte scoici, cu mult mai mici.


Fotografia cu copacii in vant, Poarta Pi, a fost realizata de pe genunchi, inainte de furtuna, cu o expunere de peste o secunda si a ajuns sa castige un premiu important.


Daniel_Munteanu_10.jpg


Copacii Portii Pi - Urme


Sfantu Gheorghe are, in ciuda turismului, o melancolie pe care poti sa o simti daca esti un altfel de turist si ajungi sa stai mai mult locului. Sf. Gheorghe ajunge sa fie un loc al starilor si al micilor detalii, dintre care cateva raman amintire, iar cele mai multe doar fotografii la care te poti uita atunci cand vei vrea sa-ti amintesti.


In ce priveste prelucrarea de imagine si alte aspecte tehnice, acestea se regasesc in felul urmator in fotografii: in toate fotografiile regizate s-a folosit expunerea multipla de cele minim trei cadre pentru a se prelucra apoi in HDR.


Daniel_Munteanu_11.jpg


Pe Partea mea de Plaja (Perspectiva Adanca)


Daniel_Munteanu_12.jpg


Spirala Indoita (Perspectiva de Margine)


Daniel_Munteanu_13.jpg


Deschidere Blanda - In Pace


Daniel_Munteanu_14.jpg


Porti Aprinse


Acest lucru l-am realizat atat pentru a surprinde lumina subtila din interiorul cochiliilor care era prea slaba pentru a fi expusa corect dar si satisfacator intr-un singur cadru pe format digital (poate pe sensibilitatea fimului ar fi fost posibil) cat si pentru a reda cat mai firesc sau pictural lumina de apus, prezenta in majoritatea cadrelor sau pentru a putea regla si atenua reflexia excesiva a granulelor de nisip care sclipeau in lumina contre-jour.


Daniel_Munteanu_15.jpg


Panzele Apusului - Flota (Pasagerii)


Daniel_Munteanu_16.jpg


Flota Mare - Lumina din Spate (Pasagerii)


Daniel_Munteanu_17.jpg


Mesagerii la Apus (Pasagerii)


Daniel_Munteanu_18.jpg


Nave la Apus, Placa cu Lumina din Spate (Pasagerii)


Expunerea HDR si cea panoramica au ridicat dificultati mai ales in ce priveste setul de imagini denumit "Pasagerii", unde apa a venit de mai multe ori pentru a strica aranjamentele.


Daniel_Munteanu_19.jpg


Cercuri de Nisip, Stralucirea Foii de Apus (Caldura)


Daniel_Munteanu_20.jpg


Cercuri de Nisip, Foaia Trio-ului Scanteietor (Mare Intinsa)


Daniel_Munteanu_21.jpg


Cercuri de Nisip, Foaie Lunga Scanteietoare (Seninatate)


De asemenea, pe langa acest procedeu, toate lucrarile de format panoramic au o rezolutie corespunzatoare, atat cat a fost posibil cu un Canon 40 D. Astfel acele fotografii se pot preta la printuri de mai mari dimensiuni.


La unele din lucrarile ce prezinta cochilii inauntrul altor cochilii mai mari sau la alte cadre macro, s-au folosit mai multe expuneri cu diferite focalizari pe adancimea imaginii (adancimea de camp a fotografiei) pentru a surprinde clar tot ceea ce era de interes, in absenta acestui procedeu rezultatul nu ar fi fost cel scontat ; toate acele cadre au fost suprapuse intr-un program specializat si retusate manual acolo unde a fost cazul.


In ce priveste lumina auriu-albastra prezenta in cateva cadre razlete, aceste culori sunt realizate cu ajutorul unui filtru de polarizare.


Daniel_Munteanu_22.jpg


Stalpi Tarzii dupa Apus (Diptic)
fotografie miscata realizata dupa apus


Daniel_Munteanu_23.jpg


Orasul Scoicilor Farfurii


Daniel_Munteanu_24.jpg


Farfuriile Scoici la Altitudine


As mai dori sa adaug faptul ca titlurile fotografiilor au fost date in original in limba engleza si in faza a doua traduse - adaptate in limba romana pe cat posibil, asa ca parte din poezia lor s-a pierdut s,i pe alocuri, pot suna putin ciudat.


Fotografia regizata, de construct sau de concept, in care autorul este fotograf, scenarist, regizor, este mai putin cunoscuta sau realizata in Romania. Sper ca aceste imagini sa va trezeasca interesul si o altfel de sensibilitate, chiar daca nu sunt cele pe care le-ati fi asteptat de la plaja din Sfantu Gheorghe.


Si totusi, in timp, marea a aparut cumva, in cadru. Sau poate ca era Dunarea, langa care pasii pasarilor se regaseau in nisip...


Daniel_Munteanu_25.jpg


Cu un Picior langa Tarm


Fotografiile, la dimensiuni mai mari, le puteti gasi in paginile Proiectului Moondash.

 © Daniel Munteanu
Moondash.net
octombrie, 2011
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

solitude serene - 16 Oct 2011, ora 12:56
magic ! :)

Adrian Voica - 16 Oct 2011, ora 19:24
Keep up the good work, D.!

Camelia Cocioba - 17 Oct 2011, ora 08:39
frumos gandit si realizat, felicitari!

Liviu Mario - 17 Oct 2011, ora 09:22
Splendid, Daniel!

vasile gheorghe - 17 Oct 2011, ora 10:45
Felicitari. Ma bucur sa observ la tine imagini fotografice cu substanta artistica...imagini ce trec de falsa poetica...(prea)facila... si (prea)lipsita de noutate. Te asteapta un viitor frumos in arta fotografica. Te rog sa mai trimiti materiale. Ai ce spune...

Horea Feier - 17 Oct 2011, ora 14:20
Superb

Ana Lutas - 18 Oct 2011, ora 08:15
O minunatie! Cred ca sunt cele mai frumoase fotografii cu melci pe care le-am vazut vreodata! Mai ales melcii din Delta, care mie imi plac enorm. Felicitari pentru proiect!

HOROBEANU ILEANA - 24 Oct 2011, ora 17:28
Sunt superbe...am ramas fascinata de frumusetea lor.

ralu mard - 24 Oct 2011, ora 18:47
superbe!

Calin S - 30 Nov 2011, ora 13:47
Minunata scenografie, minunate imagini. Trebuie sa recunosc ca la inceput le-am gasit putin ciudate. Dar, mi-a placut si parcurgand pana la sfarsit, am gasit raspunsul la denumiri.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 11 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 11 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate