Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Weegee - Arthur Felling

Usher Felling s-a nascut in Lemberg (Austria, acum Ucraina) la 12 iunie 1899, ca al doilea din cei sapte copii ai familiei Felling. Emigreaza in Statele Unite in 1910 impreuna cu familia si isi "adapteaza" numele in Arthur.


A parasit scoala la 14 ani pentru a munci si a-si ajuta familia aflata in dificultati financiare. A practicat numeroase meserii, printre care si cea de fotograf pe strada, pentru care inchiriase un ponei.weegee_09.jpg


Weegee - Arthur Felling
(1899 - 1968)In 1918 devine laborant intr-un studio fotografic din Manhattan.


In 1921 se angajeaza laborant pentru New York Times iar in 1924 se muta la ACME Newspictures (furnizor de fotografii pentru ziarul propriu si alte ziare din intreaga SUA) si dupa cativa ani, preia o parte din sarcinile fotografice cand alti fotografi nu erau disponibili.


In 1935 paraseste ACME si devine fotograf independent. In urmatorii aproximativ 12 ani realizeaza unele dintre cele mai remarcabile fotografii din Manhattan.weegee_02.jpg


Isi monteaza in masina o statie de emisie-receptie care functiona pe frecventele politiei si isi petrece mai tot timpul ascultind mesajele lor. Astfel reuseste sa ajunga aproape intotdeauna primul fotograf la locul unei crime sau al unui accident, iar uneori chiar inaintea politiei! In perioada 1936 - 1948 Weegee documenteaza peste 5.000 crime, distruge 10 camere foto si cinci masini. Isi scria materialele la o masina de scris montata in ... portbagajul masinii!weegee_03.jpg


Nu se stie cum de a ajuns sa fie cunoscut sub porecla "Weegee", dar capacitatea sa de a fi in locul potrivit si la timpul potrivit a avut o contributie importanta. Felling a contribuit el insusi la promovarea acestui supranume, semnindu-si fotografiile cu sintagma "Weegee the Famous". In 1941 organizeaza prima sa expozitie sub numele: ''Weegee: Murder Is My Business''
Din 1941 experimenteaza cu film de 16 mm si film IR si realizeaza fotografii inedited, cum ar fi cupluri care se imbratiseaza in timpul spectacolelor de cinema sau ingragostiti care se plimbau noaptea pe malul insulei Coney Island, etc.weegee_10.jpg


Celebritatea lui Felling creste o data cu publicarea primei sale carti: "Naked City", aparuta in 1945, in care apar toate genurile fotografice care-l pasionau pe autor. Cartea a inspirat un film realizat de Universal Pictures si apoi si un show TV. In anul urmator publica o noua lucrare: "Weegee's People" dar care nu se bucura de acelasi succes.


In 1946 se casatoreste cu Margaret Atwood dar se desparte trei ani mai tarziu si divorteaza in 1950.


In scurt timp renunta la fotografia de actualitati si incepe fotografia de reclama si publica in reviste precum Vogue, Holiday, Life, Look sau Fortune. In perioada 1947 - 1952 se muta la Hollywood unde este angajat consultant de film si primeste unele roluri secundare; interpreteaza rolul unui fotograf de actualitate, in filmul The Naked City realizat de Hellinger. Un film inspirat din viata sa a fost lansat in 1992 (The Public Eye).


In perioada hollywoodiana incepe sa realizeze unele fotografii distorsionate caricatural ale celebritatilor si ale politicienilor vremii, utilizind caleidoscoape, oglinzi si alte dispozitive optice.weegee_07.jpg


Printre subiectele sale apar: Nikita Kruschev, John F. Kennedy, Marilyn Monroe, Pablo Picasso, Charles de Gaulle si altii. A realizat si fotografii de studio, in culori, ale personalitatilor, dar acestea au ramas putin cunoscute.


Din 1952 se intoarce la New York si apoi calatoreste mult in Europa ca fotograf si conferentiar.


In 1953 publica lucrarea "Naked Hollywood", in care sunt prezentate "foto-caricaturile" celebritatilor vremii, dar albumul este ignorata atat de public cat si de critica de specialitate.weegee_08.jpg


Desi nu s-a recasatorit, a fost permanent impreuna cu Wilma Vilcox, care l-a ingrijit dupa ce a fost diagnosticat cu diabet zaharat (1957) pana la moartea artistului (26 decembrie 1968). Dupa moartea lui, Wilma s-a ocupat de pastrarea si promovarea memoriei lui Felling. Wilma lasa prin testament toata colectia de fotografii orginale, negative, scrisori si alte obiecte personale, catre International Center of Photography, din New York.


* * *


Weegee era o figura simbolica a vremii sale, cu palaria pe cap, cu un trabuc in coltul gurii si cu aparatul de fotografiat permanent pregatit, dar cu un caracter dificil. Automobilul sau era casa lui; in masina avea un laborator foto portabil, camere foto de rezerva, blitzuri, becuri de schimb, o masina de scris, trabucuri, salam, haine de schimb (cf. Weegee by Weegee).


Folosea o camera foto Speed Graphic 4 x 5 inch cu diaframga f:16, timp de expunere 1/200 sec, cu blitz si fotografia de la o distanta de circa 3 m. Nu a avut nici un fel de educatie fotografica.


Supranumele se pare ca provine de la o tabla de ghicit, Ouija (care se citeste aproximativ we:ge: ). Ascultind zi si noapte comunicatiile politiei, intuia eventualele situatii ce puteau deveni evenimente de presa, sarea in masina si ajungea la locul faptei, uneori chiar inaintea politiei!


Cunoscind viata grea a oamenilor saraci, el se apleaca deseori asupra acestor aspecte ale vietii pe care le fotografiaza cu intelegere si compasiune, dar realizeaza fotografii remarcabile si cu personajele bogate ale vremii. Mai mult un tehnician decat un artist, Weegee se remarca prin usurinta cu care se conecta emotional cu subiectii sai, in special cu cei din clasele sarace.


Felling era primul care admitea ca nu a fost niciodata un artist fotograf, imaginile sale avind o anumta naivitate si inocenta. Tehnica sa de fotografiere, indeosebi cu blitzul, realiza o iluminare pe care el o numea "lumina a la Rembrandt", cu contraste mari si cu lasarea fundalului in intuneric, il fac rapid cunoscut iar fotografiile sale imediat identificabile. In epoca, fotografiile erau standard, cu persoanele tepene, privind direct in aparat. Weegee incalca acest principiu iar in fotografiile sale, persoanele par vii, cu emotiile lor puternic reliefate.


Expozitii personale:
1941 Weegee: Murder Is My Business; The Photo League, New York
1942 Weegee: Murder IsMy Business II; The Photo League, New York
1959 Weegee; Moscova, URSS (expozitie itineranta).
1960 Weegee: Caricatures of the Great; Photokina, Cologne, Germania
1962 Weegee; Photokina, Cologne, Germania
1975 Weegee; Center for Creative Photography, Tuscon, Arizona
1976 Weegee; Marcus Pfeiffer Gallery, New York
1977 Weegee: the Famous; International Center of Photography, New York
1978 Weegee; Galerie Zabriskie, Paris
1979 Weegee: The famous, Stills Gallery, Edinburgh,Scotia
1980 Weegee: The Famous, Side Gallery, Newcastle-upon-Tyne, Anglia
Weegee, Daniel Wolf Gallery, New York
Weegee, The Photographers Gallery, Londra
1981 Weegee: the Famous, Port Washington Public Library, Port Washington, New York
1984 Weegee and the Human Comedy, San Francisco, Museum of Modern Art, San Francisco, California
1985 Two's Company; Light Gallery, New York, New York
1986 Weegee; Allentown Art Museum, Allentown, Pennsylvania
1995 Weegee: The Photography of Arthur Fellig; David Winton Bell Gallery, Brown University, Rhode Island
1996 Weegee; Artspace Shiseido Gallery, Tokyo, Japan
1997 Weegee's World: Life, Death and the Human Drama; International Center of Photography, New York
2000 Weegee: Days and Nights in New York, Museum of Modern Art, Oxford, England
Weegee: Days and Nights in New York; Magazin 3, Stockholm


Bibliografie:
1. Weegee's People, Arthur Fellig, 1900-1968, DA CAPO PRESS, New York, 1975
2. Naked City, Arthur Fellig, Essential Books, 1945
3. Weegee, Aperture History of Photography Series, Aperture, Inc. 1978
4. Weegee, Louis Stettner, Alfred A. Knopf, Publisher, New York, 1977
5. Weegee, Andre Laude, Pantheon Books, New York, 1986
6. Weegee by Weegee, An Autobiography, Ziff-Davis Publishing Company, New York, 1961


Un site dedicat lui Weegee de pompierii newyorkezi:
http://www.weegee.org/index.html

 Galeria de fotografii ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie - >

 Marian Gadea
mai, 2009
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate