Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Edwin Land si proiectul Polaroid

Edwin Herbert Land s-a nascut in 7 mai 1909 la Bridgeport (Connecticut, SUA). A studiat la Norwich Free Academy din Norwich, apoi chimia la Harvard si a continuat la Columbia University.


In 1929 a realizat prima sa inventie - filtrul de polarizare ieftin, prin inglobarea unor cristale microscopice de herapatita intr-un film de nitroceluloza si aliniate prin presiune, curent electric si camp magnetic.


Se intoarce sa studieze la Harvard (1929) dar abandoneaza in 1932, cu doar un semestru inainte de absolvire.


In 1933 Land si profesorul sau de la Harward, Wheelwright, pun bazele Laboratoarelor Land-Wheelwright unde incep sa produca filtre de polarizare pentru uz fotografic si pentru ochelari.


In 1937 compania este redenumita "Polaroid Corporation".


In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial Land inventeaza si realizeaza diferite intsrumente optice militare si devine consilier stiintific in echipa presedintelui SUA.


Se spune ca, in 1944, fiica inventatorului, Jennifer, l-ar fi intrebat: "De ce nu pot sa vad fotografia imediat?", moment care ar fi declansat cercetarile pentru filmul instant, proiect denumit de Land: "SX-70".


Edward_Land.jpg


In februarie 1947 Land demonstreaza functionarea camerei foto si a filmului instant, botezata de autor - "Land Camera"


Dupa mai putin de doi ani mai tarziu produce 60 exemplare din modelul Polaroid 95, dintre care 57 le pune in vanzare cu putin inainte de Craciunul din 1948, estimind ca vanzarile lente ii va oferi timpul necesar pentru a produce o noua serie. Toate exemplarere si casetele de film (tip 40) s-au vandut din prima zi, desi costau 95 USD (la valoarea de azi, aproximativ 850 USD).


Polaroid_Model_95_1948.jpg


Filmul utilizat in aceste camere era dispus pe doua role: una cu filmul negativ, cealalta cu hartia pozitiva si reactivii de developare; dupa expunere, se realiza un sanvish de pelicule negativa si pozitiva (si reactivi) si utiliza metoda transferului de pigmenti din negativ spre pozitiv. Camera realiza expunerea peleiculei negative, care era apoi developata. Argintul nevelopat, si el purtator al imaginii latente, era solubilizat si transferat in copia pozitiva. Dupa numai un minut, capacul din spate al camerei putea fi deschis, indepartat negativul si vazuta copia pozitiva. Developarea avea loc in interiorul camerei foto. Ulterior procesul a fost perfectionat, s-a trecut la casete care contineau cate opt (ulterior zece) cadre de expunere (ce integrau negativul, reactivii depusi in vacuole etanse si pozitivul).


film_Polaroid.jpg


Dupa expunere, cadrul era extras din camera prin intermediul a doua valturi, care, totodata, eliberau reactivii si permiteau desfasurarea developarii.


reclama_LIFE_Polaroid.jpg


In 1949 Land angajeaza consultant pe Ansel Adams.


In 1950 Polaroid produsese si vanduse 1 milion de rolfilme instant.


Demonstratie_Land_2.jpg


In anii 50 studiaza si pune bazele teoriei Retinex (cuvant format prin contractia dintre retina si cortex): constanta culorilor, bazata pe faptul ca noi percepem, de exemplu, un mar verde ca fiind de un verde constant, indiferent de lumina in care este vazut: ziua, la pranz, la asfintit sau seara, la lumina lumanarii. Land arata ca poate proiecta intregul spectru de culori, folosind doar doua surse de lumina, una de 500 nm, a doua 557 nm.


In 1956 productia de camere Polaroid atinge cifra 1.000.000.


In 1957 Harvard Univesity ii acorda titlul onorific de Doctor in Stiinte (desi Land nu a terminat nici o facultate).


In 1960 este lansat modelul Polaroid 80B, care dispune de expunere automata.


In 1962 este vanduta camera Polaroid cu numarul 4.000.000.


In 1963 Land realizeaza filmul Polacolor. Filmul color, tot in format sanvish, dar mult mai complex decat cel alb-negru, continea un triplet de straturi sensibile la culorile de baza (rosu, verde si albastru). Cand lumina colorata atinge stratul corespunzator, apar reactii chimice care blocheaza eliberarea pigmentilor colorati din straturile respective. De exemplu, cand lumina albastra ajunge la stratul sensibil la albastru, pigmentul galben, continut in acest strat, este fixat in substrat, dar pigmentii magenta si cian, continuti in celelalte doua straturi, difuzeaza la suprafata si se amesteca pentru a forma culoarea albastra. Fiecare cadru continea straturile necesare de hartie si de chimicale, inchise in pungi. Dupa expunere, cadrul era evacuat din camera cu ajutorul unor valturi, care, totodata, spargeau pungile cu chimicale pentru a le distribui uniform pe suprafata si a permite astfel efectuarea procesarii chimice.


In 1969 este lansat modelul 360, primul care folosea circuite integrate pentru procesare.


Tehnologia Polacolor a beneficiat de numeroase perfectionari, astfel incat, in 1972 a devenit suficient de matura pentru a putea fi comercializata, impreuna cu o noua camera: Polaroid SX-70.


punere_in_functiune_sx70.jpg


Camera, in principiu un SLR pliant, dispunea de trei oglinzi care reflectau lumina de patru ori pentru ca aceasta sa fie trimisa, in final, prin ocularul vizorului, spre ochiul fotografului.
1. In timpul incadrarii, obturatorul principal este deschis, permitind intrarea lumini prin obiectiv in camera obscura, unde este reflectata in jos, de oglinda fixa, catre o oglinda secundara mobila de tip Fresnel, inapoi in sus, spre oglinda fixa, apoi oblic inainte spre o oglinda concava, care reflecta imaginea a patra oara si poate fi observata de fotograf prin lentila ocularului.


drumul_luminii_la_polaroid.jpg


2. Cand se apasa butonul declansator, in cateva fractiuni de secunda, se produce o cascada de evenimente:
- se inchide obturatorul principal, simultan cu obturatorul fotocelulei exponometrului;
- oglinda Fresnel este basculata in sus, peste oglinda fixa (fata opusa a oglinzii Fresnel fiind si ea o oglinda plana) ceea ce permite expunerea unui nou film;
- se deschide obturatorul principal, simultan cu obturatorul fotocelulei exponometrului;
- lumina patrunde prin obiectiv, este reflectata in jos si expune filmul; totodata, lumina patrunde si spre fotocelula, care incepe acumularea de energie;
- cand acumularea de energie ajunge la cantitatea necesara pentru o expunere corecta, obturatoarele se inchid din nou iar oglinda Fresnel revine in pozitia orizontala;
- cadrul expus este impins afara de doua gheare, printre valturile de evacuare care elibereaza si distribuie astfel reactivii pentru developarea imaginii;
- obturatoarele se deschid din nou si camera se opreste automat.


sectiune_prin_sx70.jpg


3. Aparitia imaginii color pozitive. Un cadru este format dintr-un strat de plastic transparent anterior iar in spate de un strat de plastic negru; intre ele se afla straturile fotosensibile si un spatiu unde se infiltreaza reactivii. In timpul developarii, pigmentii colorati din straturile color atinse de lumina corespunzatoare sunt fixati de substrat, ceilalti putind migra catre suprafata, pentru a realiza imaginea pozitiva. Procesul de developare dureaza cateva minute. Acest model a fost ulterior comercializat in numeroase variante.


demonstratie_Land_1.jpg


In 1973 Polaroid producea 5.000 camere SX-70 si 50.000 casete de film zilnic.


In 1977 Land depune al 500-lea patent de inventie. Este lansat formatul 20 x 24 inch. In acest an vanzarile Polaroid depasesc 1 miliard USD anual.


In 1978 este lansat modelul SX-70 Sonar OneStep, care realiza autofocalizarea utilizind un sistem sonar.


coperta_Life_sx70.jpg


In 1981 este lansata seria Polaroid 600, camere ce folosesc film 600.


In 1982 Edwin Land se retrage de la Polaroid. In aceeasi zi, compania raporteaza o scadere a profitului cu 72%.


In 1986 este lansata seria Spectra System, modele care sunt rapid adoptate de politisti, medicii legisti, etc., datorita calitatii superioare a imaginii si posibilitatilor de control sporit asupra imaginii.


La 1 martie 1991, Edwin Land inceteaza din viata la Cambridge (Massachusetts, SUA). Asistentul sau personal distruge toate notele si jurnalele sale. In acelasi an, compania Polaroid primeste aproape 1 miliard USD despagubiri din partea Kodak, pentru incalcari de patente.


Spre sfarsitul anilor 90 camerele foto digitale cuceresc zone tot mai consistente de piata iar vanzarile Polaroid scad constant.


In 2000 Polaroid lanseaza modelele Spectra 1200i si 1200si, dar vanzarile scad dramatic.


In 2001 Polaroid nu-si mai poate plati creditorii si intra sub control judiciar.


In 2002 fondul privat de investitii Equity One cumpara actiuni Polaroid pentru a salva firma de la faliment.


In 2006 inceteaza productia de camere Polaroid SX-70.


In 2008 Polaroid inceteaza productia de film si inchide portile.


* * *


Land a ramas celebru pentru sesiunile sale de cercetare. Cand lucra la o idee, experimenta si studia non-stop, dar trebuia sa primeasca alimente si sa i se aduca aminte sa manance. De exemplu, pentru a solutiona problema realizarii comerciale a filtrelor de polarizare, a lucrat 18 zile si nopti non-stop! Cand compania s-a dezvoltat si aveau de rezolvat o problema, Land dispunea mai multe echipe de asistenti; cand una dinte echipe obosea, alta ii lua locul.


Land a construit studiouri gigantice, in care a asezat camere fotografice de diverse formate, de pana la 500 x 625 mm! El a oferit acces liber fotografilor la aceste studiouri, singura conditie fiind ca unele dintre cadrele realizate acolo sa fie donate comapaniei Polaroid. In timp s-au strans in colectiile Polaroid peste 24.000 fotografii, unele realizate de fotografi celebrii, printre care: Ansel Adams, Chuck Close, Robert Frank sau Andy Warhol. Colectia de fotografii a ramas intacta pana in 2010, cand, probabil, din motive financiare, aceasta fost vanduta la licitatie, pe loturi.


Andy_Warhol.jpg


Candva, Land spunea: "Nu te angaja intr-un proiect decat daca acesta este foarte important si aproape imposibil de realizat". Proiectul SX-70 indeplinea ambele contitii!

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
iulie, 2011
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate