Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Margaret Bourke-White

 

(1904 - 1971)

 

Margatet Bourke-White s-a nasut la New York, in 14 iunie 1904, ca fiica lui Joseph White si a lui Minnie Bourke. Tatal sau, Joseph, de profesie inginer, a perfectionat procesul de tiparire color a revistelor si a fost fotograf amator.

A inceput studiile in New Jersey apoi studiile universitare la Columbia University in biologie, unde incepe sa fotografieze. Se muta de la o facultate la alta si isi termina studiile la Facultatea Cornell, in 1927. La Facultatea Cornell incepe sa fotografieze "pe bani", vanzind fotografii colegilor sai. In 1928 se muta in Clevland unde incepe sa practice fotografie comerciala de studio, de arhitectura si industriala.

 

Margaret_Bourke_White_13.jpg

 

Realieaza un contract cu Otis Steel Comp., desi conducerea companiei era foarte rezervata in privinta angajarii unei femei, iar mediul era plin de praf si temperaturile ridicate. In acea vreme, filmul era sensibil la radiatiile albastre si relativ insensibil la rosu si portocaliu, culori predominante intr-o otelarie, iar negativele apareau negre. Margaret Bourke-White a folosit pulbere de magneziu pentru iluminarea scenei iar fotografiile realizate aici au fost cele mai bune pentru acea vreme.

 

Margaret_Bourke_White_10.jpg

 

In 1929 devine editor asociat la revista Fortune si face o calatorie de documentare in Uniunea Sovietica (a fost primul fotograf occidental acceptat in URSS).

In 1930 este angajata fotograf la revista Life, devenind prima femeie fotojurnalist acceptata la aceasta revista.

In 1936 documenteaza constructia barajului Fort Peck iar numarul din 23 noimebrie al revistei Life publica fotoreportajul (inclusiv pe coperta). Fotografia sa a devenit celebra si a fost folosita la realizarea unei emisiuni filatelice de Posta americana.

 

Margaret_Bourke_White_11.jpg

 

In perioada Marii Crize din anii '30, Bourke-White, impreuna cu scriitorul Erskine Caldwell (cu care a fost casatorita intre anii 1939 si 1942), colaboreaza si realizeaza lucrarea " You Have Seen Their Faces" (1937).

 

Margaret_Bourke_White_03.jpg

 

In anii urmatori calatoreste in Germania, Austria si Cehoslovacia si documenteaza caderea sub nazism a celor trei tari, si sub comunism a Uniunii Sovietice. Fotografiaza pe Stalin si pe bunica acestuia.

Margaret Bourke-White a fost prima femeie fotoreporter de razboi. In 1941 pleaca si fotografiaza din nou in Uniunea Sovietica, in timpul invaziei germane. A fost singurul fotograf strain in Moscova, in timpul asediului acestui oras.

In anii urmatori a insotit Fortele Aeriene SUA in Africa, Italia si in Germania. Nenumaratele pericole la care s-a expus in timpul Razboilui, inclusiv o cadere cu elicopterul, i-au adus renumele de "Maggie the Indestructible" din partea angajatilor revistei Life.

 

Margaret_Bourke_White_09.jpg

 

In primavara anului 1945 il insoteste pe generalul american George S. Patton, prin Germania ruinata de razboi. Ajunge la Buchenwald despre care marturiseste: "folosirea aparatului de fotografiat a fost pentru mine o usurare; acesta punea o bariera intre mine si ororile din fata mea".

Dupa Razboi lanseaza cartea " Dear Fatherland, Rest Quietly" in care arata brutalitatile Razboiului si ale anilor care i-au urmat.

Doi ani mai tarziu a fotografiat in India si in Pakistan, in perioada in care aceste doua tari s-au separat si si-au obtinut independenta pe cai violente. A luat un interviu lui Mohandas K. Gandhi cu numai cateva ore inainte ca acesta sa fie asasinat. 66 dintre fotografiile realizate in aceasta perioada au fost incluse in lucrarea lui Khushwant Singh "Train to Pakistan", reeditata in 2006.

 

Margaret_Bourke_White_02.jpg

 

In 1949 calatoreste in Africa de Sud si fotografiaza conditiile dificile de munca si de trai ale minerilor dintr-o mina de aur de langa Johanesburg. Pentru a-si realiza fotografiile, coboara, impreuna cu muncitorii la peste 1.500 m in subteran.

 

Margaret_Bourke_White_01.jpg

 

In 1956 apar primele semne ale bolii Parkinson.

In 1963 publica lucrarea autobiografica "Portrait of Myself" care se bucura de un larg succes.

In anii urmatori devine din ce in ce mai bolnava si se retrage la resedinta sa din Connecticut. Incep sa apara si probleme fianciare.

Inceteaza din viata la varsta de 67 ani, la 27 august 1971.

 

* * *

 

Margaret Bourke-White a fost una dinte cele mai celebre fotografe din epoca sa. Combinarea optima dintre inteligenta, talent, ambitie si flexibilitate i-a permis ca la doar 25 ani sa fie angajata de revista Fortune, in 1929 si sapte ani mai tarziu, de celebra revista Life.

Margaret Bourke-White a fost prima in multe domenii: a fost prima femeie fotojurnalista, a fost prima femeie angajata de revista Fortune, a fost primul fotojurnalist occidental acceptat sa fotografieze in Uniunea Sovietica, a fost prima femeie angajata ca fotojurnalist la revista Life, a fost prima femeie acreditata fotoreporter de razboi, prima care a avut acces in lagarele naziste, etc.

Artista si-a insusit rapid ultimele inovatii in fotografie, aplicindu-le cu mult talent, de exemplu utilizarea mai multor biltzuri sincronizate cu obturatorul, in fotografia de interior. A realizat adevarate performante tehnice prin utilizarea in fotografiile de interior, in special in medii industriale, a mai multor blitzuri sincronizate, care simulau iluminarea naturala.

In fotojurnalism succesul apare daca te afli acolo unde trebuie, in momentul in cand trebuie. Iar Margaret Bourke-White a reusit de nenumarate ori! Este celebra intuitia care a condus-o sa intervieveze si fotografieze pe Gandhi cu doar cateva ore inainte de a fi asasinat. Dar artista muncea foarte mult, era perseverenta si foarte inteligenta. Simtea deseori potentialul anumitor situatii si solicita editorilor sa fie trimisa pentru documentare. Margaret Bourke-White a reusit intr-un sector in care doar barbatii indrazneau sa paseasca - fotojurnalismul de razboi. Prietenul si colegul sau, Eisenstaedt spunea despre artista ca nici o fotografie nu era neimportanta pentru Margaret Bourke-White. Din fotografiile sale razbate un puternic simt al simplificarii, lucrarile sale sunt aproape grafice,

 

 

Lucrari scrise de Margaret Bourke-White:
You Have Seen Their Faces (1937, impreuna cu Erskine Caldwell)
North of the Danube (1939; impreuna cu Erskine Caldwell)
Shooting the Russian War (1942)
They Called it "Purple Heart Valley" (1944)
Halfway to Freedom; a report on the new India (1949)
Interview with India,(1950)
Portrait of Myself (1963)
Dear Fatherland, rest quietly (1946)
The Taste of War (selectiuni din lucrarile anterioare, editata de Jonathon Silverman).

Lucrari despre Margaret Bourke-White:
Sean Callahan, The Photgraphs of Margaret Bourke-White, Prineville, OR: Bonanza Books, 1972
Sean Callahan, Margaret Bourke-White: Photographer, New York: Bullfinch Press, 1998
Rachel Davis Fine Arts, Margaret Bourke-White, Cleveland, OH: Rachel Davis Fine Arts, 1994
Vicki Goldberg, Bourke-White, Hartford, CT: United Technologies Corporations, 1988
Terrence Heath, Margaret Bourke-White: Photographs, Toronto: Jane Corkin Gallery, 1988
Ostman, Littell, Margaret Bourke-White: The Early Works, 1922-1930, Boston: David R. Godine, 2005
Stephen Bennett Phillips, Margaret Bourke-White: The Photography of Design 1927-1936, New York: The Phillips Collection and Rizzoli, 2002
Jonathan Silverman, For the World to See: The Life of Margaret Bourke-White, New York: The Viking Press, 1983

In 1989 Turner Network Television lanseaza filmul Double Exposure, rolul Margaretei Bourke-White fiind interpretat de Farrah Fawcett.

 

Galeria de imagini - >

 

Saptesprezece decenii de fotografie...

 

Marian Gadea
noiembrie, 2009
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Andrei Pandele - 21 Nov 2009, ora 16:09
O foarte mare fotografa. Foarte probabil ultimele 3 fotografii sunt facute in Romania. Nr.48 fara indoiala e pe Calea Victoriei. http://www.foto-magazin.ro/galerie2/det.php?id=48&dir=Margaret_Bourke-White

Calin-Stefan Ragalie - 22 Nov 2009, ora 08:36
Antepenultima este realizata pe Calea Victoriei. Cladirea cu calcan a fost demolata si s-a constuit apoi cladirea Muzica. Penutlima este realizata in primavara anului 1935 in timpul unor inundatii din SUA. Ultima este facuta la Chisinau.

Ancuta T. - 17 Jan 2010, ora 12:53
Multumim pentru aceasta lectie de istoie a fotografiei!

cohen nathan - 22 Mar 2014, ora 10:29
Hello, I tried calling you several times today, and I'm not getting through for some reason. If your website does not have many Facebook Likes, why would someone visit your Facebook Fanpage? People Like you when other people like you. The more poeple that FB LIKE your website and fanpage, the credibility you will have with new visitors. It works the same for Twitter, when people visit your website and see you have alot of Twitter Followers, they now want to follow you too. They too now what to know what all the hype is and why all those people are following you. Please visit my site, I could help you out a lot. I have a small office out here in silicon Valley and I'm just trying to make a name for myself. http://social-valley.com/likesmarket.html Sincerely, Cohen Nathan Socal-Valley 1472 Murpy Ave, Ste 213 San Jose, CA 95121

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   azi, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   ieri, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 5 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate