Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Franke, Heidecke si Rolleiflex TLR

Rheinhold Heidecke s-a nascut in Germania si si-a dorit sa devina oftalmolog, dar situatia financiara a familiei sale nu i-a permis. A devenit ucenic la Telegraph Construction Company C. Berger iar, din 1900, mecanic la Voightlander & Sohn. Heidecke a fost un designer si mecanic stralucit, el realizand proiecte mecanice pe care le punea singur in opera. Multe dintre ideile sale au fost puse in aplicare de Voightlaner. Intentioneaza sa realizeze o noua camera foto cu rolfilm, dar nu a reusit sa imprumute bani de la banca.


La 1 ianuarie 1920 se asociaza cu Paul Franke, si el fost angajat la Voightlander, si formeaza firma "Franke & Heidecke - Fabrik Photographischer Prazisionsapparate". Heidecke se ocupa de poiectarea si realizarea proiectelor, iar Franke de marketing.
Firma a pornit, cu cativa angajati; primul aparat fotografic realizat a fost botezat "Heidoskop" si era destinat realizarii de fotografii stereoscopice, care folosea trei obiective: doua pentru fotografiere si un al treilea pentru vizare reflexa. Doi ani mai tarziu, lanseaza un nou model "Rolleidoskop" si care folosea rolfilm.


Dupa trei ani de cercetare, in decembrie 1928 lanseaza o camera cu doua obiective: unul pentru vizarea reflex si al doilea, pentru fotografiere; obiectivele erau situate pe o axa verticala iar camera folosea rolfilm.


schema_Rolleiflex.JPG

Schema de principiu a unei camere foto TLR


Camera a fost botezata "Rolleiflex 610" si a constituit prima dintr-o serie lunga si celebra de camere foto. Camera folosea un obiectiv foto Zeiss Tessar f=75 mm f:4,5 sau 3,8 iar pentru vizor, un obiectiv Heidoscop Anastigmat f=75 mm f:3,1. Obturatorul era fabricat de Compur si avea timpi de expunere intre 1 si 1/300 sec, T si B. Camera folosea film in format 117 iar schimbarea cadrelor se realiza cu un buton rotativ si observarea schimbarii printr-o fereastruica cu geam rosu pe peretele din spate. Obturatorul se arma separat. Imediat Franke incepe sa promoveze noul model, initial in Germania, si prima serie de aparate se vinde imediat. Reactii similare apar si peste hotare. Cererea enorma de produse a facut ca, in 1930, firma sa aiba 800 angajati! Au fost fabricate peste 30.000 modele.


Original_Rolleiflex.JPG

Rolleiflex Original


In 1932 incepe fabricarea seriei K2, numita Standard. Producatorii trec pe film 120 (cu adaptor se putea folosi si film 135) iar dupa cateva luni schimba obturatorul cu Compur Rapid (timp minim de expunere: 1/500 sec). Schimbarea cadrului se face acum cu o manivela. Obiectivele folosite la aceasta serie au fost Zeiss Tessar cu distanta focala 75 mm si luminozitate 4,5 3,8 sau 3,5. S-au vandut peste 80.000 exemplare.


Standard_Rolleiflex.jpg

Rolleiflex Standard


In 1937 se lanseaza Rolleiflex Automat (RF 111A) care foloseste un palpator prin care se detecteaza automat inceputul peliculei fotosensibile pe banda de hartie. Camera are manivela pentru transportul filmului si oprire automata in dreptul noului cadru. Rotirea asigura si armarea obturatorului. Obiectivul pentru fotografiat era Zeiss Tessar f=75 mm f:3,5. Camera nu mai are ferestruica rosie pentru a vedea numerele de cadre; in schimb, pe peretele din spate al camerei apare un ghid de expunere. In 1937 Rolleiflex Automat primeste Grand Prix la Expozitia Mondiala.


In 1939 se pune pe piata seria K4 ce foloseste o manivela pentru derularea filmului si pentru armarea obturatorului.


Succesul enorm de care se bucura camera foto, atat printre profesionisti cat si in randul amatorilor, a fost intreupt doar de Al Doilea Razboi Mondial. In aceasta perioada, Franke & Heidecke lucreaza aproape intergral pentru industria de armament. La sfarsitul Razboiului fabrica este bombardata si aproape jumatate ruinata in 1945. Dupa incetarea razboiului, fabrica este reconstruita iar productia de aparate foto reincepe.


Modelul Automat K4 foloseste obturator Compur care acum dispune de autodeclansator si introduce priza de sincronizare cu blitz tip X. Obiectivele Zeiss erau fabricate la Oberkochen, deoarece Jena cazuse in mainile Uniunii Sovietice. Se vindea in pachet cu adaptor pentru film in format 135.


Rolleiflex_2_8_E.jpg

Rolleiflex 2,8 E


In 1949 este lansat in SUA modelul Rolleiflex 2,8 care foloseste un obiectiv Zeiss Opton Tessar 80 mm f:2,8, apoi Zeiss Biometar 80 mm f:2,8 produs la Jena, Xenotar 80 mm f:2,8 sau Planar 80 mm f:2,8 pentru fotografie si Heidosmat 80 mm f:2,8 pentru vizare, apare lupa pentru vizarea de precizie si obloane in vizor pentru controlul paralaxei.Rolleiflex_Automat_K4B.jpg

Rolleiflex Automat K4B


In 1954 este lansat modelul K4B care indroduce contacte de sincronizare M si X, iar pe tabela de expunere de pe spatele camerei apar si referiri in Indici de Expunere.


Rolleiflex_3_5_c.jpg

Rolleiflex 3,5 C


In 1956 apare Rolleiflex 3,5 C, primul model cu un exponometru incorporat. Aparatul folosea obiective pentru fotografiat Planar 80 mm f:2,8 sau Xenotar 80 2,8 iar pentru vizare: Zeiss sau Schneider Heidosmat 80 mm f:2,8. In acelasi an apare modelul Rolleiflex 2,8 E ce folosea obiectiv principal Planar 80 mm f:2,8 sau Schneider Xenotar 80 mm 2,8 iar pentru vizare Heidosmat 80 mm f:2,8, cu exponometru incorporat.


Rolleiflex_T.jpg

Rolleiflex T


In 1958 este introdus Rolleiflex T care folosea pentru fotografiat obiective Tessar 75 mm f:3,5, sau, pentru Europa de Est: Opton Te 75 mm f:3,4 iar pentru vizare Zeiss Heidosmat 75 mm f:2,8 si putea avea si exponometru incorporat. In acelasi an debuteaza Rolleiflex 3,5 F, care folosea obiectiv foto Planar 75 f:3,5 sau Xenotar 75 mm f:3,5 iar pentru vizare obiectiv Zeiss sau Schneider Heidosmat 75 mm f:2,8 si puteau avea exponometru incorporat.


In 1959 se fabrica pentru piata americana si britanica modelul Rolleiflex 3,5 E3, similar cu modelul 3,5 F dar fara exponometru si Tele Rolleiflex 4/135, care avea obiectiv Sonnar 135 mm f:4 si pentru vizor: Zeiss Heidosmat 135 f:4, cu lupa de punere la punct si cu obloane de control al paralaxei.


Tele_Rolleiflex_4_135.jpg


In 1960 se pune pe piata Rolleiflex 2,8 F care avea obiectiv Planar 80 mm f:2,8 sau Xenotar 80 mm f:2,8 si obiectiv pentru vizor: Heidosmat 80 mm f:2,8


Wide_Rolleiflex.jpg

Wide Rolleiflex 4/55


In 1961 apare modelul Wide Rolleiflex 4/55 care folosea obiectiv pentru fotografiat tip Distagon 55 f:4 iar pentru vizor, Heidosmat 55 mm f:4 si putea avea exponometru incorporat.


In anii urmatori au aparut versiunile 2,8 F Aurum, 2,8 F Platin, 2,8 GX si 2,8 GX H Newton.


Deoarece Rolleiflex era destinat in special profesionistilor, Franke si Heidecke au produs si o serie TLR pentru amatori, mai simpla si mai ieftina, Rolleicord.

 

* * *

 


Heidecke perfectiona permanent camera, ascultind opiniile si sugestiile fotografilor profesionisti care o foloseau si tinind legaturi stranse cu multi cercetatori din optica si mecanica. Pentru meritele sale, in 1952 lui Hedecke i se decerneaza titlul de "Doctor honoris causa" al Universitatii Tehnice din Brunswick.


Paul Franke a decedat in 1950, la varsta de 62 ani, iar locul sau este preluat de fiul sa, Horst; Reinhold Heidecke moare in 1960, la varsta de 79 ani.


In anii `60 firma incepe sa aiba dificultati financiare, datorita invaziei de produse japoneze ieftine. In 1964 la conducerea firmei este instalat Heinrich Peesel, care practica o politica agresiva de preturi, redenumeste firma in "Rollei - Werke", reorganizeaza radical compania si o pune din nou pe picioare.


In 1966 firma se divide intre urmasii lui Franke si urmasii lui Heidecke.


Peesel imprumuta sume mari de bani de la banci, deschide noi fabrici in Germania (Uelzen) si in Singapore, dar planurile sale au fost exagerate. Firma a fost preluata de Hansjeinz Porst dar care nu a putut sustine productia si a declarat falimentul.


Un an mai tarziu firma este iarasi pusa pe picioare, de aceasta data de compania engleza United Scientific Holding, de la care este preluata de Jos. Schneider Optische Werke Kreuznach care lanseaza Rolleiflex SLR in format 6x6.


In 1992, Rollei se separa de Jos. Schneider Optische Werke Kreuznach iar la conducere vine Wolfgang Sass, angajat al companiei de 26 ani.


Nu Heidecke a fost inventatorul camerelor foto TLR. Primul model a fost realizat in 1880 de o firma londoneza dar care folosea placi 4 x 5 inch. Dar Heniecke a adoptat TLR-ul pe filmul 120. Ideile, ambitia si munca sustinuta a lui Heidecke au realizat un model de aparat foto legendar prin calitatile sale, care l-au facut celebru in lumea intreaga. In scurt timp, practic toti fogorafii profesionisti care lucrau pe formatul 6 x 6 cm foloseau camere Rolleiflex. Nu exista in lume magazin, carte de specialitate, revista in care sa nu se gaseasca prezentate aceste camere sau fotografii realizate cu ele. Greutatea mica, calitatea tehnica ridicata, formatul patrat al cadrului, care nu impunea imediat o decizie privind incadrarea pe portret sau peisaj, pastrarea contactului permanent cu subiectul au fost calitatile care s-au impus imediat si au mentinut pe piata acest model decenii intregi.


Principiile de realizare a Rolleiflex au fost copiate de numerosi alti producatori americani, japonezi, britanici, chinezi, cehi, francezi, polonezi, rusi, chiar si germani!


Lista modelelor Rolleiflex TLR 6x6:
Original Rolleiflex
Standard Rolleiflex
Rolleiflex Automat
Rolleiflex New Standard
Rolleiflex 3.5 (X)
Rolleiflex 3.5A (MX)
Rolleiflex 3.5B (MX-EVS)
Rolleiflex 3.5C
Rolleiflex 3.5E2
Rolleiflex 3.5F
Rolleiflex 3.5E3
Rolleiflex 2.8A
Rolleiflex 2.8B
Rolleiflex 2.8C
Rolleiflex 2.8D
Rolleiflex 2.8E
Rolleiflex 2.8E2
Rolleiflex 2.8E3
Rolleiflex T
Tele Rolleiflex
Rolleiflex 2.8F
Wide Rolleiflex
Rolleiflex 2.8F Aurum
Rolleiflex 2.8F Platinum
Rolleiflex 2.8GX
Rolleiflex 2.8FX
Wide Rolleiflex 4.0 FW
Tele Rolleiflex 4.0 FT

 Marian Gadea
decembrie, 2009
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Gelu Lupas - 19 Dec 2009, ora 10:45
Frumos articol. Aici sunt toate modelele de serie (fara prostiile alea aurite) cu variante: http://www.rolleiclub.com/cameras/tlr/info/all_TLR.shtml

Raoul M. Septilici - 23 Dec 2009, ora 14:16
Fain articol.

Ancuta T. - 17 Jan 2010, ora 12:45
Multumim pentru aceasta pagine de istorie a fotografiei!

Mihai Dan - 31 Jan 2010, ora 04:56
Chiar am avut onoarea sa vizitez fabrica acum 2 luni de zile in Braunschweig. E cam dificila situatia pentru ei momentan, insa angajatii au incredere ca vor supravietuii. Pregatesc baietii ceva nou pentru piata, digital format mediu. :D

Andrei Nechifor - 05 Aug 2016, ora 10:44
Buna ziua .Am si eu un model asemănător.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate