Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Marx Jozsef

Marx Jozsef s-a nascut la 23 aprilie 1914 la Tirgu Mures. La varsta de sase ani se muta, impreuna cu familia, la Aiud. Aici isi termina scolile la Colegiul Bethlen. Cu ocazia absolvirii bacalaureatului, tatal sau ii daruieste un aparat de fotografiat. Pentru o vreme lucreaza in magazinul alimentar al tatalui sau, dar intre timp primele sale fotografii incep sa apara in revistele transilvanene contemporane. Se inscrie la Facultatea de drept de la Cluj, unde urmeaza 2 ani, dar razboiul pune capat studiilor sale. In 1943 se insoara. Este incorporat militar, merge pe front, cade prizonier de razboi si ajunge din nou acasa abia in 1948.marx_joszef_00.jpg


Impreuna cu sotia sa se stabilesc in orasul natal, Tirgu Mures, unde este seful serviciului comercial de la intreprinderea regionala Alimentara, dar timpul liber il dedica fotografiei. In mod autodidact isi insuseste tehnica si regulile estetice ale fotografierii, si exerseaza in camera obscura dintr-un colt al bucatariei locuintei sale.


Incepind cu 1930, fotografiile sale sunt prezente la expozitii internationale. Anul 1933 ii aduce prima recunoastere internationala. Exceptind anii razboiului si a prizonieratului si pina la moartea sa survenita in 1992, participa la 20-30 expozitii anual. Saizeci de ani in slujba artei fotografice, participarea la peste 1300 de expozitii, in jur de 200 de premii nationale si internationale, inseamna o cariera artistica fara egal in tara noastra.marx_joszef_32.jpg


Anul 1958 aduce o mare schimbare in viata lui Marx Jozsef. Se infiinteaza revista Uj Elet, al carui redactor sef, Suto Andras, il invita ca fotoreporter. Desigur ca nu rezista tentatiei, si din acel moment pasiunea devine profesiune, ridicind fotografia la nivele artistice nemaiintilnite inainte. Activitatea de fotoreporter ii da posibilitatea sa ajunga in mai toate punctele Transilvaniei si ale tarii si sa fotografieze oamenii la munca si la odihna, peisajul in diferite anotimpuri si ipostaze, monumente la orase si sate, traditie si nou in aceeasi masura.


Talentul deosebit a fost dublat de responsabilitate pentru colectivitatea din care facea parte si de un excelent simt organizatoric. La initiativa sa, in anul 1953 ia nastere la Tirgu Mures primul fotoclub din tara. Tot ca urmare a muncii sale, iau nastere numeroase fotocluburi in intreprinderi, institutii si scoli (Fabrica de Zahar, Fabrica de Mobila, Metalotehnica, Imatex, Institutul de Proiectari, Liceul Bolyai Farkas, Liceul Agricol). Dar in toata Transilvania iau nastere fotocluburi de la Oradea la Brasov si de la Lupeni la Sfintu Gheorghe tot datorita sprijinului sau moral si profesional. El este initiatorul expozitiei bienale de fotografie organizate la Tirgu Mures.


Este membru al Conducerii Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania, vicepresedinte al filialei transilvane al Asociatiei pina la moartea sa. Participa cu insufletire la vernisajele expozitiilor foto, sau ca membru al juriilor de la expozitii. "Joska bacsi", asa cum toti il numeau, a devenit un simbol in toata tara, si printre fotografi romani.marx_joszef_30.jpg


Primeste toate distinctiile Asociatiei Internationale ale Artistilor Fotografi: AFIAP, EFIAP si HonEFIAP.


Printre multele lucrari premiate amintim: "Recolta in munti", "Neintelegere", "Vacanta", "Oglinda", "Negru si rosu", "Pescarii", "Nud I", "Nud II" si multe altele. Dupa marturia sa, fotoreportajul artistic este cele care exprima in modul cel mai adecvat esenta fotografierii. Factorul determinant este omul, atit cel din spatele cit si cel din fata camerei. Fotografia trebuie sa poarte realitatea umana filtrata prin sensibilitatea artistica al fotografului.marx_joszef_31.jpg


Incepand cu anii 80 incepe sa lucreze si color. Despre acest capitol, marturiseste: "Asa cum este stiut, cu pasiune egala fac peisaj, portret sau reportaj in alb-negru. Dar acum ma atrage fotografierea color. Este fascinant sa vezi totul in culori. Studiul fotografierii color m-a convins ca nu se poate lucra si alb-negru si color in acelasi timp. Clipa poate fi redata numai de fotografia alb-negru. Limbajul color este cel al peisajelor si a florilor."


Operele lasate de autor pot fi grupate in mai multe categorii:
- fotografii artistice care au fost premiate la saloane nationale si internationale de fotografie,
- fotoreportaje care au aparut in diverse reviste si cotidiene precum si in albumul "Judetul Mures",
- fotografii ale monumentelor si cetatilor transilvane, din care o parte au aparut in volumele Regi es uj vilag de Szepreti Lilla, si Jokai Erdelyben de Vita Zsigmond,
- fotografii cu caracter etnografic din perioada 1930 - 1992,
- scene de la reprezentatii teatrale; el fotografiaza toate premierele teatrelor din Tirgu Mures, Satu Mare si ale Academiei de Teatru din Tirgu Mures, intre anii 1930 si 1992.


Si acestea sint doar citeva din domeniile in care a lucrat. Cele mai bine de 100.000 de negative lasate contin istoria de 60 de ani ale transilvanenilor dintre anii 1930 si 1992 in cele mai diferite domenii.Galeria de imagini ->
Marx Agnes
Toate drepturile apartin autoarei.

septembrie, 2007
Foto-Magazin.roSaptesprezece decenii de fotografie - >

Bookmark and Share

Comentarii:

Sateanu Felician - 01 Sep 2007, ora 12:22
Desi i-am cunoscut o parte din opera direct de pe simeze, nu pot sa nu recunosc ca ma simt coplesit de emotie revazandu-i cateva din capodoperele prezentate in galerie. Este o adevarata scoala de fotografie opera lui Marx Jozsef, iar abnegatia cu care sa datuit acestei arte este un exemplu demn de urmat de oricine are ceva de spus. Sincer sa fiu de-si am avut onoarea sa-l cunosc personal, nu am stiut exact cu ce titan al fotografie romanesti purtam o comversatie de complezenta. Ma rog, este oarecum scuzabil pt. ca tineretul e mai mult entuziast decat cult si nici prea multe mijloace de informare nu aveam in anii `70-80, dar oricum intuiam valorile si stiam "fura" meseria. Acum e foarte simplu din toate punctele de vedere. Talent sa ai ca de tehnica nu ducem lipsa. Nu stiu daca exista, dar daca nu, as indrazni sa propun un Salon de arta fotografica "MARX JOZSEF" si un premiu care sa-i poarte mumele. Cred ca nu ar fi deplasat chiar o scoala de fotografie.

Lucian E. - 01 Sep 2007, ora 15:04
Puritatea fotografiei clasice, lipsita de trucuri digitale ieftine si usor de obtinut.

Alex S - 14 Sep 2007, ora 14:13
Frumos si emotionant, intr'adevar. Martrurisesc ca nu stiam numele acestui mare fotograf dar cliseele sale m'au facut sa tresar, asa cum se intampla atunci cand dai peste ceva cu adevarat extraordinar. Minunate pozele sale, debordand de un entuziasm si o bucurie aparte pentru viata. Ma bucur foarte mult ca prin acest articol si galerie l'am descoperit pe Marx Jozsef. Cu multumiri pentru publicare autoarei.

vasile gheorghe - 03 Nov 2007, ora 15:54
Aparitia artistului fotograf Marx Jozsef este una meteoritica in peisajul fotografic romanesc (chit ca este de nationalitate maghiara, dar nu asta conteaza). Sufletul sau blajin, bunatatea cu care era in stare sa surprinda - ceea ce este frumos in toate - este de notat. Aparut intr-o epoca nu foarte favorabila fotografiei, privita cu dusmanie de alesii neamului, talentul cu care a confirmat calitatile de comunicare prin imagine sunt deosebite. Au fost si altii, cel putin la fel de merituosi, de exemplu, Basile Roman, care a strabatut Apusenii auriferi, ca nimeni altul. Oameni care scriau reportaje prin imagine. De unde intrebarea: imaginea fotografica poate fi si "scrisa". Eu cred ca da.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate