Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Macaraua Lui Hristos

macaraua_lui_Hristos.jpg

A fost odata ca niciodata o Tara. Si o Credinta. Sau invers. Totuna. Pe atunci, slujitorii lui Hristos ingrijeau viata omului. Pentru suflet, minte si trup, inaltau Case ale Domnului, scoli si spitale. Satul intreg venea la Sfanta Liturghie, un Ceaslov tinea loc de Abecedar si ranile se oblojeau cu alifii insotite de rugaciune. Timpurile nu erau deloc idilice. Doar limpezi. Taranii faceau zece copii. Doi mureau la nastere si alti doi cand incepeau sa vorbeasca. Toti patru erau sortiti a pregati familiei masa din Vesnicie. Cresteau ceilalti. Fetele se maritau devreme iar flacaii mergeau mai intai la oaste si abia dupa aceea la insuratoare. Aproape din fiecare casa, un Praslea cel Voinic se ducea tinta la manastire si devenea, la randu-i, soldat. Pentru Hristos Domnul... Sufletul era scump; omul - deplin; si pamantul - aproape de cer.

Apoi au venit "domnisorii". De la universitati inalte. Si au desfiintat vechile scoli. Studiul trebuia rupt de Sfanta Scriptura. "Biserica sa-si vada lungul nasului", au spus. Dar au lasat bolnitele pe seama truditorilor din manastiri. "Calugarii sunt buni la dus clistirul... Se mai smeresc", ziceau in batjocura barbatii plini de carte. Satul inca venea la slujbe. Din obisnuinta. Iar taranii, faceau, la fel, cate zece copii. Vindeau o vaca sau rabdau de foame, dar pe unul dintre ai lor tot il trimiteau la oras, sa prinda buchile domnesti. Sa ajunga invatator. Pentru altii... Mintea era scumpa; omul - ciuntit; si pamantul - una cu pamantul.

Intr-o zi, pe nepusa masa, au inceput sa rasara "tovarasii". Ca ciupercile dupa furtuna. "Inapoiatilor! Popa va fura banii. Religia e o bautura ce va ameteste!", strigau purtatorii de salopete, inghesuind obstea, duminica, in caminul cultural si granele in vreo biserica devenita magazie a Statului. "Vom avea grija de voi. Complet si gratuit. Vom ridica spitale moderne si veti merge in statiuni balneo-clismaterice", adauga cineva de la judeteana de partid, bun cunoscator al poporului nostru (in randul caruia se adapostise) si al unei carti de capatai: "Rotocoalele Pensionului". Sau cam asa ceva. Nu importa... Exportul era in toi. Taranii plodeau inca. Visau - la orele de ateism - sa le ajunga baiatul fotbalist iar fata, gimnasta. Sa adune bani. Pentru cate unii... Trupul devenise foarte scump; omul - cetatean; si pamantul - caverna.

Mai nou, au venit "strainii". Raportori, negociatori, emisari si samsari au invadat orasele. Paduchii, satele. Sa faci armata, sa intemeiezi o familie si sa-ti botezi copilul sunt considerate obiceiuri ale trecutului ce aduc atingere "libertatii" umane.
- Biserica de cartier putem sa ne facem? intreaba taranii de la blocuri.
- Sigur ca da, le raspunde prompt "democratia". Dar sa nu deranjati huruitul camioanelor si muzica din crasme cu danganitul trist al clopotelor voastre. Mai bine investiti banii in alte lucruri utile. Trimiteti-va copiii in strainatate. Continentul duce lipsa de "prospaturi". Le vom deschide toate... "portile".
- Noi stim, din Psaltirea batranilor - insista femeile bigote - ca "de n-ar zidi Domnul casa, in zadar s-ar osteni ziditorii; de n-ar pazi Domnul cetatea, zadarnic ar veghea-o paznicul!" Apoi, nu cerem bani de la Stat, ne platim la vreme impozitele si, in rest, cum o vrea Cel de Sus. El tine Biserica. Si pe cea din piatra si pe cea vie, alcatuita din mireni, monahi si preoti. Vrem sa ridicam lacasele noastre, cate au ramas. Ne lasati?
- Va pierdeti vremea, ricaneaza noii stapani. Sunt alte preocupari atragatoare. Ingrijiti-va de placerile concrete."
Regula e simpla: fiecare, pentru sine... Din fostul trup, doar sfincterele, penisul si vulva sunt la mare pret. Omul e una cu neantul si pamantul miroase a Iezer de Foc...

Si-am incalecat pe-o iapa, care zvacnea toata. In calduri.

* * *

Aceasta e o incercare de poveste. Fara personaje de basm si fara final fericit. Nu o puneti la suflet. Fiindca nu exista. Somn usor! Maine va fi o noua zi. Frumoasa, placuta si fara de Dumnezeu. Noi sa fim fericiti. Si tot romanul sa prospere.

Dan Mititelu
decembrie 2006
© Fotomagazin.ro

Alte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

Stefana Ilie - 29 Dec 2006, ora 09:24
Un cirlig, o cruce, un sfint gheorghe ucigind apostolicul demon, plingacioasa salcie si gratiile, in fine, sa te poti agata de ceva, in caz de idei cucernice. Sau: la baza-i zabrelita, monstrul se cere ucis si ramine de piatra cu gheorghe peste bot, basilica e trasa de urechi de clenciul stapinirii, care are si-un nod pe fir; iar salcia boceste de-i sare camesa etern si fuge din poza, care, tot vesnic centreaza o cruce pe care doar ghiuleaua o tintuieste de-a pururea in inclinarea spre o stinga, eternizata si ea de slava pagina. Si cam asa-i, la o prima vedere, cetire si cutremurare...

nadina m - 29 Dec 2006, ora 12:40
trist dar adevarat. citesc intotdeauna articolele dumneavoastra cu placere. de cele mai multe ori sint complet de acord. trist dar adevarat.

laurentiu tatulescu - 29 Dec 2006, ora 16:45
Pe cat de adevarat pe atat de curajos.Este observatia unui om care vede si are si darul,dar mai ales curajul de a o spune cu farnchete, luciditate si ingrijorare. Aricolul este cu atat mai merituos cu cat vine din partea unui fotograf, pana la urma si el un roman din multimea de care vorbeste. Va felicit Domnule Mititelu.Textul si imaginea se completeaza excelent.

Stefana Ilie - 29 Dec 2006, ora 18:04
revin, cu simtirea dinspre seara si sfirsit de an vechi: oricit ar fi de adevarate imaginile si puternice metaforele, sugestiile, povestile fara sfirsit, importanta ruperii cercului ramine la fel de singulara ca inchiderea lui. Si totusi exista oameni care pot opri un joc al ielelor dintr-un viitor care a inceput ieri, ne cam striveste azi si ne incetoseaza privirea catre miine. Pluteste in aer, pentru ca nu l-am auzit aterizind, raspunsul la intrebarea: Cum traiesc cei care nu dorm, nu-si cauta fericirea, nu-si ucid credinta, nu se instraineaza, nu obosesc sa tot fie aici, nepretaluiti, intr-o scurta istorie, a noastra?

Sabina U. - 29 Dec 2006, ora 22:59
multi chemati, putini alesi.... e zguduitoare descrierea. Va multumesc pentru inca o lacrima....

delafluviu guzi - 30 Dec 2006, ora 12:15
Eugen Iarovici (oare mai traieshte?)spunea candva in cartea sa "Maiestria in fotografie",ca : "Fotograful vede lumea ca un poet,gandeshte ca un filosof shi calculeaza ca un inginer"... sunt uluit de acest articol...ce sa mai spun,ca aparatura moderna,prin automatizarile de care da dovada,ajuta la a cashtiga viteza de reactzie,cu conditzia de a shti ce vrea "poetul" shi "filosoful" ,de la"inginerul"din noi... de data asta mai e infatzishata,inca o fatzeta suplimentara a fotografului...o fatzeta mistica...una mistica shi initziata in teologia shi istoria evolutziei culturale a oamenilor dintr-un anumit coltz de planeta...(ma inshel oare ?)...shi mintea ma trimite,atat la lumea poveshtilor lui Ion Creanga,din jurul unui Ceaslov,cat shi la Cioran care spunea ,candva shi pe undeva,ca : "tot ceea ce nu e mistica ,muzica sau poezie e tradare"...eu ce sa mai spun?...a ,da...Multzumesc domnule Dan Mititelu

ciprian sofineti - 30 Dec 2006, ora 15:52
colosala fotografia. textul pe masura. un ghimpe in inima daramatorilor de biserici . va doresc un An Nou bun.

Andrei Baciu - 30 Dec 2006, ora 19:37
Incredibil de exacta radiografie a prezentului acestuia bolnav in care ne zbatem (fara sa ne dam seama, ceea ce e mult mai grav). Pe cat de exact, pe atat de groaznic e adevarul decelat de randurile dlui Dan Mititelu. Of, chiar ca "Iezer de Foc", of si vai, chiar ca "vremuri din urma". Alta explicatie eu unul nu gasesc... Noroc cu oameni ca dl D. Mititelu, care NU VOR SA TACA si care se incapataneaza sa strige: "Regele este gol (, nebunilor) !"

Lucian E. - 01 Jan 2007, ora 22:06
Il rog frumos pe dl Dan sa ne scuteasca de afirmatii si povestiri fara folos. Oamenii au nevoie de Dumnezeu astazi mai mult decat de orice, si nu de comentarii ambigue ale necredintei! Mi-ar placea sa il intreb pe dl Dan daca detine si raspunsul la intrebarile fundamentale ale vietii sau isi da cu parerea despre lucruri care sunt mai inalte decat el? Intrebari cum ar fi:cine suntem si incotro ne indreptam? sau Ce se intampla dupa moarte? Abia cand oamenii se vor intoarce din nou spre Dumnezeu si vor face Voia Lui, gasita in Cuvantul Lui, abia atunci se vor schimba si vor trai altfel. Pana atunci insa, li se pare ca se bucura de placerile de o clipa ale vietii:casa,masina,banii,statutul si...aparatul foto. Dar, dupa moarte te-ai gandit unde vei fi? Astept comentarii, pentru ca detin raspunsuri. Si nu sunt raspunsurile mele...

cristina i. - 02 Jan 2007, ora 18:57
Eufonia europeano-romaneasca a-nceput, care va sa zica! Macaralele au cam ris destul in soare argintii, cit despre Hristos, il vom cauta mereu acolo unde-i mai normal sa fie acum: deasupra tuturor si-n sufletul fiecaruia. Nu stiu de ce, aceasta constructie fotografico eseistica instantanee mi-aminteste de-un film romanesc, aproape uitat "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte". O realitate dura si o cruzime cind reale, cind sugerate, te impiedeca sa vezi altceva decit a vazut si-a hotarit Artistul. Actiunea e-n teren, anul abia incepe, as vrea sa cred ca timpul e cu noi. Urmarea?!

Emanuel Hodut - 13 Mar 2007, ora 14:17
"Din fostul trup, doar sfincterele, penisul si vulva sunt la mare pret. Omul e una cu neantul si pamantul miroase a Iezer de Foc..."...asta pe romaneste se cheama..."punctul pe i..." iar fotografia...fara comentariu...iar cat despre plasarea trecutului in uitare...poporul care isi uita trecutul e sortit uitarii!... felicitari pentru cele 2 metode de exprimare (verbala si vizuala)!

Mike Seba - 16 Apr 2012, ora 22:37
Superb! Din pacate nu e o incercare de poveste ci cruda realitate. Si apropo, ador fotografiile facute cu ...sufletul!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate