Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Daguerotipia

Daguerotipia a fost primul proces fotografic care a cunoscut succesul comercial.
Metoda a fost pusa la punct de Daguerre si de Niepce.


Niepce studia posibilitatea de a obtine imagini stabile inca din 1793. Primele sale rezultate au aparut in 1827, folosind bitum de Iudeea iar metoda a numit-o "heliografie".vedere_Niepce.jpg


Heliografie realizata de NiepceIn 1829 semneaza cu Daguerre un contract de colaborare pe aceasta tema. Cercetarile lor foloseau uleiul de lavanda. Moare 1833, an dupa care Dagurerre a colaborat cu fiul acestuia, Isidore Niepce. Dupa 1833 Daguerre revine la cercetarea efectelor luminii asupra sarurilor de argint.Boulevard_Daguerre.jpg


Boulevard du Temple, daguerotipie realizata de DaguerreProcedeul consta din tratarea unei placi de cupru argintata cu iod si formarea de iodura de argint. Placa era expusa cu ajutorul unei camere obscure, timp de cateva zeci de minute si apoi "developata" in vapori de mercur incalzit la 75 grade C. Imaginea era "fixata" cu o solutie fierbinte de clorura de sodiu (mai tarziu cu sulfit de sodiu).Luvru_Daguerre.jpg


Palatul Luvru, daguerotipie realizata de DaguerreMetodele de lucru: heliografia, physautotipia (bazata pe ulei de lavanda, rezultat al colaborarii dintre Daguerre Joseph Nicephore Niepce) si daguerotipia au fost anuntate la 7 ianuarie 1839, la Academia Franceza de catre Arago, insa primele doua metode au palit in fata calitatii ridicare realizate prin daguerotipie.Ruine_Daguerre.jpg


Ruine, daguerotipie realizata de DaguerreDupa numai cateva luni (19 august 1839), Arago a oferit, in numele francezilor, secretul daguerotipiei, liber de orice drepturi, umanitatii (cu exceptia Regatului Unit al Marii Britanii, unde Daguerre depusese un brevet de inventie).Natura_statica_Daguerre.jpg


Natura statica, daguerotipie realizata de DaguerreIn zilele urmatoare, farmaciile, drogheriile si atelierele opticienilor (care vindeau camere obscure) au fost sufocate de cererile parizienilor care doreau, si ei, sa faca daguerotipii. Daguerotipomania s-a raspandit rapid in Franta, in Europa si in America.
Pentru inventiile lor, Daguerre si Isidore Niepce au primit din partea Statului cate o pensie viagera anuala de 4.000 franci fiecare (aproximativ de 5 ori salariul unui muncitor, in acea vreme; englezii le propusesera 200.000 franci annual!)
Urmatoarele decenii au fost marcate de numeroase scandaluri referitoare la "adevaratul" inventator al fotografiei.


Daguerotipia avea numeroase probleme: nu putea fi multiplicata, imaginea obtinuta extrem de fragila (fotografiile trebuiau pastrate intr-o cutie acoperita cu un geam de sticla), procesul de realizare era foarte toxic, costul camerei obscure era foarte mare, etc. Cu toate acestea, anual se realizau sute de mii de daguerrotipii!


Calotipia, pocedeu pus la punct de Talbot (Marea Britanie) dupa numai cativa ani, utiliza doua principii pastrate si in fotografia noderna: pocesul negativ - pozitiv si developarea imaginii latente. Procedeul lui Tabot a inlocuit rapid daguerrotipia.


Louis-Jacques-Mande Daguerre (1787 - 1851)
A studiat arhitectura si apoi pictura. A fost preocupat in special de decoruri pentru teatru si opera. Deschide un salon special, numit "Diorama", dedicat vederilor panoramice ale Parisului. Folosea decoruri pictate de 22 x 14 m si s-a bucurat de un mare succes in epoca. Folosea camera obscura pentru pictarea perspectivelor.Daguerre.jpg


Louis-Jacques-Mande DaguerreIn 1826 a remarcat cercetarile lui Niepce, cu care, in 1829 a fondat o societate comerciala in scopul studierii modului de a obtine imagini permanente, identice cu cele vazute in camera obscura. In 1833 Niepce decedeaza, iar contractul continua cu fiul acestuia, Isidore. In 1839 procedeul este recunoscut, facut public de Academia Franceza si oferit gratuit intregii umanitati, gratie impicarii politicianului Francois Arago.
Un incendiu survenit la Diorama a distrus majoritatea notelor lui Daguerre despre cercetarile sale si numeroase fotografii. In prezent se estimeaza ca se mai pastreaza doar 27 realizate de Daguerre.


Joseph-Nicephore Niepce (1765 - 1833)
Incepand cu anul 1793, Niepce a studiat caile prin care imaginile obtinute cu ajutorul camerei obscure pe placi tratate cu substante fotosensibile, puteau fi pastrate in timp.Niepce.jpg


Joseph-Nicephore NiepceDesi in epoca se cunostea fotosensibilitatea sarurilor de argint, Niepce a perfectionat un procedeu care folosea bitumul de Iudeea dar care necesita expuneri de mai multe ore (prima sa imagine stabila a fost expusa 8 ore). A denumit acest procedeu: heliografie.
Din 1829 colaboreaza cu Louis Daguerre, impreuna cu care pune la punct o metoda pe care cei doi o numesc "physautotipie", bazata pe uleiul de lavanda.


Una dintre primele realizari ale lui Niepce, care reprezinta un baiat tragand un cal (negativul obtinut prin metode fotografice si pozitivul realizat tipografic) a fost vanduta in 2002, la o licitatie, cu suma de 450.000 Euro.
Dupa moartea sa, fiul lui Niepce, Isidore, preia rolul de colaborator cu Daguerre, dar nu aduce nici o contributie la cercetarile lor. Daguerre reia cercetarile referitoare la fixarea imaginilor obtinute cu saruri de argint si isi face publica metoda sa in 1839.
Desi Niepce a avut un rol hotarator in studierea metodelor de a obtine imagini fotografice stabile in timp, numele sau este, practic, dat uitarii.Marian Gadea
ianuarie 2008
© Foto-Magazin.roSaptesprezece decenii de fotografie - >


Bookmark and Share

Comentarii:

Felician Sateanu - 21 Jan 2008, ora 10:34
Foarte bun articolul, mai ales pentru cei care nu au prins "epoca de aur" si cunosc doar tehnica digitala. Se poate face o comparatie (e adevarat intre extreme) intre ce a fost si ce este. Istoria fotografiei trebuie cunoscuta pentru a nu cadea in greseala de a dispretui inaintasii care nu au ajuns la rezultatele pe care cu multa usurinta noi le putem obtine cu un simplu clic. Felicitari pentru articol si la mai multe!

Ioan Brezeanu - 22 Jan 2008, ora 19:28
Un articol foarte bun. Asta arata ca mai exista si oameni seriosi, care pot sa spuna ceva altora. Autorului, sincere felicitari!

Raoul M. Septilici - 23 Jan 2008, ora 23:25
Un articol binevenit. Felicitari.

Serban Mestecaneanu - 31 Jan 2008, ora 14:56
felicitari! un articol simplu, direct si de impact - oricind istoria pare ca ne fascineaza, in cazul de fata, pt cei apropriati de fotografie cred ca este un superb proces de comparatie fata de ce insemna fotografia in acele vremuri si ce a devenit ea acum. As sublinia faptul ca unele fotografii pot fi considerate chiar arta fotografica.

george gradinaru - 01 Feb 2008, ora 14:08
bun !

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   azi, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   ieri, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 5 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate