Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Identitati furate

identitati_furate.jpg

Un prieten imi recomandase magazinul. Prima data am cumparat componente pentru calculator, de cateva milioane. Nu in rate ori pe datorie, ci cu plata integrala, asa cum face taranul ne(de)prins in subtilitati bancare. Acum aveam nevoie de un biet mouse. Cand am platit, cu doar putin peste o suta de mii, a trebuit sa-mi las cuminte pana si... numarul de telefon! "In caz ca apare vreo problema" (!?), dupa cum a specificat unul din domnii aflati langa raft. Randul trecut, uitasera, probabil, sa ma iscodeasca...

Multe produse, in anumite conditii de utilizare, sunt garantate integral. Unele, vreme de sase luni; altele, chiar pana la cinci ani. De aceea ti se inmaneaza un act fiscal. Se inscrie, asa cum e necesar, denumirea furnizorului, seria obiectului vandut si data tranzactiei. Se pare insa ca atat nu-i de ajuns. Ti se cere numele, prenumele si seria buletinului de identitate, desi oferi toti banii odata si nu iti procuri marfuri cu regim special ori aflate in atentia politiei. Ai putea sa achizitionezi un cadou pentru cineva si sa mori a doua zi. Asta nu inseamna ca un certificat de garantie isi pierde valabilitatea. Posesorul - nu neaparat cumparatorul! - ce se va prezenta in timp util cu obiectul defect si documentul conex, ar trebui sa beneficieze de toate drepturile cuvenite (reparatii gratuite ori inlocuire a produsului).

Ni se pretind inutile (?) informatii. In plus, de cand cu modernizarea comertului, TOATE detaliile contabile sunt digitalizate. Adica, raman stocate in calculatoarele magazinelor, pe timp nedeterminat. Iar daca avem de a face cu o retea dezvoltata national, atunci, de la "centru", in orice moment, se poate "consulta" direct evidenta cu toti si toate din tara. Cumparand a doua oara din acelasi loc, vom constata ca referintele personale ni se vor lista pe factura, fara noi intrebari. Ne au deja in baza lor de date! Si, asupra celor ce ne privesc, nu avem absolut nici un control. Pot fi utilizate oricand si de oricine, fara sa stim in ce documente suntem "fortati" sa intram. Uneori, probabil in slujba "luptei antiteroriste", s-a intamplat sa mi se ceara pana si codul numeric personal. Acela care contine, printre altele, ziua si locul nasterii. Ce "servicii" trag foloase din risipa informationala a societatii de consum? (Gandul ca, undeva, candva, cat de repede si la noi, vi s-ar aduna din toate calculatoarele, toate cumparaturile facute, asa, ca sa vi se vada fondurile si... gusturile, sper ca va furnica putin!).

Anual, in S.U.A., 10 milioane de identitati sunt furate. Astfel, nu doar banii se pot pierde, ci si... reputatiile. Folosindu-ni-se ilegal numele, adresa si alte cele, ne putem trezi - fara voie! - ca aderam la un partid, sustinem lista unui candidat, facem rate, achizitii scumpe si imprumuturi consistente, suntem giranti buni de plata, virtuali angajati la un patron ce (nu!) ne plateste sau intocmim nazbatioase acte de vanzare/cumparare. Desigur, toate hartiile vor avea semnaturi falsificate, dar aceasta constatare devine valida numai daca se va descoperi minciuna. Pana atunci, existam fictiv in mai multe locuri deodata. In cazuri limita, e posibil sa ne "oferim" identitatea unor infractori ce au asupra lor pasapoarte la fel cu ale noastre.

Chiar acum, cand mi se pare ca scriu, habar n-am daca nu-s un impostor ce face plaja pe Coasta de Azur sau doar unul ce si-a pus prenumele banal, pe o dala din pavajul strazii "Lapusneanu", sa priveasca, de jos in sus, fetele iesite la plimbare...


Dan Mititelu
ianuarie, 2007
© Fotomagazin.ro

P.S. Plangandu-ma prietenului, acesta imi spune ca tocmai a cumparat o masa de bucatarie si a ramas bouche bee cand vanzatorul (cui?) a cerut numarul de inmatriculare al masinii care va efectua transportul. Cinste lor, securistilor!

Alte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

Gelu Lupas - 27 Jan 2007, ora 09:03
Suna a 1984. Dincolo, peste ocean, au adeseori o clauza de confidentialitate - pe care insa foarte putini o citesc din cauza ca este prea lunga (siretlicuri avocatesti). Multe dintre acele date de care ati vorbit mai sus sunt campuri pe factura si sunt la randul lor impuse agentilor economici de catre stat/ministerul de finante. Amenzile pentru lipsa unui camp se invarteau in jurul sumei de 1000 lei (noi) anul trecut pe vremea asta. Probabil ca si aceastea s-au majorat intre timp.

Securistul . - 27 Jan 2007, ora 15:39
Bineinteles textul n-are nicio legatura cu fotografia. Iar analiza asta e de doi bani, macar de-ar fi fost romantata sau prezentata respectand cateva reguli jurnalistice. Asa e o vaicareala plictisitoare, trantita langa o poza la fel de banala. Articolele precedente erau mai bune.

Acsinte Ion - 27 Jan 2007, ora 22:15
Tre' sa vedeti filmul "Enemy of the state" un film produs de Tony Scott cu Will Smith si Gene Hackman . Este foarte asemanator cu articolul sau invers ;-)

Radu Popescu - 29 Jan 2007, ora 06:02
Nu ca autorul nu ar avea o minim dreptate, dar... justificarea este simpla: cel putin in Romania asa cere statul roman. Pe factura trebuie sa apara datele celui care a cumparat (incluzand aici buletin, CNP - care este asignat codului fiscal pentru persoane fizice - adresa si altele "necesare"). In ceea ce priveste garantia, aceasta este un contract intre doua parti furnizorul si cumparatorul/beneficiarul. Garantia contine clauze care trebuie respectate de ambele parti. Nu trebuie sa fi un avocat sa iti dai seama ca o persoana care nu a semnat aceas garantie vaputea usor invoca in cazul unei dispute juridice ca ... nu a vazut in veci clauzele respective. Nu exista inca o metoda prin care sa se evite acest lucru. Mai mult, garantia produsului se acorda clientului si opentru fidelizare (vezi masinile cu garantie 1 milion de kilometri la motor - cine merge atat cu ea? nimeni evident... marketing 100%). Cu o terta persoana firma nu are nici o relatie comerciala de unde sa rezulte obligatii sau drepturi. Cel putin la noi exista bonul fiscal care nu contine aceste campuri. Garantia este un contract, si un contract se incheie intre doua parti nominalizate.

Bogdan Vasile - 29 Jan 2007, ora 14:02
Problema este extrem de actuala si, din perspectiva mea de utilizator de date personale in scop de marketing, extrem de prost inteleasa. Insa ca si simplu cetatean oricine se poate informa despre drepturile sale in aceasta problema. Exista o agentie guvernamentala dedicata domeniului. Cititi aici: www.dataprotection.ro

Mihai M - 04 Feb 2007, ora 15:37
Am patit si eu exact la fel! Am intrat intr-un magazin sa cumpar un amarat de mouse. Singurul client. Am crezut ca termin in doua minute... A durat vreo 20... M-au calcat complet pe nervi! Au insistat sa le dau toate datele desi le-am spus ca nu ma intereseaza garantia...

Buzatu Andreea - 09 Apr 2007, ora 16:28
Eu sunt de acord cu tot ceea ce spune autorul...are dreptate

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate