Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Jacques Henri Lartigue

Jacques Lartigue s-a nascut in 13 iunie 1894, la Courbevoie (langa Paris), Franta, intr-o familie foarte instarita.


A inceput sa fotografieze inca de la sase ani, utilizind o camera foto imprumutata de la tatal sau.


In 1902 tatal sau, Henri ii face cadou primul sau aparat fotografic, o camera de 13 x 18 cm., care cantarea mai mult decat fotograful!. Lartigue expune si developeaza singur negativele si pozitivele. Incepe sa alcatuiasca albume cu fotografiile sale.


Din 1904 incepe sa fotografieze sistematic si sa construiasca ceea ce va deveni un jurnal cotidian, la care adauga texte explicative si desene. Descopera fotografia stereoscopica si va realiza in urmatorii douazeci de ani aptoximativ 5.000 fotografi stereo.


Inregistreaza fiecare moment, fotografiile fiind aranjate in albume mari. Fotografiaza copii, prieteni de-ai sai, alergind, sarind, topaind, constuind zmeie sau avioane, urcindu-se in Turnul Eiffel.


Din 1907 devine pasionat de automobile, avioane, planoare si baloane, iar influentul sau tata ii permite accesul la cele mai spectaculoase curse, lansari de avioane sau baloane, unde realizeaza multe fotografii.


Din 1911 fotografiaza promenadele din Bois de Boulogne si incepe sa vanda fotografii catre ziarul La Vie au Grand air.


In 1912 primeste un aparat foto stereo (Nettel 6 x 13 cm) cu care, mai tarziu va realiza si fotografii panoramice.


In 1913 primeste o camera cinematografica cu care realizeaza filme din actualitatea sportiva pariziana.


In 1915 se inscrie la Academia Jullian unde studiaza pictura. Expune tablouri in saloane din Paris si din sudul Frantei. In acelasi an fotografiaza campioana de tenis, de numai 14 ani, Suzanne Lenglen.


Jacques_Henri_Lartigue2.jpg


In 1921 isi cumpara un automobil Hispano-Suiza cu care calatoreste si fotografiaza mult in toata Franta. Fotografiaza la numeroase evenimente sportive faimoase, cum ar fi cursele de automobile Coupe Gordon Bennett sau Grand Prix, prionieri ai aviatiei Gabriel Voisin, Louis Bleriot, Roland Garros, sau meciuri de tenis, de exemplu Suzanne Lenglen la Campionatele Franceze de tenis.


Experimenteaza toate tehnicile disponibile in vremea sa si extinde jurnalul sau. Cunoaste artisti din Paris, precum Sacha Guitry, Yvonne Printemps, Kees van Dongen, Pablo Picasso sau Jean Cocteau si lucreaza ca fotograf pentru regizorii de film Jacques Feyder, Abel Gance, Robert Bresson, François Truffaut sau Federico Fellini. Fotografiaza toate aceste celebritati, si chiar cu oricine venea in contact.


In 1930 o cunoaste pe Renee Perle, manechin de origine romana, care, in timp ii va deveni model favorit pentru fotografie si pentru pictura si chiar prietena intima.


Jacques_Henri_Lartigue3.jpg


Lartigue vinde ocazional fotografii pentru presa, in special fotografie sportiva pentru La Vie au Grand Air si expune alaturi de fotografi consacrati precum Brassai, Man Ray sau Doisneau.


In 1935 participa la pictarea unor cazinouri celebre de la Cannes.


In august 1944 Parisul este eliberat de nazisti iar Lartigue fotografiaza patrunderea americanilor in capitala Frantei.


In 1950 achizitoneaza un Rolleiflex 6x6 cu care fotografiza in culori si vinde cateva fotografii.


Jacques_Henri_Lartigue5.jpg


In 1953 cunoaste un senator cvasinecunoscut, John F. Kenedy, caruia ii face cateva fotografii. Zece ani mai tarziu, revista Life publica in acelasi numar atat fogorafii de la asasinarea lui Kenedy, cat si un articol consacrat fotografului Jacques Lartigue.


In 1955 Asociatia Gens d'Images organizeaza la Galeriile d'Orsay o exopozitie colectiva de fotografie in care expun fotografii Brassai, Doisneau, Man Ray si Lartigue.


In 1962 calatoreste in SUA si prezinta un portofoliu lui Charles Rado (agentia Rapho) si lui John Szarkowski (directorul departamentului fotografic al Museum of Modern Art in New York).


In 1963 dobandeste reputatie internationala cand John Szarkowski, director la MOMA ii organizeaza o retrospectiva si unele din fotografiile sale sunt publicate in revista Life. Adauga prenumele tatalui sau la propriul nume si devine Jacques Henri Lartigue.


Incepe sa realizeze fotografie de moda pentru diferite reviste de profil.


In 1966 publica primul sau album de fotografii "The Family Album".


In 1970 publica albumul de fotografii "Diary of a Century" ingrijit de Richard Avedon, care va apare in Franta in 1973 sub titlul "Instants de ma vie".
Dupa acest an, in lume se publica numeroase albume cu fotografiile sale si se verniseaza nenumarate expozii.


Jacques_Henri_Lartigue4.jpg


In 1975 verniseaza prima sa expozitie in Paris, la Musee des Arts Decoratifs: "Lartigue 8 x 80", dupa care comenzile de fotografie de moda se inmultesc.


A realizat fotografii oficiale pentru Valery Giscard d'Estaing in 1974.


In 1979 doneaza intreaga sa opera fotografica statului francez, din care vor fi selectionate o serie de lucrari pentru a realiza, in 1980, o expozitie retrospectiva intitulata "Bonjour Monsieru Lartigue".
Donatia cuprinde:
- 130 albume in format 52 x 36 cm, in care sunt lipite fotografiile originale, adnotate de autor, insotite de schite,
- copii ale unor fotografii ale altor fotografi, apreciati de Lartigue,
- jurnalele tinute de artist in perioada 1911 - 1986
- camerele fotografice folosite de Lartigue.


In 1981 se deschide Muzeul Jaques Henri Lartigue la Grand Palais in Paris.


Se stinge din viata la 12 septembrie 1986.

 


* * *

 


Jaques Henri Lartigue a fotografiat neincetat, peste 80 ani, cu toate camerele fotografice si filmele posibile, lasind in urma peste 100.000 negative. A alcatuit 130 albume mari, pline cu fotografii, desene si texte, realizind cea mai ampla autobiografie vizuala produsa vreodata. Inca din copilarie, speriat de trecerea timpului si estomparea memoriei, a imortalizat pe pelicula momente din viata sa, folsind aparatul foto ca pe un al treilea ochi.


Talentul fotografic al artistului s-a dezvoltat rapid dupa ce a primit prima sa camera fotografica si, aproape toata viata nu s-a mai despartit niciodata de aparatul sau. Lartigue a folosit fotografia pentru a documenta momentele idilice din familia sa si din cercul sau de prieteni, dar a fost fascinat de activitatile invenatorilor si inginerilor care, in primele decenii ale secolului XX, revolutionau viata cotidiana, in special prin avioane si automobile. Fotografiile sale, pline de viata si candoare, arata viata luxurianta din Franta in perioada Belle Epoque.


Lartigue a adorat femeile sofisticate, machiate, cu palarii enorme si imbracate elegant. Daca la inceput privirile sale erau timide, oblice, cu timpul a pus accent pe senzualitate, in fotografii directe, de portret. In fotografiile sale femeia este atent machiata, cu unghiile lacuite, cu buze senzuale, cu bratul ridicat inconjurind o fata perfecta, o oda adusa feminitatii.


John Szarkowski vedea in Lartigue un martor a tot ce a fost viu si interesant in prima jumatate a secolului XX.


Lartigue se considera un fotograf amator si, ca atare, nu era obligat sa urmeze diversele curente si tendinte la moda in fotografia profesionista. Cu toate acestea fotografiile sale sunt unele dintre cele mai pretioase imagini despre primele decenii ale secolului al XX-lea.


Doua dintre fotografiile sale starnesc si azi invidia si nedumerirea privitorilor.


Jacques_Henri_Lartigue6.jpg


In prima fotografie este surprinsa o tanara fata sarind de pe scari. Avind in vedere tehnica de la inceputul secolului XX, camere foto voluminoase, obturatoare cu timpi mai de expunere si filme putin sensibile, pare imposibila!


Jacques_Henri_Lartigue1.jpg


In a doua fotografie este surprinsa o masina de curse in plina viteza. La prima vedere este uimitor cum rotile sunt deformate spre dreapta, in directia de deplasare a vehiculului, in timp ce spectatorii apar inclinati in directia opusa. Lartigue a folosit o camera fotografica de format mare, cu obturator in planul focal cu defilare verticala si, in timpul declansarii, a rotit camera ca sa urmareasca vehicolul. In acest fel, partea de jos a fotografiei a fost expusa cu putin timp inaintea celei de sus, cand masina se deplasase spre dreapta iar spectatorii ramasesera in urma.

      


Expozitii:
1955 - Galerie d'Orsay, Paris
1963 - The photographs of Jacques Henri Lartigue, MOMA, New York
1975 - Lartigue 8 x 80 Musee des Arts Decoratifs, Paris
1980 - Bonjour monsieur Lartigue, Galeries Nationales du Grand Palais, Paris.
1981 - Vingt annees de decouverte a travers l'oeuvre de Jacques Henri Lartigue, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris
1981 - Sacha Guitry et Yvonne Printemps, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris.
1981 - Paysages, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris.
1981 - Tennis, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris.
1892 - Bonjour Monsieur Lartigue, International Center of Photography, New York.
1983 - Femmes de mes autrefois et de maintenant, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris.
1986 - Le troisième oeil de Jacques Henri Lartigue, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris. (fotografii stereo)
1987 - Le bonheur du jour 1902-1936, Theatre Valli, Reggio-Emilia Italia
1988 - Moi et les autres, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris.
1989 - Les envols de Jacques Henri Lartigue, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris.
1990 - Rivages, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris.
1990 - Volare, Galerie Eralov, Roma, Italia
1991 - Jacques Henri Lartigue a l'ecole du jeu, Grand Palais des Champs-Elysees, Paris.
1993 - En route monsieur Lartigue, Grand Palais des Champs Elysees, Paris.
1994 - Souvenirs de mon bonheur, Galleria Art Hall, Seul, Coreea de Sud.
1994 - Lartigue centenary, The Photographers' Gallery, Londra.
1994 - Lartigue a cent ans, Arles (Rencontres Internationales de la Photographie), Franta.
1995 - Retrospective d'un amateur de genie, Bunkamura Museum of Art - Shibuya, Tokyo.
1997 - La cote d'azur de Jacques Henri Lartigue, Hotel de Sully, Paris.
2002 - Jacques Henri Lartigue au Pays Basque, Casino Bellevue, Biarritz (Franta).
2003 - Lartigue en hiver, Musee Alpin, Chamonix, Elvetia
2003 - Lartigue, l'album d'une vie, Centre Georges Pompidou (Paris).

 


Galeria de imagini - >

 


Saptesprezece decenii de fotografie ...

 Marian Gadea

septembrie, 2010
© Foto-magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Geul Lupas - 21 Sep 2010, ora 16:33
Schimbati va rog fotografiile de pe prima pagina cu acestea; sunt si mai frumoase si ne-am plictisit oricum de cele vechi. Multumim.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate