Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Mortii si viii, laolalta

mortii_si_viii.jpg

Lumea ca fereastra deschisa, lumea ca oglinda inchisa. Unii au ochi doar pentru ceilalti, dinafara. Altii se vad numai pe ei, ascunsi inauntru. Calea de mijloc, a dreptei masuri, e lumea ca un geam. Transparent si, in acelasi timp, usor supus reflectarii - fizice si metafizice. Astfel, deodata, dintr-o privire, poti descoperi si trasaturile semenilor si propriul tau chip, suprapus. Palpabil, apt pentru teste de veridicitate, ramane doar exteriorul. Tot ceea ce se oglindeste ramane tainic. Fata ta e doar o imagine subiectiva a unei infatisari pe veci ascunsa. Cine isi poate privi ochii? Ai copilului, da. Ai jumatatii tale, da. Ai tai, niciodata. Jocul unui geam curat: realitate si posibila iluzie...

Credinciosii vor sa aprinda lumanari in biserica. Dar fumul dauneaza picturii. Nu si sfintilor din icoane. In consecinta, alaturi de locul rugaciunii, se construieste un chiosc. Impartit in doua. Jumatate, pastratoare a luminii pentru morti, jumatate, a luminii celor vii...

Dantelaria "Trei Ierarhilor", doi tineri (ca doua ferestre) si purtatorul ciclopic al unui aparat de fotografiat se oglindesc intr-un geamlac. Apartin subiectivului. Reale sunt doar aschiile de lumina si inscrisurile: "Morti" - vizibil ca marca - si "Vii" - nesurprins in imagine dar banuit a fi, prin opozitie. Lumanarile impreuna cu doua cuvinte alcatuiesc o lume in miniatura ce rezuma intreg universul.

Uneori, metafizica e mai palpabila decat insasi fizica. Uneori. Doar in Biserica. Acolo unde, oricand, mortii si viii, laolalta, pot spune cu bucurie "Hristos a inviat!", gandind, fiecare pentru sine: "si eu vreau!", "si eu vreau!", "si eu vreau!".

Si eu!


Dan Mititelu
martie, 2007
© Fotomagazin.ro

Alte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

ciprian sofineti - 07 Mar 2007, ora 21:40
fotografia m-a amutit. si un ecou, 'metafizica e mai palpabila'.. o poezie.

Emanuel Hodut - 13 Mar 2007, ora 13:31
Superb articolul...un fotograf poet...si fotografia..."simply the best" vorba Tinei Turner. Sanatate...si...la mai multe articole!

filosofu grec - 19 Mar 2007, ora 18:40
textul prea alambicat, voit complicat

r c - 11 Apr 2007, ora 18:55
kudos, DM!

vasile gheorghe - 30 Apr 2007, ora 08:55
In savana africana apusurile de soare sunt dominate de ragetele animalelor de prada. La noi, de exclamatiile artistilor-poeti, de dorintele blajine ale blandului grai...fotografic. Decat tema Biserica si "ce se intampla in biserici" si cimitire, tema mereu la moda, prin exercitiul de comoditate si (autoeveniment), mai bine fotografiez rosii verzi si rosii rosii. Sa fim clari, nu sunt impotriva Bisericii ca institutie, ci a oamenilor-preoti, cantonati, unii dintre ei, intr-o lipsa de har perfecta. E suficient sa te uiti in ochii "lor" ca sa-ti dai seama de "umilul suflet" in deriva, perfect ancorata intr-un rol (de zi). Fotografii au un har dar de a privi in ochi "lucrurile", la noi, de ce nu ar merge? Nu v-ati plicitisit de marea manipulare a "dogmei" nationale, toate sub semnul "marelui bine". Rolul Bisericii este sa-si (re)castige demnitatea si sa uite pentru vre-o o mie de ani sa ne "conduca". Avaritia, lipsa de scrupule, inca sunt la moda in unele medii bisericicoase. A spune lucrurilor pe nume, mai ales intr-o societate cu niste tabieturi nu tocmai moderne, este (ar fi) o intoarcere la starea de a vedea clar. Mi-a placut reflexia, ca modalitate de exprimare tehnica, dar reflexia spiritului nu. Din nou, fete posomorate, care par a apartine "faciesului" national! Sa fie lumea atat de trista, atat de bolnava incat sa fie nevoie sa fie "salvata".

dumitru drinovan - 29 Dec 2007, ora 16:58
Dan Mititelu, excelent comentariul, foarte bine (cu)prinsa si ideea (vii/mortii), in fotografie. Felicitari. Input-ul domnului Vasile Gheorghe este un punct de vedere poate comun multor oameni, dupa cum poate este doar ideea sa originala. I-as fi foarte recunoscator daca ar pune un link cu imagini sugestive ale acelor rosii rosii si rosii verzi. Mai mult daca domnia sa are acces la alte linkn-uri imagistsice romanesti care sa prezinte fotografii pe gustul dumnealui i-as fi recunoascator. Apreciez actul fotografic si respect orice opinie. Privind /citind o varietate mai larga atat in imagistica cat si comentarii la imagistica, ma simt din ce in ce mai bogat spiritual. Multumiri.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate