Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Tara PET-urilor

tara_peturilor.jpg

Arbustii din fundal, tinerii si umbrele au forme gemene cu sticlele din plastic adunate gramada. Tara PET-urilor... Ce-o fi vrut sa spuna fotograful? Nu stim cu siguranta.
E ca in povestirea fantastica a scotianului Robert Louis Stevenson (1850-1894), "Ciudatul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde" ("The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde", 1886). Un medic retras, personaj diurn, datorita unui elixir pe care il inventase, devenea un monstru nocturn de ale carui fapte nu se mai simtea raspunzator. In ceea ce ne priveste, observand ca redactarea unui text e o activitate petrecuta intotdeauna la lumina, pe cand fotografia, obligatoriu, necesita o camera... obscura, putem concluziona, usor schizoid, raspunsul dinainte... Habar nu avem. Unul de altul. "De-o fi una, de-o fi alta... Ce e scris si pentru noi, / Bucurosi le-om duce toate"...

PET. Adica Poli-Etilen-Tereftalat. Molecule bine ordonate intr-un material rezistent. Ambalajele din plastic nu sunt biodegradabile. Movile imense. Peisaj citadin. Resturi menajere, noi (proaspete ca pluralul persoanei intaia), gunoiul. Dupa ardere, nu ramane decat fumul. Devine si el o emanatie toxica. Pe de alta parte, mortii nostri nu mai putrezesc. Datorita E-urilor ingurgitate, raman "trasi in plastic", precum mumiile. Cimitire muzeu. Societate de consum. Galeria nesabuintei. Conservantii indoapa fiintele conserve...

PET. Sticle goale. Sticle pline. Perechi, perechi, tineri, la brat, trec. El, tinandu-i posetuta dupa gat, ea, ducandu-si plosca intr-o mana. De sete. Trebuie sa ai totdeauna cu tine o sticla de suc. O porti cu tandrete pe alei, o iei sa vada un film, o bagi la teatru. Chiar daca pare o vezica urinara externa sau punga unui bolnav. Anusul contra naturii devine dulce normalitate. Cum s-or fi descurcand, prin Sahara, "buzatii"? Dar tinerii, prin Dino Buzzati (1906-1972) si "Desertul tatarilor" ("Il deserto dei Tartari", 1940)?

PET. Animalut domesticit pentru compania si divertismentul ipochimenilor. Denumirea se trage dintr-un cuvant englezesc (petty = mic, nesemnificativ) iar obiceiul de a oropsi pentru placere, cai si pasarele, vine din mosi stramosi. Vechii egipteni cresteau nobile pisici. Unii dintre concetateni sunt papagali de-a dreptul - in politica. Ori hamsteri - la gatul unei femei. Sau gusteri cu sange rece - in afaceri. Cateodata, placerea e reciproca. Om si animal, convietuind...

PET. Positron Emission Tomography. Un tip de analiza moderna a medicinii umane. Un test neinvaziv. In corp se injecteaza radioizotopi, ca trasori, pentru a pune in evidenta activitatile interne ale organismului. Tomograful, insotit de calculator, poate decela normalul de anormal. Genialitatea romanului e proverbiala. Asertiunea s-ar putea demonstra stiintific. Dar nu vor sa ne ajute cei puternici si bogati. I-am complexa. Si pe americani si pe rusi. Nu vor sa ne puna poporul gramada la un PET scanner.

Detectorul de supradotati. Detectorul de animalute. Detectorul de ambalaje goale. Detectorul de gunoi. Asta ne-ar trebui. Si am rasturna lumea.

Tara PET-urilor... Ce-o fi vrut sa spuna fotograful? Nu stim cu siguranta. Dumneavoastra ce credeti?


Dan Mititelu
ianuarie, 2007
© Fotomagazin.ro

Alte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

Stefana Ilie - 07 Jan 2007, ora 21:12
Or fi regulile disocierilor mai importante decit cele asociative? Cert e ca Asfaltul Tango crapat din fotograma poate fi in fapt impresia cheie din imagine: un loc de dat cu capul, tara asta a PET-urilor. Ni se tot explica si arata ca-i si un loc de dat cu banul. E ceva ametitor in circularitatea umbrelor din foto, ca si cind un motz de plastic care-a luat PET-ul (Preliminary English Test, Cambridge) s-a hotarit sa ramina pe loc o vreme. La multi ani si inspiratiune!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate