Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Obiectivul Zeiss Tessar

Obiectivul Tessar, proiectat de Paul Rudolph in 1902 si permanent perfectionat, a fost unul dintre cele mai de succes obiective realizate vreodata. Obiectivul, construit din patru lentile, isi trage numele de la cuvantul grec "tesseras" care inseamna "patru".


Cele mai deranjante aberatii optice ale obiectivelor realizate in acea vreme erau aberatia (distorsia) cromatica, determinata de indici diferiti de refractie al culorilor pintr-o lentila, astigmatismul, manifestat prin diferente ale planului de focalizare vertical comparativ cu cel orizontal, si aberatia de sfericitate, consecinta faptului ca planul de focalizare era de fapt o calota sferica si nu se proiecta in totalitate clar pe planul filmului. Opticienii incercau, dupa calcule matematice foarte laborioase sa restranga amploarea aberatiilor optice, dar obtineau rezultate satisfatoare doar pentru valori mici ale diafragmei, valorile curente ale vremii fiind f:8 - f:20. De asemenea, absenta tratamentului reflex conducea la reflexii parazite copioase in obiectivele realizate din multe lentile, reflexii intrucatva atenuate prin lipirea lentilelor cu balsam de Canada.


In acea vreme, Carl Zeiss, producea deja obiective formate din patru lentile, printre care Protar (1890) si Unar (1900). Obiectivul Anastigmat era proiectat de Ernst Abbe, ca un obiectiv simetric, realizat din doua dublete, fiecare realizat din doua lentile lipite. Prima lentila era realizata din sticla crown imbogatita cu oxid de plumb, dupa o formula conceputa de Otto Schott. Sticla crown Schott avea putere mare de refractie si un indice de dispersie a culorilor mai redus. In acest fel se corectau aberatiile cromatice si se realiza un stigmatism satisfacator. Aberatia de sfericitate ramanea insa semnificativa. Dupa 1900, obiectivul Anastigmat a fost fabricat sub unele Protar.


In 1899, Rudolph a calculat si experimentat un obiectiv similar celui Anastigmat, dar realizat din patru lentile separate, nelipite, obtinind un obiectiv la fel de bine corectat pentru astigmatism si numit Unar.


Cercetari si experimente ulterioare l-au condus pe Paul Rudolph sa constate ca o formula mixta a celor doua obiective va conduce la rezultate inca si mai bune. Astfel obtine obiectivul Tessar, definit in proiectul de patent ca: "un obiectiv corectat sferic, cromatic si astigmatic, compus din patru lentile, despartite in doua grupe de diafragma; partea anterioara este realizata din doua lentile separate de aer, iar a doua parte este formata din doua lentile lipite. Puterea refractiva a partii anterioare este mai mica decat a partii posterioare." Obiectivul a fost patentat sub numele Zeiss Tessar si avea fabuloasa luminozitate pentru acea vreme - f:6,3!


1_Zeiss_Protar.jpg

Schema optica a obiectivului Zeiss Protar


Calcule mai rafinate au permis sporirea luminozitatii la f:4,5 (1917) si apoi, reluate de Ernst Wanderslab, la f:3,5 (1930) si de Willy Merte, la f:2,8.


2_tessar-150mm.jpg

Obiectivul Zeiss Tessar f=150 mm


Constructia simpla, calitatile optice foarte bune si luminozitatile mari, pentru acea vreme, au facut din Tessar unul dintre cele mai celebre obiective din istoria fotografica. In perioada de valabilitate a patentului, obiectivul a fost produs sub licenta si de alti fabricanti. Dupa 1920, o data cu incetarea patentului, numerosi alti producatori au realizat versiuni proprii. Imbunatatiri ulterioare in compozitia si tehnica producerii sticlelor optice, ca si introducerea tratamentelor antireflex, au dus la cresterea progresiva a performantelor optice ale schemei propuse in 1902 de Rudolph.


Obiectivul a fost foarte larg folosit pentru camerele foto de clasa medie, datorita pretului relativ mic. A fost folosit chiar si in constructia unor aparate de marit, unde realiza un contrast ridicat, datorita numarului mic de suprafele aer - sticla.


3_tessar135_45_1929.jpg

Obiectiv Tessar construit in 1929


Obiective realizate dupa schema lui Paul Rudolph:
Agfa Solinar
Asahi/Pentax Macro-Takumar 50 mm f:4
Bausch & Lomb Tessar
Canon 38 mm FLP, 50 mm f:2.8 si f:3.5 RF, 50 mm FL f:3.5
Dallmeyer Dalmac, Perfac, Serrac
Ernemann Ernon
FED/KMZ Industar
Ilex Paragon
Kodak Ektar
Konica Macro-Hexanon AR 55 mm f:3.5
Krauss-Zeiss Tessar
Leitz Elmar
Mamiya Press - 100mm f:3.5, 127 mm f:4.7, 150 mm f:5.6
Meyer Primotar
Minolta Rokkor TLR
Minox Minoxar
Nikon 45mm GN Nikkor, El-Nikkor 50mm f:4
Olympus pentru numeroase modele de camera, printre care Trip 35 (40 mm f:2.8) si seria mju.
Plaubel Anticomar
Rodenstock Ysar, Rogonar
Ross Xtralux
Tessar on Ikonta
Ross Tessar (under license)
Schneider Xenar, Comparon
Taylor & Hobson Apotal, Ental
Voigtlander Heliostigmat, Skopar
Wollensak Raptar
Yashica Yashinon TLR


4_tessar105_45_1931.jpg

Obiectiv Tessar fabricat in 1931


Punerea la punct a planului de focalizare
Punerea la punct a planului de focalizare se poate realiza prin deplasarea intregului obiectiv inainte sau inapoi, metoda utilizata de unii producatori pentru camere de inalta calitate (Contaflex Super B, Rolleiflex TLR).


5_Rolleiflex_TLR_Tessar.jpg

Rolleiflex TLR cu Tessar


Unele obiective pot face punerea la punct prin deplasarea grupului frontal (sau a lentilei frontale) in raport cu celelalte lentile. Aceasta metoda afecteaza doar putin calitatile optice ale obiectivului, insa este mai usor de realizat tehnic.


Deoarece, la Tessar, lentila frontala este de trei ori mai convergenta decat intregul obiectiv, aceasta trebuie deplasata doar o treime in comparatie cu intregul obiectiv; distanta mica de deplasare, mica in comparatie cu spatiul de aer dintre prima si a doua lentila, a permis utilizarea acestei metode pentru punerea la punct a planului de claritate, dar si pastrarea aproape intacta a calitatilor optice ale obiectivului, de exemplu la multe modele de camere foto Zeiss Ikon.


6_Carl_Zeiss_Jena_Tessar.jpg

Tessar fabricat in Lagarul Socialist (DDR Jena)


Pro Tessar
Ulterior, producatorii au constatat ca elementul frontal al obiectivului poate fi inlocuit pentru a modifica distanta focala. Astfel, in 1957 a aparut seria Pro Tessar, ce cuprindea grupuri aditionale pentru a obtine focalele: 135 mm f:4, 85 mm f:4, obiectivul normal si superangularul 35 mm f:4.


7_Pro_Tessar_115.jpg

Lentila aditionala Pro Tessar


Aceasta constructie complicata era impusa de necesitatea pastrarii obturatorului central Compur si a fost folosita, de exemplu, pe modele Zeiss Ikon Contaflex Super B.


8_Zeiss_Contaflex_Pro_Tessar_35.jpg

Zeiss Contaflex cu Pro Tessar


Vario Tessar
Sub numele Vario Tessar, Zeiss produce obiective zoom pentru diferite modele de camere foto, inclusiv pentru camere foto digitale moderne, precum Sony Cyber-shot DSC-P100. Aceste obiective nu mai au nimic in comun cu formula optica a obiectivului proiectata de Paul Rudolph.


Obiective Tessar moderne
In prezent, formula optica a obiectivului Tessar este aplicata in constructia obiectivelor miniaturale, ieftine, utilizate pentru camerele foto de pe telefoanele mobile (de exemplu Nokia), dar utilizeaza concepte moderne, inclusiv suprafete asferice.


9_nokia_n73_carl_zeiss_tessar.jpg

Fototelefon Nokia N73 cu obiectiv Tessar modern


Rezolutia obtinuta de aceste obiective este superioara chiar celor mai bune obiective Tessar pentru formatul 135, datorita cadrului foarte mic acoperit de obiectiv.

 


Saptesprezece decenii de fotografie ->

 © Marian Gadea
aprilie, 2011
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Marin Carciumaru - 23 Apr 2011, ora 21:33
Excelent materialul, dovada unei probități deosebite. Vă rog să primiți întreaga mea considerație pentru profesionalism. Îmi permit să vă consult într-o problemă. Sunt arheolog, prof. univ. și în meseria mea fotografia este esențială. Am lucrat ani de zile, în mod exemplar, cu un Exacta Varex, cu obiective Tessar. Ulterior, am zis sa mă modernizez și mi-am luat un Sony 707 cu lentile Carl Zeiss, de care am fost si sunt foarte multumit. Am zis sa merg mai departe, trecand la Nikon, cu obiectivele de rigoare. Am impresia că îmi lipsește lentila Carl Zeiss, poate că este o nostalgie !?... Intrebarea: am vreo șansă să utilizez obiectivele Tessar pe care le am, printr-un adaptor, pe Nikon 3100 ? Vă rămân îndatorat dacă îmi indicati tipul de adaptor și eventual unde îl pot găsi. Mulțumesc, alături de urările mele de Paște Fericit !

Marian Gadea - 23 Apr 2011, ora 21:57
Multumesc pentru vizita si comentariu. Din pacate, Exakta are montura pe o baioneta scoasa din fabricatie si e greu de crezut ca fabrica cineva asa ceva; pe de alta parte, distanta flansa de montare - film este mai mica la Exacta decat la Nikon si nu veti putea face punerea la punct la infinit. Sony 707 are obiectiv nedemontabil. Pe de alta parte, in prezent Carl Zeiss fabrica in prezent obiective dedicate Nikon (ZF.2).

Marin Carciumaru - 13 May 2011, ora 12:43
Intrucat am lucrat multi ani cu Exacta Varex, un excelent aparat pentru meseria mea de arheolog, am ramas cu nostalgia obiectivelor Tessar, pe care le am si acum, al[turi de aparatul care este in buna stare de functionare. Deoarece acum am si un Nikon D3100, nu stiu cum sa folosesc obiectivele mele Tessar (pe baioneta) la Nikon. Poate ma puteti ajuta. Va multumesc.

Mihai Simionescu - 25 Apr 2015, ora 15:29
Domnule Profesor, ar exista un paleativ: un adaptor Exacta-Nikon care sa includa o lentila de focalizare. Cu putin efort il veti gasi pe ebay.com sau pe un sile local. Probabil ca se pierde putin din calitatea imaginii dar veti putea utiliza Tessaru-rile Dvs dragi cu montura Exacta. Succes !

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate