Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Aure si femei

auresifemei.jpg

In urma cu doi ani, ca si in urma cu doua zile, asteptam autobuzul. Atunci, langa sosea, cu traista fotografica, venind catre oras. Deunazi, pe trotuar, cu articolul impaturit, in drum spre "Ziar". Si atunci, si acum, de jur-imprejur, femei. Unele, cu aure. Altele, cu aere. Celor dintai merita sa le inchini mai mult decat o Fotograma. Poate un film. Sau chiar un lung si nesfarsit metraj, celei de langa tine.

Se trezeste dis-de-dimineata. Inaintea ta! Pune masa, grijeste copilul, alearga la serviciu sau la piata. Cara sacose, plateste facturi. Habar n-ai cum reuseste sa dramuiasca banii... Se intoarce acasa. Intotdeauna, se intoarce acasa. Iarasi, inaintea ta! Rareori se plange. Seara, te intreba cine te-a intristat peste zi. Adoarme prichindelul cu o poveste si apoi, musai, vine langa tine. Franta. Dar femeie! Duminica trage o fuga la biserica. Plateste un pomelnic si mai curata mormintele. Pune flori. La parinti si frati. De-ai sai. Dar si de-ai tai. Asa cum se cuvine. Pentru ca tu esti foarte ocupat. Lucrezi!

Acum doua zile asteptam autobuzul. In poarta parcului, un baietel fugarea porumbeii. Mama lui, tanara, il strunea cu greu. Se incrunta, il dojenea cu mana, l-a mai si smucit usor, dar degeaba. Goana se pornea de la capat. Mi-a placut ca nu striga la el. Nu i-a spus nici o vorba aspra, desi se vedea ca abia se abtine. Dupa cateva minute, amandoi s-au apropiat de mine, pe trotuar, in statie. Asteptam. Copilul vorbea intr-una. Mama, deloc. Intrigat, incepusem sa fiu numai ochi si urechi. Ea, cocheta. El, ingrijit. Se intelegeau bine din priviri. Brusc, mama cea tanara scoate un sunet. Indescriptibil. M-a speriat, pur si simplu. Avea o voce guturala, nearticulata, inspaimantatoare! Copilul era vorbaret. Ea era muta. Si amandoi se iubeau. Pe tacute...

In autobuz, mi s-au asezat chiar in fata. Si nu mai "discutau". Doar eu le stiam taina. Ma intrebam cum le-or fi povestile de seara si poeziile, cum le-or fi dezmierdarile si sfaturile, rasul si plansul...

Dupa o vreme, la urmatoarea statie, urca o femeie. O alta femeie. Nu putea trece neobservata. Iti rascolea simturile. Olfactive! Sleampata, murdara, dizgratioasa... "Un gunoi de femeie", imi zic. Si culmea! isi gaseste loc exact in spatele meu. La un moment dat, o aud vorbind. Mizerabil. Injura. Privesc peste umar sa vad pe cine boscorodeste. Mirare! Iarasi mirare. Tinea un discurs catre... geam!? Nu era in toate mintile. Si, din nou, devin atent. Ciulesc urechea... "Si ce daca i-am dat cu o piatra in cap? Las' ca-i trece! I-a mai curs lui sange si n-a patit nimica. I-am spus si doctorului: Domn' doctor da' ce, el nu m-a omorat? M-a omorat! Nu pe mine. Pe copil. Mi-a dat cu piciorul in burta. Si eram bortoasa-n patru luni. Da! I-am dat c-o piatra in cap. Las' ca-i trece lui. Dar pe mine m-a omorat! ..."

* * *

Mergeam sezand. Lume la dreapta, lume la stanga. In fata mea, o tacere plina de povesti. In spatele meu, o poveste plina de taceri. Doua "bolnave" sanatoase. Doua vieti. Iar la mijloc, eu, "inganduratul", "povestitorul", gunoiul foarte ocupat, ce aducea un text la "Ziar"...

Dan Mititelu
noiembrie 2006
© Fotomagazin.ro

Alte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

lucian stanescu - 21 Nov 2006, ora 17:22
din nou superb. domnul mititelu ar merita un blog aici pe site :)

Andrei Baciu - 22 Nov 2006, ora 01:27
doar aici !? :)

motanelu curios - 22 Nov 2006, ora 10:43
Superb, povestasule! Imi ingadui o sugestie: si mai scurte ar fi si mai bune.

Camelia Cocioba - 22 Nov 2006, ora 16:40
ochii vad, urechile aud, vorbele despre taceri se leaga sensibil. din nou, cu suflet povestit!

lucian stanescu - 22 Nov 2006, ora 23:24
asa e, nu doar, ci "macar" aici :)

sorin atodiresei - 24 Nov 2006, ora 20:10
Foarte tare. Foarte frumos. Cat univers descris in cateva cuvinte...frumos frumos frumos...

vasile gheorghe - 29 Nov 2006, ora 18:47
Draga domnule Mititelu, Se pare ca tare mult va place fotografia! Fotografia dumneavoastra, daca imi permiteti a va spune, se afla intre fotografia (voit)narativa si fotografia noninformativa. E drept ca la dumneavoastra starea de a fotografia si de a observa este de mentionat. Universalitatea unei fotografii, cred eu, nu se afla in "observarea" unor adevaruri la indemana, ci mai ales in ceea ce nu se observa, intr-un fel de caracteorologie selectiva a locului. Nu ese un sfat, ci o rugaminte.

cata lazar - 06 Dec 2006, ora 16:00
frumos dar doare

Acsinte Ion - 28 Dec 2006, ora 20:36
Domnule va sta mult mai bine poet ! Va pup si va iubesc orice ati face puteti sa vindeti si gogosi ca tot bun ati fii !

Stefana Ilie - 29 Dec 2006, ora 19:18
Auraresele, surprinse intr-o stationare nu tocmai regulamentara, de-or fi vazut vreodata fotografia Lor, ti-ar fi pupat si talpile, de te-ar fi prins! Ori cam asa imi imaginez eu soarta fotografului, surprins de modelele ad-hoc. Fiindca o astfel de recunoastere nu ti-ar fi de-ajuns, te-ai pus sa investighezi unele ascunzisuri ale realitatii si prin forta cuvintului: oileleu, bietul de tine, nu te vei opri nicicind din descoperiri indraznete. Pai sa faci bine sa nu te impiedeci nicicum!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate