Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Mihai Dan-Calinescu

Presedinte al Filialei "Oltenia" a
Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania (AAFR)
Membru al Federatiei Internationale de Arta Fotografica (FIAP)
E. FIAP (Excelence FIAP)

S-a nascut la 5 februarie 1920 in orasul Cernauti, ca fiu al ing. Gheorghe Dan si al Grazielei Calinescu si nepot al istoricului Dimitrie Dan din Cernauti. Influentei de inalta spiritualitate culturala si dragoste pentru trecutul istoric al neamului, primita din frageda copilarie in cadrul familiei Dan, i s-a alaturat apoi cea de profunda sensibilitate artistica a familiei Morariu. Ramas orfan de tata, primeste ca parinte spiritual pe avocatul Dr. Aurel Morariu, care in anul 1927 s-a casatorit cu mama sa. A absolvit scoala primara si Liceul Aron Pumnul din Cernauti, apoi a facut studii de drept la Facultatea de Drept din Cernauti, luandu-si licenta in 1942 la Facultatea de Drept din Bucuresti. Din octombrie 1944 a profesat ca avocat la Colegiul de Avocati Dolj, din Craiova pana la 13 noiembrie 1984.

Dreptul a constituit sensul existentei sale, din dragoste pentru dreptate si fata de oameni, pe care i-a slujit cu credinta. A doua sa pasiune a constituit-o dragostea pentru frumos, pe care a cultivat-o timp de 30 de ani prin arta sa fotografica. Profesia de inginer silvic a tatalui sau, Gheorghe Dan, l-a purtat pe meleagurile din imprejurimile comunei Vama, inca din primii ani ai vietii. Impresia profunda creata de verdele padurilor si pajistilor din Bucovina,de oamenii acelor meleaguri si obiceiurile lor, nu l-au parasit niciodata. Vara de vara, pana la sfarsitul vietii, pasii il duc pe meleagurile copilariei, la Campulung-Moldovenesc, unde se lasa furat de farmecul locurilor pe care va imortaliza in imagini fotografice de o frumusete si naturalete greu de descris in cuvinte.

Interesul pentru fotografie, pe care l-a manifestat inca din tinerete, a devenit o activitate extraprofesionala incepand din anul 1954, cand, in calitate de membru fondator al Foto-Clubului Craiova, participa pentru prima data la o expozitie organizata la Bucuresti, de Consiliul General al Sindicatelor, obtinand premiul 2. In anul 1959 a fost primit ca membru al AAFR (Asociatia Artistilor Fotografi din Romania). Incepand cu anul 1963 conduce activitatea fotoclubului craiovean, iar in 1972, cand s-a infiintat Filiala Oltenia a AAFR, a fost ales presedintele acesteia, calitate pe care o detine pana la incetarea sa din viata.

MDC_01.jpg

© Mihai Dan-Calinescu

Activitatea artistica, participarea la expozitiile judetene, nationale si internationale, precum si premiile obtinute in tara si peste hotare, au adus dupa sine conferirea titlului de A.FIAP (Artist al Federatiei Internationale de Arta Fotografica) in anul 1969. Cu ocazia celui de al X-lea Salon Internatinal de Arta Fotografica al Romaniei, de la Bucuresti, din anul 1975, primeste titlul de E.FIAP (Excelence a FIAP), atat pentru numeroasele sale lucrari acceptate si premiate in saloanele internationale de fotografie, cat si pentru meritele sale deosebite pe plan organizatoric.

MDC_02.jpg

© Mihai Dan-Calinescu

In toamna anului 1968 a facut parte din delegatia de artisti fotografi care ne-a reprezentat tara, intr-un schimb de experienta organizat in Bulgaria, iar in anul 1973 a participat ca delegat al Romaniei la Sipozionul International pentru Tineret, organizat de FIAP la Siofoc, in Ungaria.

In 1977, la Conferinta pe tara a AAFR de la Sibiu, a fost cooptat in Consiliul National de Conducere a AAFR, pentru meritele sale deosebite in domeniul competitional si organizatoric.

MDC_03.jpg

© Mihai Dan-Calinescu

In 1975 a facut parte din comitetul redactional al albumului comemorativ "Craiova 500 - album omagial", ce a fost editat cu ocazia sarbatoririi a 1750 de ani de existenta a orasului, album in care au fost reproduse 88 de fotografii ale sale.

Permanent si in mod gratuit a colaborat cu Muzeul de Arta din Craiova pentru editarea de albume, carti postale si cataloage necesare acestui lacas de arta.

MDC_04.jpg

© Mihai Dan-Calinescu

Recunoasterea activitatii sale artistice pe plan national si international s-a desavarsit prin acordarea in anul 1980 a Medalei de Aur FIAP la Salonul International organizat de Photo-Art Association din Singapore, cu fotografia "Dreptul la viata", o fotografie ce si azi ar face cinste oricarui salon inernational prestigios.

In ultima perioada a activitatii sale de artist fotograf a manifestat un interes deosebit pentru realizarea de portrete. Cunoasterea profunda a fiintei umane, l-a condus catre surprinderea esentialului din fizionomia personajelor, aspect deosebit de dificil in arta fotografica.

MDC_05.jpg

© Mihai Dan-Calinescu

In expozitiile din ultimii ani, precum si in expozitia personala de la Muzeul de Arta din 1980, cu ocazia implinirii varstei de 60 de ani, s-a impus in arta fotografica romaneasca drept un adevarat maestru al portertului. Pentru acest fapt, a fost solicitat de Teatrul National din Craiova pentru a imortaliza portretele artistilor scenei craiovene, a generatiilor de aur ale scenei romanesti, portrete expuse mult timp in holurile teatrului.

MDC_06.jpg

© Mihai Dan-Calinescu

A incetat din viata in 13 noiembrie 1984.

* * *

A expus fotografii in cadrul a 171 de expozitii nationale si 38 de expozitii internationale, obtinand 26 de premii. Unele din fotografiile premiate: "Cabana Balea Lac", "Ochii trecutului", "Incredere", "Din trecutul Manastirii Sucevita", "Ei l-au faurit" etc. precum si alte creatii fotografice ale sale, au fost reproduse in publicatii ca: Romania Pitoreasca, Flacara, Ramuri, Munca, Inainte, sau in revista de specialitate a AAFR, "Fotografia".

Sensibilitatea sa artstica si competenta sa tehnica in executarea fotografiilor de calitate, l-au dus la numirea sa ca membru sau ca presedinte in numeroase jurii nationale si internationale. Contactul cu artistii fotografi din tara, schimburile de opinii si exponate din saloanele nationale organizate de diferite fotocluburi, i-au adus conferirea titlului de "Membru de Onoare" al Fotocluburilor sau Filialelor din Tg.Mures, Cluj-Napoca si Timisoara si titlul de "Expozant de Onoare Permanent" la Baile Herculane.

Creatiile sale sunt prezentate in albumele si volumele:
- Doljul in Imagini - Craiova, 1973,
- Parcul Poporului Craiova - 1970,
- Memoria baniei - Pospai, Mircea, Fotografii: Mihai Dan-Calinescu, Cristinel Tranca si Marius Boeru - Bucuresti, Editura Sport-Turism, 1982,
- Craiova. Ghid de oras - Firan, Florea si Firescu, Alexandru. Fotografii: Florea Firan, Nicu Dan Gelep si Mihai Dan-Calinescu. Bucuresti, Editura Sport -Turism , 1982.

 

Galeria de imagini - >

 

Saptesprezece decenii de fotografie - >

 

Text:
col(r) Mircea Anghel
Reproducerea fotografiilor:
Florin Constantinescu iunie, 2008 Foto-Magazin.ro
Bookmark and Share

Comentarii:

Petre Marin - 16 Jun 2008, ora 13:11
Iar "stele" FIAP? Fotomagazin: sa va fie rusine pentru ca promovati acest gen de fotografie!

Dragos Badescu - 16 Jun 2008, ora 13:20
De ce sa le fie rusine ? Argumenteaza cu ceva...

Gelu Lupas - 16 Jun 2008, ora 15:15
Nu vad care e problema cu "acest gen de fotografie" si de cand hotaraste o singura persoana sau un grup restrans ce gen de fotografie ar trebui promovat. Nu credeti ca cititorii ar trebui lasati sa decida ei pentru sine daca le plac sau nu fotografiile prezentate aici? In fond e vorba despre o biografie a unui fotograf, insotita de o galerie cu o parte dintre fotografiile pe care acesta le-a realizat. De ce sa le fie rusine? Am impresia ca unii dintre dvs. sunt cam incuiati.

ozolin dusa - 16 Jun 2008, ora 17:27
Nu domnule Lupas, mai rau, sunt impotenti. Ei nu judeca decāt cu mintea altora care le spun ce e bine si ce este rau. Sunt roadele celor care injura pe aici tot ce a fost inainte in fotografia romaneasca. Uitand VOIT ca la un moment dat se confundau cu ea!...

Remus I - 17 Jun 2008, ora 00:45
Petre nu te supara ca FM promoveaza starurile de pe vremea Odiosului. Eu unul m-am obisnuit cu politica lor de redactie. Si in plus eu zic ca e bine ca oamenii care sunt in necunostinta de cauza vad pozele artistilor de odinioara. Si-i pot compara cu ce era prin alte parti in vremea aia. Ulterior intervine discernamantul si bunul-gust al fiecaruia care decide ce e si ce nu e "rubbish" :) @D.B: tu ai fi mandru cu pozele de mai sus? Argumenteaza... @Gelu: ai si nu ai dreptate. Adevarul e undeva la mijloc probabil @ozolin dusa: comentariu in nota caracteristica - penibil, grobian si paranoic. Si plictisitor data fiind redundanta comentariilor dvs.

ozolin dusa - 17 Jun 2008, ora 09:22
Remus, se pare ca vorbim de chestii diferite. Uita-te la imaginea cu nr 5. Cu ce e mai prejos decat "marile" imagini ale "marelui" Pandele de la daramarea Bucurestiului??? De ce nu reusiti sa fiti sinceri?

vasile dorolti - 18 Jun 2008, ora 00:09
"Fotomagazin: sa va fie rusine pentru ca promovati acest gen de fotografie!"....da! chiar asa ,domnilor de la FM!Rushine!Rusine! De trei ori R U S H I N E !......ar fi cazul sa promovati si arta cea adevarata,plina de talent si simtire -uitati de egzemplu',io am o sugestie- ce-ar fi sa promovati fotografia domnului petre marin,si,in plus,poate asa aflam si noi cine este dinsul - omul si opera,pina nu ne trimite pe toti la camerele de gazare !

Ancuta T. - 18 Jun 2008, ora 10:52
Multumim pentru material, Fotomagazin! Indiferent de opinia unui sau a altuia, Mihai Dan-Calinescu face parte din istoria fotografiei romanesti, atata cata este! @ Petre Marin: stimate domn, va sugerez sa propuneti Academiei Romane, ca, tot asa, pe motive de "sa va fie rusine!" sa trearga cu buretele din istoria Romaniei pe Regele Carol al II-lea pentru ca fost afemeiat si pe Ion Antonescu pentru ca a deportat evrei si tigani.

Gelu Lupas - 18 Jun 2008, ora 11:47
Fotografiile 24-27 sunt exemple foarte bune de fotografie de strada. Dintre acestea fotografia 27, cea cu cu baba si WV Kaefer mi se pare cea mai reusita. Aparent unele dintre acele fotografii sunt facute in strainatate, cea cu baba si WV in mod cert. Apoi mai e fotografia 13 care imi mai place mult. Am numarat cel putin 10-15 fotografii foarte frumoase in galeria de imagini ce insoteste acest articol pe care nu as ezita sa le selectez pentru o expozitie daca ar fi cazul.

Petre Marin - 18 Jun 2008, ora 18:01
Vasile Dorolti, aveam pretentii de la cineva care a facut parte (sau face parte?) din grupul 7 Zile. Ai fost 7 ani in compania unor oameni pe care ii pot numi fotografi, dar se pare ca a fost in zadar. Tot la fotografia de salon te intorci... Si stai linistit, nu va gazeaza nimeni. V-ati "gazat" voi insiva suficient incit sa se astearna uitarea peste o generatie intreaga - cu foarte mici exceptii. Somn luuuuung si usor iti (va) urez, realitatea e mai dureroasa decit va imaginati.

Alexandru D. - 18 Jun 2008, ora 23:07
Vasile, Ozolin, rasfirati, baieti, rasfirati. De cand trebuie sa scoti un portofoliu la aer ca sa emiti o parere ? O poza buna nu innobileaza un portofoliu slab. Copilasi cocotati pe garduri, babute cu nepotele in fata usii, va rog, putin discernamant, chiar daca numele autorului este glazurat cu titluri Fiap. Si daca tot e sa judecam dupa portofoliu, Ozolin, pai, domnule, matale (inca) n-ai depasit stadiul desaturarii selective, dar ai pretentii de mare dascal. http://fotodusa.blogspot.com/2008/06/s-ne-amintim-de-eminescu.html

Calin-Stefan Ragalie - 18 Jun 2008, ora 23:36
Alexandru D. (uneori M.) si Petre Marin, va rugam sa va limitati la comentarii asupra articolului de fata; rafuielile cu diversi alti comentatori, va rugam sa le trimiteti pe adresa personala. Multumim pentru vizita!

Raoul M. Septilici - 20 Jun 2008, ora 02:31
E bine ca lumea isi da cu parerea, insa din pacate si acest site se umple de imbecilisme.

Amatoarea S. - 08 Jul 2008, ora 07:17
Doamne maica domnului au intrat dracii in oamenii astia. Am sa comand o festanie la redactia FM ca poate se linistesc domne apele p'aici cu vizitatorii astia :-))

Rosulescu Irina - 08 Jul 2008, ora 07:53
Citind comentariile facute pe marginea acestui articol nu pot sa trag decat concluzia ca persoane de genul Petre Marin, Remus I, Vasile Dorolti sunt atat de complexati de propria lor lipsa de talent si bun gust incat singura lor posibilitatea de a iesi cu ceva in evidenta este aruncarea cu cuvinte si mizerie asupra unor oameni care s-au remarcat in arta fotografica. Este foarte greu sa-ti accepti propria incapabilitate si lipsa de talent, este greu sa accepti ca fara x...mpx poti realiza fotografii premiate pe plan international, ca nu e nevoie de photoshop ca sa retuseze sau sa adauge acel ceva care face o fotografie o opera de arta, este frustrant sa vezi in cazul persoanelor mentionate mai sus ca nimeni nu te baga in seama decat daca "latri" pe seama altor artisti care chiar au fost apreciati pentru arta lor in timp ce tu ramai un amarat necunoscut si complexat cu veleitati de artist..Domnilor invatati ce puteti invata pentru ca nulitati veti ramane mereu... cel putin in acest domeniu al artei si nu cred ca se va pune problema sa ajungeti vreodata EFIAP....

florin c - 12 Jul 2008, ora 23:29
Irina, Vasile Dorolti facea un misto fin tocmai de comentariile pe care le incriminezi. Nu ai sesizat ironia? In plus, chiar face parte din galeria fotografilor romani autentici si nu are ce cauta in categoria enumerata de tine.

Electron Vulcan - 03 Aug 2010, ora 14:25
Dragi Olteni, Va scrie un ardelean care l-a cunoscut personal si l-a stimat pe D.C.M. In primul rand arta nu are unitate de masura, din aceasta cauza este atat de greu sa ajungi la pareri apropiate in ce priveste o lucrare. Cei mai mari artisti au trait modest, greu puteau sa-si valorifice operele. Dupa moartea lor lumea s-a trezit si se obtin sume fabuloase pe cate o lucrare la licitatii. Fotografia ca arta, prezinta intr-un fel specific limbajului sau contemporanietatea, adevaratele valori raman pentru eternitate. Ca sa judeci o personalitate, o somitate dintr-o perioada istorica, trebuie sa dai dovada unui nivel cel putin asemanator cu al respectivului la timpul prezent. "Apa trece, pietrele raman..." Dormi in pace prietene; Dan Calinescu Mihai, ce ai creat ramane o valoare pentru cei care stiu sa aprecieze. Semnez: "Electron" cei care ma cunosc stiu cine sunt. P.s. Aici aflu cu tristete si de plecarea dintre noi a lui N.D.G. Salutari lui V.Boldar si celorlalti prieteni.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Īntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate